Tähtitomu

Blastokysti vs "nuori" alkio

28 posts in this topic

Hei, te joilla on siirretty sekä parin päivän alkioita että blastokystejä.

 

Ootteko huomannu millasia eroja oireiden ilmaantumisessa? Onko oireet jommassa kummassa alkanu enemmin? Onko jompikumpi ollu oireeton? Entäpä millon plussasit?

 

Meiilä on tähän asti siirretty parin päivän alkioita ja oireet on alkanu viimestään siinä pp3-4. Nyt siirrettiin blatokysti ja ainoo oire on ollu pp2 ilmaantunu äklötys joka sekin hävis. Tosin muissakin siirroissa mulla on oireet vaihdellu päivittäin, toisinaan ollu päiviä niinkun ei oiskaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää on tyhmä kysymys, mutta jos pitemmälle kasvatetut alkiot ottavat paremmin kiinni, miksi niitä ei käytetä sitten aina? Onko se "esikasvatus" niin kallista vai mistä on kyse? Lapsettomuutta sivusta seuranneena ja toista lasta jo pitempään yrittäneenä en ymmärrä, jos kaikkia keinoja ei käytetä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Koska munasolujen kasvattaminen labrassa on aina vaikeampaa ja riskinpää, eikä siitä selviä kaikki munasolut, vaikka kohdussa ne voisivat selvitäkin. Kato pitkässä viljelyssä on siis suuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä se lisäviljely yksityisellä maksaakin ekstraa joitakin satasia, ja alkioita ei tosiaan välttämättä jää yhtään siirtoon.

Muistan lukeneeni, että keskimäärin 1/3 normaaleista 3-päiväisistä alkioista selviää blastokysteiksi, mutta kato voi olla suurempikin.

 

Mä luulen, että pikkuhiljaa ollaan siirtymässä enemmän pitkän viljelyn suuntaan, koska sillä säästytään ns. turhilta siirroilta.

Tämän suuntaista infoa ainakin kuulin omalta lääkäriltäni.

Yksityisellä puolella kun yhden pakastesiirron hinnaksikin voi tulla lähemmäs tuhat euroa, niin on asiakkaallekin mielekkäämpää, että siirtoja on vähän, mutta hyvillä ja pitkälle kehittyneillä alkoilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä vähän nostelen tätä aihetta, kun meillä ainakin eilen vilauteltiin mahdollista pitkää viljelyä. 13 solua saatiin eilisessä punktiossa ja jos kaikki sujuu hyvin, niin siirto olis maanantaina.

 

Miten noiden kanssa yleensä tehdään, pakastetaanko osa alkioista parin päivän ikäisinä vai viljelläänkö koko satsi sitten kerrallaan  blastoiksi? Kun pahimmassa tapauksessahan saattaa käydä niin että siirtoon ei päästä lainkaan, jos alkiot eivät selviä viljelystä. :girl_to_take_umbrage2:

 

Miten muuten tuon hedelmöittymisen kanssa, onko tuolla polilla jo seuraavana päivänä tiedossa vähän osviittaa siitä kuinka moni on hedelmöittynyt? Ja miten jakautumisen kanssa, kauan siinä menee? Kun mietin, että kai sieltä tulisi sitten soittoa tänään tai huomenissa, jos tilanne näyttää huonolta ja yritettäisiin esim. huomenissa saada edes joku siirrettyä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Yleensä kaikkia alkioita viljellään blastoiksi, eikä pakastella nuoria alkioita. Mutta jos näyttää tosi uhkaavalta, ettei yksikään selviä blastoksi asti, voi soitto tulla hyvin yllättäenkin siirtoon.

En tiedä, miten julkisella toimitaan, ja onko siinä sairaalakohtaisiakin eroja, mutta meidän klinikalta soittivat väliaikatietoja päivittäin alkioiden kehityksestä ja laborantin kanssa pääsi juttelemaan jatkosta. Meillä esim. päätettiin jatkaa pitkällä viljelyllä vaikka 3-päiväisiä alkioita oli vain 3kpl jäljellä. Meidän tapauksessa se riski kannatti ottaa, koska yksi huippublasto selvisi. Mutta olisi voinut käydä huonomminkin, eikä siirtoon olisi päästy ollenkaan.

Ja tosiaan, punktiosta seuraavana päivänä nähdään, moniko on hedelmöittynyt. Toisena/kolmantena päivänä nähdään taas, että onko jakautuminen lähtenyt käyntiin kunnolla ja onko joukossa monitumaisia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos talviuni infosta :) Kuulemma eivät tuolla meidäm polilla anna väliaikatietoja, joten täytyy vaan toivoa et joku noista jaksaisi maanantaille. Jos huomenna ei kuulu soittoa niin voidaan olettaa, että siellä on varmaan joku 5kpl selvinnyt vielä jatkoon.

