Jenny-Maria

Syrjäseuduilla asuvien taaperoikäisten harrastukset?

7 posts in this topic

Tirppa on virallisesti taaperoiässä n. kolmen viikon päästä, mutta ehtiihän tässä pohtia jo kaikenlaista...

 

Tavoittelen perheitä, joissa on taaperoikäisiä ja ko. perhe asuu "Jumalan selän takana". Määrittelen tämän siten, että harraste kuin harraste vaatii autokyytiä jonnekin. Kuinka usein taaperot harrastavat näissä perheissä ja mitä? Pohdin tässä lähinnä sitä, kuinka arki toimii esim. silloin, jos molemmat vanhemmat ovat töissä ja päälle pitäisi vielä kuskata lapsia harrastuksiin sieltä "Jumalan selän takaa"? (toim.huom. tämä on suhteellinen käsite esim. Lapin suunnalla, mutta Pirkanmaalla tämä tuntuu vahvasti erämaalta...)

 

Itseäni on viety aikanaan harrastuksiin oikein urakalla, mutta asuimmekin tuolloin taajama-alueella ja pisin kuskausmatka taisi olla n. 6 km. Nyt oma koti sijaitsee syrjemmässä, taajamaan on se n. 20 km ja "isolle kirkolle" n. 45 km. Työpaikat meillä molemmilla on tuolla "isolla kirkolla" ja siten mahdolliset harrasteet toimisivat logiikalla "aja 60 km töihin, aja 50 km noutamaan lapsi, aja 10 km kotiin, aja 20-45 km viemään lapsi harrasteeseen, aja sama 20-45 km takaisin harrasteesta".

 

Kyläkoululla olisi tosin muskari ja soittotunteja, mutta en tiedä niiden riemuista, jos Tirppa päättääkin jatkossa olla yhtä innostunut musiikkiharrasteista kuin esim. isänsä...

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mmm....eikaikö? Perustan tämän arvion lähinnä alueen perheisiin, osa lapsista on kotona, osa hoidossa 2-3 päivää viikossa, ja n. kolmasosa 5 pv viikossa. Suurin osa käy hoidon ohella harrastuksissa, esim. muskarissa, myös nämä 5 pv viikossa -tenavat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^kyllä meidän perheen harrastukset on ajasta riippumattomia. Iltaisin käydään hiihtämässä, luistelemassa, uimassa, laskettelemassa, nähdään muutamia kaveriperheitä. Kesällä rannalla, jalkapalloa pelaamassa yms. jolloin niitä voi tehdä lähelläkin, tai ainakin silloin kun omaan aikatauluun sopii parhaiten. Lapset on 5 päivää hoidossa.

 

Muutaman kaverin lapset harrastaa vain viikonloppuisin, jolloin toi kuskaamisrumpa on helpompaa. 

 

ja itse ei asuta kaukana keskustasta

Edited by anemone83

Share this post


Link to post
Share on other sites

No minusta taaperoikäinen saa päivähoidossa virikkeitä riittämiin, niin että sen vastapainoksi riittää ihan rauhallinen kotona olo ja ulkoilu vanhempien kanssa. Tietysti jos vanhemmat haluavat jotain harrastaa töissäkäynnin lisäksi, niin ihan kiva jos löytyy joku yhteinen harrastus, mutta lapsen takia ei minusta kannata. Ja ihan täällä kaupungissakin minusta tuntuu, että melkein kaikki taaperoikäisten harrastukset on päiväsaikaan niin, että ne on tarkoitettukin kotihoidossa oleville.

 

Vielä leikki-ikäisellekin minusta päiväkoti on tarpeeksi, mutta jos olisi jo joku tutuksi käynyt harrastus tai muuten joku erityisen kiva/tärkeä juttu, niin voisi kai sitä kerran tai ehkä kaksi viikossa harrastaa jotain...

 

Nojoo, anteeksi tunkeutuminen, kun en syrjäseudulla asu, minä vaan omia kotihoidossa olevia lapsiani käytän harrastuksissa ihan siksi että niillä olisi edes jotain ohjattua toimintaa joskus. Jos harrastuksissa käyttäminen päivähoidon lisäksi tuntuu hankalalta, niin ei sitä kannata väkisin tehdä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me asutaan 15km päässä kyliltä ja ei kuskata taaperoa yhtään missään, kun on 5pv hoidossa. Ei sillä että täällä mitään vaihtoehtoja edes olis ennen kouluikää.  :grin:  (Pl. srkn kerho ja MLL:n kerho, jotka on molemmat päiväsaikaan.)

 

Kouluiässä kuskataan varmasti kiinnostuksen mukaan. Lisäys; siis lapsen, ei oman kiinnostuksen  :girl_crazy:

Edited by Ida-Mari

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minustakaan taapero ei tarvitse päivähoidon päälle mitään. Me asuttiin esikoisen taaperoiässä maalla ja käytiin muskarissa yhtenä iltana viikossa. Liki poikkeuksetta 1,5v lapsi nukahti autoon kun pimeässä ajeltiin kylille, viimeistään palatessa. Ei siinä ollu mitään järkeä. Aluksi lapsi oli ihan peloissaan muskarissa ja viimesinä kertoina taas liiankin vilkas ja karkaili käytävään. Ei siis ollut lapsellekaan mikään upea elämys, johon olisi jaksanut keskittyä.

 

Joku lastenmusiikkikonsertti tai muu lastentapahtuma vaikka viikonloppuisin voisi olla ihan kiva, mutta en lähtisi työpäivän jälkeen rahtaamaan taaperoa enää minnekään ylimääräiseen, varsinkaan talvipimeillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now