Sign in to follow this  
Followers 0
Jinsku

Ekakerrat(alko,tupakka,seksi)

52 posts in this topic

Minkälainen kanta teillä on näihin?

 

Onko parempi, että nuori "harjoittelee" alkoholin käyttöä kotona vanhempien valvonnassa kuin kavereiden kanssa pusikossa? Mitä tapahtuu, jos nuori jää kiinni vaikkapa tupakasta? Saako tyttö/poikakaveria tuoda kotiin yökylään? Hoidatko nuoren ehkäisyasiat?

 

Olen alkanut miettimään näitä, kun tyttö kasvaa kovaa vauhtia. Itsellä oli hyvinkin vapaata nuorena ja se toimi mun kohdalla hyvin, eli en polta enkä juurikan juo :D Mites teillä, oletteko jo suunnitelleet, miten toimitte oman lapsen kohdalla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei harjoittele kotona. Saunaoluen verran voi harjoitella (jos pitää sitä parempana kuin limpparia). Alkoholittoman, niin kauan kuin on alle 18.

 

Tupakasta toivon, ettei jää kiinni. Takavarikoisin kaiken. Keskustelu tuskin auttaisi, kyllä se jo nyt tietää, miksi ei, ja ainakin toistaiseksi on sitä mieltäkin, että ei ikinä.

 

Tyttö/poikakaverin saa tuoda yökylään.

 

Kortsuja hankitaan kylppärinkaappiin viimeistään 16-vuotiaalle.

 

Toivottavasti mies on mun kanssa samaa mieltä :rolleyes:

Oikeastaan tiedän kyllä ettei ihan ole...

 

Mutta suunnilleen näin mut kasvatettiin, ja tässä tulos: En polta, juon harvoin ja vähän ja sain ekan lapseni suht nuorena ja kummemmin suunnittelematta, mutta vakisuhteessa.

Edited by Suzy_Moon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä taas lapsi saa ottaa alkoholia jo alaikäisänä kotona.

Itse olen saanut juoda kotona, että tiedän miltä tuntuu olla humaltuneena ja missä menee se raja. Äitini isä oli taannoin samaa mieltä - harjoittelu on turvallisempaa kotona kuin puistossa.

Kuitenkin aina se juomisen määrä jäi niin pieneksi, että lopulta istuin lattialla hihittämässä - tiesin itsekin jo missä kohtaa tuntuu hyvältä.

Juon harvoin ja kohtuudella. Pikkuveljeni juo myös harvoin ja yleensä ihan kohtuudella.

Avokki taas on ekalla kerralla juonut itsensä pahaan kuntoon 16-vuotiaana kaverinsa luona - vanhempien asenne oli "No hyvä, että tajusit soittaa meidät hakemaan sinut kotiin nukkumaan etkä lähtenyt hortoilemaan ja pakkohan sinun joskus on kokeilla kuinka viisasta sen viinan juonti on." Oli kuulemma hävettänyt, asia olisi ollut ihan eri jos vanhemmat olisivat suuttuneet.

Sen jälkeen on ottanut harvoin ja aina vain parin verran.

 

Minä toivon ettei koskaan olla tilanteessa, jossa saan lapsen kiinni tupakoinnista (oma tai jompi kumpi kummilapsistani). Takavarikoisin tupakat ja keskustelisin minkä ihmeen vuoksi hän edes polttaa. Varmasti tietävät siinä vaiheessa tupakan haitat ja minun mielipiteeni joten niistä on turha keskustella.

 

Meille varmasti saa tyttö/poikaystävä tulla yökyläänkin sitten kun olen todennut hänet kunnolliseksi tyypiksi ja häntä on tapailtu vähän pidempään kuin viikko. Myös sinne pääsee yöksi kylään.

Minä en hoida lapselle suoraan ehkäisyvälineitä, hän joutuuu kyllä hankkimaan ne itse tai pyytämään apua. En minä hyviä kondomeita vessan kaapissa huononemassa pidä. En minä voi tietää koska hän sitä ehkäisyä tarvitsisi jos hän ei kertoisi.

Edited by Lelle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei vielä ajankohtaista, mutta muutaman vuoden päästä varmaan jo on. Nyt ajattelen asioista näin, vaikka tottahan mieli voi muuttuakin tässä matkan varrella vielä...

