Birbir

Lasten ikäero

177 posts in this topic

Meillä on esikoisen ja kuopuksen välissä 1v8kk ja kuopuksen ja tulevan vauvan väliin tulossa 1v5kk.

 

Itse tykkään ehdottomasti pienestä ikäerosta, kuopuksen kanssa oli paljon helpompaa kun oli kaveri jo valmiina. No saa nähdä millainen sirkus meidän elämästä maaliskuussa tulee :grin:  Mutta ei mua kyllä yhtään pelota, kyllä se siitä varmasti pian asettuu kun alkuun pääsee.

 

Tykkään siitä että on paljon puuhaa, esikoisen vauva-aikana olin jo vähän tylsistynyt vaikka todella mukavuudenhaluinen olenkin. Ja haluaisin loputkin lapset noin 1v8kk-2v2kk ikäeroilla, saa nähdä kun lapsihaaveet on 5-6. Mutta saahan siitä haaveilla :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tulee olemaan lapsilla ikäeroa 7v. ja 8(?)kk.. Ikäero on monien meistä riippumattomien sattumusten summa, ei suunniteltu :)

 

En kuitenkaan pidä ollenkaan pahana näinkin "isoa" ikäeroa, itselläni on vanhimman pikkuveljeni kanssa myös kahdeksan vuotta ikäeroa ja ollaan oltu tosi läheisiä aina.

 

Toisaalta onhan joka asiassa kaksi puolta.. Mutta mitä niitä turhia etukäteen murehtimaan ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tytöillä on ikäeroa aika paljon, mutta mitäpä siitä. Eivät riitele paljoa ja isosisko huolehtii pienemmästä. Vaikka olikin tosiaan 7-v kun pikkusisko syntyi, tuumailee usein ettei muistakaan millaista oli silloin ennen siskon syntymää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ikäero 1v 11kk - mielestäni oli ihan kiva ikä ero. Helpotti tosin, että esikoinen oli jo päivä- ja yökuiva :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä 2 v 1 kk ikäero, en vielä osaa sanoa onko passeli vai ei koska pienempi on vielä niin vauva ettei siitä ole seuraa esikoiselle. Meillä esikoinen käyttää vaippoja mutta en ole kokenut sitä ongelmaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän lapsilla ikäeroa kolme vuotta. Toivottiin aluksi pienempää ikäeroa. Emme kuitenkaan kuulu niihin, jotka voivat päättää lastensa tulon kuukauden tarkkuudella, joten näin kävi. Ihan hyvä ikäero tämä kyllä on. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän lapsille tuli ikäeroa 1 v 8 kk. Ihan ok, vaikka hommaa kyllä riittää enemmän kuin olisin etukäteen kuvitellut. Luulen, että jos oltais maltettu vaikkapa vuosi lisää, niin elo olisi sujunut huomattavasti kitkattomammin...:) Minulla ja 7 v nuoremmalla siskollani on tosi läheiset välit, joten en ollenkaan allekirjoita sitä että pieni ikäero olisi hyvän sisarussuhteen syntymiselle jonkinlainen edellytys.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoisen ja tokan ikäero on 2v9kk. Nyt kolmoseen ikäero tulee olemaan n. 8v ja 5v.
Ikäero li suunniteltu kahden ekan lapsen välillä suunniteltu juttu koska esikko oli tosi huono nukkuja ja vuorotyön yhdistäminen oli kuitenkin aika haastavaa siihen. Toinenkin oli huono nukkuja, varsinki päivisin ja sitten tuli stoppi etten halua heti perään kolmatta. Tiesin kyllä että varmaan vauvahommelit tulee jossain vaiheessa, mikäli vain niin meille suodaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen ja kakkosen välille tuli 1v 11pvä. Itse olin parikymppinen. Ja nyt esikoinen täytty 10 ja samoihin aikoihin kolmas sai alkunsa. :) Nykyisin miehen kanssa ollaan reilu pari vuotta kuljettu ja annettiin yhteiselle pikkuiselle lupa tulla.

