Guest heijo

kilpirauhasarvot?

453 posts in this topic

Sain joulukuussa hoitavalta lapsettomuuslääkäriltäni Tyroksiinilääkityksen, kun olin sattumalta huomannut työterveydessä vuosi sitten otettujen arvojen olevan ylärajoilla (TSH 3.98) ja pyysinkin nyt joulukuussa työterveydestä uutta kontrollia ja arvo oli nyt joulukuussa 3.42. Gynekologini mielestä pitäisi TSH:n hoidoissa olla alle 2.5. Työterveyslääkäri oli kuitannut vuosi sitten nuo arvot normaaleiksi :P

 

Pari muutakin muuttujaa oli tässä tuoreimmassa hoidossa tyroksiinilääkityksen lisäksi, joten vaikea sanoa, mikä lopulta auttoi.. Joka tapauksessa plussa tuli! Ensimmäinen ikinä ja todella kauan yritystä takana! :) Ennen ICSI-hoidon aloitusta olin ehtinyt käyttää lääkitystä vain parisen viikkoa. Nyt plussan myötä annostusta hieman nostettiin.

Edited by Tarutar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään alkoi lääkitys, saapa nähdä näkyykö vaikutus jossain. 25 mikrogrammaa annoksena.  4-6 viikon päästä sitten kontrolliverikokeisiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä on kolmas päivä tyroksiinia ja mulla on ollut tänä aikana vatsakipuja, jotka alkaa olla aika pahojakin. Onko muille tullut tällaista sivuvaikutusta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun uudet kilppariarvot on TSH 4.1 ja T4V 17.4. Tiedä näistä nyt sitten.  Syksyllä arvot oli TSH 3.3 ja T4V 14. Onko noi eri labrojen tulokset edes vertailukelpoisia?

 

 Tänään uudet tulokset. TSH 3.1 ja T4V 15.9. Ei tämä 1,5 kuukautta tyroksiinia nyt mitään ihmeitä ole saanut aikaan. Varsin pitkä matka vielä sinne ns. hyviin arvoihin. Mietin pitäisikö annosta suurentaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itsellä tutkittu kilpparia koko alkuvuosi järkyn väsymyksen ja muiden oireiden takia. Tänän löysin tän ketjun täältä. En pidä itseäni lapsettomana, koska yritystä niin lyhyen aikaa vasta. Jäi mietityttämään nuo aiemmat viestit, lähinnä JoHe. Mun arvot siis TSH 1,24 ja T4v 13. Lääkärin mielestä mussa ei ole mitään vikaa. Hb kuitenkin yli 130.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Mun uudet kilppariarvot on TSH 4.1 ja T4V 17.4. Tiedä näistä nyt sitten.  Syksyllä arvot oli TSH 3.3 ja T4V 14. Onko noi eri labrojen tulokset edes vertailukelpoisia?

 

 Tänään uudet tulokset. TSH 3.1 ja T4V 15.9. Ei tämä 1,5 kuukautta tyroksiinia nyt mitään ihmeitä ole saanut aikaan. Varsin pitkä matka vielä sinne ns. hyviin arvoihin. Mietin pitäisikö annosta suurentaa.

 

Reilu kuukausi tyroksiinia isommalla annoksella ja arvot ovat TSH 3.4 ja T4-V 18.6. Ei vaan tajua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään tuli taas uudet kilpirauhasarvot. Mutta mitähän niistä pitäisi ajatella? TSH on aivan samaa tasoa kuin ennen lääkitystäkin, mutta T4-V korkeampi. 

 

Syyskuu 2014: TSH 3.3 ja T4V 14.

Tammikuu 2014: TSH 4.1 ja T4V 17.4.

Maaliskuu: TSH 3.1 ja T4V 15.9.

Toukokuu: TSH 3.4 ja T4-V 18.6.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain kilpirauhaskokeiden tulokset: TSH 2.18 ja T4V 12. Oireena tosi voimakas palelu, jonka takia siis olen kokeisiin (lääkärin ja labrahoitajan :D kehoituksesta) hakeutunut. Nuo nyt on täysin viitearvojen sisällä, mutta kuukautiskierrossa on häikkää. En tosiaan ovuloi kuukausittain, itseasiassa synnytyksen jälkeen en ole enää ikinä huomannut aikaisemmin täysin selkeää ovulaatiota (minkäänlaista limaa ei tule missään vaiheessa, ultrassa on yhdessä kierrossa todettu ovuloimattomuus ja menkat kestää sen 2pvää)... Minulla on ikään nähden myös korkea FSH pitoisuus, mutta nyt jotenkin toivoisin että saisin koelääkityksen Thyroxinia ja olisi jotain toivoa edes tässä "yrityksessä". Korkean FSH:n takia jätimme ehkäisyn pois vähän sopimattomaan aikaan ja ilman kummempia vauvakuumeita.. Mutta eihän tästä mitään tietty tule jos on kaikki hormonit vähän miten sattuu  :grin:

Edited by wap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hiphei sain koelääkityksen vuodeksi Thyroxinia. :) Nyt jännäillään, josko alkaisin taas ovuloimaan. Lämmöt ei nouse, myös yhdessä ultrassa todettu anovulaatio. Ei myöskään tule hedelmällistä valkovuotoa missään vaiheessa kiertoa. Ovulaatiomikroskooppiin tulee kyllä kp 15 aina merkki jostain yrityksestä, mutta ilmeisesti ovulaatiota ei tapahdu kuitenkaan. Menkat on mininiukat ja kestää 2pv.... Ensi kiertoa odotan mielenkiinnolla!