 

Miksiköhän ne päätyi heti meidän ekassa hoidossa pitkään viljelyyn? Mä käsitin, et sitä koitettaisiin vasta myöhemmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Teillä on niin paljon noita soluja, joten jos hedelmöittyneitä tulee hyvä määrä, niin kyllä varmaan osittain myös säästösyistä haluavat kokeilla pitkää viljelyä. Karsintaa kun käy lähes poikkeuksetta, niin ei mene alkioita sitten niin paljon pakkaseen ja onnistumismahikset on myös huomattavasti paremmat blastoilla, joten toivovat varmasti, että teistä päästäisi eroon mahdollisimman nopeasti ettette olisi kuluttamassa julkisen resursseja ravaamalla useammassa siirrossa ;)

Ja sen mitä mä oman lääkärini kanssa juttelin, niin pitkä viljely alkaa yleistymään koko ajan, varmasti myös julkisella. Tulokset on vaan niin paljon parempia, ja säästytään ns. turhilta siirroilta, kun on ne rupuisimmat alkiot karsiutuneet 4.-5. päivänä pois. Pienillä solumäärillä tosin ei varmaan kovin herkästi lähdetä jatkossakaan pitkää viljelyä tekemään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt omien kokemusten perusteella voin sanoa, että meidän kohdalla paempi onnistumis prosentti oli nuorilla alkioilla. Blastot kyllä selvis sulatuksesta kaikki mutta yhdestäkään en plussannu kun taas nuorista alkioitsa kaikilla tuli plussa vaikkei yksikään syliin asti päässy.

*Seuraavaa punktiota/viljelyä odotellessa.*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rustaanpa minäkin tänne. Lyhykäisyydessään meillä siis tavallinen IVF tehty toukokussa 2011 ( julkisella) ja saaliiksi saatiin 6 munasolua, eli ei siis paljon. Näille tehtiin pitkä viljely ja saatiin viisi blastokystia. Eli siis ainakin meidän tapauksessa ihan tuotakin solumäärää viljeltiin pitkään eikä katoa tullut kuin yksi alkio joka väsähti neljäntenä päivänä. Ja siis tuo oli meille ensimmäinen hoitokerta eli lyhyestä viljelystä ei oo kokemuksia. En osaa kyllä yhtään arvata kuinka päätyivät suoraan tuohon meillä. Onnistumisesta on meille annettu prosenttilukuja, ja ne on oli ekassa siirrossa (5AA) 50% .Ja siinä plussaan johtaneessa (5AB) 40%..Ja jos kahdesta blastosiirrosta toinen tärppäsi niin sehän on 50% onnistuminen meidän tapauksessa..:).Suluissa tuo miten meidän klinikalla blastot luokiteltiin, ja tostakaan en sitten tiedä mitä tarkoittaa..:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiva kuulla Sofianna siitä, miten teillä on mennyt. Meillä selvisi tänään, että blastoiksi oli selvinnyt seitsemästä hedelmöittyneestä neljä alkiota, joista kolme hyviä ja yksi erinomainen (sen tarkempia luokituksia ei saatu), joka siirrettiin tänään. Lisäksi kahta hitaampaa seurataan huomiselle ja saattaa olla, että nekin vielä pakastetaan. Olispa ollut kiva itsekin saada noita prosenttilukuja, tuolla meidän polilla ei turhia tsemppailla :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tehtiin punktio julkisella helmikuussa 2010 ja sillon saatiin aikaseks 12 alkiota. Yksi siirrettiin tuoresiirrolla, 8 pakastettiin 2 päivän ikäsenä ja yksi 3 päivän. Ymmärsin että olivat kolmea alkiota koittaneet viljellä pitempään, mutta kaksi oli kuollut sitten heti kättelyssä joten tuo yksi saatiin päivää vanhempana pakkaseen. Tämä päivää vanhempi ei kuitenkaan tuonut plussaa vaan plussa tuli 2 päivän ikäsestä. Meillä ei ainakaan pitkä viljely ollut kannattavaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edelleen puollan meillä toimivan lyhyen viljelyn paremmin. Edellinen siirto oli taasen blastolla ja pelkäksi yritykseksi kiinnittyä jäi. Nyt elän toiveissa että saisin kortisonin siirtoon mukaan ja se auttais jotain. Meillä kun kaikki hurjat kolme alkiota on pakastettu blastoina, arvatkaa vaan ottaako päähän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Päivitetään nyt tännekin, että tuoresiirrossa 5AA viiden päivän blastolla ei lähtenyt raskaus käyntiin, mutta nyt PASissa 4BB blastolla lähti. Mahdotonta sanoa mikä tuohon vaikutti. Ainakin uskoisin, että meidän tapauksessa alkiolle oli hyvä olla mahdollisimman kauan ulkona mun endon myrkyttämästä kohdusta. Blastolla voisi ajatella olevan paremmat mahikset sitten selvitä, kun nuoremmalla alkiolla. Tosin nää on niin henkimaailman juttuja, että vaikea sanoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kaikki kolme raskautta sai alkunsa blastoilla, normaaliviljelyillä ei tullut mitään tulosta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kertokaas nyt miten tuo blastokysti määritellään.

