Modiana

Taaperon/leikki-ikäisen yksin kotiin jättäminen

96 posts in this topic

Postin haen jos lapset nukkuu. Meillä on postilaatikko kolmen metrin päässä etuovesta ja jätän oven auki (avaimet mukana) siksi aikaa. Samoin olen siivonnut terassia kun lapset nukkuu päikkäreitä. Itkuhälytin vauvalle on tällöin mukana ja pidän oven raollaan, jotta kuulen kun esikoinen herää, sekä esikoinen näkee minun olevan ulkona. Meillä on koko takapihan puoli eli olohuone ja keittiö, katosta lattiaan ikkunaa. Roskia en vie, koska roskakatokselle on mielestäni liikaa matkaa n. 100m ja silloin olisin jo suoran näköetäisyyden ulkopuolella.

 

Jos lapset ovat hereillä heitä ei jätetä hetkeksikään. Käyn myös säännöllisesti tarkistamassa tilannetta, jos esikoinen leikkii omassa huoneessaan ja minä olen muualla kodissa. Meidän esikoinen on niin tapaturma altis, että päivittäin sattuu jotain vaikka pitäisi kädestä kiinni 24h. Eilen tippui wc-pöntöltä pää edeltä allaskalustetta päin, sillä välin kun minä hain kodinhoitohuoneesta lisää paperia. Lapsi ei vaan osaa olla kikkailematta ja keikkumatta, joten häntä ei voi päästää silmistä hetkeksikään. Mies on tässä vielä hysteerisempi kuin minä.

 

Esikoinen voi olla pieniä aikoja yksinään aidatulla ja lukitulla takapihalla, esim. kun imetän vauvaa tai puen itselleni. Tällöin olen kuiten ikkunan ääressä nojatuolissa tai seison oven edessä, jotta näen koko ajan mitä hän puuhaa.

 

Autoon voi esikoisen jättää istuimeensa, jos itse käy automaatilla. Mutta kuitenkin niin, että auto on ajettu ihan automaattiin kiinni ja ylettää vaikka samalla koputtaamaan ikkunaan. Samoin siksi aikaa kun vie ostokset eteiseen. Katson, että lasten on turvallisempi istua autossa vöissä, kuin jos veisin heidät ensin sisälle ja hakisin sitten ostokset. Muuten emme jätä lapsia yksin autoon.

 

Edittinä vielä:

Uskon myös että lapsen luonteella on tässäkin asiassa jotain merkitystä. Esim. en ikinä voisi jättää lasta katsomaan ohjelmaa telkkarista edes kahdeksi minuutiksi ja mennä itse laittamaan pyykkejä tms. niin kuin Chimelli aiemmin mainitsi (anteeksi jos olen ymmärtänyt väärin). Olen vakuuttunut, että meillä lapsi saisi mittavan kaaoksen aikaan tuossa ajassa. Ja sitten vielä jos lapsia olisi kolme! :D

 

Eli osa meidän varovaisuudesta on myös ihan omaisuuden varjelemista, eikä pelkästään lapsen turvallisuudesta huolehtimista. Meillä esikoinen on kykenevä naarmuttamaan parketin, piirtämään seiniin, saamaan aikaan vesivahingon avaamalla hanoja joihin ylettää jne. hyvinkin lyhyessä ajassa. Enkä luota yhtään, ettei saisi jotain hullua mieleensä. Tästä syystä meille tehtiin mittava remontti ja muutostyöt kotiimme kun tämän ostimme. Kaadoimme seiniä, jotta olisi parempi näköyhteys kaikkialle, keittiö suunniteltiin, niin ettei lapset yletä kodinkoneisiin, lastenhuoneisiin on asennettu kamerat, joista tosin toistaiseksi vain toinen on käytössä vauvan itkuhälyttimenä. Odotan sitä aikaa kun lapsille tulee jotain järkeä päähän.

Edited by Holley

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oma lapsi on alle vuosikas vasta, ja monen muunkin vastanneen tavoin hänet uskallan jättää roskien viennin/ postin hakemisen/ autoon kun nostan näköetäisyydellä ottomaatilta rahaa tai muun vastaavan hetkellisen poissaolon ajaksi kotona esimerkiksi pinnikseen, kun ei sieltä pääse kiipeilemään pois tai kaatamaan mitään päällensä taikka käpälöimään mitään kiellettyä.

 

Iltaisin pojan mentyä nukkumaan (tai vaikka päikkäriaikaan) voisin mennä pihalle/terassille oleilemaan (mutta varmasti en voisi olla välillä kurkkaamatta että onko kaikki kunnossa..) Taaperoaikana sitten varmaan samalla linjoilla, riippuen nyt minkälainen riiviö tuosta kasvaa että tohtiiko pariksi minuutiksikaan jättää.

 

Tuommoinen pienen hetken poissaolo on mun mielestä ihan normaalia vanhemmuutta, eikai kukaan kirjaimellisesti _ihan_joka_sekunti katso lapsensa perään :)

 

Itse en uskaltaisi poistua omaa pihaa kauemmas vaikka lapsi (tässä mä ajattelen nyt alle kouluikäistä lasta, jonka ei vielä tarvitsekaan osata olla kuin hetkellisesti yksin) olisi kuinka sikeässä unessa, eikä ihannetilanteessa heräisi poissaolon aikana. En uskaltaisi luottaa ettei lapsi herää ja hätäänny kun suljen oven perässäni.

