Sign in to follow this  
Followers 0
Birbir

Ihottuma ja näppylät

23 posts in this topic

Eilen illalla huomattiin vajaa 4 kk ikäisellä pojallamme pikkuruisia näppyjä käsivarsissa, reisissä ja pohkeissa/ säärissä. Vartalolla tai pään seudulla näppyjä ei näy. Tähän asti pojalla on ollut tosi hyvä iho, edes hormoninäppyjä ei ilmennyt kuin ihan muutama yksittäinen n. 2 kk iässä. Vauva on täysimetyksellä ja mielestäni en ole syönyt mitään sellaista, jota en olisi aiemminkin syönyt. Pesuainetta ei olla vaihdettu, vauvan ihoa ei ole rasvattu tai muutoin "käsitelty" millään aineilla. Näpyt eivät vaikuttaisi kutiavan, ainakaan vauva ei käyttäydy normaalista poiketen. Näpyt eivät juurikaan näy, tosi tarkasti saa tiirata jotain nähdäkseen (eivät siis myöskään punoita), mutta tuntuvat sormiin selvästi.

Yksi "uusi", käytettynä saatu vaate otettiin juuri käyttöön, mutta sen luonnollisesti pesin ennen käyttöönottoa samalla pesuaineella, jota olemme tähänkin saakka käyttäneet.

Viime yön jälkeen näppyjä vaikutti olevan enemmän, mutta määrä ei ole nyt päivän aikana muuttunut.

 

Kellään mitään valistunutta arvausta mistä ihmeestä voisi olla kyse? huh.gif

Edited by Madison
Yhdistetty useampi ketju samasta aiheesta, terv. mode

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä ei ilmeisesti kellään ollut kokemusta tällaisesta, mutta vastaan nyt kuitenkin tähän omaan viestiini, josko jollakulla on joskus sama tilanne. Meillä siis tällä hetkellä todennäköisimpänä syynä pidetään atooppista ihottumaa. Ja hoito-ohjeeksi ollaan saatu rasvata perusvoiteella pari kertaa päivässä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun pojalla on samanlaista (tai kuvauksen perusteella luulisin samanlaiseksi). Semmosta pikkuruista, kuivan tuntuista näppylää jaloissa. En ole asiaan juuri kiinnittänyt huomiota, neuvolassakin olen aina unohtanut asiasta kysyä, eikä neuvolatätikään ole tarkastelun yhteydessä noista mitään sanonut :huh: No jos vaikka 8kk käynnin yhteydessä muistaisi. Eipä näpyt kyllä tunnu vaivaavan, eikä tilanne ole pahentunutkaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meilläkään ei poikaa tunnu nuo näpyt häiritsevän. Päinvastoin kuin teillä, meillä ne ovat pahentuneet nyt kuivemman ilman aikana. Nyt jaloissa ja käsissä on selkeämpiä kuivia, näppyläisiä laikkuja tuon "tasaisen näppyläisyyden" lisäksi. Perusvoiteella ollaan edelleen rasvailtu, mutta ei tunnu juuri vaikuttavan. Tarkoitus olisi hakea apteekista tuhdimpaa voidetta ja kokeilla jos saisi jotakin parannusta aikaiseksi.

Ehkäpä teillä(kin) kyseessä on vain kuiva iho. Toivottavasti ei pahenisi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä vastaus nyt tulee tietysti myöhässä,liekkö enää apua mietinnöissä!?

 

Kannattaa miettiä allergiaa, meillä neidillä samanlainen tilanne aikoinaan.

'Ihottuma' rajoittui aina jollekkin tietylle alueelle, ei koskaan kasvoissa/ päässä.

Syyksi selvisi väriaine-allergia. Ihan kotimaisen valmistajan unihaalarissa ollut sininen väriaine ärsytti ihoa niin, että aina pukua käytettäessä ilmestyi pieniä pilkkuja/näppyjä, jotka tuntuivat kuivilta. Myöhemmin ostin toppeja joiden vihreään väriin käytetty samaa ainetta ja tulos sama: vaatteen alueella pieniä punaisia näppyjä.

