siristiina

Kuinka paljon hedelmiä/kasviksia/marjoja taaperosi syö päivässä?

13 posts in this topic

Nyt kiinnostaisi otsikon kysymyksen lisäksi myös ihan konkreettiset vinkit.

 

Syökö taaperosi joka ruokailulla hedelmiä/kasviksia/marjoja? Jos syö, niin mitä ja missä muodossa (salaatti, tuoreet hedelmät/ kasvikset, keitetyt kasvikset, pakastevihannekset, soseet...?)

Edited by siristiina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä 2v 2kk poika syö yleensä joka aterialla jotain noista yllä mainituista.

 

Aamuisin syödään puuroa jonka sekaan yleensä laitetaan marjoja tai hilloa. Lisäksi saattaa syödä hedelmiä.


Lounaalla syödään kasviksia/vihanneksia ruoasta riippuen. Jos on keittoa niin silloin vihannekset menevät sen mukana, jos taas 'haarukkaruokaa' niin silloin on lisäksi salaatti tai sitten vihanneksia muuten.

 

Välipalaksi on monesti jugurttia tai sitten leipää ja hedelmää.

 

Päivällisellä on sama juttu kuin lounaalla.

 

Iltapalaksi on toisinaan puuroa jolloin saa marjoja sen seasta ja toisinaan taas jogurttia tai hedelmiä ihan sellaisenaan leivän kanssa. Leivän kanssa tykkää syödä myös kurkkua, tomaattia paprikaa yms.

 

Päivässä menee siis vihanneksia, hedelmiä tai marjoja lähes poikkeuksetta joka aterialla. Toki on niitä päiviä jolloin uppoaa pojalle paremmin ja toisinaan taas päiviä jolloin uppoaa huonommin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ollaan hitaan alun jälkeen (kiinteitä 6kk>) alettu kiinnostumaan enemmän edes ruoasta ja nirsoilukin on loppunut (tai uteliaisuus uusiin makuihin on kasvanut). Olen itsekin pohtinut että suostuuko monet taaperot vihanneksia syömään. Syödäänkö muissa perheissä jo salaatteja?

 

Meidän 1v4kk pojan kiinnostukset vihanneksia/hedelmiä/marjoja kohtaan vaihtelee päivittäin. Joskus uppoaa paremmin, joskus ei ollenkaan. Keitoissa porkkanat, lantut yms menevät, keitettynä/pakasteina ei. Ruoan mukana myös maistuvat. Joskus kelpaa kurkku, useimmiten ei kyllä sekään. Salaattia ja tomaattia ei ole vielä tullut mieleen edes tarjota kun niin moni jää muutenkin väärään kurkkuun. Marjat maistuisivat ja useimmat hedelmät. Jostakin syystä omena ja päärynä raakana ei kelpaa.

 

Siispä meillä ainakin tarjotaan joka ruokailun yhteydessä jotakin tuoretta, mutta useinkaan poika ei suostu syömään. Aamuisin puuron lisäksi jotakin hedelmää (tällä hetkellä banaani, mandariinit ja viinirypäleet on pop) ja välipaloina myös menee niitä. Lounaan ja ruokailun yhteydessä myös on tarjolla, joko sivussa tai seassa. En kyllä tosiaan saisi puolta lautasellista tuoretta menemään pojalla alas, vaikka me vanhemmat kasviksia itse suurkulutammekin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä 1v 6kk poika on saanut kyllä maistaa vaikka mitä mutta sille (kuten varmasti kaikille aikuisillekin) on kehittynyt ne omat lempparit joita syö ja muut ei kelpaa. Välillä unohdan pistää pojan ruokalautaselle mukaan kasviksia ja silloin kun laitan niin ei aina mene alas. Muutoin syö kyllä sit aamu-, väli- ja iltapalalla hedelmiä tai kasviksia: omena, banaani, klementiini, kurkku ja porkkana uppoavat ja jälkimmäisiä tarjoankin yleensä kasvistikkuina kun tiedän pojan niitä syövän. Porkkanaraaste on semmonen mitä poika ei missään nimessä suostu syömään, kai se on vaan se rakenne mikä ei uppoa.

