Guest heijo

kilpirauhasarvot?

456 posts in this topic

^ Jännä miten erilailla lääkärit näkevät nuo arvot. Meidän lapsettomuuslääkäri sanoi meille, ettei inssejä kannata alkaa tekemään, ennenkuin tsh on alle 2. Nyt on syöty kolme viikkoa lääkettä ja jotain muutosta huomaan  jo olossani. Ja viimeksi mitattu tsh arvo oli 3.6, ja sillä aloitettiin lääkitys. Jotenkin itselle jäi sellainen olo, että lapsettomuuslääkäri piti juuri tätä kilpirauhas juttua meidän lapsettomuuden aiheuttajana. Kilppari kun tosiaan voi haitata alkion kiinnittymistä ja aiheuttaa näitä keskenmenoja lääkärin sanojen mukaan.

Edited by kukkis85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toivottavasti meille sitten sattuis lääkäri joka ei pitäis tota mun 2,6 liian korkeana. Kaiken muun "säätämisen" lisäksi ei nyt sit taas jaksais hoitojen alkua odottaa kilpparilääkityksen takia, vaikka toki jos se ongelmaksi raskaudessa/raskautumisessa nähdään niin hyvähän se on hoitaa pois alta...

 

Mites nopeasti tollanen lääkitys tehoaa, eli kun kukkis sulla tua 3vk kuuri niin onko mahdollista et hoidot jo sen jälkeen sais alkunsa?

Edited by Emilia88

Share this post


Link to post
Share on other sites

Emilia88 Siis mä nyt syön tota tyroksiinia koko ajan, en kuurina. Käyn verikokeissa parin viikon päästä ja sit katotaan onko arvot alkaneet laskea ja muutetaanko annostusta. Käsittääkseni kovin nopeastihan nuo kilpirauhasarvot eivät muutu, varmaan vaatii kuukausia, ennenkuin arvot tasaantuvat optimaalisiksi. Mutta meillä on pieni ajatus siitä, että joulukuussa kokeillaa ekaa inssiä, jos kilpirauhasarvot ennättävät jo siihen mennessä muuttua suotuisiksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^No niin mä vähän aattelinkin sen olevan että tuskin se ihan noin nopiaa ainakaan alle sen kahden laskee, mut oli pakko tarkistaa et jos joku onkin keksinyt jotain mullistavaa :grin:

Pidetään peukkuja että laskis hyvin ja pääsisitte hoidoissa alkuun :)...tai siis etenemään, onhan tuokin jo alku että on alettu alentaa sitä kilpparia.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Piti muokata tuota lääkitys lausetta, taisin kirjoittaa sen aluksi vähän hassusti. :grin:

 

Kiitos peukutuksesta, tsemppiä myös sinne suuntaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olipas hyvä näköjään eksyä tätäkin ketjua lukemaan, olen sivuuttanut asiaa kun kilppari arvot viitearvojen sisällä ja lääkäri todennut että ovat ok, mutta eihän ne nyt niin ok olekaan kun TSH on 2,6 :blink:

Pitänee vissiin tuotakin siis seurailla, kun muistelen jostain ohimennen lukeneeni että clomifeeni ainakin voi ks. arvoa nostaa entisestään ja nyt jo yli "raskausviitearvon"...

 

Kävimpä sitten testauttaa kilppariarvot uusiks panikoidessani että hoidot viivästyvät niiden takia. No nousseethan ne olivat keväisestä niin että TSH nyt 3,0 ja t4V 15,5 (aiemmin 15,1), mutta kun asiasta sitten polille soitin kysyäkseni että pitääkö niille nyt tehdä jotain niin olivat sitä mieltä että ei ole järkeä alkaa lääkitsemään kun viitearvojen sisällä ovat, eikä noista lukemista ole estettä hoitojen aloittamiselle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on ollut ongelmia pitkän kierron kanssa jätettyäni hormonaalisen ehkäisyn. Ensimmäinen kierto saatiin loppumaan muutaman terolutin avulla ja nyt tämä toinen näyttää päättyvän tänään kp40. Aikaisemmin kierrot ovat olleet normaalit ja olen tullut kolmella edellisellä kerralla suht. helposti raskaaksi.

