PMLats

Isäkuukausi


170 posts in this topic

No mä kyllä ajattelisin että äidin jaksamista tukee pitkän kotirupeaman jälkeen juuri töihin meneminen.

 

 

 

Varmaan moni äiti onkin innoissaan palaamassa töihin, mutta kaikilla se ei ehkä niin ole, että työ olisi jotenkin virkistävää tms. Itselleni töihin paluu henkisesti raskaaseen työhöni 4-6viikoksi välillä ei todellakaan auttaisi jaksamista, vaan päinvastoin. Ja muutenkaan noin lyhyeksi aikaa töihin paluu ei monilla esim.vakkarityössä ole mahdollinen, jos aikoo jatkaa hoitovapaalla vielä sen jälkeen, kun sijaisilla on sopimus jo pidemmäksi aikaa esim koko vuodeksi.Eli eihän sitä sijaista voi irtisanoa välillä 4-6viikoksi..

 

Täysin ymmärrän kyllä yhteiskunnallisen lobbaamisen ym sen puolesta, ja on hyvä että isät Suomessakin pikku hiljaa ottavat enempi vastuuta lastenhoidosta jne.Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuus esim pitää isäkuukautta sillon, kun lapsi olisi jo täysin vieroitettu tai ohittanut eroahdistuksen, niin sitten mennään sen tilanteen mukaan mitä on-joka tapauksessa mielestäni on aina parempi jos isä sitä isäkuukautta jossain muodossa pystyy pitämään.

 

Meilläkin on tarkoitus tehdä jotain pikkuremppaa sillon ihan hyvällä omalla tunnolla..ja toisaalta itse koen jo sen rentouttavaksi, että isän ollessa kotona hän on lapsen kanssa ja voi itse rauhassa keskittyä enempi yhtäjaksoista keskittymistä vaativiin juttuihin tai vaikkapa kehittää itseään opiskellen tms joka ei välttämättä ole sitä täyspäivästä työssäoloa.

 

Mutta tosiaan kuten aina näissä jutuissa, niin pääasia että yhteiskunta nykysin tuollaisen mahdollisuuden tarjoaa ja että monet perheet sitä käyttävät--kukin elämän-, talous- ja muun tilanteensa mukaisesti!

Edited by murmeli80

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miksi joku tekisi sijaiselle sopimuksen pidemmäksi aikaa kun äiti aikoo olla poissa rolleyes.gif Mutta ymmärrän toki, ettei ole työnantajan kannalta helppoa sellainen edestakaisin hyppiminen, mutta vähän kyllä ihmettelen, kun ihmiset väittää, ettei se ole mahdollista, vaikka siihen on oikeus kaikilla.

 

Ja toki vauvan kanssa on hyvä seurustella yms. ja ihailen niitä vanhempia, jotka siihen jaksavat todella aikaansa käyttää (siis toki mekin seurustellaan lastemme kanssa, mutta ne on aina olleet itsekseen viihtyvää sorttia, ja välillä tunnen huonoa omatuntoa siitä, kuinka paljon ne leikkivät yksikseen varsinkin vauvana). En silti ihan ymmärrä, miksi siihen tarvitaan jatkuvasti kahta aikuista yhtä aikaa rolleyes.gif Siis tottakai koko perheen yhteinen yhdessäolo on tärkeää, mutta ei nyt ehkä sentään välttämätöntä ihan koko ajan. Mutta joo - jos kaikki kodinhoidolliset tehtävät lasketaan mukaan, niin keksiihän sitä tekemistä. Minusta tuntuu, että se ei lopu ikinä, joten siksi on minusta vähän huijausta laskea se mukaan tuohon vauvanhoitoon. Siis kun vaikka tekee ja tekee ja tekee, niin tekemistä olisi silti, joten meillä ainakin osa jätetään vain tekemättä (nojoo, voi johtua siitäkin, että ollaan vain laiskoja, miksi muuten nyt istuisin tietokoneella enkä siivoamassa) biggrin.gif Toki pyykit ja tiskit on pestävä, että puhtaita vaatteita, vaippoja ja astioita riittää, mutta esim. siivoaminen ja kaappien järjestely ph34r.gif

 