Neiti on tullut äitiinsä eli atooppisen ja herkän ihon vaivat hänelläkin, allergiset reaktiot siis normaali-ihoisia yleisempiä.

Sininen väriaine kuulemma yleisin allergiaoireita aiheuttanut,jotkut ulkolaiset punaiset väriaineet kuulemma myös. Juu muokkaan vielä sen verran että meille ei myöskään sovi vaatteet joissa käytetty elastaania, ihottuma pahenee altistumisen (käytön) jatkuessa. Meillä luotetaan rasvassa bepantheniin!

Edited by amaryll

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pojalla on ollut n. 4-5 kk iästä asti ihottumaa, joka alkoi aika pienenä määränä. Aluksi oli vaan selässä muutama laikku, jotka vaihtelivat paikkaa. Sitten siinä 8 kk iässä ihottuma alkoi riehua toden teolla ja levistyi valtavasti pienessä ajassa. Se muuttui kamalaksi ja nyt on neuvolassa ravattu ja lastentautien poliklinikalle varattu aika ensi viikolle lastenlääkärille.

 

Allergiatesteissä käytiin jo, jossa katsottiin yleisimmät allergiaa aiheuttavat aineet, joille millekään ei poika ollut allerginen. Atooppista ihottumaakin on mietitty, mutta vielä taisi lääkäri olla sitä mieltä, että ihottuma johtuisi jostain muusta.

 

Mitkään koitetut rasvat ei ole vielä toimineet tai edes rauhoittaneet valtavaa leviämistä. Bepanthenin rasvaisemmalla nyt rasvailen vaikkei siitä tunnu olevan mitään hyötyä. Hydrokortisonikuurikin pidettiin, eikä eroa siinäkään näkynyt.

 

Ihottumaa on nyt n. 30 % koko ihosta. Maha, selkä, kädet ja hieman naamassakin on ihottumaa hyvin paljon, jaloissa ei pahemmin lainkaan. Ihottuma on isoissa läiskissä, kohonutta, kuivaa, punaista, rosoista. Ihme kyllä se ei tunnu kutittavan poikaa. Pysähtyy kyllä aina ilme jähmettyneen kummastuneena kun häntä rasvaillaan.

 

Laitin kaikki tummansiniset vaatteet pois ja parina päivänä sen jälkeen tuntuikin, että ihottuma vaaleni ja rauhottui, kunnes taas aloitti valtavan leviämisensä ja punaisuutensa. Joten kaipa se siitä ideasta. Täysin samoja pesuaineita ja muita on käytetty vauvan syntymästä asti.

 

Otan siis vastaan ehdotuksia mitä voi kokeilla ja myös jos ois jokin rasva mitä kannattaa kokeilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannattaisiko kokeilla vaihtaa pesuainetta? Voihan tuollainen pesuaineherkistys tulla pitemmänkin ajan kuluessa. Ja jos kokeilisit vain valkoisia/vaaleita vaatteita pitää jonkin aikaa. Mun serkku ainakin joutui muistaakseni jopa pari ensimmäistä ikävuottaan välttelemään ihokontaktia värillisten vaatteiden kanssa, kun sai niistä oireita.

 

Jos jotain rasvaa haluat kokeilla, niin suosittelen Ceralania. Se on ihan yleisvoide, mutta sitä voi surutta lotrata vaikka joka päivä. Tuskin siitä siis haittakaan on. Lääkevoiteista olisin suositellut kokeilemaan Hydrocortisonia, mutta sitä olittekin kokeillut. Paitsi että kuinka vahvaa kokeilemanne Hydrocortison oli? Reseptillä saa nimittäin vahvempia ja meille lääkäri määräsi 1-prosenttista tytön atooppiseen ihottumaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannattaa pitää mielessä, että pienellä lapsella ei allergiakokeiden tulos ole täysin luotettava. Eli allergiaa voi olla vaikka kokeet muuta sanoo.

Suosittelisin kans vaihtaan kaiken varalta pesuaineen kokeeksi johonkin toiseen, kuten Nadda jo ehdottikin.