 

Tänään sisätautilääkäri (muissa asioissa) kiinnitti huomiota korkeisiin kilppariarvoihin: P-TSH 7,61. Olen syyttänyt pillereiden jälkimaininkeja pitkistä kierroista, mutta syy taisikin nyt löytyä muualta. Muita oireita ei ole, no olen ehkä iltaisin ollut hieman väsyneempi ja välillä palelee, mutta ei mitään radikaalia. Olen myös tietysti toivonut että nämä olisivat olleet raskausoireita, mutta eivätpä ne nyt sitten olleet.

 

Lääkäri on hyvin perillä vauvatoiveista, eikä sanallakaan maininnut että yritystä pitäisi pistää tauolle. Lääkitys alkoi tänään Thyroxin 0,1mg puolikas päivässä ja lääkäri sanoi, että ellen ole raskautunut kolmessa kuukaudessa kontrolloidaan kilppariarvot, muuten heti kun raskaus on alkanut.

 

Kotona tutkin kolme kuukautta sitten työterveydessä otettuja labroja ja silloin S-TSH (mitähän tuo alkukirjain tarkoittaa kun on eri, lienee kuitenkin sama tutkimus) on ollut 1,48 eli hyvä. Mietinkin, voiko hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen nostaa noita arvoja vai mikähän sen on tehnyt kun on noin äkisti noussut? Vai vaihteleeko arvot noin paljon yleisesti? Ajattelin mennä työterveyteen tsekkaan arvot kuukauden päästä koska se pikainen raskautuminen on toiveissa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Simonesa: Voisiko olla, että arvot on mitattu väärään aikaan päivästä? TSH nousee koko päivä ja ne pitäisi mitata aina aamusta ennen klo 10.

 

Emilia88: mulla arvot on ollut jotakuinkin samaa kuin sulla ja nykyinen lääkäri kieltäytyi aloittamasta tyroksiinia, vaikka edellistä raskautta yrittäessä se määrättiinkin vastaavilla arvoilla. Joillain klinikoilla ollaan tarkkoja siitä, että alle 2 pitäisi arvon olla. Nyt meillä on kaksi epäonnistunutta IVFää takana ja syyskuussa vaadin saada kilpparilääkityksen. Nyt arvo on tasan 2, olo vähän pirteämpi synkästä syksystä huolimatta ja kierto pidentynyt normaalimmaksi (aiemmin ollut lyhyt). Jännityksellä odotan kevään IVFää, onko tuolla mitään vaikutusta. Tuskimpa haittaa ainakaan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla on suvussa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Kilpirauhasliitosta saa loistavia lääkärisuosituksia ja neuvoja ja ohjeita. Kokemuksen kautta osaan sanoa, että monesti terveyskeskuksissa sanotaan, ettei mitää tarvitse tehdä "kun ovat viitearvojen sisällä", vaikka oireita olisi ja paljon, ei apua välttämättä saa. Myös usein (ja tämä tulee erikoislääkäriltä) TSH arvoja katsotaan liikaa. T4V arvo, eli varsinaisen kilpirauhashormonin määrä veressä, on paljon merkittävämpi. Kun vajaatoimintaa hoidetaan, pyritään T4V arvo pitämään yläkolmanneksella, eli 18-22.

 

Tämän haluan nyt kertoa omista ja suvun kokemuksista summattuna, josko joku siitä apua saisi. Toivottavasti en hypi kenenkään varpaille.

 

Tsemppiä!

 

(ja todellakin tutkikaa kilpirauhasliiton sivut, paljon hyvää tietoa siellä, niin ei tarvitse random foorumilaisen tietoihin luottaa)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Emilia88 aika hurjaa, että sulle ei suostuta antaa lääkitystä... Mun TSH taisi olla vissiin 3,8, T4V 15,jotain. Lapsettomuuslääkäri sanoi heti, että testataan uusiksi ja sit tyroksiinit kehiin. Arvot oli samat ja sain lääkityksen. Sain 0,1mg pillerit joista otan aamuisin puolikkaan. 4 viikossa (!!!) arvo putosi 1,2:een! Maaliskuussa alkaa hormonipistokset ja punktio on puolessa välissä kuuta.

