Andrea

Kantoliinat ja kantoreput

1000 posts in this topic

Meille kotiutuu haikis nyt sitten 5,2metrisenä :) Pitää ruveta harjoittelemaan vaan sitten sidontoja enempi. Trikoisessa menee yhä helposti kietaisuristi 2, kun kannettava on tollanen minimari. Toki on niin kuuma vekotin, että kannan vaan kellarin viileydessä näillä helteillä :girl_sigh: (ja nauratan samalla naapureita :grin: )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en tajua yhtään, miten rengasliinaa pitäis käyttää, tai miten sen sais tukevaksi :girl_sigh: Lapsi tällä hetkellä 2kk ja reilut 6kg. Vai onko se parempi sit vähän isompana? Liinana mulla on MiM Sarong puuvillasatiinisena..

Share this post


Link to post
Share on other sites

^oisko näistä ohjeista apua, entä oliko liinan mukana mitään apuja? 2kk kannetaan vissiin vielä aikalailla kehtoasennossa rengasliinassa. reunoja kiristämällä pitäis saada sopiva napakkuus :)

 

baby idea neuvot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rengasliinan käytössä on pari kikkaa:

 

1) Pujottaminen

Taittele leveä pää "haitariksi" ja pujota renkaisen läpi. Haitarin mallisena sen saa helpoiten niin ettei se mene valmiiksi kierteelle. Tämän jälkeen vielä katso, että vekit on tasaisesti ja sinulla on ylä- ja alareuna oikeissa paikoissa.

2) Valmiiksi sopivan kokoiseksi asettaminen

Laita rengasliina päällesi. Sopivan koon voit tehdä jo valmiiksi niin, että mittaat peukalon avulla missivyön sille korkeudelle kuin haluat ja kiristät renkaat. Nyrkkisääntönä voisi olla, että noin lonkkaluun kohdalle, mutta itselle parhaan korkeuden saa vain kokeilemalla. Aseta myös olkapää hyvin ja katso ettei liina ole selästä kierteellä vielä kun vauva ei ole paikallaan.

3) Lapsi paikalleen ja kiristäminen

Kun olet katsonut, että liina on renkaiden läpi tasaisesti ja olet mitannut sen valmiiksi sopivaksi, on aika pujottaa lapsi. Laita lapsi liinaan niin, että ensin vain jalat menevät läpi. Ihan kuin lapsi istuisi riukup*skalla liinassa. Katso, että lapsi istuu sopivalla korkeudella, tässä vaiheessa voit vielä kiristää liinaa jos liina oli liian löysällä ja lapsi turhan alhaalla. Kun lapsi nyt sitten on polvitaipeesta polvitaipeeseen liinassa, voit alkaa vetää liinan yläreunaa lapsen selän yli. Toisella kädellä siis lapsesta kiinni ja toinen vetää liinan tasaisesti lapsen yli. Isomman lapsen kanssa tarvitaan kangasta pyllyn alla enempi. Kun liina on tasaisesti levitelty, vedä ylimääräinen kangas lapsen niskasta mahdollimman lähelle renkaita. Kun rupeat kiristämään renkaita, kiristä aina pieni osa kerrallaan (eli alareuna, keskiosuus ja yläreuna eri vedoilla) vedä häntää aina siihen suuntaan mistä se tulee eli alareunaa alaspäin ja yläreunaa enempi sivulle päin. Näin renkaat ei liiku siitä paikasta mihin olet ne laittanut. Tähän saattaa harjoittelusta riippuen kulua noin 5-10 min.

 

Itse oikaisen aika useinkin tuossa pujotteluvaiheessa, koska en aina jaksa pujottaa liinaa alusta asti vaan säilytän rengasliinoja valmiiksi renkaina. Olen kuitenkin käyttänyt renkulaa niin paljon (ja lapsikin on tottunut renkailija), että käytännössä vain:

1) Oikaisen liinan ja katson ettei se ole kierteellä

2) Kiristän liinan valmiiksi aika tiukalle, en mittaile peukalolla

3) Nostan lapsen olalle ja pujotan samoin tein liinaan ja laitan sammakkoasentoon. Saatan vaihdella vähän kohtaa lonkalla riippuen tilanteesta

4) Kiristän vielä loput löysät pois. Toimenpiteeseen meni alle 1 min.

