Kuppeli

Korvatulehdus

226 posts in this topic

Meillä neiti on reilu viisi kuukautta ja nyt kärsitään jo toista korvatulehdusta. Ensimmäinen oli helmikuun lopussa, kun ikää oli 4,5 kk ja nyt kolme viikkoa myöhemmin tänään todettiin jälleen korvatulehdus. :angry: Kaipaisin kokemuksia muilta useamman korvatulehduksen kärsineiden vanhemmilta. Montako tulehdusta ja antibioottikuuria pitää kärsiä, kunnes aletaan miettiä muita vaihtoehtoja esim. puhkaisua tai putkituksia? Onko nykyaikana jotain parempia keinoja korvatulehduksien hoitoon kuin puhkaisu?

 

Toivon todellakin, että mihinkään korvatulehduskierteeseen ei jouduttaisi, mutta kaikkeen on varauduttava.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on sairastettu (tiettävästi) yksi korvatulehdus tuossa 11 kk iässä. Korvakierteestä ei siis ole kärsitty, mutta korvatulehdusasiaa tutkaillessani törmäsin tietoon, jonka mukaan toinen korvatulehdus on tavallinen muutaman viikon päästä edellisestä. Kyse ei siis välttämättä ole vielä korvakierteestä, vaikka tulehdus on uusinutkin.

 

Korvakierteen määritelmä on 3 tulehdusta puolessa vuodessa tai 4 tulehdusta vuoden aikana. Jossain olen nähnyt myös hieman suurempia lukuja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän neiti oli korvakierteessä. Alkoi 9kk (syksy/06) ikäisenä. Ennen jokaisen hampaan puhkeamista tuli nuha ja kuume ja sen myötä korvatulehdus. 1.6.07 saatiin putket korviin ja korvatulehdukset on loppuneet. Myös sairastelu on vähentynyt. Suosittelen lämpimästi, että hankitte putket mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Se tietää aina vähemmän antibioottikuureja pikkuiselle. Toiset kituuttavat sinne reilun 2 vuoden ikään asti siinä toivossa, että kierre loppuisi. Mä en siihen lähtenyt kun en halunnut enää yhtään kuuria syöttää.

 

Jotkut sanoo, että makuultaan juottaminen saattaa aiheuttaa korvatulehduksia, mutten tiedä uskoako siihen. Meillä kyllä neiti söi tissiä aina makuuasennossa ja myöhemmin joi tuttipullosta aina sängyssään. Liekö se sitten aiheuttanut kierteen?

 

Mun mielestä nykyään ei enää puhkota mielellään. Jostain olen kuullut, mutten ole ihan varma asiasta.

 

Me käytiin hakemassa putket yksityiseltä. Ei tarvinnut jonottaa. Saatiin aika heti viikonpäähän (kun kuuri oli syöty). Maksoi 720 ja risat, mutta vakuutus korvasi sen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mun mielestä nykyään ei enää puhkota mielellään. Jostain olen kuullut, mutten ole ihan varma asiasta.

 

Puhkaisemista tosiaan minunkin mielestä vältetään, koska se on kivulias toimenpide ja antaa ilmeisesti vain hetkellisen avun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sen verran omia korviani on lapsena puhkottu että edelleenkin painajaisia näen :blink:

Enkä siis antaisi omien lasten korvia puhkaista muutakuin äärimmäisessä hädässä ja hyvin perustellun syyn jälkeen.

Mutta eipä kukaan lääkäri ole lapsille moista operaatiota ehdottanutkaan, vaikka korvatulehdusten vuoksi lääkärissä ollaan hypätty yhden jos toisenkin kanssa.

 

Esikoisella korvatulehduskierre katkesi kitarisaleikkaukseen (vaikka nykytiedon mukaan niillä ei yhteyttä ole, mutta meillä auttoi), ikää silloin 1½vuotta. Sen jälkeen on sairastanut korkeintaan yhden tulehduksen vuodessa, nyt ei muutamaan vuoteen enää sitäkään.

 

Ja nuorimman korvatulehduskierre katkesi putkitukseen sekä kitarisojen poistoon hänen ollessaan 1v1kk. Sitä ennen oltiinkin korvatulehduksista ehditty kärsimään melkein puoli vuotta.

 

Mä kyllä uskon putkituksen tehoon. Helppo ja nopea operaatio (vaikkakin nukutuksessa on aina riskinsä) ja kotiinkin pääsee jo muutaman tunnin kuluttua heräämisestä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on korvakierteinen kohta 2v lapsi. Eka korvatulehdus oli 5kk iässä, ja muistelen, että mitä nuorempana on eka tulehdus niin sitä suurempi riski siitä, että korvatulehduksista muodostuu ongelma. Korvat putkitettiin sitten reilun vuoden iässä. Tulehduksia on ollut monta....

