Sign in to follow this  
Followers 0
Guest vieras_

Parhaat lastenkirjat

11 posts in this topic

Suosittele hyvää lastenkirjaa! :spruce_up:

 

Mitkä ovat olleet lapsesi lempikirjoja eri ikävaiheissa?

Mikä kirja sai lapsesi suostumaan pottaharjoitteluun, suosiolla nukkumaan tai tutittomaksi?

Mikä opetti hänelle värit, numerot tai muodot?

Mitä vanhemmat ovat tykänneet lukea?

Edited by Kärpänen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän lukutoukkatytön muutamia suosikkeja:

 

Alle vuoden iässä yksi ehdottomista lemppareista oli Nalle-sarjan (Kustannus-Mäkelä Oy) Nallen pallot. Kirkkaat värit ja selkeät muodot kai viehättivät. Ja viehättävät yhä, eivät vaan niin paljoa.

 

Yksivuotiskeväänä luettiin paljon Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen runolelua. Paljolti siksi, että mä tykkään. Tuolloin ei vielä tarina kiinnostanut yhtään, mutta noita loruja jaksoi kuunnella jopa sen sivullisen kerrallaan. Kuvissa ainakin riittää katseltavaa ja tarpeeksi mielenkiintoisia runoja, että mäkään en ihan heti kyllästynyt.

 

Nyt 1 v 10 kk iässä supersuosikki on Barbapapan kirjasto 1. (Kirjastosta lainattu, jos joku tietää, mistä saisi ostaa noita vanhan tyylisiä Barbapapoja, saa vihjata!) Sitä luetaan monta kertaa päivässä, uudestaan uudestaan uudestaan. Koskaan ennen ei ole tarvinnut samaa kirjaa aloittaa alusta heti viimeisen sivun jälkeen, tuo tarvii useinkin. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei tosiaan ole mitään lempikirjaa, poika vaan rakastaa sitä että hänelle luetaan ylipäätään :) Ja tietty on tärkeää, että on tarpeeksi helposti ymmärrettäviä iän huomioon ottaen. Esim. Salama-kirjoista oli tosi innoissaan, mutta se kieli on niissä kirjoissa niin karmeaa, että ei siitä kukaan nauti! Saati ymmärrä... Ja kuvat on vielä tosi tärkeitä ainakin meidän 4-vuotiaalle, häntä häiritsee kovasti jos tekstissä tapahtuu jotain mielenkiintoista/ kerrotaan josatin henkilöstä eikä kuvaa siitä näy.

 

Vanhat kunnon sadut on mun mielestä olleet opettavaisia ja pistäneet pojan miettimään "kuinka paha saa palkkansa", tunteet yms kun on varmaan se mitä tässä iässä käsitellään paljon :)

 

Pottailuun tai muuhun en muista että mikään kirja olisi auttanut :grin:

 

Muoks. Mä luulen, että emidän tuleva lempikirja voisi olla tietokirja ihmisestä, jos sellaisen jostain pukinkonttiin löydän :) Siis sellanen missä olisi hyviä kuvia mitä kaikkea ihmisen sisällä on, koska näitä juttuja kyselee nyt ihan hirveästi. Suosituksia saa antaa!

Edited by Suvi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tällä saa sänkyä välttelevän taaperon peiton alle:

 

PeitonalleCMYK1-200x241.jpg

 

Kirjassa peitellään eläimiä nukkumaan, ja toivotetaan niille hyvää yötä. Me käytetään myös päiväunilla: sanon vaan "on aika mennä päiväunille" ja "hyvää päiväunta pikku-norsu", jne. Toimii!!

 

Muoks. Ja tästä numerokirjasta ollaan tykätty:

 

9789513148720.jpg

 

 

Ja se taaperon (poika) supersuosikki-kirja, josta vanhemmatkin tykkäävät:

 

9511165623.jpg

Edited by enkulipeikko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poika rakastaa Maisa-kirjoja, niitä ollaan luettu varmaan noin 6kk alkaen. Ja siis kyseessä ne kirjat, joissa on paljon ohkaisia sivuja. Maisan kaupunkiloma, Maisa lomalla, Maisa menee päiväkotiin ja Maisa menee yökylään. Niitä poika jaksaa lukea vaikka tunnin ja niitä on itse myös kiva lukea. Saakohan tuolta sarjalta joistakin vielä muita kirjoja? Kirjastosta löytyy, mutta kaupoissa on ollut aika heikot valikoimat. Mutta niin, kirjoissa on nätit, värikkäät kuvat ja helppo juoni.

