Ida-Mari

Päiväkodin pakkasrajat

   27 members have voted

 1. 1. Onko lapsesi/lastesi päiväkodissa pakkasrajaa ulkoilulle?

  • On, -10 astetta tai vähemmän
   0
  • On, -15 astetta
   9
  • On, -20 astetta
   5
  • On, -25 astetta tai enemmän
   0
  • On, iän mukaan (esim. -10 astetta alle 1-vuotiaille)
   5
  • Ei ole
   8
 2. 2. Ovatko pakkasrajat mielestäsi tarpeellisia?

  • Ovat, kaikille lapsille iästä riippumatta
   11
  • Ovat pienimmille lapsille
   12
  • En näe pakkasrajoja tarpeellisina
   4

Please sign in or register to vote in this poll.

16 posts in this topic

Kyllä ainakin täällä meidän päiväkodissa pakkasrajat ovat ja jos en väärin muista niin olisiko se -15 ainakin isommilla, joten siihen siis ääneni.

 

Tarpeellisuudesta en sitten osaa sen enempää sanoa kun on itselleni sellainen tottumiskysymys/itsestäänselvyys mihin on kasvanut eli jo omista päiväkoti/kouluajoista on pakkasrajat olleet olemassa. :girl_sigh:

Mutta vastasin, että ainakin pienemmille ovat tarpeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän päiväkodissa on ja ei pakkasraja. Eli -20 on raja pienten aamupäiväulkoilulle, mutta iltapäivällä ulkoilevat aina säästä riippumatta. Ymmärtääkseni kuitenkin kovilla pakkasilla viivyttävät sitä uloslähtöä iltapäivälläkin mahdollisimman pitkälle. Iltapäivällä ulkoilevat kuitenkin aina siksi, että henkilökuntaa on vähemmän ja ulkona on helpompi vahtia lapsia kuin sisällä.

 

Pakkasraja on mun mielestä ihan hyvä olemassa, tuskin siellä ulkona kellään on kovin kivaa enää kun pakkasta on yli 20 astetta. Pukeutumiskysymys joo, mutta kun pienet ei paljoa liiku, niin kylmä tulee nopeammin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tiedä onko mitään tarkkaa asterajaa, mut toki käyttävät harkintaa ja hirveän kylmällä tai muuten surkealla säällä jäävät sisään. Pelkkä lämpötilahan ei sinänsä kerro kaikkea, koska myös tuuli vaikuttaa siihen, miten kylmältä ilma tuntuu. Siksi mielestäni ei tarvitse olla tiukkaa pakkasrajaa vaan henkilökunta voi käyttää omaa harkintaansa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapset ei oo päiväkodissa, mutta olen ollut Pohjois-Suomessa töissä päiväkodissa, jossa kyllä ainakin isommat ulkoili kaksikin kertaa päivässä, vaikka olisi ollut 20 astetta pakkasta. Minusta tervettä järkeä voi käyttää eli isommille tuo happihyppely voi olla hyväkin, vaikka pakkasta olisi, kunhan ei sitten ole kova tuuli samaan aikaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Työpaikallani on ulkoilussa pakkas- ja sääraja. Jos on kovin kylmä, mutta tyyni, voin ulkoilu olla lyhyempi, etenkin isommilla, pienemmät jätetään herkemmin sisään, koska eivät liiku niin paljon ja paleltuvat siis helpommin. Myöskään kammottavaan myräkkään ei lähdetä ulos. Eli järkeä käytetään ja katsotaan sekä mittaria, että kokonaiskeliä ja ulkoilun pituus sitten sen mukaan.

 

Aikaisemmin (itsenäisesti työskennellessä) käytin päätöksenteossa apuna Ilmatieteenlaitoksen nettisivuilta löytyvää laskuria, mistä voi katsoa tuulen vaikutukset pakkasen purevuuteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olin nuorempana päiväkodilla töissä, enkä muista että siellä olisi mitään pakkasrajaa ollu. Olisihan se tietysti hyvä olla olemassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä siis ei ole töissä eikä tytön päiväkodissa pakkasrajaa lainkaan. -25 alkaa olla sellainen pakkanen, että ulkona käydään vain ihan lyhyesti ja -30 asteessakin käväistään kyllä 15-20 minuuttia pihalla vähintään aamupäivällä, useimmiten kyllä iltapäivälläkin mutta silloin vaan ulkoillaan myöhempään eikä kaikki lapset välttämättä ehdi ulos, jos haetaan aiemmin. Samoin ulkoilua lyhennetään jos on hirveän kylmä tuuli/lumimyräkkä/vettä tulee oikeasti kaatamalla. Itse pidän ulkoilua kyllä tärkeänä, lapset hyppii seinille jos joutuvat olemaan koko päivän sisällä. Sää noin pääsääntöisesti ei siis sais olla este.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lasten päiväkodissa ei ole pakkasrajaa ainakaan näillä isommilla 3-6v lapsilla. Ovat yleensä ulkona säällä kuin säällä. Ulkoilun pituus on sitten se mihin sää vaikuttaa. Hyvällä säällä ulkoilevat yleensä 1-2tuntia ja huonolla kylmällä säällä 15-45minuuttia. Musta tuo pienikin happihyppely on hyvä, koska jos lapset on koko päivän sisällä on melko varmaan menokin melko vallatonta. Pienillä 0-2v lapsilla pidän pakkasrajaa hyvänä ihan jo sen takia, että he eivät niin paljoa pihalla liiku joten kylmäkin tulee paljon herkemmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän päiväkodissa pakkasraja on noin -20 astetta. Sen jälkeen pienet jäävät sisälle ja isot käyvät vain happihyppelyllä. Minusta pakkasrajat ovat todella tarpeen. Pienimmät päiväkotilaiset osaavat hädin tuskin kävellä. Heidän on vaikea pysyä lämpimänä kovalla pakkasella. Myöskään kaikilla lapsilla varusteet eivät ole sellaiset, että kovalla pakkasella tarkenisi hyvin ulkona.