 

Eli meidän perheessä asustaa kaksi 10-vuotista ja kaksi 9-vuotista edellisistä suhteista ja tämän yhteisen olisi määrä syntyä kesäkuun lopussa.

 

Hurjaa oli kun oli noin nuorena kaksi noin pientä. Siihen vielä ero lasten isän kanssa. Korvakierteen, koliikit, infektio astmat ym. Rankkaa oli mutta niin sitä vain porskuteltiin eteenpäin... Noin pientä ikäeroa en kyllä uudestaan haluiaisi kokea ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ollaan aika pienellä ikäerolla, mutta ainakin sisaruksista on seuraa toisilleen.

Edited by mona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nosto. Mielenkiinnolla seuraan keskustelua ja muiden mielipiteitä ja kokemuksia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoisen ja toisen välilllä on 1v8kk ja toisen ja kolmannen välillä 1v5kk. Ihan hyvät ikäerot, ovat ottaneet hyvin pikkusiskon vastaan ja päivittäin jompi kumpi tai molemmat yhtäaikaa käy pötköttelemässä vauvan vieressä ja näyttämässä leluja. Olen kyllä tyytyväinen pieniin ikäeroihin :) Välillä hommaa riittää, välillä on jopa rauhallista ja saa miettiä mitä tekis. Auttaa se että kaikki suht helppoja, jättäneet yösyömiset pois jo viimeistään 2kk iässä, tämä kolmas 6vkon iässä ja nyt on nukkunut jo pari kuukautta 10h yöunia. Ennen tämän kolmannen syntymää mietin että mahdollinen neljäs ehkä isommalla ikäerolla kuitenkin, nyt on ajatukset kääntynyt siihen alle 2v ikäeroon kuitenkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me yritetään toista lasta, ja jos nyt kävisi tärppi, ikäero olisi tasan 5 vuotta. Se on tuntuu omasta mielestä tosi paljolta, ennen olisin sanonut että liian paljolta, mutta ei kuitenkaan niin paljolta, että sen takia jättäisin yrittämästä, kun mahdollisuus aukeni. Puoliso pitää taas muita elämäntilanteita ikäeroa tärkeämpänä, kun päätetään käyttää tai olla käyttämättä ehkäisyä.

 

Isoja ikäeroja näkyy nykyisin vähemmän, olenko oikeassa? Itse olisin toivonut sellaista 2,5-melkein 4 vuoden ikäeroa, mutta senhän olen toki jo äitiydestä oppinut, että itse voi päättää enää vain harvoista asioista. Olen yrittänyt ajatella, että sen minkä sisarussuhteen läheisyydessä mahdollisesti häviää, saa vanhempisuhteessa takaisin kun perheessä on vain yksi pieni kerrallaan.

 

Ja tämä on nyt vähän ennakollista suunnittelua, sillä en ole vielä edes raskaana. -_-

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Jos tämä mahassa asustava vauva pysyy matkassa loppuun asti tulee lapsillemme ikäeroksi 5,5 vuotta ja kouluvuosissa ero tulee olemaan 6 vuotta. Paljon ajatustyötä olen joutunut asian suhteen tekemään ja toista lasta olen kaivannut jo vuodesta 2011 asti. Elämäntilanne ei vaan antanut tilaa yrittämiselle ennen viime vuoden kevättä, ja kovimpana palana tuli se, että yritys venyi lähes 1,5 vuoteen. Se oli sikäli odottamatonta, koska esikoinen sai alkunsa ekasta yrityskierrosta. Toisin sanoen kauan odotetun yrityksen jälkeen ikäero minkä toivoi olevan n. 4 vuotta venyikin siihen 5,5 vuoteen.

 

Itsellä ja miehellä on omiin sisaruksiimme isot ikäerot, 4,5 ja 5,5 vuotta. Muistan, että nuorena koki itsensä aika ulkopuoliseksi muiden läheisiin sisarussuhteisiin verrattuna. Mutta kyllä kuitenkin on tärkeä asia, että sisarus on olemassa.