Edited by wap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä yritystä tulee parin kuukauden päästä vuosi täyteen ja kävin kilpparikokeessa lääkärin määräyksestä. Arvot oli P T4 V 15.5 ja P TSH 5.2. Eli onko lääkityksen paikka jos mielii raskaaksi tulla?? :( Lääkärille pääsen vasta maanantaina soittamaan tuloksia.

 

Selittäkääs nyt maallikolle noita arvoja paremmin, mikä tarkoittaa mitä ja miltä kannalta?!?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^TSH on tyreotropiini, joka kertoo siitä, miten lujaa aivolisäke ns. käskee kilpirauhasta tuottamaan kilpirauhashormonia.

T4V on vapaa tyroksiini, eli juuri sen kilpirauhasen tuottama hormoni.

 

T4V on sulla vielä ihan kohtuullinen (yleensä viitearvot on jotain 9/11 - 19/22 haarukassa, tarkat ala- ja ylärajat vaihtelee labrasta riippuen). Menee siis tosi nätisti viitteisiin noin yleisesti, eikä ole ihan alarajoillakaan (yleensä on parempi, että on siellä puolesta välistä ylöspäin).

 

TSH sulla sen sijaan on selvästi koholla, siinä viitearvot vaihtelee myös labrasta riippuen, mutta yleensä ne on jotain 0.5-4 välillä . Yleensä lapsettomuuslääkärit tykkäävät, että TSH olisi ainakin alle 2, ja mieluummin lähellä arvoa 1. Eli melko varmasti Thyroxin-lääkitys voisi olla kannattava.

Edited by Murkelo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Murkelo selvennyksestä! :) Luulen kans et se lääkkeet antaa, parempihan se on... Haluun sen vauvan kuitenkin <3 Ja on mulla kyllä (ehkäpä?) vähän oloa ja oiretta mitkä vois tuohon liittyä. Sen näkee tietty sit vaikuttaako lääke niihin jos ne katoaa et onks ne semmosia. Huhu.. Ainakin nyt saattoi löytyä jokin syy tälle plussattomuudelle.. :/

 

Joudunkohan mä raskausajan syömään kans ja käymään koko sen ajan verikokeissa tuon takia jos onnistun tässä raskaaksi tulemaan? Jatkuuko lääkitys hamaan tulevaisuuteen? Ja imetys mahtaneeko sit onnistua, no onhan korvikkeet keksitty.

 

Tarkoittaisko toi koholla oleva arvo sit että mulla vois olla liikatuontantoa.. vai vajaatoimintaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Toi kohonnut TSH-arvo tarkoittaa siis vajaatoimintoa. Aivolisäkkeen mielestä siis kilpirauhashormonitaso on liian matala, joten se yrittää lujempaa käskeä kilpirauhasta tuottamaan sitä hormonia, jolloin TSH-arvo nousee. Yleensä tällöin T4V alkaa laskea, mutta kai hitaammalla tahdilla kuin mitä TSH nousee. Liikatoiminnassa T4V olisi yli viiterajojen.

Jos diagnosoidaan vajaatoiminta, niin silloin lääkitys on käytännössä elinikäinen. Lääkitys jatkuu raskauden läpi, ja sitä yleensä myös suurennetaan raskauden ajaksi, koska sikiö tarvitsee sitä tyroksiinia myös. Ei pitäisi mun tietääkseni vaikuttaa imetykseen mitenkään.

 

Labroissa käydään n. 6 viikon välein siihen asti, että annos asettuu kohdalleen. Sen jälkeen riittää labrakontrollit 6-12kk:n välein. Multa on nyt (tän 34 viikkoa kestäneen) raskauden aikana katsottu kilpirauhasarvot 2 kertaa.

Edited by Murkelo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okei... No kävipäs "huono tuuri"... :( Pitää nyt vähän sulatella :) Eihän tämä nyt mikään älyvakava juttu ole vaikka kai tosissaan pitää ottaakin.. tuntuu vaan niin hurjalta.

 

Hyvä tietää ettei raskausaikana välttämättä kuitenkaan tuu niin kovin montaa käyntiä tämän takia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuli vielä semmonen mieleen et voiko lääkäri määrätä ne lääkkeet noitten arvojen perusteella tai diagnosoida vai pitääkö se joku kolmas arvo ensin testata se joku TPOab?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Monesti tehdään diagnoosi ihan vaan noiden kahden arvon perusteella, mutta tietty se TPOab olisi hyvä ottaa kanssa (siinä näkee siis kilpirauhasen vasta-aineet, eli onko kyseessä tietynlainen tulehduksellinen tila).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sitä koetta ei voi ottaa sit enää kun on lääkkeet aloittanut? Miten kriittinen tuo asia on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Voi ottaa lääkityksen kanssakin. Mullakaan ei otettu tota TPOab:ta silloin, kun lääkitys määrättiin, mutta myöhemmin sitten otettiin lapsettomuustutkimusten yhteydessä (siinä vaiheessa olin jo jonkun vuoden ollut lääkityksellä).

