Sign in to follow this  
Followers 0
Vilmasvaan

Taas kotihoidontuesta...

186 posts in this topic

Miten niin miehille ei ole toimintaa? Mies kävi pojan kanssa esim. muskarissa ja värikylvyissä siinä missä muutkin vanhemmat ja hengasi parin tutun perheen kotona olevien kotona olevien vanhempien kanssa. Ei se ainakaan kokenut, että sitä oltaisiin missään nenänvartta pitkin katsottu vaan hyvin se sinne puistoon upposi naisvaltaiseenkin porukkaan.

 

Iso kulttuurinen muutoshan tässä on taustalla. Kun mies aloitti vanhempainvapaansa se lähti pojan kanssa oman isänsä luokse kylään. Kypsässä 30 vuoden iässä mieheni vietti ensimmäistä isänsä kanssa kahdestaan (tai no poika mukaan lukien kolmestaan) useamman päivän putkeen ilman ettei läsnä ollut äitiä tai äitipuolta. Ikinä lapsuudessaan mies ei ollut viettänyt tuollaista aikaa isänsä kanssa. Myöhemmin appi on kyllä katunut sitä ettei viettänyt aikaa lasten kanssa ja miehellä suurin motivaatio jäädä kotiin tulikin siitä, että se tajusi, että mun isä joka kuoli kun olin 15 oli mulle paljon tutumpi ihminen kuin sille sen oma isä.

 

Mä koen, että pk-seudulla koti-isäistyminen on jo aika hyvällä mallilla ja toisaalta eihän noita isäkuukausia yms ole kovin pitkään edes ollutkaan, joten mä uskon, että kymmenen vuoden päästä ollaan jo paljon pidemmällä.

 

Mitä taas tulee 6+6+6-mallin kalliuteen niin eihän tuota mallia ajettaisi jos sitä ei olisi laskettu mahdollisesti. Tuon mallin takanahan on muun muassa aika moni iso palkansaajajärjestö ja ne luvut ja mallit on kyllä tutkittu aika tarkkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

PK-seudun ulkopuolella asutaan, mutta isossa kaupungissa kylläkin. Kyllä munkin mies on käynyt muskarissa ja avoimessa kerhossa, mutta aina ainoana miehenä. Jep on meillä molemmilla ystäviä toisesta sukupuolesta yhtälailla, mutta väittäisin silti että olis hieman eri käydä noissa paikoissa jos molemmat sukupuolet olis yhtälailla edustettuna. Ei miestä ainakaan hirveästi mitkään vaatekutsut, kirpparit yms kiinnostanut mitä kerhoissa oheistoimintana yleensä on. Mulla on molempien äitiyslomien aikaan ollut monta kaveria yhtäaikaa lomalla joiden kanssa on voitu treffailla myös. Miehellä ei ole ollut ainoatakaan tuttua. Naisille vertaistukea nyt on tarjolla joka tuutista, toki kaikki ei sitä kaipaakaan.

 

Kyllä se 6+6+6 malli valtiolle kalliiksi tulee vaikka sen miten laskisi. (lis. jossain valmistelupöytäkirjassa oli muistaakseen että kustannus olisi 1,5-kertainen nykyiseen 9kk järjestelmään verrattuna) Siis jos vain rahallista puolta ajatellaan. Sehän se syy on että toteutuminen vie niin kauan. Jos itseäni ajattelisin niin toki haluaisin kiljuen tuon mallin nykyisen vanhempainvapaan sijaan, mutta kuten kirjoitin niin mielestäni valtion rahoja tarvitaan enemmän muualla.

Edited by Hibi

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

Toivottavasti tuttavasi firman seuraava rekrytointi on mies, joka pitää vanhempain- ja hoitovapaata sekä hoitaa sen jälkeen puolet lapsen sairasteluista. Kun tarpeeksi moni toimii niin, eräänä päivänä sukupuolisyrjintää ei rekrytoinneissa ehkä ole.

