Guest Penni

keskosperheet

124 posts in this topic

Tehdäänkö näin erikseen keskosperheiden esittelyketju?

 

Meillä on siis rv 26+2 syntyneet kaksostytöt. Syntymämitat heillä olivat 1080g, 35cm ja 1030g, 36cm. 1v olivat jo n.9kg ja 2v ki 12,8kg. Eli hyvin ovat loppujen lopuksi kasvaneet. Sairaalassa vierähti lähes 3kk. Heillä oli molemmilla alussa aivoverenvuodot, hengityskonehoidot (toinen 2 ja toinen 3 eri pätkää), sinivalohoidot ja paljon apeneoita koko sairaala-ajan. Lisäksi toisella oli 2 sepsistä ja NEC, joka leikattiin hänen ollessaan kuukauden ikäinen (eli ohutsuolessa mätäpaise, joka leikattiin pois sekä 10cm suolta).

 

NYT ovat 2v5kk iloiset, reippaat tytöt. Hurmaavat, omanlaisensa persoonat. Mutta aikas villivarsoja ovat ja luonne on vahva molemmilla eli omaa tahtoa on löytynyt pienestä pitäen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille syntyi pieni esikoispoika raskausviikoilla 34+6. Syntymäpaino oli 2210g ja pituus 43cm eli ei mikään kovin pikkuinen keskonen. Nyt 5kk mitat 6385g ja 62cm eli ei enää todellakaan mikään pikkuinen :lol: Sairaalassa vietettiin puolitoista viikkoa, jonka jälkeen kotiuduttiin kotisairaanhoidon piiriin nenämahaletkun kanssa. Syöminen lähti kuitenkin kotona lähes heti toimimaan ja letkusta päästiin eroon nopeasti. Sairaalassa pojalla todettiin sydämessä VSD. Reikiä on kaksi tai nyt toinen ainakin on jo mennyt umpeen eikä toisestakaan ole enää haittaa tulevaisuudessa. Kontrollissa kuitenkin tuli takapakkia, kun pojalla huomattiin PDA. No tämän kontrolli on sitten seuraavaksi edessä. Lääkäri ei lupaillut sen menevän itsestään umpeen, mutta sormet ristissä hartaasti kuitenkin toivon ettei operaatiota tarvittaisi... Poika kasvaa kovaa vauhtia ja on kehittynyt valtavasti. Nyt harjoitellaankin jo ryömimisen alkeita ja aina halutaan vain istua tai pomppia sylissä. Vauva-asennot on historiaa :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidänkin poju lasketaan vielä keskoseksi. Syntyi kuukautta ennen laskettua aikaa ja painoa oli 2300g ja pituutta 44cm. Oli todella sisukas lapsi jo heti synnyttyään!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oli todella sisukas lapsi jo heti synnyttyään!
Niinhän ne pienet yleensä on! :lol: Sisua on enempi ku kokoa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidänkin tytöstä jotkut terveydenhoitohenkilöt ovat puhuneet keskosena. Pörriäinen syntyi rv 36+2, mutta kokoa oli ihan kunnolla: 3250 g ja 50 cm. Ensimmäiset kaksi viikkoa typy oli melkoisen väsynyt ja hänet pitikin herättää käytännössä jokaiselle aterialle eli itse ei itkenyt nälkäänsä. Hoitoa typy ei saanut muuta kuin lisämaitoa ensimmäiset kolme viikkoa. Viimeisimmät mitat ovat 5 kk neuvolasta, silloin 7440 g ja 64 cm. Ennenaikaisuus ei typyssä alkuväsymyksen jälkeen ole paljon näkynyt. Motorinen kehitys etenee kyllä hitaahkosti, mutta toisaalta typy on vierastanut jo kuukauden päivät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

noitalin, tosi kiva kuulla, että teillä on mennyt noin kivasti. Ja kyllä olikin hyvät mitat, vaikka lähes 4 viikkoa ennen laskettua aikaa on synnytty :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oikeastaan melkein sama kuin noitalinilla; Helmi syntyi 36+1, 2840g ja 45cm. Itse en oikein osaa ajatella neitiä keskosena, mutta sellaiseksi kuitenkin luokiteltiin. Nyt Helmi on jo vuoden ikäinen, 10400g ja 78cm eli ihan kunnon kokoinen nössykkä.