 

Jos liina on alunperin mutturalla eli olet oikaissut liinan pujotteluvaiheessa, ei viimeisen vaiheen kiristely aina onnistu 100%. Mutta jos kuitenkin aina muistaa oikoa liinan, pitää huolen ylä ja alareunoista ja kiristää aina pienen siivun kerrallaan vetäen oikeaan suuntaan saa liinan tukevaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä itse en saanut rengasliinaa toimimaan pienellä vaan vasta oikeestaan jostain puolen vuoden iästä alkaen kun lapsi osasi jo istua tuettakin. Vauva-asennossa poika ei tykännyt koskaan olla, joten kehtoasennossa kantaminen ei onnistunut lainkaan. Myöskään vatsan puolelle en ikinä saanut kunnon asentoa kun aina tuntui että joko se kankaan yläreuna oli liian kireästi ja vauva joutui uppeluksiin tai sitten vaihtoehtoisesti viritelmä jäi niin löysäksi että kantaminen tuntui huteralta. Kunnon asennon (sekä itselle että lapselle) sain vasta lonkan puolella. Yleisesti ottaen musta tuntuu, että tollaiset "toispuoleiset" liinat on parhaimmillaan nimenomaan lonkalla kannettaessa kun siinä lantio tavallaan ottaa vähän kuormaa pois eikä olkapäälle tule sitten niin suurta rasitusta.

 

Mua ärsytti kun ei saanut jo pienempänä rengasliinaa toimimaan, mutta ilmeisesti aika monet olivat kokeneet samalla tavalla, että kaikilla äidillä ja vauvoilla rengasliina ei vaan yksinkertaisesti toimi pikkuvauvavaiheessa. Silloin kyllä tuntui, että on mennyt rahaa taas ihan hukkaan, mutta onneksi liina on lunastanut itseänsä nyt myöhemmin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä nyt ei kauhean hyvin näy tuo koko liina, mutta tässä viritelmässä juonsin joululaulutilaisuuden kun vauva oli n. 2,5 kk. Ihan hyvin onnistui pystyasennossa kantaminen, jalat oli sykkyrässä liinan sisällä. Kehtoasentoa olen käyttänyt oikeastaan vain imetystilanteissa...

11061_350925330275_679620275_10043562_1410665_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hah, poika nauroi kun "heitin" selkään, mutta alkoi itkeä tasan sillä hetkellä kun aloin solmia liinaa :girl_sigh: Eli tykkää kyllä hurjista nostoista mutta ilmeisesti selkään sitominen ei ole hänen juttunsa :grin: (toki me kokeillaan vielä)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen seurannut Huuto.netistä käytettyjen Manducoiden hintoja ja kauhistellut niitä. Käytetystä Manducasta (vaikkakin usein vain vähän käytetystä) maksetaan usein helposti yli 80 euroa, lähemmäksi 90€. Näin ainakin näyttäisi olevan mustien, luonnonvalkoisten ja special edition-värien osalta.

 

Onhan se hienoa, että kierrätetään ja eihän se tyhmä ole joka pyytää, mutta minua silti kummastuttaa, kuinka käytetystä repusta maksetaan noin kovia hintoja, kun uuden näyttäisi saavan nettiliikkeestä 94 eurolla. Miten Manducat ovat käytettyinä edelleen noin kalliita, kun yleensä käytetyn ja uuden tavaran hinnassa on sentään selvä ero?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Manducan hinta pääsääntöisesti saitaa olla n. 105 eur. Jotkut verkkokaupat myyvät pienemmillä katteilla (tai saavat isojen ostomäärien vuoksi paljon alennuksia itse?) joten voivat laittaa erikoishinnat alle 100 eur. Special editionit maksaa uutena paljon enempi kuin tavalliset, joten se selittänee myös korkeampaa hintaa käytettynä.

 

Manduca nyt on niin trendikäs väline ja suosittu, ettei sen arvo tunnu pienestä käytöstä / kokeilusta paljon laskevan. Monet hankkii manducan "kun kaikilla muillakin on" ja sitten eivät kuitenkaan käytä, jolloin "pari kertaa kokeiltu" nyt ei niin merkittävästi ole edes käytetty. Se pitää myös oikeasti käytettyjen tuotteiden hintoja korkealla...

 

Joka pennin väärti se (tai mikä tahansa ergonominen kantoreppu) kuitenkin on. Kyllähän rattaisiinkiin laitetaan monta kertaa enempi rahaa sen kummemmin kauhistelematta, miten käytetyistä yhdistelmävaunuistakin joutuu pulittamaan monta sataa euroa... Vaunujakin vertaillaan monia erilaisia, käydään koeajamassa ja puhutaan kavereiden kanssa. Sen sijaan reppumarkkinoita dominoi manduca ja koska se ei kaikille sovi, löytyy niitä paljon käytettynä. Kannttaa ennen ostopäätöstä käydä vähän renkaita potkimassa, sovittamassa kavereiden reppuja tai olla yhteydessä kantoliinalainaamoihin, joita löytyy useilta paikkakunnilta.

Edited by Antsa

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ja ^^

 

Mäkin maksoin käytetystä Manducasta postareineen 87,20.

