LottaP

KOS/H

223 posts in this topic

Meillä on kesä-heinäkuussa tiedossa pikkuvisiitti Kättärille Haikaranpesään ;). Olen lukenut siitä netistä jo aika paljon, mutta lukisin mielelläni lisää. Olisiko kenelläkään jakaa kokemuksia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aivan ihana paikka :)

Voisin etsiä synnytyskertomuksen tänne, siitä saa vähän kuvaa ;) Kätilöt olivat todella mukavia ja kivunlievityskeinoja oli monia (synnytyssuunnitelman mukaan mentiin, muutama ekstra otettiin mukaan :)) Itselläni on tosi paha sairaalakammo, koska olen asuttanut kyseistä laitosta puoli vuotta elämästäni <_< Kättäri noin yleensäkään ei haise sairaalalle niinkuin esimerkiksi Naistenklinikka :blink: Haikaranpesän huoneet ovat ihanan kodinomaisia ja meininki sen mukaista :wub:

 

Tuossa nyt alkuun jotain :) Kyselemällä yksityiskohtaisemmin sitten lisäinfoa, jos kaipaa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on myös erittäin hyviä kokemuksia Haikaranpesästä. Synnytys meni hyvin, ja kätilö oli ihanan rauhallinen ja mukava. Perhehuone oli kodikas ja ruokakin yllättävän hyvää. Ainoa miinuspuoli (osin myös pluspuoli) oli se, että kuten etukäteen oli tiedossa, synnytyksen jälkeinen aika Haikaranpesässä on erittäin omatoimista. Meidän tyttö syntyi illalla klo 23 aikoihin, eikä nukkunut koko ekana yönä, vaan käytännössä huusi koko yön läpi. Yritimme kysellä henkilökunnalta, mitä tehdä (ekakertalaisina olimme aika pihalla...), mutta he eivät ehtineet auttamaan, koska yö oli ruuhkainen ja henkilökunta kiinni synnytyksissä. Ei kai asialle ollut juurikaan tehtävissä, mutta olisin kaivannut sitä, että joku olisi rauhallisesti ja ystävällisesti selittänyt, että on "normaalia", että vauva itkee niin paljon. Valmennuksessa kun oli sanottu, että useimmat vauvat nukkuvat synnytyksen jälkeen jopa 10 tuntiakin putkeen, ja minä tietenkin mietiskelin, että mikähän meidän vauvelissa on vikana... Mutta muuten erittäin positiivinen kokemus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tammikuussa käytiin Haikaranpesässä pyörähtämässä ja myös meillä on kyllä vain hyvää sanottavaa. Kaikki kätilöt huipputyyppejä ja ihania ihmisiä. Itse tykkäsin, että Haikaranpesässä synnyttäjä ja perhe kohdataan ihmisinä eikä potilaina. Niin sydämellistä toimintaa ja just toi laitos- ja sairaalamaisuus oli poissa. Ihanan rauhallinen paikka, tuntui kun astui Haikaranpesän ovista sisälle, että aika pysähtyi. Vauvan syntymän jälkeen oli aikaa ihan rauhassa sylitellä ja ihastella pientä eikä kukaan ollut kiireellä kärräämässä pois että seuraavaa synnyttäjää vuoroon.

 

Aavistuksen verran oli samanlaista kokemusta ensimmäisestä yöstä kuin Tupella, eli kätilöillä oli hiukan kiirettä yöllä ja meidänkin pienokainen testasi ensimmäisen yön kunnolla keuhkojaan. Siellä varsinaisen Haikaranpesän puolella (siis jossa ne synnytyssalitkin on) kun ei ole vuorossa kuin ne kätilöt, jotka hoitavat synnytyksiäkin, eli jos kaikki salit on täynnä kiirusta pitää. Päivällä siellä oli sitten erikseen vuorossa kätilöt, jotka ohjasivat vauvan hoidossa. Niin paljon ohjeita, neuvoja ja vinkkejä saatiin imetykseen, kantoliinan käyttöön, vauvan hoitoon jne. ja vielä enemmän olis varmasti saanut jos olis osannut/muistanut kysyä, mutta sitä oli toisaalta niin hämmästynyt siitä pienestä nyytistä ;)

 

