Heinänen

Pakastemarjat, uskaltaako käyttää?

66 posts in this topic

Me syödään joka aamu smoothie johon tulee pakastemarjoja. Kotimaisia olen syönyt kuumentamatta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kotimaisia, pakastettuja marjoja syön useamman kerran viikossa.

Edited by Laventeli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen syönyt vain suomalaisia pakastemarjoja, mutta välillä aina epäilyttää, kun ei niidenkään käsittelystä aina tiedä. Mutta mutta, en ehdi marjoja poimimaankaan, niin mistäs niitä muuten... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kyllä sanoisin, että kotimaisia marjoja voi käyttää vaan sulatettuna! Suomessa elintarvikemääräykset on niin tarkkoja, että kaupassa myytävät tuotteet on kyllä turvallisia. Eikä juurikaan ole pelkoa, että esimerkiksi likaisella vedellä olisi marjoja käsitelty (niin kuin ulkomaisissa on vaarana).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aion käyttää itsepakastettuja. Kaupan marjojen kanssa täytyy olla varovaisempi, normisti saatan ostaa vadelmaa esim smoothieen mutta nyt noita ei oikein kotimaisena löydy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yksi tuttu joskus selvitteli, pitääkö paikkansa, että ulkolaiset marjat olisivat vaarallisempia kuin kotimaiset. Ei pidä. Ulkolaisia on enemmän myynnissä, joten useimmat sairaustapaukset ovat peräisin niistä, mutta myyntimääriin suhteutettuna pöpöjä on saatu yhtä paljon myös suomalaisista marjoista.

Itse kerättyjä olen syönyt raakanakin, ostettuja vain kuumennettuna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Mintaka said:

Yksi tuttu joskus selvitteli, pitääkö paikkansa, että ulkolaiset marjat olisivat vaarallisempia kuin kotimaiset. Ei pidä. Ulkolaisia on enemmän myynnissä, joten useimmat sairaustapaukset ovat peräisin niistä, mutta myyntimääriin suhteutettuna pöpöjä on saatu yhtä paljon myös suomalaisista marjoista.

Itse kerättyjä olen syönyt raakanakin, ostettuja vain kuumennettuna.

Hei kiitos, onpa hyvä tieto :) Itsekin olen välttänyt ulkomaisia raakana koska olen kuullut että niin kannattaa tehdä. Mutta ilmeisesti mitään oikeita perusteita ei ole. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, camelot said:

Hei kiitos, onpa hyvä tieto :) Itsekin olen välttänyt ulkomaisia raakana koska olen kuullut että niin kannattaa tehdä. Mutta ilmeisesti mitään oikeita perusteita ei ole. 

Itseähän välttelin varmuuden vuoksi sekä ulkomaisia että kotimaisia. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Mintaka said:

Itseähän välttelin varmuuden vuoksi sekä ulkomaisia että kotimaisia. :)

No joo, tuohon se varmaan monella menee! Ja sitten jää hyvät flavonoidit ja vitamiinit saamatta... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11.11.2017 at 1:51 PM, Mintaka said:

Yksi tuttu joskus selvitteli, pitääkö paikkansa, että ulkolaiset marjat olisivat vaarallisempia kuin kotimaiset. Ei pidä. Ulkolaisia on enemmän myynnissä, joten useimmat sairaustapaukset ovat peräisin niistä, mutta myyntimääriin suhteutettuna pöpöjä on saatu yhtä paljon myös suomalaisista marjoista.

Itse kerättyjä olen syönyt raakanakin, ostettuja vain kuumennettuna.

Olen itse asiasta eri mieltä ja työskentelen elintarviketurvallisuuden kanssa läheisesti. Esim. ulkomailla kasteluvesi ei välttämättä ole yhtä puhdasta kuin Suomessa. Aika monessa paikassahan edes vesijohtovesi ei ole juotavaa (paikalliset ehkä kestävät siinä olevat pöpöt paremmin) ja luulen, että ulkomailla kastellaan marjoja paljon muullakin, kuin vesijohtovedellä. Tässä siis kyse kasvatetuista marjoista, joita siis kuvittelisin suurimman osan tuontimarjoista olevan. 

Suomalainen suositus keittää marjat koskee pelkästään pakastemarjoja. Tuoreet marjat ovat asia erikseen, mutta silti näkisin, että tuon kasteluveden takia niissä voi olla suurempi riski bakteereihin ja viruksiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, rain said:

Olen itse asiasta eri mieltä ja työskentelen elintarviketurvallisuuden kanssa läheisesti. Esim. ulkomailla kasteluvesi ei välttämättä ole yhtä puhdasta kuin Suomessa. Aika monessa paikassahan edes vesijohtovesi ei ole juotavaa (paikalliset ehkä kestävät siinä olevat pöpöt paremmin) ja luulen, että ulkomailla kastellaan marjoja paljon muullakin, kuin vesijohtovedellä. Tässä siis kyse kasvatetuista marjoista, joita siis kuvittelisin suurimman osan tuontimarjoista olevan. 

Suomalainen suositus keittää marjat koskee pelkästään pakastemarjoja. Tuoreet marjat ovat asia erikseen, mutta silti näkisin, että tuon kasteluveden takia niissä voi olla suurempi riski bakteereihin ja viruksiin.

Tautitapauksia on tullut myös kotimaisista marjoista, joten ne eivät ole varmasti turvallisia, vaikka niin mielellään annetaan ymmärtää. Itse en käytä kuumentamatta mitään pakastemarjoja. Tuoreita marjoja käytän kuumentamatta, jos poimija on tuttu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toki mielummin noin päin, että jättää sitten syömättä. Mutta minusta on aika epätodennäköistä Suomessa, että norovirusta pääsisi kasteluveden tai jätevesien mukana marjoihin.

Toki viruksia ja bakteereja on muitakin (mm. maaperän omia bakteereita), mutta Evira on varmasti tehnyt riskinarviota suosituksia laatiessa.

Toki yksittäinen ihminen voi sairastua lähes mistä vaan, mutta Eviran antamat suositukset ulkomaisten pakastemarjojen kuumennuksesta perustuvat ruokamyrkytysepidemiarekisteriin. Eli tilastoihin oikeista epidemioista. Kunnan viranomainen ilmoittaa tuohon rekisteriin epidemiasta, kun kaksi tai useampi ihminen on sairastunut. Toki on paljon tapauksia joita ei edes ilmoiteta kunnan viranomaiselle. Täällä listattu kaikki epidemiat marjoista, selkeästi enemmän ulkomaisia, mutta myös kotimaisista marjoista. https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden-kayton-rajoitukset/ulkomaiset-pakastemarjat/

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vain kotimaisia ja niistäkin vain itse poimittuja, ei tee mieli ostaa kaupasta nyt raskaana. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now