Posted August 31, 2014 · Report post Syön vain itse pakastettuja marjoja. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 3, 2014 · Report post Me syödään joka aamu smoothie johon tulee pakastemarjoja. Kotimaisia olen syönyt kuumentamatta Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 10, 2014 (edited) · Report post Kotimaisia, pakastettuja marjoja syön useamman kerran viikossa. Edited November 10, 2014 by Laventeli Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2015 · Report post Kotimaisia mustikoita oon ostanu piirakkaan (eli lämpiää uunissa) muuten itse pakastettuja syön. Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2017 · Report post Olen syönyt vain suomalaisia pakastemarjoja, mutta välillä aina epäilyttää, kun ei niidenkään käsittelystä aina tiedä. Mutta mutta, en ehdi marjoja poimimaankaan, niin mistäs niitä muuten... Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2017 · Report post Mä kyllä sanoisin, että kotimaisia marjoja voi käyttää vaan sulatettuna! Suomessa elintarvikemääräykset on niin tarkkoja, että kaupassa myytävät tuotteet on kyllä turvallisia. Eikä juurikaan ole pelkoa, että esimerkiksi likaisella vedellä olisi marjoja käsitelty (niin kuin ulkomaisissa on vaarana). Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2017 · Report post Aion käyttää itsepakastettuja. Kaupan marjojen kanssa täytyy olla varovaisempi, normisti saatan ostaa vadelmaa esim smoothieen mutta nyt noita ei oikein kotimaisena löydy. Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 10, 2017 · Report post Kuumennan kaikki marjat paitsi itsekerätyt(joita on onneksi ihan runsaasti). Mutta minä olenkin vähän hermoheikko... Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2017 · Report post Yksi tuttu joskus selvitteli, pitääkö paikkansa, että ulkolaiset marjat olisivat vaarallisempia kuin kotimaiset. Ei pidä. Ulkolaisia on enemmän myynnissä, joten useimmat sairaustapaukset ovat peräisin niistä, mutta myyntimääriin suhteutettuna pöpöjä on saatu yhtä paljon myös suomalaisista marjoista. Itse kerättyjä olen syönyt raakanakin, ostettuja vain kuumennettuna. Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2017 · Report post 3 hours ago, Mintaka said: Yksi tuttu joskus selvitteli, pitääkö paikkansa, että ulkolaiset marjat olisivat vaarallisempia kuin kotimaiset. Ei pidä. Ulkolaisia on enemmän myynnissä, joten useimmat sairaustapaukset ovat peräisin niistä, mutta myyntimääriin suhteutettuna pöpöjä on saatu yhtä paljon myös suomalaisista marjoista. Itse kerättyjä olen syönyt raakanakin, ostettuja vain kuumennettuna. Hei kiitos, onpa hyvä tieto Itsekin olen välttänyt ulkomaisia raakana koska olen kuullut että niin kannattaa tehdä. Mutta ilmeisesti mitään oikeita perusteita ei ole. Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2017 · Report post 1 minute ago, camelot said: Hei kiitos, onpa hyvä tieto Itsekin olen välttänyt ulkomaisia raakana koska olen kuullut että niin kannattaa tehdä. Mutta ilmeisesti mitään oikeita perusteita ei ole. Itseähän välttelin varmuuden vuoksi sekä ulkomaisia että kotimaisia. Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 11, 2017 · Report post 4 minutes ago, Mintaka said: Itseähän välttelin varmuuden vuoksi sekä ulkomaisia että kotimaisia. No joo, tuohon se varmaan monella menee! Ja sitten jää hyvät flavonoidit ja vitamiinit saamatta... Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 12, 2017 · Report post On 11.11.2017 at 1:51 PM, Mintaka said: Yksi tuttu joskus selvitteli, pitääkö paikkansa, että ulkolaiset marjat olisivat vaarallisempia kuin kotimaiset. Ei pidä. Ulkolaisia on enemmän myynnissä, joten useimmat sairaustapaukset ovat peräisin niistä, mutta myyntimääriin suhteutettuna pöpöjä on saatu yhtä paljon myös suomalaisista marjoista. Itse kerättyjä olen syönyt raakanakin, ostettuja vain kuumennettuna. Olen itse asiasta eri mieltä ja työskentelen elintarviketurvallisuuden kanssa läheisesti. Esim. ulkomailla kasteluvesi ei välttämättä ole yhtä puhdasta kuin Suomessa. Aika monessa paikassahan edes vesijohtovesi ei ole juotavaa (paikalliset ehkä kestävät siinä olevat pöpöt paremmin) ja luulen, että ulkomailla kastellaan marjoja paljon muullakin, kuin vesijohtovedellä. Tässä siis kyse kasvatetuista marjoista, joita siis kuvittelisin suurimman osan tuontimarjoista olevan. Suomalainen suositus keittää marjat koskee pelkästään pakastemarjoja. Tuoreet marjat ovat asia erikseen, mutta silti näkisin, että tuon kasteluveden takia niissä voi olla suurempi riski bakteereihin ja viruksiin. Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 13, 2017 · Report post 22 hours ago, rain said: Olen itse asiasta eri mieltä ja työskentelen elintarviketurvallisuuden kanssa läheisesti. Esim. ulkomailla kasteluvesi ei välttämättä ole yhtä puhdasta kuin Suomessa. Aika monessa paikassahan edes vesijohtovesi ei ole juotavaa (paikalliset ehkä kestävät siinä olevat pöpöt paremmin) ja luulen, että ulkomailla kastellaan marjoja paljon muullakin, kuin vesijohtovedellä. Tässä siis kyse kasvatetuista marjoista, joita siis kuvittelisin suurimman osan tuontimarjoista olevan. Suomalainen suositus keittää marjat koskee pelkästään pakastemarjoja. Tuoreet marjat ovat asia erikseen, mutta silti näkisin, että tuon kasteluveden takia niissä voi olla suurempi riski bakteereihin ja viruksiin. Tautitapauksia on tullut myös kotimaisista marjoista, joten ne eivät ole varmasti turvallisia, vaikka niin mielellään annetaan ymmärtää. Itse en käytä kuumentamatta mitään pakastemarjoja. Tuoreita marjoja käytän kuumentamatta, jos poimija on tuttu. Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2017 (edited) · Report post Toki mielummin noin päin, että jättää sitten syömättä. Mutta minusta on aika epätodennäköistä Suomessa, että norovirusta pääsisi kasteluveden tai jätevesien mukana marjoihin. Toki viruksia ja bakteereja on muitakin (mm. maaperän omia bakteereita), mutta Evira on varmasti tehnyt riskinarviota suosituksia laatiessa. Toki yksittäinen ihminen voi sairastua lähes mistä vaan, mutta Eviran antamat suositukset ulkomaisten pakastemarjojen kuumennuksesta perustuvat ruokamyrkytysepidemiarekisteriin. Eli tilastoihin oikeista epidemioista. Kunnan viranomainen ilmoittaa tuohon rekisteriin epidemiasta, kun kaksi tai useampi ihminen on sairastunut. Toki on paljon tapauksia joita ei edes ilmoiteta kunnan viranomaiselle. Täällä listattu kaikki epidemiat marjoista, selkeästi enemmän ulkomaisia, mutta myös kotimaisista marjoista. https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden-kayton-rajoitukset/ulkomaiset-pakastemarjat/ Edited November 14, 2017 by rain Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2018 · Report post Vain kotimaisia ja niistäkin vain itse poimittuja, ei tee mieli ostaa kaupasta nyt raskaana. Share this post Link to post Share on other sites