Tosiaan synnytyksessä tuli kolme eri kätilöä nähtyä ja kaikki oikein mukavia. Synnytys meni hyvin ja kävi vielä niin hyvä tuuri, että perhehuone oli vapaana, joten saatiin olla koossa koko kolmen kopla. Synnytyssuunnitelmaa ei ponnistusvaiheen osalta ehditty pahemmin seurata, kun ponnistusvaihe alkoikin yllättävän nopeasti (alle 1,5 tunnissa aukesi 4 cm täysin auki), mutta kätilö kysyi kyllä siinä lennosta että mitäs olis toiveissa ja valmisteli sitten kiireen vilkkaa sen mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullakin on vaan hyvää sanottavaa haikaranpesästä. Tammikuussa syntyi meidän tyttö haikarassa ja kokemus oli todella miellyttävä. Kätilöt oli tosi mukavia ja koko synnytyksen ajan oli sellainen olo että nyt ei olla sairaalassa ollenkaan. Lapsivuodeaika ei kuitenkaan ihan vastannut odotuksia. Kaikki perhehuoneet oli täynnä ja jouduin sitten jakamaan huoneen toisen äidin kanssa. Kättärillä oli sulku mun synnytystä seuraavana päivänä, joten kätilöillä piti todella kiirettä enkä välttämättä saanut ihan niin paljon opastusta mitä olisin halunnut.

 

Itse synnytyksen hoitoon olin kuitenkin todella tyytyväinen ja mikäli vaan toisen lapsen joskus saamme ja vielä Helsingissä asutaan, niin kyllä halutaan haikaraan uudelleen :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin pääsin synnyttämään Haikaranpesään. Mies oli todella leipiintynyt koko paikkaan jo ennen kuin edes oltiin synnyttämässä johtuen heidän melko tiukoista valmennusaikatauluistaan. Tai lähinnä siitä että meille toisessa valmennuksessa ilmoitettiin että teille on varattu tämä ja tämä päivä kätilön tapaamiseen ja se päivähän osui keskelle jo varaamaamme matkaa. Olin kuullut tutuilta että heillä tapaaminen oli järjestetty valmennusten yhteyteen joten oltiin aika :blink: onneksi saatiin hirveällä vääntämiselle sovittua toinen aika ja mies siitä hermostui kun on noin kankea organisaatio eikä ole mitään takeita edes sinne pääsystä... :rolleyes:

 

Synnyttämään lähdin hieman vihreiden vesien mentyä joten kutsu sairaalaan tuli välittömästi. Tunnelma oli tosi kiva, saatiin olla aika paljon kaksin mikä oli kivaa. Ammetta ei saatu, ei sitä edes haluttu, mutta ei oltaisi muutenkaan vihreiden vesien takia sinne päästy. Yön (22-08) taistelin ilokaasulla ja kaurapussilla melko kipeitö suppareita vastaan, avautuminen oli aika hidasta ja silloin tuli vähän kökkö fiilis kun kätilö kävi parin tunnin välein vain toteamassa että eihän tässä vielä edes tiedetä onko synnytys käynnissä ja voi tulla lähtö osastolle.. Piti varmaan ihan paikkaansa, mutta siinä kohtaa olisi kaivannut vähän kannustusta. Epiduraalin sain 8:00 ja sitten helpotti tosi paljon. Tarvetta kivunlievitykseen ei millään tavalla kyseenalaistettu, mutta täyden osaston takia 3 eri kätilöä kävi kysymässä että tuliko sulle epiduraali.. Kolmannen kohdalla totesin että v*ttu, paras että se on anestesiologi joka seuraavaksi tulee kysymään... :lol: Tyttö syntyi 9:40 ja kaikki meni loppujen lopuksi todella hyvin, sain vain pari tikkiä ja pääsimme pian perhehuoneeseen "vanhalle" puolelle eli meillä oli parisänky ja oma vessa suihkuineen.

 

Osasto itsessään oli todella mukava, kätilöiltä sai olla rauhassa, mutta apua ja neuvoja tuli het kun tarvitsi. Lääkäri tuli katsomaan tyttöä heti kun pyydettiin, nenässä oli ns. haikaran purema. Sairaalassa oltiin kaksi päivää, kaikki meni tosi hyvin ja voin kyllä lämpimästi suositella Haikaranpesää! Mieskin muutti tyystin kantaansa paikasta ja sanoikin että kerrankin tuntui että sai verorahoille täyden vastineen.. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän esikoinen syntyi Haikaranpesässä. Aivan ihana paikka. Perhehuone on iso, mm. parisänky ja nojatuoli. Tykkäsin myös, kun vauvanhoitoa sai harjoitella rauhassa mutta apuakin sai jos pyysi. Mutta kätilöt eivät koko ajan käyneet tarkistamassa niin kuin tokan kanssa tavisosastolla.