 

Alkoholia tai tupakkaa en alaikäiselle osta. En edes olutta. Jos haluaa, voi saada mun lasista maistaa pienen hörpyn viiniä tms. jossain sopivassa tilaisuudessa, sanotaanko yli 15-vuotiaana, mutta omaa lasia/pulloa ei saa ennenkuin on 18v täynnä. Tupakkaa meidän perheessä ei käytä kukaan (enää), joten siitä ei liikene edes maistiaisia. En myöskään aio sietää alaikäisten tupakointia (edes mun lasten kaverien) meidän kodin lähettyvillä, ei parvekkeella eikä pihalla eikä tietenkään sisällä saa polttaa edes täysi-ikäisetkään. Jos mun lapsi tulee kotiin vaatteet röökille haisten, niin varmasti päätyy keskustelemaan äitinsä kanssa siitä, että mistäs moinen haju on peräisin.

 

Tyttö/poikaystävien yöpyminen on vähän hankalampi asia. Jos ne jotain haluaa tehdä, niin sitähän voi tehdä päiväsaikaankin. Toisaalta en kovin nuorelle halua antaa sitä viestiä, että pitäisi jo siinä iässä harrastaa seksiä. Toisaalta parempi, että lapset ovat kotona yötä, vanhempien valvovan silmän alla. Ehkä tähän pitää joku ikäraja sitten lähempänä laittaa, mutta ei ainakaan ennen 16v varmaan tarvitse tämmöisiä yökyläilyjä harrastaa. Varmaan hyvä ajatus ostaa lapsille kortsuja varuille, mutta jotenkin tuntuu vieraalta ajatukselta. Pitänee luottaa siihen, että valistus puree ja lapset on tarpeeksi fiksuja tässä asiassa (sanotaan nyt suoraan: fiksumpia kuin äitinsä ja isänsä :unsure: ). Toisaalta hyvinhän mä ja mieskin ollaan pärjätty, vaikka omat mokamme ja tyhmyytemme ollaan tehty. Pakko kai se on luottaa siihen, että omat lapsetkin pärjää.

 

Sen viestin haluan omille lapsilleni omilta vanhemmiltani välittää, että aina voi soittaa kotiin, oli missä vaan ja missä kunnossa vaan ja mitä tahansa tehneenä. Tulen tarvittaessa hakemaan kotiin/auttamaan vaikka keskellä yötä pulaan joutunutta. Ja yritän olla tuomitsematta tai syyttämättä tai vihoittelematta, myöhäistähän se enää on raivota jos vahinko on jo tapahtunut. Ilman seuraamuksia ei silti sääntöjen rikkomisesta selviä, mutta asiaan voidaan palata sitten vaikka seuraavana päivänä, kun kaikki osapuolet on rauhoittuneet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itsellä murkku ikä oli mitä oli niin tiettyjä juttuja on miehelle jo ääneen sanonut että mitä meidän muksu sitten EI tee :D

Saa sitten nähdä.

Mutta minusta olisi hienoa jos menettäisivät neitsyyden vasta täysi-ikäisenä. Sellaisia ei nykypäivänä ja varsinkaan tulevaisuudessa tällä menolla useita ole.

Tupakkaa jos polttaa niin äiti suuttuu. Tyhmin virhe minkä itse koskaan on aloittanut.

Ja alkoholia maistatetaan äidin ja isän voimin, muttei se suinkaan tarkoita että juoda saisi. Olisi hienoa jos juomisesta tai tupakan poltosta jne ei tarvitsisi jäädä kiinni (jos pakko harrastaa) vaan että välit olisivat niin avoimet kuin minulla äitini kanssa tuolloin. Ei tarvinnut valehdella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itsellä ei ole murrosikäistä lasta, mutta ammatissani nuoria kuitenkin seuraan ja lähipiiristä löytyy ko ikäisiä. Kun tänä päivänä kaikkea pitäisi kokeilla (ei kaikkien, mutta monen mielestä kuitenkin), niin monesti viinasta, tupakasta ja seksistä tulee asioita, jotka ns sanotaan kuuluvan alle 18v elämään. Itse ajattelen, että miksi niiden muka pitää kuulua..Ei niistä mielestäni tarvitse tehdä asioita, joita pitäisi tai olisi hyvä kokeilla alle 18v. Mielestäni lapselle voi antaa myös mallin, että ei niiden kokeilulla mitään voita tai yhtään viisaammaksi tms tule.

Kyllä näistä ja muistakin pitää avoimesti keskustella kotona, mutta ei kaikkien tarvitse kaikkea kokeilla. Ja tietenkin avoimet välit säilyttää, että "aina voi soittaa kotiin, oli missä vaan ja missä kunnossa vaan ja mitä tahansa tehneenä".