Onhan se vähän hankalaa kyllä, että jos äiti on kotona, miehen on tosi vaikea ottaa vastuuta päivän etenemisestä. Nimenomaan se "arjen vetovastuu", kun sen saisi välillä sysättyä miehelle sen ollessa kotona, mutta ei girl_sigh.gif Tekeehän se, jos komentaa, tai sitten saattaa esim. siivota sillä aikaa kun hoidan lapsia, mutta eipä täällä mitään tapahtuisi (siis lasten arjen ja rutiinien suhteen), jos en minä huolehtisi. Täytyy varmaan keksiä joku paikka mihin mennä siksi aikaa, kun mies on isäkuukaudella. Vaikka toisaalta ei raskisi, kun kyllä minäkin haluaisin miehen seurasta nauttia! tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä mies on nyt parhaillaan isäkuukaudella ja minäkin kotona. Mulla ei olisi ollut mitään järkeä mennä töihin vaikka se mahdollista olisi ollutkin, enkä kyllä olisi halunnutkaan. Me siis ihan puhtaasti lomaillaan tämä isäkuukausi. Lastenhoito menee kuten viikonloppuisinkin eli yhdessä tehdään. Meillä kun isäkuukausi osuu kesään koen sen myös miehen kesälomana ja haluan, että miehellä on sitten omaakin aikaa harrastaa. Ja tietysti sitten itsellänikin on enemmän aikaa ja mahdollisuuksia omiin menoihin kun mies on kotona. Jos isäkuukautta olisi saanut lykätä pidemmälle oltaisiin käytetty se niin, että isä olisi ollut lasten kanssa keskenään kotona sitten kun itse menen töihin. Mutta se nyt ei meidän tilanteessa ollut mahdollista ja isäkuukauden osuminen kesään olikin meille oikein sopiva juttu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastaanpa uudemman kerran, kun aiemmin väitin, ettei isäkuukauden pitäminen ole meillä mahdollista. Siirsimme sitä kalenterikuukaudella eteenpäin ja näin ollen olen jäämässä isäkuukauden kaltaiselle vapaalle. Hieno mahdollisuus ja ihan paras päätös elämässäni pitää se!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä mies pitää isäkuukauden. Kun tyttö syntyi, ei mies ollut vielä innostunut asiasta, mutta ilmeisesti on nyt puolen vuoden aikana tullut siihen tulokseen, että tuo vauva on niin hyvä tyyppi, että sen kanssa kannattaa viettää aikaa enemmänkin :grin:

Mä olen kotona isäkuukauden ajan. Mulla kun ei ole työpaikkaa, johon palata. Ja jatkan kotona oloa isäkuukauden loputtua. Mä näen tuon isäkuukauden myös silleen, että siinä on isällä ja lapsella tilaisuus saada yhteistä laatuaikaa ja tutustua paremmin toisiinsa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan varmaan tosi omituisia, kun meille ei missään vaiheessa tullut mieleenkään, että tuota isäkuukautta ei pidettäisi, kun taloudellisesti on mahdollista. Mies piti myös kesällä osan vanhempainvapaasta ja mä olin töissä. Olisi ollut pitempäänkin mutta sitten iski talousrealiteetti. Tai no, se iski lähinnä siksi, että päätettiin pitää jouluntienoolla ja vuodenvaihteen jälkeen lomia ja olla yhtä aikaa poissa töistä... girl_haha.gif

 

Mä aion nyt sanoa jotain poliittisesti tosi epäkorrektia.

 

Nimittäin, meidän elämän kannalta on ollut erittäin hyvä, että lapsi on ollut pulloruokittu 3 kk iästä eteenpäin, ja että mä olin siinä välissä pätkän töissä.

 

Miehellä on ihan erilainen suhde lapseen kuin mitä luen täältä yleisimpiä kokemuksia, ja seurailen tuttavaperheiden elämää. Samoin se osaa ihan eri tavalla ottaa kokonaisvastuun lapsesta silloin kun on tarve - ja ennen kaikkea mä osaan paremmin luovuttaa sen sille, ja tajuan, ettei se töissäolokaan pelkkää lepäämistä ole. Yösyötöt meillä hoidetaan aika tasan puoliksi. Kertaakaan (siis, oikeasti kertaakaan) tähän päivään mennessä kumpikaan ei ole sanonut "en mä, sun vuoro, mikset sä välillä", vaan meillä sanotaan "mä hoidan vauvaa tänä yönä, että sä saat nukkua".

 

En mitenkään usko, että lapselle on tästä ollut haittaa, ja omien kokemusten perusteella kannustaisin parisuhteessa eläviä äitejä sikäli kun vaan mahdollista opettamaan lapsen pullolle ja menemään jo ekan puolen vuoden aikana osaksi aikaa töihin. Väittäisin, että munkin suhde lapseen on terveempi, kun elämässä on ollut muutakin ja tiedän, että en ole vauvan hoitajana korvaamaton.

