Guest heijo

kilpirauhasarvot?

456 posts in this topic

Sain eilen vastaukset labroista ja en oikein tiedä mitä pitäisi ajatella kilppariarvostani joka oli 3,3. Se on viitearvojen 0,3-4.5 sisällä, mutta esimerkiksi amerikkalaisten viitearvojen sisällä ei (siellä raja 3.0). Terveen ihmisen normaaliarvot on jotain 1-2. Olen ihan hämmentynyt. Minulla ei ole mitään erityisiä oireita vajaatoiminnasta. Kuitenkin tässäkin ketjussa on ihmisiä, jotka on näillä arvoilla saaneet kilpparilääkityksen. 

 

Jaahas, ihminen on terve vain niin kauan kun menee tutkimuksiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aurora, jep, mulla oli aika samanlainen arvo ennen lääkitystä, eikä mielestäni mitään vajaatoiminnan oireita. Lapsettomuutta ajatellen arvon olisi kuitenkin hyvä olla alle 2 tai jopa alle 1 joidenkin mielestä. Thyroxinia olen syönyt nyt reilun kuukauden ja arvo oli sen myötä puolittunut. Ei siinä mitään menetäkään jos lääkityksen aloittaa, mutta saahan siinä toki labrassa juosta ja todennäköisesti ikänsä lääkkeitä käyttää. Ootko vielä lääkärin kanssa keskustellut asiasta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Sehän on toki yksilöllistä, että millä arvoilla alkaa kukin tuntemaan vajaatoiminnan oireita ja mitkä ne oireet ovat. Toisilla on tietyt oireet rajummat ja tietyillä toiset. Tästä tuli mieleen, että kenties joillakin on niin surkea mäihä, että ensimmäinen asia, millä alkaa oireilla vajaatoimintaa, on hedelmällisyystason laskeminen? Raskaus kun kuitenkin rasittaa kilpirauhasia entistä enemmän, niin keho saattaa puolustautua sillä, ettei sitten "annakaan" tulla raskaaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt mä olen tavannut lääkärin ja hän haluaa tutkia kilppariasiaa tarkemmin. Menen viikon päästä uusiin verikokeisiin ja nyt otetaan useampi kilppariarvo. Vähän mietityttää mitä siitä seuraa, jos näissäkin arvoissa on häikkää. Joutuuko kilpparilääkkeitä syömään lopun elämäänsä jos ne aloittaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Jep. Kilpirauhaset eivät "parane", mutta jos haluaa, niin eihän mikään estä niitä lopettamasta, jos kestää omaa oloaan ilman lääkitystä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mutta lääkitys ei siis entisestään heikennä kilpirauhasen toimintaa vaan lääkkeiden lopettamisen jälkeen tilanne palaa entiselleen, mutta ei huonommaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ei tietääkseni heikennä, mutta toisaalta olen itse ollut enemmän tekemisissä ihmisten kanssa, jotka eivät pysty olemaan ilman lääkitystä. Enkä taida tietää ketään, jonka lääkitystä ei olisi jouduttu nostamaan sen jälkeen kun vajaatoiminta on diagnosoitu. Usein nimittäin sen "oikean" lääkemäärän löytäminen on vaikeaa, koska ihmiset reagoivat yksilöllisesti thyroxiiniin. Tämä lääkehän ei loppujen lopuksi ole mikään lääke, vaan siinä on vain ja ainoastaan sitä hormonia, jota ihmisen kilpirauhaset tuottaisivat itse jos olisivat terveitä.

 

Toisaalta taas olen kuullut myös teoriasta, että kilpirauhaset "sammuttavat" itsensä kun keho alkaa saada hormonin ulkopuolelta, jotkut vetoavat siihen kun heidän vajaatoimintansa on pahentunut lääkityksen aloittamisen jälkeen. Itse en taas oikein osaa luottaa tähän.