Edited by Kyllikki-Kaarina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei ollut varsinaisia pakkasrajoja, mutta ulkoiluja kyllä lyhennettiin kylmillä ilmoilla. Pakkasrajan olemattomuus on minusta hyvä asia siksi että 15 asteen pakkanen voi muista seikoista riippuen tuntua 15 tai -30 asteelta. Fiiliksen mukaan on siis parhain. Riippuen kokonaisolosuhteista ja lasten leikeistä sisällä ja energiatasoista jne.  On minusta hyvä että lapset aikuiset joutuvat varautumaan aamulla siihen että lapsi tarkenisi ulkona säässä kuin säässä. Järkyttävä on huomata että monet vanhemmat ei laita lapselle yhtään valivaatetta lisää matkaan vaikka pakkanen kiristyisi 20 astetta. Monet lapset ovat menossa -25 asteen pakkasella ulos niissä samoissa rukkasissa ja pipossa ja flecepuvussa kuin -5 asteen pakkasella.

 

Uskon tähän yhden syyn (monen ehkä yleisemmän rinnalla) olevan että kaikki vanhemmat ei edes osaa pukeutua kovaan pakkaseen koska eivät koskaan mene ulos -15 kylmemmässä. Autolla töihin menoa en kutsu ulos menoksi. Meillä kun koirien (ja toisen työmatkojen) takia ulkoillaan joka ikinen päivä lapset mukana niin kyllä sen äkkiä huomaa että Lappia etelämmässä ei lähes ikinä ole säätä ettei tarkenisi ihan helposti tuntia ulkona. Kunnon viima ja pakkanen on pahin mutta sekin osuu samalla päivälle anianiharvoin. Lapset ei meillä ainakaan ikinä ole olleet ekana menossa sisälle.

Edited by Hibi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pienimpien tarkenemisesta. Tyttö ei kävele, joten ulkoilee lähinnä pulkkaillen ja pieniä hetkiä kävelee hoitajan kanssa, pitkään ei kuitenkaan jaksa. Pulkassa on lampaantalja, tytöllä tuplakerros villaa, hyvät ulkovaatteet ja villahuivi harteilla, niin tarkenee ihan yhtä kauan ulkona kuin isommatkin.

 

Täällä jos olisi joku -15 rajana niin lapset sais olla sisällä käytännössä marraskuusta helmi-maaliskuulle satunnaisia päiviä lukuunottamatta... Niin tänääkin. Mutta täällä taas varmasti on joka lapsella asianmukaiset varusteet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pk:ssa on pakkasraja pienille eli alle 1,5-vuotiaille -12 astetta, mistä olen kyllä iloinen. Voi kuulostaa alhaiselta, mutta kun ei ne pienet oikeasti tee siellä ulkona muuta kuin seisoskelee tai ehkä vähän haahuilee itsekseen. Hoitajia on kolme 16 lapsen ryhmässä, eli eivät ehdi liikuttaa pienempiä. Enemmän sitä energiaa saa purettua sisällä leikkimällä kuin ulkona seisoskelemalla. Tämä siis koskee noita pieniä. Isommilla sen sijaan pakkasraja taitaa olla -20 tai -25, en ole ihan varma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän päiväkodissa ei ole pakkasrajaa. Pidän ulkoilua kyllä tärkeänä, lapset alkaa hyppiä seinille jos joutuvat olemaan koko päivän sisällä. Ulkoilun pituutta lyhennetään kovemmilla pakkasilla. Enkä näe pakkasrajalle tarvetta, koska pukeutumalla oikein jokainen pystyy ulkoilemaan sen 15-30min vaikka pakkasta olisi 30astetta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä oli muistaakseni jotain -23 kun tyttö 5v ulkoili päiväkodissa. Musta ihan hyvä juttu. Kauanhan siellä pihalla ei noilla pakkasilla olla, mutta tekee hyvää päästellä höyryjä välillä ulkona. Varusteet on sen mukaiset, että ulkoiluun pakkasella on varauduttu. Kun mittarissa oli -29 eräs aamu, ilmoittivat hoitajat etteivät ulkoile ainakaan aamulla.

Tilanteen mukaan, huomioiden lapsen liikkumisen määrä ja ulkoilun kesto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now