Heh! Tai palkkaa vanhempi mies tai nainen. Mitäs os iso pyörä heittää? Joutuu onnettomuuteen? Sairastuu syöpään? Jne? Ne nuoret miehet voi myös herkemmin lähteä hakemaan uutta paikkaa ja parempaa palkkaa. Perhevapailla oleva nainen tulee todennäköisemmin takaisin vapailta ja pysyy firmassa kauemmin kuin "uraohjus" mies.

Mä en siis edelleenkään ole palkkaamassa ketään, mulle riittää että itseni elätän :) .

 

Mutta niinhän se menee - ne työntekijän sairaus-, päihde- ja parisuhdeongelmat on kovin helposti myös pienyrittäjän ongelmia. Mutta tämä nyt on ihan OT, on vaan joskus käynyt mielessä, kun joustoja aina vaaditaan työnantajalta, että kun tulee joustoa jouston perään, niin missä vaiheessa ei enää ole työnantajaa, jolta vaatia.. Mutta ymmärrän, että näen tän asian hyvin eri tavalla kuin suurin osa, joka voi ottaa monta asiaa itsestäänselvyytenä. Ja kyllähän moni fiksu työnantaja jo mahdollistaa osa-aikaisen työskentelyn. Enkä toisaalta todellakaan ole sitä kiistämässä, etteikö osa-aikaisuusjärjestelyissä ole isoja ongelmia (samoin kuin työaika-asioissa muutenkin).

 

N'in olen päätellyt, että sinä tuskin palkkaat ketään, mutta tarkoitukseni oli nostaa ihmisten palkkamiseen riittyviä muita riskejä. Olisi pitänyt olla selvempi :)

 

Olen ihan samaa mieltä noista joustoista. Edellisten palkkaratkaisujen aikaan sanoin, että tuo ratkaisu potkaisee takaisin kunnolla myöhemmin -> mm. tuottavuus pienenee kilpailijamaihin verrattuna.

Tuntuu yllä mainittuun viitaten siltä, että tanssitaan niin kauan kuin viinaa on jäljellä ja tanssi soi :girl_prepare_fish::girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen 6+6+6-mallia vastaan paljon puhutun oman napani takia siksi, että mies on esimiesasemassa ja käytännössä hoitaisi töitään myös tuon kuuden kuukauden aikana täysipainoisesti. Vaikka pitikin isäkuukauden, mistä olin kiitollinen, meni käytännössä aina n. pari, kolme tuntia päivässä työpuhelin kourassa. Ei se iso aika ole, mutta käytännössä isäkuukausi ei ole mitään "lomaa" työstä, jos työpaikalla on riittävän pehmustettu tuoli. Oman napani lisäksi ulotan tämän kaikkiin perheisiin, joissa joko isällä tai äidillä on alaisia ja työstä ei pysty irtautumaan *naps vaan*.

 

Koska Suomessa talous on kohtuullisen määräävässä asemassa, en usko, että korvamerkkimalli toteutuu, ainakaan lähivuosina (vuosikymmeninä).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en jostain syystä meinaa saada näitä lainauksia toimimaan. Katsotaan mitä tästäkin tulee.

 

Alla olevaan haluaisin sanoa, että onhan jo nyt Suomessa korvamerkittyä ja jopa pakollista vapaata äideille, eli äitiysloma. Vaikka olisi millainen pehmustettu tuoli työpaikalla, nainen jää töistä vähintään muutamaksi kuukaudeksi äitiyslomalle.