Ceridal on kans kokeilemisen arvoinen rasva, joskin varmaan olette sitä kerenneet jo kokeilla. Tiedän myös oikein pahan ihottumatapauksen pienellä lapsella, johon ei auttanut mikään muu kuin Dermosilin Extra Treatment voide. Kaiken muun kokeilivat, mutta vasta tuosta rasvasta löytyi apu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niinhän se sitten oli, että lastenpoliklinkan lääkäri totesi heti ihottuman johtuvan atooppisesta ihosta. Hassua, että neuvolassa he meinas vaan ruoka-aineallergioita. Määräsi kunnon tropit ja rasvat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Hyvä että teillä löytyi syy ihottumalle.

 

Ei ihme, että neuvolasta tarjottiin ruoka-aine-allergiaa. Näillä ao. kuvailuilla olisin nimittäin sanonut suoralta kädeltä että kananmuna-allergia. Meidän kuopuksen kananmuna-allergia ilmeni täysin näin:

 

Maha, selkä, kädet ja hieman naamassakin on ihottumaa hyvin paljon, jaloissa ei pahemmin lainkaan. Ihottuma on isoissa läiskissä, kohonutta, kuivaa, punaista, rosoista. Ihme kyllä se ei tunnu kutittavan poikaa.

 

Ja helpotti vasta kun kananmuna poistettiin tyystin ruokavaliosta (siis äidin ruokavaliosta ;) ). Rasvoista (lukuisista!) ei ollut mitään apua. Toivottavasti teillä rasvat auttaa :)

Edited by ibex

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Eihän noissa normaaleissa kaupan vauvanruuissa oo kananmunaa? Ei kyllä ainakaan noissa missä ei porkkanaakaan oo (ne ooon lukenu tarkemmin). Eli siis meidän poika ei ois voinut saada mistään kananmunaa... Jos niissä kaupan ruuissa sitä ei ole?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joissain kaupan ruuissa on kananmunaa. Esim. useissa Semperin ruuissa. Usein kananmunaa on pastaruuissa (pastassa voidaan käyttää kananmunaa). Meillä kuopus ei ole eläissään saanut kananmunaa, vain sen mitä sai rintamaidosta minun kauttani ja se riitti allergisoimaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Löysin tänään sattumalta meidän pikku pullukan kaksoisleuan poimusta punaisen hieman haiskahtavan alueen.

Hänellä oli pienempänä kerääntynyt toisen korvan taakse möhnää, joka haiskahti samalta (lähti pois huolellisella puhdistuksella).

En tiedä onko leuanaluksen punerrus ja kosteus siitä kun yritin puhdistaa aluetta vai ollut jo aiemmin.

 

Mitä tuolle voisi/pitäisi tehdä? Onk syytä vain yrittää puhdistaa ja kuivata tarkemmin vai laittaa bepanthenia?

Käydä lääkärissä näyttämässä (seuraava neuvola on parin viikon päästä)?

 

Ei tuo tyttö kovin kipeältä vaikuta, mutta tietysti itseäni alkoi huolestuttaa, että on jo paha ihotulehdus tms...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puhdista kaula hyvin esimerkiksi lämpimällä vedellä ja vanutupolla. Laita sen jälkeen punoittavalle alueelle talkkia tai perunajauhoja. Varo kuitenkin, ettei talkkia mene vauvan hengitysteihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapsilla tulee ja menee erilaisia ihoreaktioita. Ajattelin, että tähän ketjuun voisi kerätä kysymyksiä ja vastauksia siitä, mikä reaktio milloinkin on kyseessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huomasin eilen pojan (2 v.) iholla pieniä melko lailla ihonvärisiä näppylöitä. Tänään niitä oli enemmän ja useammassa paikassa. Näpyt eivät näytä vaivaavan mitenkään. Ulkonäöltään näpyt muistuttavat näitä Gianotti-Crosti-oireyhtymän näppyjä:

 

Gianotti_Crosti_2_010401.jpg

(Kuva ei meidän lapsen iholta, vaan netistä.)