Putkituksesta on kiistatonta näyttöä liimakorvataudin hoidossa, ja ilmeisesti hyötyä myös korvatulehdusten ehkäisyssä vaikka tämän suhteen eriäviäkin mielipiteitä on. Kitarisan poistosta ei enää nykyään katsota olevan hyötyä korvatulehdusten ehkäsyssä, siihen ryhdytään vasta toissijaisesti tai jos kitarisa on kovin iso. Meillä putkitukseen ryhdyttiin, kun korvassa oli eritettä yhtäjaksoisesti 3kk ajan antibioottikuureista huolimatta ja kyseessä olikin sitten liimakorvatauti. Muutenkin putkitusta mietittäessä siihen vaikuttaa monet asiat, esim. se kuinka hyvin tulehdukset paranevat vai onko korvassa jatkuvasti eritettä, tai onko tulossa esim. kesä, jolloin lapset sairastavat vähemmän ja korvatulehduksiakin on silloin ehkä vähemmän. Ja tietysti vanhempien oma mielipide vaikuttaa myös.

Korvia on meillä puhkottu useampaan kertaan, erityisesti siinä tilanteessa kun ensimmäinen antibioottikuuri ei auta ja siten saadaan bakteerinäyte. Pari kertaa meillä onkin korvassa ollut bakteeri, johon ei olisi tavallinen antibiootti tehonnut. Myös kipu loppuu puhkaisemisen jälkeen nopeasti kun paine korvassa helpottaa. Itse olen ollut kyllä puhkaisemisen kannalla, jos lääkäri on sitä ehdottanut. Korvalääkärit ovat aika innokkaita puhkaisemaan erityisesti pienemmillä lapsilla, yli 1v. ei kai mielellään enää puhkaista kun lapselle alkaa jäädä ikäviä muistoja toimenpiteestä ja paikallaan pitäminenkään ei ole enää kovin helppoa.

Ai joo, ksylitolipurkastakin taitaa olla näyttöä korvatulehdusten ehkäisyssä isommilla lapsilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Millaisia ovat korvatulehduksen "lievät oireet"? Meillä on joko keksitty toinen korva, muttei toista tai sitten korvassa on jotain häikkää, koska sitä pitää nyplätä useasti päivässä. Muuten poitsu ollut ihan terve, ehkä hampaita tulossa. Tänään ollut tosi ärtyisä, tiedä sitten mistä johtuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin välillä rapataan korvaa, mutta ota selvää sitten kun poika yrttää raapia myös omaa päätä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä alkoi korvakierre 3 vuotiaana(elokuu 07), siihen mennessä ei ollut vielä tarvittu yhtään antibioottiakaan mutta sitten kun se korvakierre alkoi niin tulehduksia oli 1-2/kk:ssa kunnes helmikuussa putkitettiin ja leikattiin kitarisat, sen jälkeen se loppui onneksi. Meillä Ville ei reagoinut korvatulehdukseen mitenkään, sen huomasi aina siitä että yks kaks nousi korkea kuume, varsin usein ei edes flunssaakaan tullut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Korvatulehduksien "lievät oireet" voi olla täydellinen oireettomuus.´

 

Meillä poika sairasti ensimmäisen korvatulehduksen 11kk ikäisenä. Oltiin juuri saatu lapsivakuutus hommattua, ja heti alkoi kierre.

9kk:n aikana syötiin yli 10 antibioottikuuria ja tulehduksia on ollut sen saman verran. Viimein reilu kk sitten tehtiin putkitus ja kitarisan poisto, ja sen jälkeen poika on voinut mainiosti! Tuon vakuutuksen ansiosta saatiin hoidot yksityisellä nopeasti ja suurin osa lääkärikäynneistäkin on ollut yksityisellä. Aina kun tk:een erehdyttiin menemään, sai viikon päästä hakea uuden ab-kuurin, koska määrätty oli tehoton. (Meillä siis auttoi vain 2 lääkemerkkiä, joita sitten vuoroteltiin.)

 