 

Mulla oli TSH vuosi sitten huhtikuussa 1,7 ja aika hurjaa, että oli noussut 9 kuukaudessa noin paljon,

Share this post


Link to post
Share on other sites

mulla oli ennen raskautta tsh 4.5. Silti en saanut hoitoa, tutkimuksia tai lääkityksiä. Olin saanut keskenmenoja ja tulin silti lopulta raskaaksi. Kirppu kasvoi kohdussa pienenä ja kätilöt eivät uskoneet raskausviikkoja, vaikka se oli ehdoton totuus. Noh, kirppu lopulta syntyi pikkuisena ja ei ole koskaan kehittynyt samanlailla kuin muut. joko hoitamattoman kilpirauhasen vajaatoiminnan takia, tai siksi että on joku neurologinen ohjelmointivirhe. Pari kuukautta sitten sain diagnoosin ja lääkityksen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Golden Eagle: Aika nopeasti se sitte näköjään saadaan lääkityksellä kuriin. :)
Tosin tua mun TSH 3,0 oli terveyskeskuksen tulos jota ne ei polilla sit käynnin yhteydessä ees noteerannu ja vaikka neuvolan testin ja polin lähetteen kanssa tehtyjen testien välillä ei ollut kuin muutama päivä eivät pitäneet tuloksia ihmeellisinä(?), polin kokeissa TSH 2,2 - joten sen mukaan eivät ainakaan kokeneet sitten tarvetta lääkitykseen.
Ensiviikolla on seurantaultra ja ajattelin asian ottaa puheeksi niin että jos lähetteen laittaisivat ja katottais missä se nyt sitten menee. Edellisen kerran testattu siis lokakuussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä lapsettomuuslääkäri sanoi, että ainakin alle 2,5 arvot, mielellään alle 2. Olishan se hyvä, että saisit tarkastettua mitä ne on nyt :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle sisätautilääkäri sanoi että juurikin alle 2,5 pitäisi ths:n olla raskautumista ajatellen. Itsellä putosi kuukadessa lääkityksen aloitettuani ths 7 -> 0,12, jouduin vähän nyt vähentämään annosta. Nyt on toinen kierto menossa paremmilla arvoilla (tai ainakin toivon että ovat pysyneet hyvinä, eivät menneet liian alas tai nousseet liikaa kun tyroksiiniannosta vähennettiin. Huoh...) ja toiveet raskautumisesta korkealla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää olikin kiinnostava keskustelu. Itse en ajatellut yhtään, että TSH vois olla liian korkea, (oli 2,99) ennen kuin lapsettomuuspolilla lääkäri sanoi, että hän haluaa kontrolloida arvon ja että se pitäisi mielellään saada alle kahteen. Aikaisemmin kun soitin ja kysyin arvoista niin oli vastauksena, että on ihan kunnossa ja nyt sitten onkin liian korkea :rolleyes:  Tosin puhelimessa oli sairaanhoitaja, joka luultavasti vain katsoi, että on viitearvoissa. No, ensi kierron alussa oon menossa kontrolliin ja toivon, että ois vähän matalampi sitten. Mukava oli lukea kokemuksia, että nopeastikin on lähtenyt laskuun lääkityksillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eikös sulla Iiki ole takana useampi kemiallinen raskaus? Ne voisi selittää huono kilpirauhasen toiminta. Itse uskon, että suurin syy omaan lapsettomuuteen oli tässä kilpirauhasessa, joka aiheutti myös keskenmenot. Heti kun TSH arvo saatiin tarpeeksi alas ja vakaaksi, tulin raskaaksi ja toivon mukaan tämä raskaus johtaa myös loppuun asti. Kannattaa ehdottomasti jutella lääkärin kanssa tästä kilpirauhas asiasta ja kysyä mahdollisuutta kokeilla tyroksiinia, jos uusi arvokin on yli kahden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kukkis vastauksesta! Kyllähän miulla oli viime keväänä/kesänä useampi kemiallinen, niin oiskohan sitten todella voinut johtua tuosta kilpparista, ettei sen pidemmälle ole päästy vielä? Taitaakin olla usean asian soppa meillä, kun miehellä on vähän vikaa siittiöissä ja miulla noissa hormoniarvoissa  :rolleyes:  Kovasti gyne oli ainakin sitä mieltä, että hyvä olisi saada ainakin lähemmäs kahta ja mielellään alle. Jännä juttu vain, kun en aiemmin ollut yhtään ajatellut, että kun on viitearvoissa, niin voi silti olla haittaa. Taidan kyllä tosiaan pyytää sitten tyroksiinia, jos on edelleen noin korkea tuo arvo :)  Niin ja ihanaa, että teillä on vihdoin tärpännyt, kaikkea hyvää odotukseen :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä TSH 3,04 ja T4V 15. Inssi olisi suunnitteilla tälle kierrolle, mutta saa nyt nähdä että mitä tolle kilppariarvolle tehdään vai tehdäänkö mitään.. Viimeksi lapsettomuuslääkäri jäi miettimään lääkityksen aloittamista. Toivoisin vaan niin paljon ettei inssiä tarvitse sen takia siirtää.  :unsure:Tosi erilaisia kokemuksia ja mielipiteitä täällä on kyllä ollut, mutta onneksi monella allekirjoituksissa näkyy myös toivottuja tuloksia! 