 

Ihania asioita tässä ikäerossa on se, että poika ymmärtää jo tosi paljon raskaudesta jne. Ja kun vauva/taapero on vielä pieni pystyn saattamaan poikaa eskariin ja ekalle luokalle :). Ja ennenkaikkea olen todella onnellinen siitä, että tämä toinen raskaus sai alkunsa! Ehdin jo pitkään surra sitä, että mahdollisesti emme koskaan tule toivottua toista lasta saamaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän kahdella lapsella ikäeroa 1 v 9 kk. Kiva ikäero siinä mielessä, että jo hyvin varhain leikkivät keskenään ja ovat tosi läheiset. Huonoa se, että itsellä kamalan huono omatunto ja paha mieli, kun vauva tuntui vievän kohtuuttoman paljon huomiota esikoiselta, joka kuitenkin oli vielä niin pieni, alle 2 v, ja ois mielestäni ansainnut vielä pidempään enemmän huomiota. Esikoisesta näki, miten vauvan synnyttyä muuttui ihan silmissä paljon vakavammaksi ja välillä oli ihan surullisen oloinen. "Isoveljeyden vastuu painaa", jotkut vitsailivat, mutta tuntui tosi pahalta ja väärältä. Koitettiin kyllä huomioida ja antaa myös kahdenkeskistä laatuaikaa esikoiselle, mutta silti. Tilanne on toki helpottanut kuopuksen kasvaessa isommaksi, mutta edelleen toivoisin voivani viettää enemmän ihan kahdenkeskistä aikaa erikseen esikoisen kanssa, hän on kuitenkin kehityksessä sen verran paljon edellä, että häntä kiinnostaisivat jo vähän isompien lasten jutut, joista pienempi taas ei vielä piittaa. Kaksipiippuinen juttu, mutta välillä olen kade kavereille, jotka ovat lykänneet toisen lapsen hankintaa ja touhuavat ihanasti kaikkea kahdestaan sen ainokaisensa kanssa. ihan eri tavalla voi käydä uimassa, huvipuistoissa, retkillä jne. ehkä olisin tällä tietämyksellä vielä pikkuisen lykännyt. toisaalta, yritys voi joskus kestää sitten suunniteltua kauemmin ja ikäero venyä pidemmäksi, eli ei näitä juttuja nyt ihan niin tarkasti voikaan suunnitella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Joannan tekstin luettuani tuli mieleen, että vanhemmalla on aina vähän huono omatunto siitä, ettei saa kaikkia asioita järjesteltyä lapselleen parhain päin. Kaikissa asioissa on sekä hyvät että huonot puolet, taas kerran.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on esikoisen ja kakkosen ikäero 1v kakkosen ja kolmosen 1v7kk ja kolmosen ja nelosen 2v1kk. Eli tiuhaan tahtiin pienillä ikäeroilla kaikki. Näen tämän hyvänä, lapsille on toisistaan seuraa ja ovat pienestä pitäen oppineet toimimaan ryhmässä, joten päivähoidossa ja koulussa ei ole tullut ongelmia. (Enkä todellakaan väitä,että pitkillä ikäeroilla tai yhden lapsen perheissä näitä ongelmia pakosti tulisi!)

Myöskään isommat lapset eivät ole joutuneet kasvamaan liian äkkiä isoiksi,koska on pieniä sisaruksia, vaan meillä kaikki lapset ovat saaneet ja saavat edelleen olla lapsia eikä isojen tarvitse kaitsea pienempiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ikäeroksi tulee noin 4v. 2kk., mutta kouluvuosissa 5, koska esikoinen on joulukuun lapsi ja tämän tulokkaan laskettu aika menee alkuvuoden puolelle. Ennen esikoista toivoin useampaa lasta ja mielessä oli noin 3-4 vuoden ikäero. Luultavasti lapsiluku jää tähän kahteen ja tämä ikäero tuntuu nyt ihan hyvältä. Esikoinen on ollut aika haastava ja vieläkin heräilee/valvottaa öisin, joten sekin on yksi syy, miksi pienempi ikäero olisi tuntunut tosi raskaalta. Kaiken lisäksi varauduttiin paljon pidempään ikäeroon, mutta tärppi kävikin vastoin odotuksia niin nopeasti, että tulee nyt tällainen ihan kiva ikäero. Parasta on, että saan olla pienemmän kanssa kotona, kun esikoinen menee eskariin ja kouluun, tää on itselleni tässä viime aikoina muodostunut tärkeäksi asiaksi.