 

Mutta tuossa tuli mukana samanvärinen säilytys/kantopussukka Manducalle, jollaista ei enää uusiin Manducoihin saa. Joku random-värinen pussukka maksaa nyt nettikaupassa lisätarvikkeena kuusi euroa.

 

Kovat siis on hinnat noilla juu, mutta jos mukana saa sen pussukan, niin sellainen huuto on "parempi" kuin jos pussukkaa ei saa. Manduca on ilman säilytyspussia vähän semmoinen "rotjake" mutta sopivan kokoisessa pussissa on siisti säilyttää/kuljettaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olin kokeilemassa reppuja ja kantoliinoja jenkeissä yhdessä liikkessä, jossa oli tosi ammattitaitoinen kouluttaja paikalla. Nyt mä tajusin vihdoin sen rengasliinajutunkin kunnolla :grin: ja justiinsa noilla Antsan ohjeilla, mutta helpompi oli hahmottaa, kun toinen opasti kädestä pitäen.. Neliöliinoja testailin myös ja totesin tosi toimiviksi kapistuksiksi!

 

Mukaan lähti Becon Butterfly 2 :lipsrsealed: Ginger-kuosilla

 

gallery_3997_237_42489.jpg

 

Tilaukseen taitaa lähteä myös BabyHawk, kunhan saan kuosit päätettyä.. Jostain syystä bebe ei tällä hetkellä oikeen viihdy kantoliinassa :girl_sad: No, kannetaan repussa sitten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ja rengasliina "oikein opastettuna" tulee varmasti olemaan yksi teidän suosikeista. Toi on niin totta, että minkä tahansa tuotteen käyttäminen on helpompaa kun siihen saa opastuksen kädestäpitäen. Meillä ainakin on rengasliina käytössä edelleen vaikka lapsonen juoksee, hyppii ja pyöräileekin jo. Aina vaan tulee tilanteita, että renkula on kätevä, esim. juhlissa, joissa joutuu seisomaan paljon lapsi on kätevä köyttää itseensä kiinni, niin ei tarvitse juosta perässä korkkareissa... :grin:

 

Mulla on myös Babyhawk ja ne on kyllä ihania. Tulilla on samantyyppinen neliöliina (mitoiltaan), että jos haluat välttää tullit, niin tuossa olisi vaihtoehto. Mä tilasin nimittäin omani jenkeistä ja siihen räpsähti päälle vielä tullauskulut, tullit JA verot, joten se ei sitten kovin halpa ollutkaan vaikka halvan dollarin perässä sieltä tilasinkin.

Edited by pampam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mäkään en saanut rengasliinaa toimimaan pienellä vauvalla, koska tyttö ei tykännyt yhtään olla kehtoasennossa edes sylissä. No nyt kun rengasliina toimisi varmaan jo hyvin niin olen onnistunut hukkaamaan sen muutossa.

 

Aktiivikäytössä on Manduca johon on näppärä ottaa väsynyt lapsi siinä vaiheessa kun rattaissa alkaa mennä hermot. Huono puoli manducassa on sen koko, varsinkin jos sitä kuljettaa mukana vain varmuuden vuoksi rattaiden lisänä.

 

Hyvä kudottu liinakin löytyy ja se veisi vähemmän tilaa, mutta sen päälle sitominen on aina sellaista säätämistä (kun en ole jaksanut harjoitella riittävästi), että käyttö on jäänyt vähäiseksi. Varsinkin kaupungilla kun on jo yleensä ns. tilanne päällä niin ei siinä ehdi alkaa liinaa paikalleen virittelemään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huono puoli manducassa on sen koko, varsinkin jos sitä kuljettaa mukana vain varmuuden vuoksi rattaiden lisänä.

 

Meillä taas rattaissa huono puoli on se niiden koko. Varsinkin jos niitä kuljettaa mukana vain varmuuden vuoksi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mikä olis idioottivarma valinta ihan aloittelijalle? Tyttö ei nuku päivisin kunnolla, niin ajattelin että josko liinassa. Ikää pari kuukautta ja painoa varmaan joku 5,7 kiloa. Pikkuruu, Tricot-slen, joku rengasliina?? Voisin huutonetistä kattella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä taas rattaissa huono puoli on se niiden koko. Varsinkin jos niitä kuljettaa mukana vain varmuuden vuoksi...

 

Meilläkin on välillä meininki vähän tämä :girl_sigh: Mutta niillä on kätevä kuljettaa ostoksia kaupasta! :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on manduca ja on kyllä ollut joka pennin arvoinen.Helppo lähteä koirien kanssa lenkille kun typyn saa laitettua manducaan ja viihtyy siinä hyvin.Ihan alkuun oli pientä kitinää mutta taisi olla vain tottumattomuus kysymyksessä.Nykyään toi 1v+ neiti on selkäpuolella ja sinne laittaminen onnistuu hyvin,aina alkaa nauraa kihertää kun näkee että otan manducan esille.Tällä hetkellä ootan kakkosta rv 18 ja hyvin on pystynyt kantamaan kun laittaa vyön sen verran matalalle ettei paina mahaa ja aionkin käyttää niin kauan kun hyvältä tuntuu.