Edited by smv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä kannatan keskustelemista ja avoimuutta näissäkin jutuissa. Alaikäiselle en kuitenkaan osta mitään lainvastaista ja pyrin ohjaamaan kohti terveitä elämäntapoja sekä "kilttejä" ystäväporukoita/harrasteryhmiä. Varmasti helpommin sanottu kuin tehty. Nämä asiat eivä ole vielä perheessämme ajankohtaisia, mutta eri tärkeitä asioita pohtia silti!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoiseni (poika) on juuri aloittanut yläasteen ja täällä eletään haasteellista arkea murkkuikäisen kanssa. Sanoisinpa, että kasvatuksellisesti ja vastuullisesti raskaimpia ja haasteellisempia hetkiä elellään. Huoh.. kyllä hieman kaiholla muistelen vielä niin helppoa ja mutkatonta vauva-arkea..

 

Meillä omalla esimerkillämme näytämme, etteivät alkoholi ja tupakka saatikka huumeet kuuluu hyvään ja terveelliseen elämäntapaan. Meillä ei alkoholia juoda eikä baarissa hilluta eikä tupakkaa sauhutella! Olen myös antanut useasti ymmärtää, että kotiin on aina poika tilanteessa kuin tilanteessa tervetullut! Kotoamme löytyy myös jokaista perheenjäsentä koskevat "peruspelisäännöt" perheen yhteistä yleistä hyvinvointia ja mukavuutta koskien.

 

Parhaani yritän ja näillä mennään eteenpäin. :) Uskon nuoren ikäni myös osaltaan helpottavan "äiti-poika kuilua" välillämme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toivonpa kovasti, että minun poikani sitten joskus kun on ainakin tuplannut ikänsä (7v), uskaltaa vieläkin puhua äidille kaikenlaisista asioista. Ettei ainakaan olisi kuin minä nuorena...

 

Alkoholi.

 

Minä: Tehtiin kaverin kanssa ensimmäisen kerran kiljua n. 12-vuotiaina kaverin pöytälaatikossa ja polteltiin sen serkkujen seurassa kesämökillä salassa kaikilta. Äiti ei koskaan tiennyt tästä, kaverilla taas oli muutaman vuoden ikäinen murkkuikäinen isosisko joka vei kaiken huomion tempuillaan että saatiin puuhastella ihan rauhassa.. Myöhemmin useasti pummittiin Alkon edessä hakijaa, yleensä saatiin joku juoppo hakemaan viinapullo kun antoi esim. parin olutpullon verran hakupalkkaa. Meille tuli muutama deeku tutuksi, tuohon voi luottaa, tuohon ei... Jep, kivoja tuttuja yläasteikäiselle...

 

Lapsen kasvatus tältä pohjalta... Toisaalta olen aika tarkka sen suhteen että alaikäisille ei osteta juomia, eikä anneta maistiaisia enempää. En halua nähdä lastani humalassa, miksi kehottaisin häntä siihen? Mutta jos niin käykin, että hän harrastaa sitten tuota samaa mitä minä... Vaikea paikka.

 

Tupakka: Minä poltin 13-19 vuotiaana ja sitten taas 20-24v ikävuodet. Kumpikaan vanhemmistani ei ole koskaan polttanut. En ole koskaan jäänyt tupakoinnistani kiinni.

 

Toivon, että silloin ollaan jo niin fiksuja, että tupakointi on hyvinkin poissa muodista, uusia addikteja ei tule, että se on "vanhojen pappojen juttuja" siinä missä joku piipun poltto on nykyään. Jos ei olekaan, niin yritän ainakin kovasti saada pojan ymmärtämään ettei moisessa tupruttelussa ei ole yhtään mitään järkeä. Jos jää tupakoinnista kiinni niin röökit poltetaan yhdessä esim. nuotiossa tai takassa, ja keskustellaan pitkään ja hartaasti...

 

Yövierailut/seksi: Itse menetin neitsyyteni 14-vuotiaana, kotona koulun jälkeen kun äiti oli iltavuorossa. Poikakaverin kanssa oltiin tunnettu useampi kuukausi, ja itseasiassa olin harrastanut kaikenmoista "oheistoimintaa" jo edellisen poikakaverin kanssa sitä ennen. Minä "opin" nämä asiat pääasiassa pornoleffoista ja -lehdistä... Ja todella pitkään meni ennen kuin opin itse nauttimaan pelkän suorittamisen, esittämisen ja miellyttämisen sijaan. Yökylässä olin pojan luona jo 13-vuotiaana, mutta meillä ei ollut kukaan kun minulla ei ollut omaa huonetta.