Neiti ei kävele vielä, tukea vasten kylläkin. Helmillä on jonkinasteinen lonkkavika, jonka laatu selvinnee sitten kun neiti oppii kävelemään.

Meidän piti kanssa herätellä Helmi syömään, neiti olis mieluummin vaan nukkunut :rolleyes: Lisämaidolla mekin mentiin, neiti ei tarvinnut minkäänlaista hoitoa.

Aika pian päästiin kuitenkin samoihin mittoihin kuin muut ikätoverit, Helmin "keskosuus" johtui äidin terveydentilasta, neiti olis varmaan köllötellyt mun masussa yliaikaiseksi asti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poika syntyi rv 32+6. Pituutta oli syntymähetkellä 44cm ja painoa 2250g. Poikanen oli 2,5 viikkoa sairaalassa ennen kotiutumista. Tänään tuli diagnoosi, että terveitä ja normaaleja kehityksen suhteen ollaan, joten keskostarkastuksetkin on nyt sitten historiaa. Fysioterapeutilla tosin edelleen käydään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tosi hienoja uutisia, Hassuli. Meillä on seuraava keskoskontrolli 4v iässä neurologilla, vaikka tähän mennessä ovatkin kasvaneet ja kehittyneet hyvin. Mutta noin pieninä syntyneitä tarkkaillaan enempi ja etenkin aivoverenvuotojen vuoksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poika syntyi 35+6, ja mitat oli 2,3kg ja 45cm. Ihan hyvänkokoinen oli siis periaatteessa. Mutta pojalla oli gastroskiisi, jonka takia sairaalassa meni sitten yli 2kk. Viikko ensin teholla, ja loput kirurgisella.

Kaikenlaisia lisäongelmiakin tuli, stafylokokki ja sitten joku maksaongelma (tai sappi..?). Jotkut gastr. lapset pääsevät nopeammin sairaalasta, meillä kesti tovi pitempään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän neidit syntyivät: esikoinen rv 36+3 (2600 g) ja kuopus syntyi rv 30+3 (1200g). Vanhempaa neitiä en osaa edes ajatella keskosena, ja pienempikin on hienosti ottanut kiinni kaiken maailman käyrät ja käppyrät ;) (vaikken niitä itse olekkaan seuraillut, tärkeintä on ollut, että ollaan oltu terveinä).

Mitä syitä teillä on ollut keskosuudessa vai onko selvinnyt? Meillä molempien kohdalla oli syynä vaikea raskausmyrkytys.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä 06/06 raskausviikolla 33+1 syntynyt poika (1600g ja 40cm), jolla jo raskausaikana todettiin laaja gastroskiisi. Tehohoidossa keskolassa vajaa kolme kuukautta, mutta sitkeästä taistelusta huolimatta menetettiin pieni miehemme 09/06.

 

Pikkuveljet syntyivät 08/07 raskausviikolla 27+4. A 905g ja 35cm, B 955g ja 35,5cm. Olin ollut lapsiveden menon ja supistusten takia kaksi viikkoa osastolla vuodelevossa, joten kortisonit ehdittiin antaa ja ne ehtivät hyvin vaikuttaa. Pojilla ei ollut siis mitään vakavia keskosongelmia, hengityskonehoidossa olivat vain puoli vuorokautta, jonka jälkeen cpapissa, josta päästiin myös hyvin äkkiä eroon. Valtavan kiitollinen ja onnellinen olen siitä, että säästyimme keuhko-ongelmilta, aivoverenvuodoilta, suolisto-ongelmilta ja tulehduksilta ym. Sairaalassa vierähti 2 kuukautta ja kuukausi ennen laskettua aikaa pääsimme kotiin.