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mies piti isäkuukautta sen maksimin, eli 6 viikkoa. Itse olin tuon ajan myös kotona. Mies tekee töiden ohella opintojaan loppuun, ja isäkuukauden aikana hänellä oli hyvin aikaa tehdä opinnäytetyötään eteenpäin. Opinnoista huolimatta hänelle jäi hyvin aikaa olla pojan kanssa. Minä ehdin myös vähän opiskella, ja sain enemmän omaa aikaa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilä isä pitää sen. Oliko näin, että isäkuukauden voi pitää myöhemminkin kuin sen 8kk äitiys-vanhempainvapaan jälkeen? Tyyliin jos vanhempainvapaa loppuu toukokuussa niin isä voisi pitää kuukauden vaikka heinäkuussa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isäkuukauden voi pitää myös myöhemmin. Olisikohan ollut noin puoli vuotta vanhempainvapaan loppumisen jälkeen. En ole varma tästä. Ehtona oli, että lapsi hoidetaan myös tässä välissä kotona. Siis vanhempainvapaan loppumisen jälkeen ennen isäkuukautta.

 

Meillä isäkuukausi on vielä harkinnassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miehelläni on aikeita pitää isäkuukausi. Ja itselläni on tarkoitus pitää samaan aikaan kertyneet vuosilomat pois, joten olemme yhtä aikaa kotona.

Oma työni ei ole sellaista, että voisin usean kuukauden poissaolon jälkeen helposti hypätä taas tekemään sitä, ja sitten taas helposti jäädä hoitovapaalle. Kumpikin vaihe aiheuttaisi stressiä ja valmisteluja. Koen että on kaikille osapuolille (=minä, sijainen, esimies) parempi, että olen yhtäjaksoisesti pois, enkä palaa välissä muutamaksi viikoksi töihin ihmettelemään että missäs tällä hetkellä mennään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä on sarjassa "tyhmiä kysymyksiä", mutta haluan kuitenkin varmistaa asian. Onhan mahdollista tehdä niin, että minä olen ensin äitiyslomalla ja vanhempainvapaalla lukuunottamatta kahta viimeistä viikkoa, menen töihin isäkuukauden ja miehen vuosiloman ajaksi (yht. n. 2 kk), pidän sen jälkeen oman vuosilomani (n. 1 kk) ja palaan taas töihin. Onko ihan törkeää työnantajaa ajatellen? Haluaisin varmistaa, että lapsi saa olla mahdollisimman pitkään kotihoidossa, mutta hoitovapaa ei ainakaan tässä vaiheessa houkuttele. Toisaalta, jos jäisin itse hoitovapaalle joksikin aikaa, onko ihan hölmöä mennä isäkuukauden ajaksi töihin ja palata sitten taas kotiin? Toivoisin, että mies saisi myös kokemuksen kahdestaan lapsen kanssa kotona olemisesta, joten en haluaisi käyttää vuosilomaani isäkuukauden aikana.

 

Niin se oma mieli vaan muuttuu vajaassa vuodessa... :girl_sigh: Nyt olen ehdottomasti jäämässä hoitovapaalle miehen isäkuukauden jälkeen, mahdollisesti pidemmäksikin aikaa. Isäkuukauden ajaksi menen kuitenkin töihin ja se sopii hyvin myös työnantajalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tilanne ei vielä ole täysin ajankohtainen, mutta tulevaisuudessa toivon että mies haluaa pitää isäkuukauden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piti ja osui sopivasti kesään. Itse olin osan töissä, osan vuosilomalla, koska muuta yhteistä lomaa ei ollutkaan. :) Isäkk osui sopivasti loppukesään niin lomien yhdistäminen kävi kätevästi sekä töissä kävin tekemässä oman sijaiseni kesälomatuurauksen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isä pitää isäkuukauden ja minä palaan mieluisaan työhöni. Uskon, että se on tärkeä juttu isän ja pojan suhteelle, vaikka meillä isä osallistuu lapsen hoitoon muutenkin tosi paljon. Ja musta se on virkistystoimintaa miehelle ainakin tässä vaiheessa, kun lapsia on vaan yksi. Isäkuukauden jälkeen lomaillaan joulun maissa yhdessä ja sen jälkeen isä alkaa tekemään osan työstään etänä kotoa, jotta voi olla pojan kanssa. Mulla on välillä lyhyitä työpäiviä, joihin voin itse vaikuttaa. Yritetään se kevät kikkailla niin, että molemmat ovat työssä ja hoitavat poikaa. Ehkä isovanhempiakin välillä tarvitaan, vaikka 300 kilsan päässä asuvatkin...