 

Minä olen varmaan jo nyt puhunut pojalle enemmän lasten teosta/vanhempien välisestä läheisyydestä kun mitä äitini minulle koskaan kertoi. Lapsen omalla tasolla tietty, mutta ei mitään haikarajuttuja kuiteskaan. Olisin maailman onnellisin, jos poikani joskus tulisi tyttöasioissa kysymään minulta mielipidettä/apua, ja tähän yritän tähdätä. En osaa sanoa tiettyä ikää, itse en mielestäni aloittanut mitenkään "liian aikaisin", se kyllä riippuu ihan lapsesta ja hänen kehitysvaiheestaan (tarkoitan tässä nimenomaan henkisesti) että mikä on sopiva ikä. Äidin vieno toive olisi silti että poika pitäisi vetskarin kiinni ainakin 16-vuotiaaksi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Murkkuja ei vielä perheessä tule olemaan moneen vuoteen, mutta nyt mennään seuraavilla ajatuksilla.

 

Alkoa saa MAISTAA kotioloissa sopivassa tilaisuudessa ikää minimissään 14-15v. Pulloa en tule ostamaan alaikäiselle, jos pakko juoda niin hankkikoot muuta kautta. Alle 16v kännireissusta tulee jotain sanktiota. Ja alle 18-vuotiaanakin vähintään keskustelua mistä viinat on hankittu ja kuinka tarpeellista se on.

 

Tupakkaa en tule lapselle tarjoamaan myöskään. Kumpikaan meistä vanhemmista ei (enää) polta, mutta tuttavapiiristä tupakoitsijoita löytyy, joten tällä hetkellä lapsi näkee molemmat mallit.

 

Huumeet, mahdollisimman avointa keskustelua asioiden oikeilla nimillä ja seurauksilla. Pyrin saamaan glamourin huumeista pois. Tulen myös käyttämään esimerkkeinä mm omaa edesmennyttä kaveriani (joka kuoli yliannostukseen 18-vuotiaana). Myös lääkkeet kuuluvat tähän kategoriaan meillä. Nyt lapsi tietää mitkä ovat hänen lääkkeitään ja mitkä esim äidin. Hänelle on myös kerrottu, että äidin lääkkeet ovat vaarallisia lapselle (mm vahvat särkylääkkeet) eli yritetään nyt jo pohjustaa jollain tasolla tervettä asennetta asiaan.

 

Seksi... Tämä on kaikkein kinkkisin juttu. Avoimella keskustelulla mennään hyvinkin pitkälle, toivottavasti ainakin. Aikaisin ikä seksille olisi musta 15v. Ja ehkäisystä tulee kuulemaan ja paljon. Kortsujen ostosta en osaa vielä sanoa, toisaalta en halua kannustaa seksiin, mutta asian 'nolouden' vuoksi ehkäisy jäisi käyttämättä jos neiti ei itse uskalla kortsujaan ostaa (tai poika). Itse tosin ajattelen, että jos niitä ei kehtaa ostaa, ei ole tarpeeksi vastuullinen harrastamaan seksiä, eikä niitä kyllä kehtaa sitten käyttääkään... Vaikeaa... Yökylään ei pääse, eikä meille tulla ainakaan ennen kuin 16v.

 

Sitten lyhyesti omista ajoista tähän.

Neitsyys meni 13v (mies oli 21v, suhde kesti 2 vuotta kun vanhemmat eivät tienneet)

Tupakkaa poltin 14-19v ja lopetin. Äitini takavarikoi tupakat ja poltti ne itse. Molemmat vanhempani polttivat/polttavat edelleen.

Ekat kännit kaverin luona 13-vuotiaana. Kotiin nukkumaan ja krapula oli aamulla. Siitä se sitten lähti ja pahin kausi oli 17-19v. Paljon katkenneita filmejä. Ihme ja kumma mitään pahaa ei ole tapahtunut.

 

Meillä ei kotona puhuttu kuukautisista saatika seksistä/ehkäisystä. Isä joi paljon ja viinaa oli kaapeissa, siitä mallini sain. Ja tuo tupakka tulikin jo...

 

Tavoitteena on vain antaa mahdollisimman paljon oikeaa tietoa lapsille, ja toivoa, että he ihan omalla maalaisjärjellään hoitavat homman kotiin. Tärkeää on myös luonne, pitää osata sanoa ei, vaikka paine olisi kova kokeiluun.