 

Vaikka tiedän että kasvikset ja hedelmät on hyviä vitamiininlähteitä niin silti en ota stressiä jos poika niistä välillä kieltäytyy. Pakottaa kun ei voi, itelle ainakin on jäänyt lapsuudesta traumoja yhtä sun toista kasvista/vihannesta kohtaan kun niitä on pakotettu syömään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä jos poika saisi päättää niin se söisi pelkkää kasvisruokaa, joten pojan myötä meidän vanhempiemmekin ruokavalio on muuttunut entistä kasvisvoittoisemmaksi.

 

Tyypillisenä arkipäivänä:

 

Kotona banaani aamulla

 

Aamupuuro, lounas ja välipala menevät päiväkodissa, mutta kuulemma poika syö hyvin ja kaikkea

 

Iltaruokailun yhteydessä poika syö yleensä melkein kokonaisen porkkanan tikkuina, kurkkua pari senttiä ja muutaman kirsikkatomaatin ja yleensä ruoka on vielä kasvisruokaa, joten siinä tulee vielä papuja, avokadoa yms.

 

Iltapalalla menee yleensä vielä kurkkua ja jotain hedelmää.

 

Viikonloppuisin aamupalalla poika syö pakastemarjoja puuron kanssa ja varsinkin pakastetut mustikat ovat herkkua eli niitä syödään niin paljon kuin sielu sietää.

 

Käytännössä poika syö kaikkea muuta paitsi lehtiä (eli salaatit ja tuoreet yrit) sellaisenaan. Parhaiten kasvikset uppoavat kypsentämättöminä, mutta esim. keitossa porkkana on pop. Erilaiset palkokasvit taas ovat pojan lempparia lämpimissä ruoissa. Yksi hitti on esim. makaronilaatikko jossa seassa on valkoisia papuja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juuri 2 vuotta täyttänyt tyttö syö aamupalalla voileivän ohessa (kun ei puurot maistu) parin sentin palan kurkkua ja joko puolikkaan isosta tomaatista tai puolentusinaa kirsikkatomaattia.

 

Lounaalla lämpimässä ruoassa menee melkein mitkä vaan vihannekset. Ehdottomina suosikkeina herneet ("On heeneitä!"), lisäksi maissi, pavut, sipuli, paprika, sienet, porkkana, lanttu, kaali, oliivit jne. Broccoli ei maistu sellaisenaan mutta ruoan seassa hienonnettuna kyllä. Tuore salaatti ei ole päässyt suosioon.

 

Päiväunien jälkeen on "hedelmävälipala", eli kaikenlaisia tuoreita hedelmiä vaihtelevasti. Tähän menessä ainoa hedelmä, jota ei suostunut syömään, on ollut kaktusviikuna...  Tai jos ollaan liikkeellä, on esim. omena tai banaani hyvää evästä. Niitä "pursotettavia" hedelmäsoseita, joita ilmestyi kauppoihin viime vuonna (Ella's Kitchen, Mehukatti ym.) tyttö söisi varmaan niin paljon kuin vain annetaan.

 

Illemmalla on kakkosvälipala, joka sisältää esim. leipää tai karjalanpiirakkaa ja juustoa, mutta myös hedelmiä tai marjasosetta (tai tuoreita/pakastettuja marjoja), useimmiten maustamattomaan jogurttiin sekoitettuna.

 

Illan viimeisen aterian pitää meillä olla tuhti, tai tyttö heräilee yöllä kerjäämään omenaa tms. Pääruoka syödään siis melko myöhään ja se on taas lämmin ateria, samantyyppinen kuin lounaalla mutta eri ruoka (lounaaksi on usein edellisen päivän tähteitä). Jälkiruoaksi saattaa mennä vielä jogurttia marjojen kanssa, tai hedelmää. Aterian päätteeksi saa herkutella rusinoilla tai parilla kuivahedelmällä (luumu, aprikoosi, viikuna, taateli tms.).