Oireet noissa tulehduksissa vaihteli yöllisistä leijonankarjunnoista täyteen oireettomuuteen. Viimeisin ärhäkkä tulehdus todettiin putkileikkauksessa, ja tästä ei ollut ollut mitään oireita. :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kans korvatulehdus on tullut esiin aika oireetta. Yölevottomuutta on esiintynyt, mutta senhän voi pistää aina jonkun muun "kauden" piikkiin. Meillä eka tulehdus oli joskus 1,5v ja seuraavat sitten 2v. Silloin oli 3tulehdusta putkeen ja fiksu sijaislääkäri kehotti menemään yksityiselle, jos vaan vakuutus. Tiistaina mentiin ja lauantaina oli poika putket korvissa ja kitarisa poissa. Kaikkein parasta tässä ehkä se, että tämä meidän yksityinen lääkäri on tavoitettavissa niin arkena kuin pyhänä tekstiviestein (antaa siis oman kännykkänumeronsa asiakkaille) ja reseptin sun muut hoituu todella helposti. Ottaa aina johonkin väliin varmasti tarkistukseen samana päivänä kuin soittaa. Ja vielä kaiken päälle meidän lääkärikammoinen lapsemme oikein odottaa S-sedälle pääsyä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän neiti täytti juuri 1v., kun ensimmäinen korvatulehdus iski.Yhteensä toinen on 5kk:n aikana syönyt 5 tai 6 antibioottikuuria tuohon vaivaan. Omalääkärimme ei mielellään putkia vielä laittaisi, kun niitä olen kysellyt.Hän vain selittää, että kyllä ne korvakäytävät siitä suurentuu jne.

Meidän neidillä korvatulehdus oireilee vain yölevottomuutena ja yskänä.

Nyt olen parilta tutulta kuullut hieman huonoa putkien laitopsta, joten en enää oikein itse tiedä mitä mieltä olen asiasta.Kummankin tutun lapsella ovat tulehdukset putklista huolimatta jatkuneet, nyt vain sillä' erotuksella, että korvat eivät oireile enää kuin vasta sitten, kun mätää vuotaa ulos ja sitä joudutaan useasti imemään pois ja lisäksi useat lääkekuurit perään.

Itse jotenkin kuvittelin, että automaattisesti putket auttavat, mutta enää en tiedä sitten..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valitettavan paljon on lapsia joille putkituksesta ei ole apua. Tai lähinnä apu on sitä että mätä pääsee ulos ja lapsi välttyy suurimmilta kivuilta, mutta varsinaiseen kierteeseen putket eivät ole auttaneet.

 

Ja valitettavan paljon on niitäkin joilla putket pysyvät vain muutaman viikon ajan....

 

 

Meidän neidillä eivät putket paikoillaan ihan älyttömän pitkään pysyneet. Toinen kolmisen kuukautta, toinen 5-6 kuukautta. Mutta meidän tilanteessa se riitti. Molemminpuolinen liimakorva kun oli kyseessä, tuo muutaman kuukaudenkin "ilmastointi" paransi ja lopetti meidän korvakierteen.

 

Eipä sitä etukäteen tiedä auttavatko putket vai eivät, mutta jos lapsi on kovin kipeä ja jatkuvalla lääkekuurilla, kannattaa ehkä kuitenkin kokeilla.

Pitkittyneissä tulehduksissa on kuitenkin aina vaarana liimakorva ja sitä myöten kuulon alentuminen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Sukulaisperheessä on myös 2 tapausta, jossa putkien laitto ei ole auttanut korvakierteeseen.

Sen sijaan toisella leikkauksella tehty kitarisanpoisto on vasta tuonut avun. Molemmilla oli ollut

suuri ja märkäinen kitarisa, joka ilmeisesti oli ollut myös syy jatkuviin tulehduksiin.

 

Näiden tapauksien vuoksi tehtiinkin meidän pojalle molemmat operaatiot samalla leikkauksella!

Tätä myös korvalääkäri suositteli. Meillä on ainakin kierre loppunut kuin seinään ja hienosti oli putketkin paikoillaan,

kun pari viikkoa sitten niitä tarkasteltiin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli tytöllä vuosi sitten 5 korvatulehdusta järjestään 3 vkon välein. Sitten saatiin putket ja sen jälkeen ei ole ollut. Muutenkin tänä vuonna on ollut terveempi, vähemmän flunssia. Putket on pysyneet paikoillaan tähän asti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oletteko aina heti syöttäneet antibioottikuurn kun korvatulehdus on diagnosoitu? Meillä poika 7kk ja terveyskeskuksessa todella nihkeästi suosittelivat antibioottikuurin aloittamista vaikka korvat punoittavatkin. Voiko korvatulehdus siis parantua ilman kuuria ja voiko antibiooteista olla jotain haittaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Punoitus on saattanut johtua siintä, että lapsi on juuri itkenyt? Oliko? Siksi meiltäkin ekalla kerralla evättiin lääkekuuri ja poika oli viikon syömättä ruokaa, vein hänet toiselle lääkärille ja TSADAA! Paha korvatulehdushan siellä oli :angry: Kyllä olin kiukkuinen edelliselle lääkärille. Mutta tosiaan, saatta ne korvat oikeestikin vain punoittaa, jos lapsi on juuri kovasti itkenyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Antibioottikuuria vältetään siksi, että suurin osa pikku lasten korvatulehduksista paranee itsestään ja turhien antibioottien määräämistä pyritään välttämään, ettei bakteereille kehity resistenttiä antibiootteja vastaan. Meillä on parikin korvatulehdusta mennyt ohi ilman antibioottikuuria, noissa tärkeää on vain jälkitarkastus sopivien ajankohtien päästä (meillä on ollut eka 2vkn ja toka 4vkn päässä diagnoosista).