Edited by flaming

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekaa kertaa lueskelen tätä ketjua ja teinpäs yhden havainnon: aika moni uskoo ja toivoo kasvattavansa lapsensa täysin erilaiseksi mitä on itse nuorena ollut. ;) Tietysti sitä toivoo lapselleen parasta, mutta kyllä se vaan niin on että teinit haluaa kokeilla kaikkea (erityisesti kaikkea kiellettyä) :P

 

Minun äitini ei halunnut kieltää mitään, koska sitten olisi tullut juuri se mieletön halu kokeilla kaikkea kiellettyä. No huumet äiti kyllä kielsi sanomalla, että viinalla saa nupin ihan tarpeeksi sekaisin. Silloin kun menin yläasteelle, äiti sanoi että saa juoda alkoholia, kunhan hän tietää missä juon ja kenen kanssa. Lisäksi sääntönä oli, että puhelimeen pitää kännäysreissujen aikana aina vastata, että hän voi tarkistaa tilanteen. Alkoholia hän ei myöskään minulle ostanut, koska se olisi ollut laitonta. Aina sai kotiin mennä kännissä tai soittaa äidin hakemaan jos ei olisi itse selvinnyt kotiin. 15-vuotiaana join ekat kännit. Koskaan ei ole ollut tarvetta vetää övereitä, eihän siinä olisi ollut mitään hauskaa kun ei se ollut edes kiellettyä :lol: Tupakan polttoa hän ei suositellut, mutta sanoi että kokeilla voi. Enpä aloittanut polttamistakaan.

 

Myös seksiä äitini on pitänyt luonnollisena asiana sitten kun se minusta itsestäni tuntuu oikealta. Poikaystävä on saanut tulla kylään heti kun olen itse halunnut. Äiti sanoi muinoin, että on se kivempi kun nuoret on kotona viikonloppuyön, eikä tarvitse kännissä vehdata pakkasessa jossain pusikossa. Neitsyys lähti 15-vuotiaana.

 

Itsestäni tuli ihan kunnon kansalainen äitini kasvatusmetodeilla, enkä tunne että mihinkään olisin ryhtynyt liian nuorena. Olenkin ajatellut siirtää nämä äitini säännöt ihan sellaisinaan omille lapsilleni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mun lapsuudenkodissa oli hyvin samanlaiset metodit kuin ilon äidillä ja tänä päivänä en polta enkä oikeastaan käytä alkoholiakaan. Kaikesta pystyi puhumaan avoimesti ja tosiaan ei ollut tarvetta vedellä övereitä kun se ei ollut kiellettyä. Vanhempani käyttävät alkoholia ja polttavat, mutta eivät ole tavat siirtyneet minulle eivätkä veljelleni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli aivan älyttömän tiukat säännöt kotona eli viina, tupakka, seksi oli ihan totaalinen nou! Kotiintuloajatkin olivat aivan älyttömän tiukat.

 

15vuotiaana vedin kännejä aika usein ja seksiä harrastin ekaa kertaa 17v. Mutta kännäilyt tosissaan jäi vai yhteen kesään mutta seksiä sitten harrastan vielä tänäpäivänäkin :P Niin ja rupesin myös 15v tupakoimaan.

 

Sanotaan näin, että kieltäminen ja mäkättäminen ei ollut minulle ainakaan mikään hirveen hyvä taktiikka. Mutta eipä musta tullut juoppoa ja tupakointi kiinnosti kovasti koska äitini poltti myös.

 

Oman lapseni kanssa haluisin olla mahdollisimman avoin ja jos ryyppyreissua tulee niin mieluiten ehkä niin, että tiedän missä ja milloi kuin kieltäisin sen ja lapsi tekisi sitä salaa.

Aijon kyllä selittää ja valistaa asiasta mutta tiedän, että on lähes mahdotonta kieltää teiniä tälläisissä asioissa. Sallittakoon siis se mutta jos en halua päästää sitä johonkin epäilyttäviin juttuihin niin tietysti kiellän ja vanhempia sitten on parasta totella niin kauan kun ei ole täysi-ikäinen.

 

Tupakointi: Me poltetaan kumpikin miehen kanssa ja mua vähän pelottaa, että jos vanhemmat polttaa niin lapsi tekee perässä. Jos löydän kuitenkin tupakkaa niin takavarikoin ne.

 

Seksiä saa mun puolesta harrastaa kun hänestä tuntuu siltä, että on valmis. Aijon kuitenkin kertoa tarkkaan suojaseksistä ja kaikki taudit oikein seikkaperäisesti tai ehkä mielummin mies saa kertoa kun sillä on parhaimmat puhelahjat :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kaikki oli kiellettyä, mutta asioista puhuttiin silti. Äiti kyllä tarjoutui hankkimaan mulle pillerit 15-vuotiaana, mutta en halunnut. Isä poltti ja käytti alkoholia, äiti hyvin harvoin. Polttanut en oo ikinä, en oo missään vaiheessa vaan pitänyt sitä edes houkuttelevana. Kännissä olin ekan kerran 20-vuotiaana, kun oma tuleva mies juotti mulle siideriä niin kauan että lakkasin kiukuttelemasta :rolleyes: Nykyisinkään en alkoholia käytä kuin joskus harvoin, ja silloinkin tyyliin kolme lonkeroa (tietenkään nyt en voisikaan kun oon tässä viime aikoina ollut joko raskaana tai imettänyt tai ollut taas raskaana). Seksiä oon harrastanut vain aviomieheni kanssa. Oon ollut elämäni sellainen vastarannan kiiski, että vaikka "kaikki muut" teki noita juttuja, en kokenut painetta tehdä itse perässä. Sekin vaikutti kun näki ne isänsä touhut, kun keski-ikäiset miehet keskenään ryyppää niin eihän se kaunista ole, eikä mitenkään jännääkään.