 

Olis mielenkiintosta kuulla myös lisää kokemuksia tästä aiheesta.  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

tulin päivittämään että mulle lapsettomuuslääkäri nyt määräsi thyroxinin arvon ollessa tuo 3,04 ja t4v 15. Olin varautunut vääntämään asiasta mutta ei onneksi tarvinnu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on ollut vuosikaudet t4v ihan alarajan tuntumassa, tsh kuitenkin viitteen puolivälissä noin 2 kieppeillä koko ajan. 3v sitten lapsettomuuslääkäri halusi kontrolloida arvot muttei puuttunut niihin sitten sen kummemmin. Nyt sain vasta pari viikkoa sitten tk lääkäriltä kokeeksi thyroxin lääkityksen. Kuinkahan nopeasti voinnissa pitäis alkaa tuntumaan vaikutus? Nyt on vaikea verrata oloja kun juuri alkoi myös hormonilääkitykset pasia varten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mayu76, käsittääkseni menee muutamia viikkoja (2-3) vaikutuksen alkamiseen. Mutta riippuu varmasti vaivasta myös. Mulla ainakin kontrolloidaan verikokeet uudestaan n. viiden viikon päästä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla meni aikoinaan noin kaksi kuukautta, että olotila vakiintui thyroxiinin aloittamisen jälkeen. Ja mulla kuitenkin kävi tuuri ja lääkemäärä oli sattumalta heti kertakokeilulta oikea.

Mutta tässä asiassa kannattaa sitten painaa tarkasti mieleen mitkä ovat vajaatoiminnan oireet ja seurata itseään, jotta heti olon muuttuessa pääsisi verikokeisiin. Tämä tauti kun mielellään hiipii nurkan takaa ja sotkee elämän ennen kuin sitä ehtii kunnolla tajutakaan. Mulla on kerran nostettu annostusta, sain diagnoosin ja lääkityksen siis 2/2010. Sitä ennen olin vuoden seurannassa, koska arvoni olivat viitearvojen sisällä, mutta oireet niin rajuja. Seurannan aikana arvot huononivat jonkin verran ja sain diagnoosin, mikä oli mulle ihan oikeasti pelastus.

 

Meilläpäin kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava käy raskauden aikana kerran kuussa verikokeissa. Lääkemäärää ei siis automaattisesti nosteta tahi lasketa, mutta seuranta on tiivistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

täällä arvot on laskeneet hyvin lääkityksen myötä. :) ennen lääkitystä 3.04 ja nyt 1.48. Omassa olossa ehkä vähän virkistymistä havaittu, mutta en tosiaan kokenut mitään oireita olevan ennen thyroxinia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now