Olen 6+6+6-mallia vastaan paljon puhutun oman napani takia siksi, että mies on esimiesasemassa ja käytännössä hoitaisi töitään myös tuon kuuden kuukauden aikana täysipainoisesti. Vaikka pitikin isäkuukauden, mistä olin kiitollinen, meni käytännössä aina n. pari, kolme tuntia päivässä työpuhelin kourassa. Ei se iso aika ole, mutta käytännössä isäkuukausi ei ole mitään "lomaa" työstä, jos työpaikalla on riittävän pehmustettu tuoli. Oman napani lisäksi ulotan tämän kaikkiin perheisiin, joissa joko isällä tai äidillä on alaisia ja työstä ei pysty irtautumaan *naps vaan*.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toi on kyllä jännä, että miehet "ei vaan voi" jäädä töistä pois, kun naiset vaan jää ja se siitä. Mun mies on vähän samanlainen, ei pitänyt isyyslomaa eikä isäkuukautta, tosin oli kyllä "työttömänä" (määräaikaisten soppareiden välissä 1,5kk "lomaa") sopivasti noin kuukauden siinä välissä kun tyttö syntyi. Mutta ei olis jäänyt pidemmäksi aikaa kotiin, vaikka kuinka olisi se 6kk merkitty. Mä olisin ollut sen vuoden ja mennyt töihin, ehkä ollut vielä hoitovapaalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä kannatan 6+6+6-mallia. Olen myös palkansaaja, kuten myös mieheni. Meillä käytännössä toteutettiin tuo kannattamani malli. Minä palasin töihin lapsen ollessa kolme päivää vajaa vuoden vanha ja mies töihin pojan ollessa vuoden ja viisi kuukautta. En kuitenkaan kannata järjestelmää siksi, että se meillä toimi vaan siksi, että tuolla yhä useampi lapsi ei joutuisi kodin ulkopuolelle hoitoon alle vuoden ikäisenä, perhevapaiden kustannukset jakautuisivat tasaisemmin, isät saisivat isompaa roolia perheessä ja lasten hankkiminen ei niin radikaalisti vaikuttaisi kummankaan vanhemman osaamisen kehittymiseen.

 

Ymmärrän että yrittäjäperheissä kotiinjääminen voi vaatia niin suuria ponnisteluja, ettei se ole järkevää, mutta väitteet siitä ettei miespuolinen palkansaaja voi jäädä kotiin on ihan puhdasta hevonpaskaa. Kummasti ne vaativia projektitöitä tekevien miesten naispuoliset työkaverit sen perhevapaan handlaavat. Väite myös siitä, että tulot eivät kestä miehen kotiinjääntiä ovat kukkupuhetta pitkälti. Se mies nyt kuitenkin saa ne päivärahatkin tulojensa mukaan, verotus kevenee kotijakojen ajalla ja myöskin jos se perheen äiti käy töissä ja tienaa rahaa tasoittaa tuloja.

 

Näitä järjestelmiä suunniteltaessa on aina katsottavaa isompaa kuvaa ja sitä ei voida tehdä sen perusteella, että mietitään aina ne vaihtoehdot (yksinhuoltajat, yrittäjät tms) joilla homma ei toimi vaan järjestelmää kehitetään massojen tarpeisiin.

Tähän on vaan pakko kommentoida, että kotihoidontuki (josta ketjussa on kyse) ei riipu kotona olijan palkasta, vaan se on sama kaikille (lisät on sit erikseen).

 

Mäkin kannatan tota 6+6+6 -mallia osittain siksi, että vanhempainvapaa pitenisi joka perheessä (vaikkei isä pitäisi isälle korvamerkittyä osuutta).