Onko se viljelypäivien määrä vai solujen määrä? oon koittanu kuukkelilta kysellä mutta sekin antaa sekä että vastauksia.

Meille oltais nyt siirtämässä 3 päivän ikästä alkiota jos yleenäskään alkioita saadaan. Mutta onko toi sit blasto? Vai pitääkö huomenna tehdä hätäpuhelu ja haluta sittenkin torstaille :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää tulee nyt aika myöhässä eikä ole edes kaikenkattava vastaus. Mulle on kuitenkin porautunut mieleen tämä ajatus:

 

Blastokystaviljely

Yleensä hedelmöitynyt munasolu siirretään takaisin kohtuun nelisoluvaiheessa (kahden vuorokauden kuluttua munasolun keräyksestä) tai kahdeksansoluvaiheessa (kolmen vuorokauden kuluttua munasolun keräyksestä). Vaihtoehtoisessa menetelmässä alkiota kasvatetaan päivään viisi saakka viljelymaljalla. Tällöin alkiot ovat usein saavuttaneet ns. blastokystavaiheen (yli 100 solua). Menetelmän etuna on se, että pystytään paremmin valitsemaan se alkio, jolla on parhaat mahdollisuudet kiinnittyä kohtuonteloon. Haittana on, että joskus hedelmöityneet munasolut eivät jakaudukaan toivotulla tavalla eikä ylipäätänsä päästä alkionsiirtoon.

( http://www.parempaaelamaa.fi/lapsettomuus/hedelmoityshoidot/muut-menetelmat )

 

Jotenkin mulla on käsitys, että jos alkiota viljellään viisipäiväiseksi/ satasoluiseksi, niin kyseessä on blasto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostan tätä vanhaa ketjua. Näinä vuosina pitkän viljelyn menetelmätkin ovat jo kehittyneet -- laboratoriolosuhteissa kasvattaminen viisipäiväisiksi on muuttunut "turvallisemmaksi", eli olot muistuttaa enemmän kohdun olosuhteita eikä riski sen suhteen ole niin suuri.

 

Kiinnostaisi kuulla, kuinka monta prosenttia (tai kappaletta :)  ) hedelmöittyneistä munasoluista teillä on selvinneet blastokysteiksi asti.

Meillä ekalla hoidolla kolmannes, eli 9-->3 ja se tuntuu aika vähältä. Kolmepäiväisiksi niistä kuitenkin selvisivät kaikki 9.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä 14:stä hedelmöittyneestä solusta jätettiin 8 pitkään viljelyyn ja näistä tuli 3 kuudennen päivän blastoa. Muut pakastettiin 3-päiväisinä, yksi tuoresiirtoon 3-päiväisenä. Sittemmin siirroissa kahdesta blastosta tuli nega ja yksi ei selvinnyt sulatuksesta. Tän hetkinen alussa oleva plussa tuli 3-päiväisellä, joka sulatuksen jälkeen viljeltiin 4-päiväiseksi.

Edited by Apollonis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli kolmannessa ICSI:ssä kolmantena päivänä jäljellä kolme alkiota, ja kaksi niistä selvisi blastoiksi. Kolmas oli viidentenä päivänä jäljessä aikataulusta mutta hengissä ja se pakastettiin.

 

Kummastakaan siirretystä blastokystistä ei ole tullut raskautta. Kummatkin raskaudet on saatu aikaan kolmepäiväisillä alkioilla, toinen niistä tosin osoittautui tuulimunaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voiko tuohon itse vaikuttaa/esittää toiveita vai päättääkö sen aina lääkäri? Muistaakseni lääkäri taisi mainita 2-3 pv:n ikäisestä, jos siirrettävää saadaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now