 

Oltasiin haluttu Haikaranpesään myös toisen kanssa mutta se oli täynnä. Saa nähdä miten käy tän kolmannen kanssa, ilmoittauduttu on ainakin ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sattuuko kukaan muistamaan miten uudelleen synnyttäjillä oli noita valmennuksia? Muistelisin että oli vain yksi käynti.. Ihan taas ton ukon takia kyselen kun sillä on joku ihme ahdistus noita "pakollisia" käyntejä kohtaan.. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siirrän tän mun Haikaranpesäkokemuksen tuolta Kättäriketjusta tänne oikeaan paikkaan ;)

 

Haikaranpesä oli aivan ihana paikka synnyttää! Kätilöt noudattivat synnytyssuunnitelmaa ja niitä mun omituisiakin toiveita aivan kirjaimellisesti. Asiakas oli todellakin oikeassa, mutta kätilö osasi myöskin hyvin neuvoa ja ohjeistaa tilanteen mukaan. Täytyy sanoa, että olin kyllä todella positiivisesti yllättynyt, miten hyvin hän minun synnytyssuunnitelman osasi ottaa jokaisessa tilanteessa huomioon!

 

Me päästiin perhehuoneeseen sinne "varsinaisen" haikaranpesän puolelle ja paikka oli aivan upea! Parisänky, oma vessa+suihku, nojatuoli, pöytä, hoitopöytä varusteineen ja mitäköhän kaikkea sitä siitä "sviitistä" löytyikään ;) Ja huone oli sisustettu, joten ei ollut kovinkaan sairaalamainen. Huonommissa hotelleissakin ollaan miehen kanssa oltu ;) Henkilökunta kävi yleensä vuoroon tullessa moikkaamassa ja katsomassa miten voidaan (eli aamulla ja illalla), eli turhan paljon ei heitä näkynyt. Kuitenkin napin painalluksella sai kätilön huoneeseen, jos kysyttävää ilmeni. Sopi meille tosi hyvin, että ei ollut koko ajan joku kyttäämässä tekemisiämme, vaan saimme rauhassa tutustua tulokkaaseen ja harjoitella hoitamista. Saatiin myös opastusta kantoliinailuun asiaan perehtyneeltä kätilöltä. Onneksi oltiin otettu liina mukaan laitokselle.

 

Mä en keksimälläkään keksi haikaranpesästä mitään pahaa sanottavaa, päin vastoin. Mä voisin ylistää paikan ihan maasta taivaisiin :lol: Ihana paikka ja ihana henkilökunta :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kellään tietoa, mites toisen lapsen kanssa? Siis voiko sinne perhehuoneeseen ottaa mukaan myös esikoisen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Voi. Haikaranpesän alkuperäisen puolen (ei siis tuon -07 vuonna liitetyn osasto 5:n) huoneissa on jopa valmiina esikoiselle sängyt ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Onko kellään tietoa, mites toisen lapsen kanssa? Siis voiko sinne perhehuoneeseen ottaa mukaan myös esikoisen?

 

Mitämitä onkos teilläkin sinne asiaa? ;) Me oltiin sellaisessa perhehuoneessa missä oli sänky myös esikoiselle. Toivotaan että saadaan sellainen tällä kertaa kun sille olisi käyttöäkin..

 

Vastaus omaan kysymykseen eli uudelleensynnyttäjät käy vain kerran siellä ennen synnytystä ja se on tuo tapaaminen kätilön kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ei vielä. ;) Jostain ihmeen syystä olen vaan taas eksynyt tänne synnytys ja kuumeiluosastoille lukemaan juttuja :rolleyes:

 

Mutta siis kiva kuulla... Ekalta kerralta jäi niin positiivinen kuva, että haluaisin sinne toistekin jos mahdollista. En kuitenkaan halua pistää esikoista siksi aikaa muualle hoitoon, joten jos jostain syystä ei pääse, niin sitten menen varmaan iahn normipuolelle.

Edited by Sirppis

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kälyni oli molempien poikien synnyttyä normipuolella, mutta sai perhehuoneen ja toisella kerralla isoveli sai olla siellä mukana, vaikka olikin normipuolella :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyhmä kysymys Haikaranpesän perhehuoneisiin ja isiin liittyen. Eli jos saitte perhehuoneen, oliko isä siellä koko sairaalassaoloajan vai miten? Meitä Haikaranpesä kovasti kiinnostaa, ja isä haluaisi olla perhehuoneessa mukana mahdollisimman paljon. Kai isä kuitenkin saa välillä lähteä sairaalasta pois, esimerkiksi työpaikalla käymään? Esimerkiksi meidän on yrittäjäperheessä vaikea tietää työtilannetta etukäteen ja voi olla, ettei isä pysty samantien jäämään isyysvapaalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ei tämä ole ollenkaan huono kysymys. Päinvastoin oikein hyvä! :)