 

Tiedän näitä kaikenmaailman teorioita, sillä ihan mielenkiinnosta olen lukenut asiasta paljon. Tuntuu vaan, että varsinaista faktaa on kovin vähän. Silläkään ei pääse helpommalla, että kysyisi lääkäreiltä; heilläkin kun tuntuu olevan ihan erilaisia näkemyksiä asiasta ja paljon.

Ei tässä kannata paljoa muuta kuin kuunnella omaa kroppaansa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ollaan oltu nyt miehen kanssa lapsettomuustutkimuksissa parisen kuukautta ja meillä on todettu montakin estettä vauvan alkuun saamiselle. Kilppariarvot oli 3,4 eli viitearvojen sisällä ja lääkärin mielestä ok, vaikka monet tällä palstalla saaneet taas erilaisen vastauksen lääkäreiltä. Aika turhauttavaa, että yhtenäistä vastausta ei ole :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uudet kilpparitulokset olivat TSH 3,3 ja T4V 14. Mä en osaa tulkita tuota jälkimmäistä arvoa ollenkaan.  :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Jälkimmäinen arvo laskee vajaatoiminnassa. Yleisesti viitearvoina pidetään 9-21, mutta useat saavat oireita kun T4V laskee alle 15.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos! Voisiko mun lievät keskittymis-ja muistiongelmat johtua kilpparista? Lisäksi mulle tuli lyhyessä ajassa 6 kiloa painoa, jonka tosin laihdutin pois. Äh, mä en tiedä mitä ajatella. Lääkäri oli myös epävarma siitä pitäisikö lääkkeet aloittaa vai ei, mikä ei yhtään auttanut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moikka vaan kaikille!! :) Mä olen ihan uusi täällä foorumilla..

Eli olen JO 31-vuotta ja lapsettomuudesta nyt kärsin... :/ Mulle on tehty ollessani 17-vuotias kaavinta..Nyt olen ollut yli vuoden ilman pillereitä..(meliane oli käytössä) Raskautta ei kuulunut..Olen käynyt kohdun ultrassa siellä todettiin että munasarjassa erottuu rakkulaisuutta..Kävin kilpirauhas verikokeessa,arvot ihan ookoo...Mutta nyt haluaisin tietää että kumpaa minun kannattaisi lääkäriltä pyytää,terolut vai clomifenikuuria??!!Olen ihan sekaisin niistä,että kumpaa kannattaa ruveta syömään että toivoa olisi.??!!? Kiitokset!! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ nuohan on eri tyyppisiä lääkkeitä ja vähän eri tarkoituksiin. Suosittelen käymään lääkärillä.

 

Oma juttu: sain kilpparikokeen tulokset, TSH 4,57 ja T4V 14. Mulla on seurattu noita vuosia sitten, ja silloin oli aina sama juttu, että TSH koholla ja T4V normaaleissa rajoissa. Nyt on todella selkeät ja häiritsevät oireet (palelu, ummetus, masennus/vetämättömyys), mutta saa nähdä, tekeekö lääkärit mitään. Onneksi lapsettomuuslääkäri katsoo nuo jo tänään ja sisätautilääkäri ens viikolla. Tän ketjun perusteella toivon, että ainakin tuo lapsettomuuslääkäri puuttuisi tilanteeseen ja haluaisi kokeilla tyroksiinia...

 

Eniten vituttaa, että vuosikausia on vaan tuputettu esim. masennuslääkkeitä, vaikka tosiaan tuo TSH on koholla ja jotain siellä kilppareissa on. Ja kun suvussakin on näitä. Hohhoijaa.

 

EDIT: Klinikan lääkäri soitti ja määräsi samantien tyroksiinia, mutta lähetti vielä sisätaudeille (jonne olin jo muutenkin menossa). Aloitan lääkkeet sitten sen käynnin jälkeen ens viikolla. Joo-o.