 

Kyse voi siis olla siitä tai sitten jostain muusta. Tuon Gianotti-Crostin aiheuttaa virus ja näppylät paranevat itsekseen. Nyt kuitenkin mieleen tuli suklaankin mahdollisuus, kun tässä pääsiäisen aikaan on muutama suklaamuna syöty ja yleensä suklaansyönti rajoittuu juhlahetkinä kekseihin tai kakkuihin, joissa kuitenkaan harvoin aitoa suklaata on. Myös esikoisella oli samanlaista ihottumaa jokin aika sitten, mutta en kuollaksenikaan muista, mihin aikaan vuodesta ja oltiinko silloin suklaata syöty.

 

Onko kenelläkään ollut samannäköistä ihottumaa ja onko tietoa, mitä tuo voisi olla? Miltään rokolta se ei mielestäni vaikuta eikä näppylät näytä poikaa vaivaavankaan. Myöskään tytön iholla ei ollut juurikaan kutinaa. Näppyjä on tällä hetkellä yläselässä, alavatsalla, reisien sisäpinnoilla ja käsivarsissa.

Edited by Nadda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun oma aurinkoihottuma näyttää just tollaselta. Kutiaa paljon. Mutta tulee vain sellaiselle ihoalueelle mihin aurinko on paistanut. Varsinkin kevään ensiauringon säteet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama täällä. Eli aurinkoihottumalta näyttää. Mulla on jo nyt kädet täynnä ja kesä vasta alussa :girl_sigh:

 

Muoks. meidän muksulla tuli muuten Unkarissa ihan sellaisiinkin paikkoihin, mihin aurinko ei päässyt (mm just noi reisien sisäpinnat). Taustalla tosin oli allerginen reaktio ruokaan ja ataraxin kätsy unohtaminen kotiin :girl_impossible: Eli siis hoitamattomana reaktio näytti samalta kuin oma aurinkoihottuma.

Edited by Fungus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm... Mulle itselleni tulee aika herkästi aurinkoihottumaa, mutta mielestäni näppylät eivät näyttäneet pojan iholla samoilta kuin omani. Eivätkä ne myöskään kutisseet, mikä ainakin itselleni on tyypillinen aurinkoihottuman oire. Ulkona myös on ollut reilusti vaatetta päällä. Osa näppylöistä oli myös paikoissa, mihin aurinko ei paista eli kainalossa ja käden alla.

 

Nyt näppylät ovat melkein hävinneet eli katosivat yhtä nopeasti kuin tulivatkin. Mystistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on pojalla on ollut jo jokin aikaa ihottumaa suun ympärillä. Välillä punottaa enemmän ja välillä taas ei ole mitään. Poika on 4 v.Olen sulkenut pois ainakin maidon, ketsupin, tomaatin ja suklaan, sitrushedelmiä ei syö. Mikä ihme sen voi aiheuttaa, onko muilla ollut? Välillä näkyy yksittäisiä näppyjä jopa silmissa ja nenässä. Locobase repairia olen laittanut ja se rauhoittaa, kun tilanne on oikein paha. Lääkäriin kait pitäs pian mennä, mutta kun tiedän, että pyytävät pitämään ruokapäiväkirjaa, ja sitä olen jo jollain tasolla pitänytkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

onko ihottumaa koko suun ympärillä? ettei vaan nuole = rohtuneet? meillä pojalla (samoin 4v.) alkoi joskus kesällä raju punoitus alahuulen alapuolella ja aluksi luulin että ihon on vaan ärtynyt/rohtunut. mitäkään rasva ei auttanut. sitten kekkasin, että olisiko se atopiaa, kun poika on kärsinyt siitä muutenkin ja sitähän se oli. lääkärissä ei käyty, neuvolalääkäri vahvisti epäilyni. valkovaseliinia olen laittanut, jos menee tosi pahaksi niin hydrokortisonia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä epäillään omena-allergiaa. Punaiset posket ja erittäin kuivat (lahkeilee, "tiikeriviivoja") ja suun ympärillä pienen pieniä näppyjä. Mitään varmaa ei vielä ole, mutta vahva epäilys...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ite oon 14-vuotias ja minulla on samat näpyt :D . mut mä en tiedä mikä sen aiheuttaa ja en oo käyny lääkäris :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0