 

Mä oon saanut mahtumaan ihan hyvin mukaan (jopa laukkuun) kun oon vaan rullannut hyvin.Tärkeää oli silloin kun ostettiin liikkeestä että tää myyjä näytti kädestä pitäen miten mikäkin menee oikeaoppisesti niin ei tarvinnut itse pähkäillä ohjeista.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en taas saanut mitään ohjeistusta Manducasta kun sen kävin liikkeestä ostamassa. Eli nyt tuolla henkarissa se roikkuu, mulla meni hermot kun koitin sitä yksin säätää. Ja poitsulla meni kans. Kerään itseäni ja hermojani nyt vielä määrittelemättömän ajan, ennenkun uskallan kokeilla sitä uusiksi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ onko se liike, mistä ton ostit jossain lähellä? Tai onko sen tyyppinen, että ne edes osais neuvoa? Muutenhan voisit kysyä opastusta joltain paikalliselta vaukkarilta, tai jos siellä päin on jotain kantoliinatoimintaa.. Sit yks mahdollisuus on tietysti mennä katselemaan niitä johonkin ammattitaitoisempaan liikkeseen, jos ne sieltä opastais.

 

Tosi harmi, ettet oo saanut neuvoja, mutta Manduca taitaa nykyään olla niin yleinen, että sitä myydään isoissa liikkeissä, joissa ei oo tietotaitoa jostain yksittäisistä tuotteista :girl_sigh: Reput ei oo todellakaan aina helppoja opetella. Ens tosiaan pitää saada säädöt kohdilleen ja sit vielä lapsi sinne sisään. Ei oo helppoa ekoilla kerroilla.. Mulla on kans mies ollut apukäsinä ja tukena, kun oon koittanut jotain uutta. Ei oo ainakaan vaaraa silloin et lapsi tipahtais tai jotain.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suosittelen konsultoimaan jotain paikallista erikoisliikettä :) Useimmissa pikkupuodeissa opastetaan ihan mielellään kantovälineitten käyttöä, vaikkei olisikaan juuri sieltä ostettu.

 

Joskus voi käydä niinkin, että pikkuliikkeessäkään ei jostain syystä juuri silloin myyntihetkellä ehdi saada opastusta. Asiakkaita liikaa kerralla ja/tai ostajalla omat aikataulut pakottaa lähtemään. Sitä suuremmalla syyllä silloin kannattaa paremmalla ajalla käydä uudestaan harjoittelemassa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

You tubessa luulisi olevan myöskin videoita Manducan käytöstä,sieltä kauttakin voisi oppia ne laitot ja säädöt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostin Manducan Babystylesta joten kyllä heillä pitäis olla tästä tietämystä muutenkin, kun sanoa että lue ohjeista ja on helppo käyttää... Pitänee tsekata toi YouTube, kas kun ei itsellä tullut mieleen. Kiitos! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ No höh! :girl_mad: Tosiaan mulla on sama kokemus, että kantamisesta itse innostuneet usein ihan mielellään esittelee sitä käyttöä, vaikka ei olis just ostamassakaan mitään :) tietty siis niin, että jos on hiljaista, eikä muita asiakkaita paikalla.. On se nettiohjeidenkin perusteella vaikea saada just sopivaa istuvuutta. Mäkin kannoin ensin liian löysällä ja alhaalla. Tulee ihan eri fiilis, kun lapsi on hyvin istuvassa paketissa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pieni, vieno pyyntö: jos YouTubessa tulee vastaan hyviä videoita Manducan säätämisestä, linkittäkää tänne. Kun itse aloittelin Manducalla kantamista, pukemisesta (etenkin selkään) löysin monta videota, mutta niistä ei ollut suuremmin apua säätöjen kanssa painiskellessa. Voi kyllä olla vähän vaikea asia havainnollistaa videolla.

 

Meille Manduca tuli käytettynä ja reppu säädettiin minulle valmiiksi. Kun mies puki Manducan ekan kerran päälleen, säädeltiin hölmöyttämme reppua joka remmistä ja sen jälkeen kesti pitkään ennen kuin saatiin reppu sopivaksi minulle. Nykyisin olen luovuttanut Manducan kokonaan miehen käyttöön ja itse käytän liinaa. Ei olla siis enää koskettu remmeihin pariin kuukauteen. Kuinka paljon olette joutuneet muuttamaan säätöjä lapsen kasvaessa? Rupesin nyt pohtimaan, että voivatko Manducan säädöt olla kovin haitalliset vauvalle vai vaikuttavatko ne enemmänkin kantajaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.