 

Edit: Millaisia vinkkejä aiheeseen toivotaan? Miten saisi taaperon syömään enemmän tai monipuolisemmin, vai jotain muuta? En tiedä osaisinko auttaa, mutta aina voi yrittää :) Meillä esim. ennakkoluuloja aiheuttaneisiin hedelmiin tutustumista on edistänyt ihan vaan toistuva tarjoaminen ja se, että itse maistelee niitä oikein nautiskellen lapsen nähden...

Edited by Aeria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon ollut tästä aiheesta vähän huolissani, kun meidän 2v2kk poika ei paljoakaan syö mitään tuoretta. Kurkkua menee palanen silloin tällöin, samoin porkkanaa. Yhden hedelmän (joko omena tai päärynä) syö joka toinen tai joka kolmas päivä. Loput kasvikset/vihannekset meneekin sitten vaan esim. laatikko- tai keittoruokien seassa kypsinä. Myönnän, että vikaa löytyy myös meidän vanhempien esimerkistä. Olen nyt päätynyt antamaan monivitamiinia purkista aina silloin tällöin turvaamaan vitamiinien saannin. Pitäisi skarpata ja alkaa vaan sitkeästi tarjoamaan yhä uudestaan ja uudestaan tuorepaloja ruoan yhteydessä, jos ei salaattia saa aikaiseksi tehdä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Syö (kai) joka ruokailulla hedelmiä/ kasviksia/ marjoja jossain muodossa, meidän poika on päiväkodissa joten ihan varma en voi olla mitä siellä joka päivä tarjotaan. Aamupala päiväkodissa on yleensä puuroa, joskus sielläkin on lisäksi esim. omenaa mutta luulen, että päiväkodin aamupalalla ei yleensä ole mitään hedelmää/marjaa (hilloa ei varmaan lasketa :P , sitäkin joskus laittavat puurolle).

 

Kotona aamupalalla puuron kanssa syödään usein marjoja pakkasesta, ja jotain hedelmää monesti lisäksi myös. Meidän poika rakastaa banaania ja mandariinia, mutta muutkin hedelmät kelpaavat myös. Marjoja voi kokeilla tarjota myös ihan jäisinä, ainakin meillä tälle hetkellä nimenomaan puolijäiset mustikat ja vadelmat ovat hitti.

 

Tuoreet kasvikset, salaatti, kelpaavat huonoiten. Poikkeuksena tuore paprika, siitä tykkää ja kurkkua syö myös. Muistan, että aiemmin kirsikkatomaatit olivat ihan pojan lemppareita, nyt vaan irvistelee jos erehdyksissään maistaa tuoretta tomaattia... mutta ehkä nekin taas jossain vaiheessa maistuvat.

 

Erilaiset kypsennetyt kasvikset menevät hyvin, esim. porkkana ja herneet ovat herkkua pojalle. Kun laitan kotona ruokaa, yleensä siinä ruuassa on kasviksia seassa tai sitten teen lisukkeeksi. Usein esim. perunamuusin sekaan me laitetaan myös porkkanaa, siitä tulee hauskemman näköistä.

 