 

En aio lapsiani kotiin lukita, mutta aion kyllä puhua asioista ja paljon. Tupakka on se pahin, mihin aion puuttua hyvin ankarasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kun tänä päivänä kaikkea pitäisi kokeilla (ei kaikkien, mutta monen mielestä kuitenkin), niin monesti viinasta, tupakasta ja seksistä tulee asioita, jotka ns sanotaan kuuluvan alle 18v elämään. Itse ajattelen, että miksi niiden muka pitää kuulua..

 

Jep... Mä en tajua sitä, että lapsen tai nuoren katsotaan olevan "turvassa", kun annetaan kortsupaketti mukaan tai autetaan hankkimaan pillerit. Mikäköhän prosentti täällä olevista aikuisista ihmisistä on tullut raskaaksi suunnitellusti? Yleensä näyttäisi siltä, että se alun perin ei-toivottujen raskauksien määrä on suuri aikuisillakin, saatika sitten nuorilla. Miksi lasta pitäisi kannustaa sellaiseen tilanteeseen?

 

Kait tässä on sekin, että en lainkaan allekirjoita sitä, että "kaikki kokeilee kuitenkin".

Share this post


Link to post
Share on other sites

no aikoinaa, ko enoltain sain ekkaa kertoo pilsnerin, nii olin sillon noin 13w. eikä se sillo maistuna, niinko sitte wanhemmite, että ei meinoo mikkää riittee jos sille piälle sattuu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alkoholia tai tupakkaa en alaikäiselle osta. En edes olutta.

Ei varmasti pitäis muita arvostella, mutta kyllä mä oon ihmetellyt, että miehen sisko osti aikoinaan alaikäsille lapsilleen juomat. Siis olivathan nuo jo lähes sen 18, mutta silti. On se jotenkin kyseenalaista. Maistaa voi toki kotona ja näin, mutta hän ihan tiesi, että lapset menee ryyppäämään. Onhan se varmaan sit parempi että tietää mitä lapset juo ja näin, mutta en silti lähtis ostamaan.

 

Sama pätee tupakkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä mieltä ootte siitä että vanhemmat ostaa nuorisolleen muutaman oluen/siiderin sillä syyllä että "sitten mä ainakin tiedän mitä sä juot ja kuinka paljon"? Mun kavereille tehtiin nuorempana tätä kotona.

 

Sehän oli ihan yks vitsi koko juttu, kun sitten niitä lähettiin juomaan jonnekin puistoon, ja niiden lisäksi oli jostain hommattu vielä se viinipullo...Eli se juomisen määrä vaan lisääntyi eikä tarvinnu käyttää itte niin paljon rahaa.

 

Mulle ei koskaan ostettu kotoa alkoholia enkä sitä alaikäisenä juonutkaan kotona. Enkä oo kyllä aatellu itekkään ostaa tuleville lapsille. Sama koskee tupakkaa. Mies ei juo ollenkaan, eli sillä on vielä tiukempi linja.

 

Kyllä meidän lapsilla tulee olemaan ankea nuoruus :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jostain luin just hauskasti, että oikeastiko jotkut vanhemmat pelkää näillä suomalaisella kansanperintö-juomatavoilla, että joku ei osaisi juoda 18-vuotiaana vaan juomista on etukäteen harjoiteltava... :lol:

 

Mä olen kyllä sitä vastaan, että alaikäisille nuorille ostetaan alkoholia. Sehän vesittää jo senkin, että tarvitseeko ylipäänsä mitään lakeja noudattaa jos tuota yhtäkään ei tarvitse.

 

Toivottavasti osaisin viestittää tuolevaisuudessa omille lapsilleni, että henkisesti vahvimpia ovat ne nuoret, jotka ympääristön paineesta huolimatta rohkenevat kieltäytyä alkoholista ja alaikäisenä ryyppäävät ovat huonoitsetuntoisia, joilla on tarve juomisellaan pönkittää egoaan ja sitäkautta mainettaan kaveriporukassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Murkkuikäistä ei meillä asustele vielä vuosiin, onneksi. :rolleyes: Nyt kun näin jälkikäteen ajattelee, mä olen ollut ihan hirveä teini!