Itselläni on 3v. 7kk. nuorempi sisarus (kouluvuosissa 4) ja hyvin ollaan leikitty yhdessä, ikäero ei missään nimessä ole ollut liian suuri, ehkä jopa liian pieni siinä mielessä että mustasukkaisuutta on ollut puolin ja toisin paljon ja riidelty on hyvinkin paljon, osa kyllä selittyy luonne-eroillakin. Miehellä taas on itseään 11v. vanhempi sisarus, jonka kanssa eivät ole koskaan olleet kovin läheisiä ja vähän aikaa edes asuneet saman katon alla ikäerosta johtuen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan ajateltu että nyt tulisi sellainen hetki että ikäeroa tulee meille se minimi, eli n. 4.5v. Kaikki tästä eteenpäin on ok. Oli se sitten se 4.5v tai vaikka 7v. Pientä ikäeroa ei haluttu missään tapauksessa koska ollaan laiskanpulleita ja yhdessäkin ollut tekemistä (vilkas tapaus, edelleen). Meillä lapsi myöskään ei ole ikinä kaivannut sisarusta ja viihtyy niin hyvin itekseen että ei ole tullut sellaisia viboja leikkikaverin tarpeesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mulla pitkä imetys on pitäny kuukautiset poissa ja ehkäissyt hyvin. esikoinen syntyi 2/2008 ja jo 2009 alettiin yrittään toista. kakkonen syntyi 12/2010. kakkosen ja kolmosen välillä minulla oli 11kk hormonikierukka, mutta poistatin sen ja aloimme yrittämään kolmosta, joka syntyi 6/2013.

 

Meillä ikäerot esikoinen-toinen 2v11kk toinen-kolmas 2v6kk. Ihan hyvät ikäerot mielestäni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille on tulossa ikäeroa noin 3 v 2 kk. Ainakin näin etukäteen tuntuu ihan hyvältä ikäerolta - esikoinen on jo aika omatoiminen, osaa puhua, syödä itse, käydä vessassa ja odottaa vuoroaan, ei nuku päiväunia ja yönsäkin nukkuu jo useimmiten melko hyvin. Uhmaa on mutta ehkä pahin on jo ohi. Esikoinen oli aika haastava temperamentiltaan pienenä (helposti hätääntyvä, varautunut, äitiriippuvainen ja sylintarpeinen) eikä nukkunut erityisen hyvin, eikä suunnilleen ekaan kahteen vuoteen tehnyt mieli edes harkita toista lasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ensimmäisen ja toisen lapsen ikärero on 1v 7kk. Harva se päivä todetaan tyytyväisinä, että onpa hyvä, että lapset tulivat niin pienellä ikäerolla. Kuopuksen vauva-aika oli raskasta kun hoidettavana oli kaksi alle kaksivuotiasta eikä apukäsiä lähimaillakaan, mutta nautin ajasta silti. Esikoinen on aina ollut todella helppohoitoinen ja sopeutuvainen. Nyt lapset ovat kuin paita ja peppu, ja touhuavat koko ajan yhdessä. Kolmatta lasta haaveillaan nyt, kun kuopus on täyttämässä neljä. En olisi jaksanut kolmatta pienellä ikäerolla, mutta nyt kun isommat lapset ovat jo omatoimisia, ajatus seuraavasta pienen ikäeron parivaljakosta kutkuttaa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now