 

Tällä hetkellä pojat on siis kohta vuoden ikäisiä, pienikokoisia ja huonoja syömään, mutta muuten keskosuus ei juurikaan enää näy arjessamme. Motorisesti tulevat toki hiukan ikätovereitaan jäljessä, mutta kehitysikään nähden ihan hyvässä vauhdissa. Fysioterapeutin jumppaa emme ole tarvinneet, muutaman kuukauden välein on aina kontrolli, että motorisessa kehityksessa kaikki ok. Vauhtia ja tahtoa riittää ja identtisyydestä huolimatta ovat kyllä luonteeltaan molemmat omanlaisiaan. Poikien omahoitaja keskolassa nauroi jo pari viikkoa syntymän jälkeen, että te vanhemmat tulette olemaan vielä pulassa näiden veijareiden kanssa. Hän sanoi näkevänsä jo silloin, että ovat varsinaisia vauhtiveikkoja.. ja oikeassahan tuo näytti olevan. Kyllä se luonne taitaa olla "valmiina" jo syntymästä lähtien, vaikka lapsi ottaisikin varaslähdön maailmaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei ja tervetuloa Tuplamama!

Ikävä kuulla esikoisestanne :( Varmasti kovin raskasta.

Ihanaa kuitenkin, että teillä on pikkuveljet selvinneet keskosuudesta huolimatta noin hienosti! Meillä tuli aivoverenvuodot, infektiot ja suolistotulehduskin toiselle, mutta nyt kun 3v ikä lähenee, molemmat tytöt voivat hyvin. :)

 

Kyllä se luonne taitaa olla "valmiina" jo syntymästä lähtien, vaikka lapsi ottaisikin varaslähdön maailmaan.
Niin se taitaa olla, meilläkin luonne näkyi jo heti alussa esim. toinen mitattiin vasta viikon iässä, kun hän suuttui aina punnituksestakin niin paljon, etteivät hoitajat raaskineet mitata pituutta :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän neiti syntyi viikoilla 36+3 (2670g ja 48cm) ja on nyt miltei kaksi viikkoisena todella laiska syömään. Välillä sujuu paremmin mutta käytännössä on pakko herättää jokaiseen syöttöön ja määrätkin vaihtelee. Alussa sairaalassa annettiin lisämaitoa mutta nyt pärjätään omalla. Pullosta annetaan lypsettyä maitoa ja välillä hän jaksaa syödä itse. Hän itkee harvoin ja on välillä todella veltto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei Martha, tervetuloa tänne keskoskeskusteluun :) Harmi kuulla, että vauva on noin väsynyt :( Aloitin keskustelua vauvojen syömispulmista, toivottavasti siitä heräisi keskustelua ja saisit vinkkejä. Kysyä saa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille syntyi poika viikoilla 36+1 44,5cm ja 2845g

Valohoitoon (vuorokaudeksi) joutui korkeiden bilirubiiniarvojen takia, mutta virkistyi silminnähden hoidon aikana :)

 

nyt on opeteltu arkea kotona ja pikkumies on niin ihana :wub: ennen valohoitoa ei imetys lähtenyt lainkaan käyntiin vaan sairaalassa ruokittiin lisämaidolla.vasta kotona ollaan opeteltu rinnalle ja nyt sujuu jo ihan hyvin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heips kaikille :)

 

 

Arvelin, että voisin tähän ketjuun kirjoittaa, vaikka tilanteeni onkin hieman erilainen. Synnyin itse viikoilla 31+6, 1280g/36cm. Sektio tehtiin raskausmyrkytyksen vuoksi.

 

Nyt kun oma vauva on haaveissa, on tuo oma tausta välillä vähän mietityttänyt. Äitini raskausmyrkytys oli kuulemma todella paha, samoin aikanaan äidinäidilläni. Joskus vuosia sitten kysyin ohimennen gyneltä asiasta (vaikka vauvahaaveita ei vielä silloin ollutkaan) ja hän totesi, että riski on minullakin. Lohdutteli kyllä, että nykyään äitejä seurataan paremmin ja toki hoidotkin ovat kehittyneet... Tällainen tilanne siis meillä, lähinnä halusin vain tulla tervehtimään tähänkin ketjuun :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esittäydynpä minäkin täällä!