 

Meillä poitsulla oli eka korvatulehdus heti synnäriltä kotiin tullessa, diagnosoitiin 6pvn ikäisenä. Sen jälkeen korvatulehduksia on ollut 12 ja ikää nyt 1v7kk. Tässä kuussa laitetaan putket ja ne toivottavasti auttavat! Itse olen myös taipuvainen korvatulehduksiin, vaikka niin kita- kuin nielurisatkin on niiden takia poistettu eli taitaa olla sukuvika ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pojalla oli viime vuonna kolme otiittia puolen vuoden sisällä, jälkimmäiseen vaadittiin kaksi kuuria. Sen jälkeen laitettiin putket (10/07) ja tulehdukset pysyivät poissa viime viikkoon asti. Putket ovat edelleen paikoillaan. Mä oon ollu aikoinani korvakierrelapsi, mutta sain putket viisivuotiaana. Viime kuussa iski pitkästä aikaa tulehdus yli kahteen kymmeneen vuoteen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tytölle ensimmäinen ja tähän asti ainoa korvatulehdus tuli kaksi päivää 1-vuotissynttäreitten jälkee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuinkas se nyt taas olikaan, onko korvatulehdus tarttuva tauti vai ei?

 

Voiko lapsen viedä vauvauintiin/kylvettää jos tulehdus on päällä? Kuuri on syöty, vauva ei arista korvia (ei tosin oo aristanutkaan koko aikana), myöskään kuumetta tai muutakaan kipeyden merkkiä ei oo ollu, ainoostaan pitkittynyt yskä jota lastenlääkäri epäili hinkuyskäksi. Mutta se ei kuulemma ole tarttuvaa parin ekan viikon jälkeen. Mut voiko se vedellä lutraaminen olla huonoksi korville? Tai voisko mennä jos ei pidä selällään eikä sukelluta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korvatulehdus itsessään ei tartu.

 

Meille korvalääkäri sanoi vauvauinnista, ettei suosittele uintia ennen kuin korvat on todettu kontrollissa terveiksi. Kuulemma sukelluttaminen haittaa korvatorven toimintaa, joka on muutenkin tulehduksen myötä häiriintynyt -siispä tulehduksen lopullinen paraneminen voi hidastua/vaikeutua, jos lähtee uimaan liian aikaisin. Toisaalta jos ei ui selkäasennossa eikä sukelluta, niin ei kai uinnista sitten mitään haittaa ole, jos lapsi on muuten terve...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei ole korvatulehduksia ollut kummallakaan. (kop kop) Esikoisella ikää 3v ja kuopuksella 1v.

Kerran epäiltiin kuopuksella korvatulehdusta n. 2kk vanhana ja raahattiin toinen terveyskeskuskseen. Lääkäri oli näkevinään "jotain" ja määräsi varmuuden vuoksi antibiootti kuurin.

En antanut sitä, koska en halunnut niin pienelle varmuuden vuoksi antaa mitään lääkettä. Mentiin sitten seuraavana päivänä kunnon korvalääkärille, joka totesi, että korvassa on vaikkua. :rolleyes:

 

 

Kummipoika ja hänen isoveljensä on olleet korvakierrelapsia ja kummallakin liimakorvat on aiheuttaneet kuulonalenemaa. Sen olen äitinsä puheista päässyt selvyyteen, että täälläpäin korvalääkärit ei ota jälkitarkastukseen ennenkuin vasta reilu kuukauden päästä kuurin loppumisesta, kun sitä ennen voi punoitus ym. olla kuulemma vielä siitä edellisestä tulehduksesta johtuvaa.

 

Korvien puhkomista ei harrasteta tosiaan enää niin herkästi kuin ennen myöskään.

Edited by Prouva

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voiko korvatulehdus alkaa oireilemaan enemmän vasta sitten, kun lääkekuuri on päällä/syöty? Viikko sitten maanantaina käytiin lääkärissä ja vauva sai kolmen päivän antibioottikuurin, jonka vaikutusaika 10pvää. Eli vielä ois 'kuuri päällä'. Kuitenkin tuntuu, että vauva vasta nyt ois alkanu räplään korvaa, ilmehtimään sen näköisenä että ehkä sattuu/kutittaa (ihme nyrpistelyilmeitä siis) ja kärttysyys on lisääntyny. Jotenkin hassua että ne oireet tulee samalla kun on lääkkeet päällä, kun ennen lääkäriin menoo ei ollu mitään (yskän takia siis mentiin, ja se on loppunut). Kuukauden päästä on jälkitarkastus..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now