Aloittaja kysyi jotain konkreettisia vinkkejä, miten olisi erilaiset smoothiet esim. välipalalla tai iltapalalla? Niistä ainakin meidän poika tykkää. Tehosekoittimessa sekaisin esim. mustikkaa, päärynää ja maustamatonta jogurttia (+maitoa jos tulee liian sakeaa). Tai mitä nyt vaan yhdistelmiä keksii, itse laitan yleensä jotain marjaa + jotain hedelmää ja jogurttia. Piimä sopii myös hyvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä lapset syövät joka aterialla kasviksia. Aamulla syövät aina omenaa tai banaania ja ruisleipää päällysteineen. Lounaalla, jos on keittoa niin siinä on kasviksia ja jos on haarukkaruokaa, niin aina vähintään porkkanaraastetta, mutta monesti myös kurkku-, paprika- ja tomaattiviipaleita. Välipalalla on myös hedelmää, usein viinirypäleitä, vesimelonia tai mandariinia maustamattoman jugurtin kanssa. Päivällinen noudattaa lounaan kaavaa ja iltapalalla on yleensä puuroa mustikoilla ja mansikoilla :) Myönnän, itse inhoan keitettyjä kasviksia enkä niitä juuri koskaan laita, pitäisi tietysti opetella... :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oikeastaan joka ruoalla. Aamu- ja iltapuuron kanssa yleensä vielä sosetta, joskus marjoja tai tuoretta hedelmää. Välipalaksi pääsääntöisesti joku tuorehedelmä, joskus harvoin sosetta. Lounaalla ja päivällisellä yritän koota aterian lautasmallin mukaiseksi.

 

Kukka- ja parsakaali ovat ehdottomasti suosikkeja. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä lisäilen lämpimiin ruokiin reilusti kasviksia. Joko kuutioin tuoreita tai sitten nappaan pakkasesta jos on kiire. Sen lisäksi usein on kurkkua, tomaattia porkkanaa lisukkeena. Salaatin lehdet alkaa nyt menemään esikolle (4v). Mutta aikuisten salaatista noi roikin. Heviä joudun rajoittamaan, että saan myös oikeaa ruokaa menemään.

 

Marjoja meillä syödään jäisinä. Mansikkasose menee sulana. Ja tuoreet käy tietty. Omenaa, banaania, melonia, vinskuja, nektariinia.... menisi niin paljon kun antaa syödä, yleensä vähän rajoitan, kun ei niin hyvin pidä nälkää. Noista eivät tykkää sekoitettuna ruokaan (jugu, puuro ym) vaan haluavat erikseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lämpimän ruoan joukossa meillä on aina tosi paljon kasviksia ja niitä poika syö ongelmitta (vähän pienempänä piti ruokaa välillä hurauttaa sauvasekottimella mössömmäksi jottei muksu äkännyt sen sisältävän esim. kokonaisia herneitä), tuoreet ovat aina uponneet nihkeämmin. Vuosikkaana ei kelvannut oikeastaan kuin tomaatti, kaksivuotiaana saatiin ohjelmistoon kurkku ja paprika ja nyt lähempänä kolmea kelpaavat jo jääsalaatti ja rucola. Tillinvarsiin, herneenvarsiin jne. ei koske edelleenkään. Vauvasta saakka on tykännyt tuoreista mansikoita ja vadelmista, muita marjoja on sitten uponnut kiisselinä, smoothiena tai marjarahkana. Hedelmistä soseena on kelvannut melkein mikä vain mutta tuoreista taaskin lähinnä omena, päärynä, banaani ja rypäleet. Sitruksia ja ananasta ei syö oikein vieläkään, etelänmatkalla oppi juomaan tuorepuristettua appelsiinimehua mutta purkkituote ei kelpaa edelleenkään.

Edited by Angervo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juuri 2 v täyttänyt ei kasviksista pahemmin piittaa, vaikka tarjotaan niitä joka aterialla. Maissi menee hyvin ja joskus parsakaali. Nyt on alkanut maistella perunaa mutta kurkusta ja tomaatista ei sitten taas enää tykkää. Ja siis vauvana kyllä söi hyvällä ruokahalulla erilaisia kasviksia sekä soseena että sormiruokana... Hedelmistä tyttö pitää, etenkin omenat ja kiivit maistuvat, usein myös banaanit ja viinirypäleet.

 

Niin joo, päiväkodissa meidän nirsokki kuulemma syö hyvin, mitä ikinä se sitten tarkoittaakin. Ilmeisesti on hoidossa vähemmän valikoiva ruoan suhteen kuin kotona...

Edited by redgreenblue

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now