 

Pikkuinen tyttömme syntyi 22.4.2009 raskausviikolla 35+4. Pituutta tytöllä oli 44 cm ja painoa 1955 g. Pienen koon arveltiin johtuneen raskausmyrkytyksestä. Lastenosastolla tyttö vietti kaksi päivää, jonka jälkeen pääsi vierihoitoon lapsivuodeosastolle. Alussa kaikki ruoka tytölle annettiin pullosta, mutta nykyisin ollaan päästy jo täysimetykseen (pullo ei tahdo kelvata enää <_< ). Koko ajan tyttö on kasvanut hyvin, nyt 2 kk iässä mitat ovat jo 4165 g/53,5 cm. :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moikka Sober! Ihana kuulla, että teillä on mennyt noin hyvin! Niin meilläkin kävi, että kun imetykselle päästiin niin ei enää pullo kelvannut :D Mutta mä olin ihan iloinen siitä, meillä oli kuitenkin lähes 3kk:n erossaolo kun tytöt olivat niin pitkään sairaalassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esittäydynpä minäkin...

 

Soberin tavoin meidänkin tyttö syntyi rv 35+4. Kokoa oli vähän enemmän: 2560 g ja 47 cm. Synnäriltä päästiin kotiutumaan tytön ollessa 6 vuorokauden ikäinen. Tytön ollessa tasan 2 viikkoa oli terkkarin kotikäynti ja paino oli silloin 2840 grammaa, hyvin on siis neidille maito maistunut :)

Edited by marinkainen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samaten rv 35+4 syntyivät meidän kaksostytöt. A-tytön syntymämitat olivat 2465 g/46 cm ja B-tytön 2410 g/46 cm. Paino on noussut hissuksiin, ensin saavutettiin hienosti syntymäpäino reilun viikon iässä mutta tänään neuvolassa selvisi, että nyt painoa on tullut alle 100 g viikossa :( Tällä hetkellä lisämaidon ja imetyksen suhde on 50/50, neljä syöttöä on pelkkää pulloa ja neljä pelkkää rintamaitoa.

 

Sairaalasta kotiuduttiin jo 3 vrk:n iässä, molemmat ovat virkeitä tyttöjä eikä mitään kellastumista ole ollut. Kumpikin pääsi heti vierihoitoon, joten helpolla ollaan päästy alkutaival jos ei pullorumbaa ja kellontarkkoja syöttövälejä lasketa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poika syntyi rv 30+6, 1820 g ja 44 cm. Eli aika iso poika noille viikoille. Mitään syytä synnytyksen käynistymiselle ei löytynyt. Ensimmäinen vuorokausi meni hengityskoneessa, sen jälkeen CPAPissa viitisen viikkoa. Poika on edelleen sairaalassa kuuden viikon jälkeen apneoiden takia: toivottavasti loppuvat pian että saadaan poika kotiin. Syöminen sujuu jo mallikkaasti, ja painoa on yli kolme kiloa, joten mieluusti ottaisimme jo pojan kotiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoispoika syntyi rv 34+6 hätäsektiolla synnytyksen käynnistyttyä vauhdikkaasti (vaikea perätila). Onneksi olin sairaalassa valmiiksi (kuukauden päivät vaikean raskausmyrkytyksen vuoksi). Mitat 2130g ja 43cm. Tehohoidossa 1 vuorokauden, sitten lasten osastolla 8vrk. Alusta asti hengitti itse ja opetteli hanakasti syömään itse. Bilirubiineja ja sokeria seurattiin. Kotiuttamispaino oli tasan 2kg. Paino on noussut tasaisesti, 2kk oli 3970g. Neuvolassa huomattiin erikoisen tiukka kielijänne, ei siis ihmekään ettei imetys ole oikein sujunut..Kielijänne leikattiin reilu vko sitten ja samassa hötäkässä leikattiin myös kiireelliseti kivestyra molemmin puolin. Leikkauksen yhteydessä huomattiin pojalla anemia, hb 79, lisäraudasta huolimatta. Sai sairaalassa punasoluja. Muuten on sujunut pikkuihmeen kanssa hyvin. 3kk keskoskonrtolli on loppukuusta.

 

Raskausmyrkytyksen uusimisesta/ perinnöllisyydestä puhui lääkäri, äidilläni oli myös samoin kuin anopilla( jos joskus toisesta lapsesta haaveilisi).

Edited by Vivy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerrottakoot vielä, että meidän poika kotiutui viikko sitten, jolloin kehitysikää rv 37+2. Kokonaisuudessaan sairaalassa kului siis reilu kuusi viikkoa. Nyt opetellaan kotielämää, joka on mennyt toistaiseksi ihan mukavasti, ja imetystä, jonka kanssa on (luonollisesti) jonkin verran hankaluuksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now