Meidän tilanteessa se olisi voinut vaikuttaa siihen, että mies olisi jäänyt kotiin. Miehen työssä ei ole mahdollista jäädä kotiin n. 1,5 kuukaudeks ja jatkaa sit töitä. 6+6+6 -mallilla mies olisi voinut jäädä kotiin niin, että olisin etsinyt töitä, jos mies olisi saanut palkkaansa sidottua päivärahaa. Nyt, kun mies olisi saanut vain kotihoidontukea, ei riskiä siitä, etten olisi saanut töitä, voitu ottaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo on muuten varmaan aika käytetty tekosyy miesten keskuudessa tuo pehmustettu työtuoli tai muuten vain korvaamattomuus töissä. Yrittäjissä on ihan sama juttu että naisyrittäjät lisääntyy siinä missä muutkin mutta yrittäjäisät pitää aniharvoin vapaita. Oma isäni oli ja on erittäin korkeassa johtavassa asemassa ja tehnyt aina reippaasti yli 60 tuntista työviikkoa mutta kyllä se näpsäkästi peruutteli kokouksia ja lento- ja hotellivarauksiaan sillon kun tarvis jäädä kipeitä lapsia hoitamaan tmv. oli jonkun palkattoman pätkän pois töistäkin kun sillon ei mitään nykyisiä isäkuukausia tai muita ollut ja muutoinkin aina meidän saatavilla jos oli tarvis. Eli kun tärkeysjärjestykset on kunnossa niin kyllä työelämä joustaa ihan varmasti. Oma mieskin on tehtävässä jossa lähtiessään jättää työnantajansa pulaan mutta sehän ei ole palkollisen vika jos työnantaja on niin tyhmä ettei tee varojärjestelmiä ei asioille. Työntekijöistä kun voi ihan kuka tahansa ottaa lopputilin tai vaikka kuolla varottamatta. Tyhmä on minusta se joka työnantajan näkökulmaa liikaa miettii koska elämänkulku on kyllä jokikisellä työnantajalla tiedossa eikä kukaan työnantaja oikeasti voi olla niin tyhmä että luulee työn menevän oikeasti tärkeysjärjestyksessä perheen edelle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo on muuten varmaan aika käytetty tekosyy miesten keskuudessa tuo pehmustettu työtuoli tai muuten vain korvaamattomuus töissä. Yrittäjissä on ihan sama juttu että naisyrittäjät lisääntyy siinä missä muutkin mutta yrittäjäisät pitää aniharvoin vapaita. Oma isäni oli ja on erittäin korkeassa johtavassa asemassa ja tehnyt aina reippaasti yli 60 tuntista työviikkoa mutta kyllä se näpsäkästi peruutteli kokouksia ja lento- ja hotellivarauksiaan sillon kun tarvis jäädä kipeitä lapsia hoitamaan tmv. oli jonkun palkattoman pätkän pois töistäkin kun sillon ei mitään nykyisiä isäkuukausia tai muita ollut ja muutoinkin aina meidän saatavilla jos oli tarvis. Eli kun tärkeysjärjestykset on kunnossa niin kyllä työelämä joustaa ihan varmasti.

Epäilen myös tuon korvaamattomuuden olevan lähinnä tekosyy, sille ettei vain halua olla kotona.

 

Yrittäjien kohdalla toki varmasti riippuu paljon alasta, miten voi asioitaan järjestellä.

Ymmärrän ettei vaikka joku kauppias, jolla on selkeät aukioloajat voi asioita ihan helposti uudelleen järjestää. Mutta jos ei ole sidoksissa aikaan tai paikkaan, yrittäjällä on mahdollisuus aika paljonkin joustoon.

Omalla alallani on parempi ratkaisu, jos pidän muutaman vuoden täysin taukoa ja sitten taas jatkan toimintaa. Kotoa käsin en oikein voi työskennellä, vaatisi liikaa muutostöitä huoneistoon ja ylimääräisen työtilan. Olen onnekkaasti saanut asiakkaita ohjattua kollegoille ja voin sitten taas vastavuoroisesti myöhemmin tarvittaessa auttaa heitä jos on vastaava tilanne, sairasloma tai yksinkertaisesti vain liikaa tilauksia.  Varmasti olen menettänyt asiakkaita, mutta toivottavasti osa sitten palaa tai saan hankittua uusia tilalle.

 

Mieheni taas voi omalla alallaan tehdä osan töistään etänä kotona, mutta lapsien hoitaminen siinä samalla on aika mahdotonta. Hän tekeekin paljon töitä lasten päiväuniaikaan tai silloin kun me muut ulkoilemme. Sairasta lasta olettaen, että tämä lepää ja ei tarvitse ulkoilua ja muuta varsinaista aktiviteettia, hän voisi samalla hoitaa. Kokonaan ei oota hän ei voi asiakkaalleen paria viikkoa kauempaa myydä, tai tämä lähtee jonkun toisen asiakkaaksi. Sijaisen palkkaaminen aiheuttaisi saman reaktion, koska asiakas haluaa ostaa juuri hänen palvelunsa.

Eli yrittäjällä on kyllä tietty vapaus, mutta myös melkoiset riskit lomien ja muiden vapaiden pitämisessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Höpöli: Mä tarkoitin tätä 6+6+6-mallia jossa siis myös miehen osuus olisi ansiosidonnaista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0