 

Kakkosena Puppe-kirjat (tuntuu että niitäkin löytää enää kovin vähän mistään?) ja Possu Pallerot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on tuosta enkulipeikon mainitsemasta numerokirjan sarjasta pari muuta kirjaa (ainakin ajoneuvot ja eläimet) ja ne oli etenkin pikkutaaperona ihan suosikkeja kun poika tykkäsi selkeästi enemmän tuollaisista kirjoista, joissa on piirrettyjen kuvien sijasta valokuvat.

 

Meidän poika on aika eläväinen luonne ja on vasta ihan viime aikoina malttanut keskittyä istumaan paikallaan kirjojen lukemisen ajaksi. Kovin pitkiä tarinoita ei malteta vielä kuunnella, mutta mun vanhat Aino-kirjat (Kristiina Louhen siis) on pojalle kovasti mieleen kun niissä on sopivan napakka juoni, arkipäiväisiä juttuja ja mielenkiintoiset kuvat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli viime vuoden hitti Leevin uintiretki. Siitä tykkäsivät molemmat tytöt (silloin reilu 1v ja 2,5v).

9789512353538.jpg

 

Nyt meidän tytöt tykkäävät Elsa Beskowin kirjoista Punaisen talon Annika ja Tonttulan lapset sekä Ihmeen ihana maailma, Barbapapa-kirjat ja Franklin-kirjat.

Edited by Mischa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuosta Peiton alle! kirjasta luin jo aiemmin kehuja ja eilen sen sattumalta löysinkin ja nyt on odottamassa joulua. :) Toivottavasti kelpaa meilläkin.

 

Piti tulla lisäämään vielä tän syksyn suursuosikki, Lasten Eläinatlas.

 

3867759847.jpg

 

Ostaessa ajattelin, että ei se vielä tuosta innostu, kun on niin pienet kuvat ja vähän ehkä isommille tehty, mutta niin vaan puolitoistavuotias otti omakseen ja nyt osaa näyttää kirjasta eläimiä, joiden olemassaolosta mä en vielä puoli vuotta sitten tiennyt mitään. :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vähän on vaihdellut se, mistä kukakin on tykännyt. Mutta Mimmi-lehmä, Viiru ja Pesonen sekä Tatu ja Patu ovat olleet jokaisen mieleen. Myös jotkut Mauri Kunnaksen lastenkirjat ovat olleet suosittuja.

 

Tällä hetkellä 1v poika tykkää sellaisista kuvakirjoista, joissa on autoja. 3v tytön suosikki on Tatu ja Patu pihalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suvi: Jos olet Helsingistä, niin Heureka shopissa (muistaakseni) Kampissa oli aikoinaan tosi hyvä kirja ihmisen anatomiasta. Ehkä noin 4 v alkaen passeli. Verkkokaupassa ei ainakaan nyt ollut.

 

Meilläkin 2,5 v lukee innokkaasti Veera, Tatu ja Patu -kirjoja. Meillä on niitä 3: menopelit, keittiöpuuhat ja maatilalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tyttö tykkää tosi paljon kaikista eläinkirjoista, sellaisista joissa on nimenomaan valokuvia oikeista eläimistä. Ei ole väliä onko kirja pahvisivuinen ensikirja vai isommille tarkoitettu tietokirja, sujuvasti menee kaikki eläinkirjat. Myös barbapapoista lapsi on viime aikoina innostunut. Sen kummempaa kirjoista ei ainakaan vielä ole opittu kuin uusia sanoja ja eläinten ääniä :)

 

Lapsi siis nyt 1v4kk. Osa kirjoista on kyllä melko luetun näköisiä (lievästi kaunisteltu totuus) mutta nyt jonkin aikaa tyttö on osannut lukea nätimmin eikä enää yritä repiä kaikkia sivuja.

Edited by johannem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0