 

Ensimmäiset kännit vedin 13-vuotiaana. Kavereiden kanssa hommattiin parit siideriputellit ja juotiin ne piilossa läheisessä leikkipuistossa. Olo oli ihan kamala seuraavana aamuna. Siitä se alkoholin kittaaminen oikeastaan lähtikin. Kaikki teki sitä yläasteella ja jotenkin sitä teki itse ehkä just nimenomaan siksi, kun kaikki muutkin tekivät. Alkoholin vaikutuksen alaisena tuli tehtyä vaikka mitä hölmöyksiä ja typeryyksiä, joita muistellessa ei voi ku pudistaa päätään. Äitini oli huolesta sekaisin, kun rilluttelin viikonloput poissa enkä vastannut koskaan puhelimeeni. Äiti hommasi mulle eräs perjantai-ilta yhden siiderin ja sitä tissuttelin kotosalla ja jätin kaverin pippalot väliin. Sen kerran jälkeen äiti ei mulle hommannutkaan alkomaholia.

 

Tupakkaa maistoin ekan kerran 14-vuotiaana ja 15-vuotiaana aloin polttamaan päivittäin. Äiti ties kyllä että poltan ja perussaarnan lisäksi teki hyvin selväksi, ettei se ole hälle ok eikä meidän pihassa saanut laittaa sätkää palamaan, piti tehdä se jossain muualla.

 

Seksiä harrastin ensimmäisen kerran ollessani 15v. Äitini ilmeisesti tajusi asian, sillä muistan vieläkin tosi vahvasti sen iltapäivän, kun äiti tuli sanomaan mulle kuuluvalla äänellä: "Jossä kortsuja tarviit niin kyllä mä voin niitä sulle ostaa." Kotona meillä ei pahemmin mitään valistusta annettu eikä liiemmin koulussakaan. Kyllä sitä silti tajusi, että kortongit täytyy pitää mukana ja niitä myöskin käyttää.

 

Ollaan miehen kanssa keskusteltu monesti siitä, miten meinataan tehdä selväksi tytölle (ja muille tuleville lapsille) kaikki nää "kynnykset". Seksi on ollut mulle aina täysin luonnollinen asia ja haluan sen olevan sellainen myös lapsilleni. Enkä nyt tällä tarkoita, että on täysin luonnollista yläasteikäisenä pompata sänkyyn jonkun mielitietyn kanssa, vaan siis ettei seksistä puhuessa tarvitse punastella.

 

Mitä päihteisiin tulee, niin tietysti sitä toivoo että lapset on sen verran fiksuja että tajuaisivat pitää näppinsä erossa moisesta moskasta. Haluaisin viestittää lapsilleni, että hauskaa voi pitää kavereiden kanssa ilman sitä alkoholiakin. Päihteiden kanssa haluaisin myös tehdä selväksi, että niistäkin voi puhua ihan avoimesti.

Edited by Edwina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen itse miettinyt (ja mies on onneksi samaa mieltä), että alaikäiselle ei osteta alkoholia kotiin, eli näin ollen sitä ei ainakaan kannusteta alkoholinkäyttöön, ja lapsen nähden ei kyllä alkoholia juoda sitä paria saunaolutta tai -siideriä lukuun ottamatta. Tupakointi on myös ehdottoman kiellettyä alaikäiseltä, mutta tulevana kätilönä aion pitää huolen siitä, että lapsukainen saa asiallisen sukupuolivalistuksen, kun on siinä iässä että seksi- ja seurusteluasiat alkavat tulla ajankohtaisiksi. Toki siis jo vähän aiemminkin, ja lapsellekin voi ihan hyvin asiallisesti selittää, mistä esim. vauvat tulevat.

 

No, teinithän sitten tietenkin tekevät typeryyksiä, enkä ihmettelisi jos oma jälkikasvukin hoipertelisi kotiin tuhannen humalassa rööki huulessa sauhuten, mutta kotoa ei kyllä kimmokkeita sellaiseen toimintaan anneta. Kotiin saa kyllä tulla, oli missä kunnossa hyvänsä ja äidin ja isän sylit ovat aina avoimia, mutta pelisäännöt tehdään kyllä selväksi.

 

Täysi-ikäisenähän noita ei voikaan sitten oikein rajoittaa, kun lähes kaikki alkaa olla sallittua, joten... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omaa lasta ei vielä valitettavasti ole, mutta ne periaatteet ja mielipiteet siitä, miten oman lapsen kasvattaisi, on kyllä onneksi puhuttu läpi ja niistä sitten toivottavasti pyritään pitämään kiinni. Tietenkin vannomatta paras, mutta kyllä jotakin pitäisi radikaalisti muuttua, että asenne ihan toiseksi muuttuisi.