Edited by airua

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin vyöhyketerapeutin suosituksesta mittauttamassa kilppariarvot. Mitään oireita ei ihmeemmin ole eikä siis ole ollut svarsinaisesti mitään syytä epäillä kilpirauhasongelmia. Tulos: TSH 4.2 ja T4-V 15.6. TSH siis viitearvon ylärajalla, mutta täältä lukemani perusteella saisi olla paljon matalampi ja T4-V taas ilmeisesti saisi olla korkeampi? Torstaina ensikäynti lapsettomuuslääkärille - jännä kuulla, mitä lääkäri näistä arvoista tuumaa. "Kiertohäiriötä" mulla on lyhyen luteaalivaiheen (ja myöhäisen oviksen) muodossa, voikohan kilppariarvot vaikuttaa näihin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään oli lääkärikäynti ja heti nuo tulokset vilautettuani lääkäri määräsi tyroksiinia puoli tabua päivässä. Jännä nähdä, tapahtuuko olotilassa kohenemista (kuulemma pitäisi huomata selkeä ero aiempaan, vaikken tosiaan oireiden/oireettomuuden perusteella olisi osannut epäillä mitään ilman kokeita). Kolmen viikon päästä sitten uusintaverikokeet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moi :) mulla oli eilen kilpirauhasen verikokeet, sieltäpä löytyi liikatoiminta.

Mulla ei oikeestaan oo ollu mitään oireita mut siellä se on, kauhee itku ja pelko vyöryi kun lääkäri soitti. Oon lukenu tosi paljon aiheesta ja että se varmaan voi olla vaikee hoitaa.

Vaikka lapset eivät olekkaan vielä ajan kysymys mutta silti aina lapsettomuus on pyörinyt mielessä että mitä jos??.. Avopuolisoni on vain nauranut aina tuolle " ei tollasta kannata ajatella " mut se mua kyllä pelottaa myös. Eikä ole oikein ketään

Lähipiirissä jolla tästä olisi yhtään kokemusta, niin ajattelin vain kirjottaa ja purkaa ajatuksia..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei, osaisikos täällä kukaan kommentoida kilppariarvojani? Vielä en ole saanut lääkärille soittoaikaa, jotta voisin kysellä hänen mielipidettä.

TSH 0.71

T4V 12

TPOAb 39

 

Mulla on myös 1-tyypin diabetes, josta syystä gyne halusi nämä kokeet teettää.. Kierto on pitkä ja ovulaatio tahtoo olla hukassa, muitakin oireita on (rutikuiva iho, hiukset tippuu päästä, jyrän alle jäänyt olo..)

Myös ennen esikoisen raskautta T4V oli koko ajan matala, mutta TSH ihanteellinen (1.2). Loppuraskaudesta TSH oli jopa 0.02, mutta ei sitä koskaan muuta kuin seurattu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normaaliarvot muuten, mutta T4V on joidenkin mielestä matala, useilla oireita tulee kun arvo laskee alle 14 (itsellänikin). TSH on loistava, mutta 0,02 arvo on ollut aivan liian matala. Perus vajaatoimintaan arvot ei viittaa, mutta oireiden kanssa ne voisivat viitata tuohon harvinaisemman muodon vajaatoimintaan joka on aivolisäkeperäinen, siinä nuo molemmat arvot laskevat, oireet ovat samat kuin toisessakin vajaatoiminnassa.

 

TPOAb on normaali ollessaan alle 60.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksesta Johe!! :) Pitänee kysyä gyneltä tarkemmin tästä vielä, että riittääkö seuranta vai mitä tehdään. Aivolisäkeperäinen on käsittääkseni juuri diabetesta ja muiden autoimmuunisairauksia sairastavien riesa, joten vähän pisti nyt kyllä jännittämään. :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ suosittelen asioimaan hyvällä endokrinologilla tai sisätautilääkärillä ihan vain siksi, että saat varmasti hyvää ja oikeaa hoitoa just tuohon! Niin moni kilppariasia on huonosti tunnettu ja hoidettu. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun uudet kilppariarvot on TSH 4.1 ja T4V 17.4. Tiedä näistä nyt sitten.  Syksyllä arvot oli TSH 3.3 ja T4V 14. Onko noi eri labrojen tulokset edes vertailukelpoisia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now