Share this post


Link to post
Share on other sites

No huh hyvä sitten :) Kiitos kun olet mua auttanut näissä kysymyksissä :)

 

Miten ne vasta-aine jutut vaikuttaa raskaaksi tulemiseen, ilmeisesti vaikuttaa?

 

Neuvolassahan otetaan jotain vasta-aineita raskauden alussa, sisältyykö tuo siihen vai ovatko vain jotain muita vasta-aineita mitä mittaillaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ne on jotain ihan muita, veriryhmään liittyviä mitä neuvolassa otetaan :) mä en noista vasta-aineista tiedä enempää, mutta käsitykseni on että ne enemmän kertoo kilpirauhashäiriön syystä kuin itse varsinaisesti vaikuttaisivat mihinkään, toi T4V-pitoisuus on se, mikä tuntuu olossa ja vaikuttaa kropan toimintaan yleisemmin (lisäksi on myös T3), mutta sitä mittaillaan vielä harvemmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok! Mä sain nyt sitten ne lääkkeet ja muutaman viikon päästä kontrolli jolloin otetaan samalla noita tulehdus/vasta-aine arvoja...en enää muista miten se sitä nimitti. Ja ubikinonin kehotti lopettaan jos tuntuu ettei sitä ihan pakosti halua syödä kun on ollut jotain pieniä tutkimuksia et voi vaikuttaa kilppariin mut ei mitään varmennettua.

 

Josko tämä sit tästä, hope so! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saitpa flex nopeasti lääkityksen, hieno homma!

 

Minäkin nyt vihdoin mukaan tähän keskusteluun.. Eli kävin kesällä omalla gynellä, kun yritystä oli takana n. puoli vuotta ja kierrot häiritsevän lyhyitä. Määräsi sitten labrat, joissa mm. TSH-kilpirauhasarvo oli 3,7 (labran viitteet 0,3-4,5). Muistakin tuloksista johtuen laittoi sitten lähetteen eteenpäin julkiselle lapsettomuustutkimuksiin/hoitoihin.

 

Kävin lähetteen tultua antamassa verinäytteen, jonka tuloksissa onkin riittänyt miettimistä. Olen selannut tätä ketjua, odotuspuolen vastaavaa, muita sivustoja ja yhä olen ymmälläni. Ensikäynti on tasan kahden viikon kuluttua, joten pitkään ei piinani enää jatku, mutta onhan se nyt aina hyvä vähän spekuloida ;)

 

Kilpparitulokseni näissä HUSlabin testeissä olivat TSH 2,58 (0,5-3,6) ja T4V 12 (9-19). Lähetteen tehnyt gyneni sanoi siis alkusyksystä, että TSH:n olisi hyvä olla n. 2,5, mutta täälläkin on puhuttu noista vieläkin alemmista arvoista parempina. Eikä tuo T4V varsinaisesti ole kovin korkea..

 

Itseäni ihmetyttää tuo TSH:n laskeminen noinkin merkittävästi ihan itsestään. Onko tällainen tavallista? Ja voiko noita edes vertailla, kun ovat eri aikaan kierrosta (ensimmäinen loppukierron labroista kp19 ja toinen alkukierrosta kp4, aamupäivällä kuitenkin molemmat) ja eri labroista?

 

Olen yrittänyt miettiä pääni puhki, kärsinkö oireista. Ja mitkä "oireet" edes voisivat kuulua vajaatoimintaan. Olen kyllä melkoinen vilukissa, mutta palelenko "tarpeeksi" vai vaan normaalin ihmisen verran? Aamuisin ei aina viitsisi nousta niin aikaisin kuin tarvitsisi ja pimeys ramasee, mutta kyllähän sitä nyt muutkin haukottelee. Hiuksia lähti tukoittain vuosi sitten kun lopetin ehkäisyrenkaan käytön, mutta nyt pikemmin näyttäisi kasvu alkaneen uudestaan. Sormet ja huulet kyllä välillä turpoavat ilman näkyvää syytä, voisiko se olla kilppariperäistä? Ja kummallista ihottumaa ilmestyy satunnaisesti laikkuina ympäri vartaloa ilman todettuja allergioita.

 

Yleisesti ottaen en tunnista itseäni monen kuvailuista, että eläisi kuin sumussa tai ei jaksaisi sormeaan nostaa. En tunne itseäni sairaaksi, mutta jokinhan mussa on todennäköisesti vikana.

 

En oikein edes tiedä, mitä tässä horisen :D Ehkä haluaisin tietää, antavatko lapsettomuuspolien lääkärit jotenkin helpommin lääkityksen, vaikka arvot eivät olisi niin pahasti pielessä? Ja kannattako ottaa nuo aiemmat labratulokset vertailun vuoksi käynnille mukaan, niitähän lääkäri ei varmaan muuten näe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now