Sign in to follow this  
Followers 0
Pikkuperhonen

Hiihto ja luistelu

11 posts in this topic

Talvikelien ollessa parhaimmillaan virittelen keskustelua talvisista harrastuksista, hiihtämisestä ja luistelemisesta. Milloin lapsi sai jalkaansa ensimmäistä kertaa sukset/luistimet? Miten alkoi sujua? Minkälaiset varusteet olivat alussa? Milloin siirryitte "remmisuksista" erillisiin monoihin ja siteisiin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän esikoinen aloitti hiihtämisen ollessaan reilut 2,5-vuotias. Yllättävän hyvin sujui ensimmäisellä kerralla, mutta se taisikin jäädä talven ainoaksi, kun poika ei oikein motivoitunut hommasta. Tänä talvena on sama juttu, muu homma ulkona kiinnostaa enemmän, mutta on tässä kuitenkin jokunen kerta jo hiihdetty ja "hypätty mäkeä". Me vanhemmat emme ole hiihtäneet sitäkään vähää, mitä poika. Pitäisi siis varmaan ensin katsoa peiliin ennen kuin alkaa yrittämän pojasta kilpahiihtäjää. :grin:  Välineinä meillä on sellaiset remmisukset. Jos ensi talveksi hankkisi sitten oikeat monot ja siteet.

 

Luistelu aloitettiin tänä talvena 3v 9kk iässä ja se kiinnostaa enemmän. Nyt hän pääsee jo 3-4 metriä eteenpäin ihan yksikseenkin ilman mitään tukea. Innokkaita jääkiekkoilijoita löytyy lähipiiristä useitakin, joten esimerkkiä on nähtävillä.

 

Pikkusisko olisi innokas hiihtämään, mutta jalka on vielä remmisuksiinkin liian pieni, eivätkä ne oikein tahdo pysyä jalassa. Luistelemaan sitten ensi talvena, kun ikää ei ole vielä nyt kahtakaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jäbä aloitti hiihtämisen n. kolmivuotiaana ja kunnon sukset ja monot sai viime talvena eli n. nelivuotiaana. Tänä talvena ostettiin sitten slalomkamat ja se on selvästi eniten Jäbän laji. Tykkää harjoitella ja laskea.

 

Luistelu aloitettiin kolmivuotiaana, mutta aika varmasti saa ton NHL-uran unohtaa, koska vieläkään ei oikein huvita koko puuha. Jäbä inhoaa kaatumista niin pohjattomasti, ettei harjoittelemisesta tule oikein mitään, kun liikkumatta mihinkään pysyy varmasti pystyssä :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoinen on aloittanut hiihdon ja luistelun n. 2,5 vuotiaana.

 

Hiihto kiinnostaa hirveästi (kummitäti on "kilpa"hiihtäjä) ja ekan talven jälkeen ostettiinkin oikeat sukset, eli 3,5 vuotiaana on oikeilla välineillä menty. Kiinnostus on vieläkin kova ja nyt meneekin 4,5 vuotiaana 4 kilsan lenkkejä helposti. Vasta tänä vuonna on sauvojen käyttö alkanut sujua paremmin, mutta mäet on ollut aina se innostus kun tulee vähän haastetta hiihtoon. Ja vanhempien esimerkki on tärkeä, meillä mennään koko perhe ladulle yhdessä. Samoin oikealla ladulla on helpompi hiihtää kun ne sukset pysyy helpommin sinne oikeaan suuntaan (tämän huomaa nyt tuon kakkosen kanssa joka on hieman yli 2 v, hänen kanssaan mennään usein ilman sauvoja ja välillä kädestä kiinnipitäen hiihdetääv vieressä). Kakkosen kanssa on nyt remmisukset käytössä, ens vuonna oikeat välineet käyttöön.

 

Luistelu sujuu melko hyvin nyt 4,5 vuotiaana, mailan kanssa on helppo ottaa tukea ja innostus riittää kiekon perässä luisteluun. Viime vuonna ei vielä pitkien matkojen luistelu innostanut paljoa, enemmän pyörittiin maalin luona maaleja tekien. Kuopuksen kanssa huomaa, että se jaksaminen luistimien kanssa on välillä todella vähäistä. Halutaan luistimet jalkaan, mutta ei 5 metriä enempää haluta mennä, vaikka vartin päästä pitää luistimet saada uudelleen jalkaan :D. Luistelussa mennään kanssa myös me vanhemmat luistimilla mukaan.

 

Koitetaan mennä vain sen aikaan kun lapset jaksaa, mielummin vielä vähän vähemmän, että jää se kiinnostus eikä väsähdä kesken liikaa (muistaa seuraavan kerran kuinka kivaa oli, eikä sitä kuinka väsähti).