Tämä seuraava on tuolta Haikaranpesän sivuilta:

"Pyrimme tarjoamaan halukkaille perheille mahdollisuuden yöpyä perhehuoneessa mahdollisuuksien rajoissa (perhehuoneita on rajoitetusti). Perhehuoneet on tarkoitettu perheille, joissa isä / tukihenkilö on läsnä koko hoitojakson. Sisaruksilla on myös mahdollisuus yöpyä perhehuoneessa"

 

läsnä oleminen tarkoittanee sitä, että isä voi tarvittaessa piipahtaa kotona hakemassa vaatetta äidille/vauvalle tai käydä hakemassa postin tai ruokkimassa kissan. mutta ei sieltä työpäivän pituutta saisi olla poissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Tää kokemus nyt ei oo Haikaranpesästä, vaan Kättärin normipuolelta, mutta ensimmäisen veljenpoikani synnyttyä, kälyni sai perhehuoneen, jossa veljeni siis myös oli. Yhden päivän hän kuitenkin oli melkein kokonaan pois niin, että minä olin sit kälyni apuna (hänelle oli tehty sektio, joten hänellä oli vaikeuksia pärjätä yksin lapsen kanssa). Veljeni piti mennä vain hakemaan jotain mieheni ja serkkuni kanssa, mutta sitten soitti ja kysyi kälyltäni, voiko vielä mennä katsomaan futismatsia :rolleyes: No, sai sitten luvan mennä ja mä siis olin koko ajan sit siellä kälyni kanssa. Ei siellä ainakaan kukaan tullut valittamaan siitä, ettei veljeni ollut paikalla. Kai heille on tärkeää se, että joku on koko ajan auttamassa äitiä, kun perhehuoneessa ei kätilöt auta ehkä ihan yhtä paljon kuin normihuoneessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kättärin normipuolen tutustumisessa eilen sanottiin, että perhehuoneessa on joku tukihenkilö koko ajan paikalla, eli jos isä joutuu jonnekin lähtemään, niin sitten sisko/mummo/ystävä tms läheinen ihminen tilalle. Uskoisin kuitenkin, että sellainen lyhyt keikka, kuten esim. kissojen ruokinta tms on sallittua, niinkuin panda myös arveli.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kättärin normipuolen tutustumisessa eilen sanottiin, että perhehuoneessa on joku tukihenkilö koko ajan paikalla, eli jos isä joutuu jonnekin lähtemään, niin sitten sisko/mummo/ystävä tms läheinen ihminen tilalle.

 

 

Mun mies normipuolella kävi yhden päivän hoitamassa työasioita ja ei siellä kyllä kukaan vahtinut että onko mies paikalla vai ei. Vapaasti saa kulkea ja mennä..ei ne aikuisten ihmisten menemisiä ala vahtailemaan, kun taitaa niillä olla muutakin puuhaa.. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksista! Itse asiassa, jos raskaus jatkuu ihan normaalisti ja hyvin (eli pääsee sinne Haikaranpesään) ja jos synnytyksessä tai vauvan voinnissa ei oo mitään ihmeellistä, niin eihän siellä Haikaranpesässä edes olla kauaa, ilmeisesti kaksi vuorokautta synnytyksen jälkeen. Eli eiköhän tuo mies pysty siellä mukana olemaan, ja anoppi asuu onneks Helsingissä ja on onneks niin mukava ja innolla vauvajutuissa mukana, että se varmasti pystyy tulemaan perhehuoneeseen, jos miehen tarvitsiskin lähteä pikaisesti jossain käymään. Toivon kyllä tosi paljon, että me sellaseen perhehuoneeseen päästäis, koska mua jotenkin enemmän jännittää se sairaalassa olo kuin itse synnytys :) Et joutuu jäämään sinne ihan "yksin" vauvan kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä myös toiveissa päästä haikaranpesään! Ilmoittauduttu on!

 

Tökkii kyllä tosiaan nuo viestiketun alussa jonkun mainitsemat valmennusaikataulut.. Ultratkin on vain lätkästy että "te tuutte tällön"..