 

Minä olen varmaan monen mukaan konservatiivinen, mutta omasta mielestäni hyvällä tavalla, koska esim olen sitä mieltä, että alkoholia ei tarvitse juoda eikä maistaa alle 18-vuotiaana. Senkään jälkeen kännejä ei tarvitse vetää, alkoholi kuuluu vain juhlahetkiin ja muihin erityisiin tilanteisiin. Meillä ei kotona miehen kanssa käytetä alkoholia kuin silloin, jos on jokin erityinen tilaisuus ja otamme itse maltilla, lähinnä vain nautiskellen sen yhden siiderin, yhden drinkin tai yhden lasin viiniä -tyylillä. Joskus toki railakkaammissa illanistujaisissa voi ottaa pari enemmän, mutta kaatokännejä ei vedetä eikä humaltuminen ole ykkössyy alkoholijuomien nauttimiseen. Jos alkoholittomat siiderit, oluet, kuohuviinit ym. olisivat paremman makuisia, niitä tulisi varmasti käytettyä useammin alkoholillisen version sijasta. Kumpikin inhoamme sitä, että omat vanhempamme/vanhempipuolemme eivät osaa käyttää alkoholia kohtuudella ja tästä on koitunut monenlaisia ikäviä tilanteita, joten emme halua sellaista elämää omaan kotiimme.

 

Tupakki ja huumeet ovat ehdoton ei, tupakin polttaminen on tyhmää ja turhaa ja siitä kiinni jäämisestä tullaan kyllä rankaisemaan ja keskustelemaan vakavasti. Huumeet aivan ehdoton ei, ei saa koittaa ja varmasti monenlaista huumevalistusta tullaan jakamaan lapselle/lapsille. Sitä tehdään jo ihan sukulaisillekin, sillä suvusta löytyy pari varoittavaa esimerkkiä, jotka ovat huumeilla pilanneet elämänsä.

 

Seksi, minä olen sitä mieltä, että olisi hyvä opettaa lapsi ja nuori siihen, että seksi toisen ihmisen kanssa kuuluu vakavaan parisuhteeseen, ei teini-iän seurustelusuhteeseen eikä sitä tarvitse kokeilla kokeilemisen halusta. Pussailu, halailu ja kädestä pitäminen täytyy riittää teini-ikäiselle ja näiden olisi suotavaa tapahtua ihan "näkösällä" eikä omassa huoneessa suljetun oven takana.

Mieluiten jopa niin, että jos vain millään menee perille, seksiä voi odottaa avoliittoon/avioliittoon saakka. Se, että harrastaa seksiä vasta ihmisen kanssa, joka oikeasti välittää ja kunnioittaa nuorta/nuorta aikuista, on myös itsensä kunnioittamista ja arvonsa tuntemista. Itselläni on jopa traumaattisia kokemuksia teini-iän seksisuhteesta vanhempaan nuoreen mieheen, tekisin miltein mitä tahansa, että saisin nuo kokemukset poistettua elämästäni. En ikinä toivoisi sellaista omalle lapselleni.

 

Poika/tyttöystävä saa yöpyä meidän asunnossamme, mutta ei samassa huoneessa/sängyssä alaikäisen kanssa, eli seksiin ei kannusteta silläkään tavalla. Tiedän, että voihan sitä seksiä harrastaa missä vaan, mutta siltikään ei teini-ikäisen kuulu tuoda poika/tyttöystävää samaan sänkyyn.

Edited by Emni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkään tämä ei ole ajankohtaista vielä vuosikausiin, mutta luulisin että me mennään aika samoilla linjoilla kuin on kummankin vanhemman kotona aikanaan menty. En aio ostaa lapselleni alkoholia, mutta luulisin että esim. viiniä saa maistaa kotona joskus ruuan yhteydessä, todennäköisesti jo ennen täysi-ikäisyyttä.

 

Yökyläilläkin saa, mutta varmaan vasta jostain 16-vuotiaasta alkaen. En varmaankaan ala kortsuja ostamaan, vaan luotan lapsen hoitavan asian itse.

 

Tupakka on varmaan se vaikein. Meillä ei polteta, joten tapaa ei kyllä kotoa opi, ja mä haistan kyllä, jos on polttanut. Toivoisin kuitenkin todella että jäisi korkeintaan kokeilujen asteelle. En tiedä, mitä tekisin, jos polttamisesta jäisi kiinni. Saattaisi kyllä viikkorahat tms. ainakin jäädä saamatta, että edes tupakan osto vaikeutuisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0