 

Meillä myös lasketellaan. Ekan kerran on lasketeltu mäkiä alas 2,5 vuotiaana. Viime vuonna lähempänä 4 vuotta alkoi lasketteluun olla oikeasti valmiuksia, kun jaksoi niitä suksia kunnolla kääntää ja tänä vuonna voimat ovat selvästi lisääntynyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kaatumista inhoava eskarilainen (kohta 7v), joka ei ole aikaisemmin suostunut ollenkaan luistelemaan. Nyt hänen isänsä osti hänelle sellaiset kenkään kiinnitettävät harjoitusluistimet, joissa on kaksi terää rinnakkain. Niillä poika oppi luistelemaan tosi nopeasti. Nyt on vaan kengät (27 numeron Kuomat) käymässä pieniksi ja noita harjoitusluistimia ei varmasti saa yhtään isompiin kenkiin mahtumaan (ehkä kapeampiin kenkiin voisi mennäkin, mutta ei Kuomiin), joten pitää hakea varastosta ison siskon vanhat hokkarit, ja katsoa, josko se luistelu lähtisi niilläkin sujumaan. (Meillä siis tytötkin ovat opetelleet luistelutaidon hokkareilla, koska sitä on päiväkodista ja koulusta suositeltu. Esikoisella ja kolmannella on ollut eskariopena jääkiekkoilija, joka on pelannut nuorempana naisten SM-sarjassa. Eli meillä hokkarit eivät ole olleet ollenkaan "poikien luistimet")

 

Remmisuksilla ei meidän lapset ole oppineet eikä edes halunneet hiihtää. Hiihtäminen on alkanut maistumaan vasta kun on ostettu monosukset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoinen aloitti hiihtämisen (kunnon suksilla) ja luisteluharjoitukset 3-vuotiaana, mutta aikamoista haparointia se luistelu varsinkin kyllä oli. Nyt 4-vuotiaana talven ensimmäisiä luistelukertoja lukuun ottamatta on pysynyt hyvin pystyssä ja luisteleekin jo mielellään pitkiä aikoja.

 

Juuri 2-vuotta täyttänyt on päässyt testaamaan hiihtoa. Luistimia ei olla vielä testattu, vasta ensi talvena varmaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on valmiina ollut minun ja sisarusteni vanhoja suksia ja luistimia, joten ei ole ollut suurta kynnystä kokeilla hiihtoa ja luistelua. Esikoinen taisi vähän hiihdellä jo alle 1,5-vuotiaana ja luistelua alkoi harjoitella sitten seuraavana talvena, eli n. 2 v. 4 kk iässä. Nyt vuoden vanhempana pääsee luistimilla itsenäisesti aika pitkänkin matkan, ei kyllä ihan kunnolla luistellen, vaan enemmänkin luistimilla kävellen  :girl_sigh: Keskimmäinen aloitti sekä hiihdon että luistelun tänä talvena. Ensin sai vain hiihtää (1 v. 10 kk) ja sanottiin että on liian pieni luistelemaan, mutta kun lapsi halusi ja sopivat luistimet olivat olemassa, niin mitäpä sitä kieltämään, luistelun aloitti sitten tässä melkein kaksivuotiaana. Pysyy pystyssä luistimilla ilman tukea, mutta ei tietenkään pääse vielä eteenpäin.

 

Jos suksia ja luistimia ei olisi ollut valmiina, en olisi noin pienille kyllä viitsinyt hankkia. Äitini olisi varmaan kyllä hankkinut, ehkä sukset viimeistään kaksivuotiaalle ja luistimet viimeistään kolmevuotiaalle... (Sukset on tähän asti olleet niitä remmeillä kiinnitettäviä, jos ne mahtuu vielä ensi vuonnakin niin menköön niillä, jos ei mahdu niin täytyy esikoiselle löytää jostain sitten monolliset sukset.) Äitini varaan noiden hiihto- ja luisteluopetus on kyllä paljolti jäänytkin, kun ei minä ja mieheni olla mitään innokkaita hiihdon ja luistelun harrastajia... Ei meillä kummallakaan ole edes suksia enkä tiedä missä täällä on latuja... Miehellä ei ole luistimiakaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuulin että luistimia ei pitäisi pistää alle 3-vuotiaan jalkoihin kun nilkoissa ei ole vielä riittävästi tukea, pitääkö paikkaansa? Noh, meidän 2v4kk on tänä talvena kokeillut hiihtoa muutaman kerran remmisuksilla ja luistinten hankintaa harkitaan aikaisintaan ensi talveksi. On kuitenkin ollut sen verran hidas liikkumaan lähtijä eikä mikään apina vieläkään, että ei välttämättä ole mikään hitti 3-vuotiaanakaan vielä. Ja jos yhtään äitiinsä tulee niin inhoaa hiihtoa ja luistelemaankin oppii vasta joskus 6-vuotiaana. Ei ole mikään kiire noihin talvilajeihin tutustuttaa, ehtii sitä myöhemminkin kun ei ole mikään kilpaura kiikarissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^noista luistimista on vähän kahta koulukuntaa, osa ei suosittele, osa ei näe haittaa. Aika jäykkiähän noi ensiluistimet on nilkoista just tuon tuen takia. itse en vielä pitkään pitäisi luistimia, mutta kun kerta halua on, niin saa niihin tuntumaa hakea sen verran kun itse haluaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poika on tammikuun lopussa syntynyt. Hiihtämään alkoi pihalenkkiä viime talvena 2-vuotiaana ja luistimet ostettiin nyt kolmevuotiaana. Ens talvena tarkoitus hankkia kunnon monolliset sukset ja laskettelukamat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0