 

Mies on siis etelänmatkalla ensimmäisen valmennuskerran aikana - ja aikaa ei sitten millään saanut siirrettyä kun kaikki muut valmennusryhmät ovat jo täynnä. Kätilö kysyi että etkö voi jotain muuta pyytää tukihenkilöksi.. :blink:

Nyt jälkeenpäin jäi semmoinen kysymysmerkki-olo että jos otan siskoni mukaan synnytysvalmennukseen niin voikos tuo mies sitten osallistua enää ollenkaan koko touhuun?? Heillä kun on sääntönä että tukihenkilön on oltava mukana aina. Vai onko tuo vain että kunhan on joku tukihenkilö?

Mies pääsee sentään toiseen - tuohon vauvanhoito-valmennukseen, mutta nyt näin ajankohtaisempana tuo synnytysvalmennus harmittaa tosi kovasti ettei mies pääse sinne... <_<

 

Niin ja haikaranpesän valmennukset menee neuvolan valmennuksien kanssa päällekäin että pitää sitten yrittää siirtää myös niitä neuvolan valmennuksia... *murisee* Terveyspalveluista ei tähän mennessä ole ollut mitään hyötyä muuta kuin ultrat..

 

Ihana kuulla että ihmisillä on niin positiivisia kokemuksia haikaranpesästä! Päästäispä mekin perhehuoneeseen. Oikein jo odotan innolla synnytyksen käynnistymistä, mutta vielä pitää vajaa 3kk odottaa :lol:

Edited by PossuJossu

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ne H- pesän valmennukset korvaavat neuvolan valmennukset :) Ei siis ole tarkoitus käydä molemmissa. Näin ainakin viime vuonna :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

joo neuvolassa selvisikin että ei tarvitse mennä perheneuvolan ekoihin valmennuksiin kun ovat sen verran päälleekäistä aihetta... Nyt pitää vain enää selvittää tuo tukihenkilön valmentautuminen :unsure: ..

 

Muokattua:

 

Tulinpa vielä vain lisäilemään ketjuun että kun mies soitti itse haikaranpesään niin ystävällinen kätilö muutti meidän valmennusajat niin että toistaiseksi ollaan kaikaranpesän listoilla jos ei mitään poikkeavaa tule.

Vähän joustamatonta toimintaa kyllä haikaranpesässä nämä valmennukset. Ymmärrän kyllä, mutta jotenkin jäi paha maku suuhun niistä "en voi auttaa enempää" ja "pyydä joku toinen tukihenkilö" -kommenteista.. Että kun on 1500 synnyttäjää vuodessa niin ei voida joustaa. Eli siis muuttaa valmennuaikoja. Eli nyt siis ei ainakaan siitä ole synnyttäminen kiinni että mies ei olisi päässyt yhteen valmennukseen... Pitää jatkossakin pistää mies asialle (tai oli kyllä nyt itse ihan vapaaehtoinen) kun Suomessakin näköjään miestä kuunnellaan ennemmin kuin odottavaa naista :D Mutta nyt siis ollaan hyvillä mielin haikaran menossa - etenkin kun sitä niin kovasti ollaan täälläkin ja "jokapaikassa" ylistetty!

Edited by PossuJossu

Share this post


Link to post
Share on other sites
^ Ne H- pesän valmennukset korvaavat neuvolan valmennukset :) Ei siis ole tarkoitus käydä molemmissa. Näin ainakin viime vuonna :)

 

Meille taasen sanottiin että molemmissa pitää käydä.. :rolleyes: Että h-pesän valmennus painottuu nimenomaan synnykseen ja sairaalaan tutustumiseen, mutta neuvolan taas vauvan hoitoon jne.. Ehkä tämä on aluekohtaista.

 

Me oltiin myös ekalla kerralla hieman kypsiä noihin valmennusaikoihin tai lähinnä siihen ettei kätilön tapaamisesta ilmoitettu mitään ja tokassa valmennuksessa vain ilmoitettiin että teillä on tämä ja tämä aika. Saatiin kuitenkin hirveällä vääntämisellä muutettua kun oltaisiin oltu ulkomailla reissussa juuri ne päivät kun tapaaminen olisi ollut. Toisilla taas tapaaminen oli samalla kuin valmennus joten eipä siihenkään oikein olisi osannut varautua..

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Tarkotatko tolla sitä synnytyssuunnitelmaa kätilön kanssa? Hassua, jos on vaan määrätty aika. Meillä valmennusta pitänyt kätilö antoi ekalla valmennuskerralla listan, jossa oli meille varatut ajat synnytyssuunnitelmaan ja jokainen pariskunta sai itse käydä valitsemassa sopivimman ajan. Tosi omituista, että noinkin paljon käytäntö vaihtelee.

 

Ja mekään ei "päästy" neuvolan valmennuksiin, vain haikaranpesän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now