Edited by elca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miehelläni on aikeita pitää isäkuukausi. Ja itselläni on tarkoitus pitää samaan aikaan kertyneet vuosilomat pois, joten olemme yhtä aikaa kotona.

Oma työni ei ole sellaista, että voisin usean kuukauden poissaolon jälkeen helposti hypätä taas tekemään sitä, ja sitten taas helposti jäädä hoitovapaalle. Kumpikin vaihe aiheuttaisi stressiä ja valmisteluja. Koen että on kaikille osapuolille (=minä, sijainen, esimies) parempi, että olen yhtäjaksoisesti pois, enkä palaa välissä muutamaksi viikoksi töihin ihmettelemään että missäs tällä hetkellä mennään.

 

^samat sävelet, kaikilta osin. Tarkoituksena on olla yhdessä perheenä, ainakin mennä pohjoiseen osaksi kuukautta (isäkk osuu hyvin siihen kauteen Lapissa, jolloin rinteet ovat hyvässä kuosissa, mutta turistiryysis ei ole kamalin mahdollinen).

 

Vaikka kuinka kamalaa olisikin, mies tekee todennäköisesti myös remonttia, että saadaan talo siihen kuosiin, että lapsen voi siirtää omaan huoneeseen. Todennäköisesti tekee kuitenkin jonkin verran töitäkin isäkk aikana, esimiesvastuumielessä.

 

Käytännön tasolla teen sellaista työtä, ettei ole mitään mieltä mennä työpaikalle isäkuukauden ajaksi, koska omia työtehtäviäni hoitaa tällä hetkellä äitiyslomasijainen, enkä pidä kovin loistavana ideana mennä säätämään paikalle muutamaksi viikoksi vain jäädäkseni sitten hoitovapaalle. Takaisin menemiseen sisältyisi myös uuden tietojärjestelmän opettelu, eli käytännössä työssäolojaksosta menisi iso osa siihen, että yrittäisin selvitä uuden järjestelmän ja muuttuneiden käytäntöjen kanssa. Aiheuttaisin enemmän tuhoa kuin hyötyä ;) Tietyissä ammateissa ja tehtävissä se "mukaan hyppääminen" ei vain onnistu tuosta vaan ja pidän parempana omien, tämän vuoden osalta pitämättä jääneiden (ja nyt kertyvien uusien) kesälomien pitämiselle tuolloin, koska paluusta samaan työpaikkaankaan ei ole osaltani takeita, sanotaan vaikka näin. Oli arki kotona mitä tahansa, ei työpaikka välttämättä ole niin kiva paikka, että siellä voisi virkistäytyä jotenkin maagisesti.

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei pidä. Aikaisempien lasten kanssa on sentään pitänyt sen isyysloman mutta katsotaan onnistuuko tällä kertaa... Koko pulju (siis miehen työpaikka) seisoo kun hän on poissa joten vuosilomissa on jo kuulema tarpeeksi. :girl_mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aikoo pitää, halutaan hyödyntää tuo hieno mahdollisuus. Itse saan pidettyä samaan aikaan kesäloman joten meillä on ensi kesänä paljon (yhteensä 10viikkoa) kesälomaa koska miehen isäkuukauden jälkeen mä jään kotiin kotihoidontuelle ja miehellä on vielä kesälomatkin käytettävissä. Mua ei isäkuukauden ajaksi kiinnosta mennä töihin joten siksi pidän siinä lomani, saan siitä sitten palkkaa ja lomarahatkin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just pistettiin hakemus isäkuukaudesta menemään. Mies oli alunperin tosi nihkeä ajatukselle, mutta myöhemmin selvisi, että hän ajatteli, ettei sen aikana saa mitään rahaa mistään. No eipä niillä Kelan rahoilla juhlita, mutta tuleepahan jotain ainakin. Oon itsekin tuolloin vuosilomalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä mies ei luultavasti pidä isäkuukautta. Ei ole taloudellisesti mahdollista eikä miehen töiden takia, kun tekee tällä hetkellä projektia. Tosin jos tilanne muuttuu, niin jää enemmän kuin mielellään sitten kotiin, mutta katsotaan nyt miten käy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkään ei valitettavasti ole taloudellisesti mahdollista isän pitää isäkuukautta. Muuten olisimme kyllä varmaan molemmat olleet isäkuukauden pitämisen kannalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now