 

Me oltiin aikoinaan mun siskon kanssa melko pienestä asti paljon öitä tai muutamia tunteja yöstä kaksin(+koira) kotona (äiti kolmivuorotyössä ja isä veturinkuljettaja=työvuoro saattoi alkaa vaikka 02.18) En nyt yhtään saa kiinni että minkäikäisiä oltiin, sen ikäisiä että oltaisi tarvittaessa tiedetty mihin soittaa tai keneltä pyytää apua jos jotain tulee, tiedettiin ketä oltiin ja missä vanhemmat on, ymmärrettiin mitä yksinolo tarkoitti.. minä nuorempana olin ehkä kutenjoten kouluikäinen)

Mä itse aina heräsin siihen oven kolahdukseen, ja tiesin milloin oltiin jääty yksin eli sen takia en luota siihen että lapsi jää rauhassa nukkumaan.

 

Poistuisin johonkin kauemmaksi ja jättäisin lapsen yksin nukkumaan vain todellisessa hätätilanteessa, jos mitään muuta vaihtoehtoa ei olisi. Joskaan ei kyllä tule mieleen esimerkkitilannetta, jossa näin toimisin.

 

Miehen kanssa ollaan muutoin aika samoilla linjoilla näissä asioissa, paitsi siinä että mies iltatähtenä on äitinsä kultapoika ja passattava( :lol:)  ja ollut esimerkiksi yön erossa vanhemmistaan paljon minua vanhempana, kun mä taas oon ollut samanikäisenä paljon itsenäisempi. Mutta näillä näkemys- ja kokemuseroilla lienee merkitystä vasta sitten likempänä kouluikää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon myös poistunut viemään roskan ja koiran oven eteen pissattamaan jos jostain muuttuneesta syystä x mun on pakko käyttää se illalla pissalla kun poika jo yöunia nukkuu (on joskus käynyt niin, että miehen pitänyt tulla töistä illalla kotiin muttei olekkaan päässyt). Mutta mä pidän siinä ajassa sellaista rajaa, että minkä verran mulle on "ok" että huutaa yksinään niin voin olla poissa. Käytännössä se on noin minuutti (unikoulussa on minuuttia pidetty ja myöskin öisin kun herään oon joskus aika pitkäänkin ihmeellisessä koomassa ennen kuin jaksan nousta ylös ja mennä lohduttamaan, varmasti minuutin verran silloinkin mölisee yksinään)..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en jätä poikaa hereillä ollessa yksin edes roskien viennin tai koiran pissityksen ajaksi. Asutaan kerrostalossa. Päikkäritkin nukkuu vaihtelevasti, joten sillon korkeintaan juoksujalkaa haen alakerrasta.. Mulla laukkaa mielikuvitus, näen heti kuvia lattialle tipahtaneesta tai lohduttomasti itkevästä pojasta kun palaan!

Iltaisin kun käynyt yöunille ja jos mies iltavuorossa, oon käyttänyt koiran nopeasti iltapissillä nurmikolla, kun tiedän ettei pääse pinniksestä alas ja poju tietää itsekin, että ei välttämättä heti syöksytä ovesta kun älähtelee. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä mietin tätä muutama ilta sitten kun jätin 9 kk ikäisen vauvan kotiin nukkumaan ja kävin kaupassa itse. Me asutaan talossa jossa asuu muitakin aikuisia ja sillä hetkellä oli ehkä 2-3 heistä kotona myös. Meidän huone on yläkerrassa ja vauvan itkun kuulee alakertaan. Sanoin yhdelle kämppiksistä joka oli alakerrassa että käyn Alepassa ja että vauva nukkuu, se ei herää kun olen poissa mutta ihan tiedoksi jos tulee esim tulipalo että vauva on olemassa ja mä en ole paikalla. Mutta tuolla n 10-15 min reissulla mietin onko tuo heitteillepano jos kerran paikalla ei ole aikuista joka olisi nimenomaan vastuussa tuosta lapsesta. En siis oo varma onko noin oikein tehdä. Käytännössä noin on käynyt harvoin, ehkä kerran aiemmin oon käynyt nopsasti kaupassa kun vauva on mennyt yöunilleen ja tiedän ettei se herää ekan pätkän aikana ja meillä on ollut kotona muita. Yleensä pyrin hoitamaan juoksevat asiat yhdessä vauvan kanssa tai silloin kun joku hoitaa vauvaa. Yks ilta olin ulkona istuttamassa kasveja vauvan mentyä unilleen mutta useimmiten oon samassa huoneessa tai kuuloetäisyydellä kun vauva nukkuu.

 

(Ja joo jos asuttais keskenämme niin en tosiaan kävisi kaupassa lapsen ollessa nukkumassa.)

 

Sit vauvan ollessa hereillä käyn joskus vessassa tai laittamassa kahvit tippumaan ja jätän vauvan leikkimään itsekseen. Kohtapuoliin se ei kyllä onnistu kun tuo on niin vikkelä ja ehtivä että pitää joko laittaa pinnikseen tai ottaa mukaan. Se on vaan niin rasittava ottaa keittiöön säätämään kun sit se repii hyllyistä kaiken alas ja se kahvinkeitto kestää kolme kertaa saman ajan kun pitää siivota kans... Jätän aina suljettuun huoneeseen jossa ei vaarallisia juttuja ulottuvilla ja omia leluja yms tutkittavana mut tottahan se on että just silloin kun oon minuutin vessassa se voi tukehtua löytämäänsä kauppakuittiin tai tarraan eli onhan tuo aina huono päätös.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jätän itse esikoista paljon herkemmin yksin kuin mieheni, joka vie näyttävästi (tänään todennettu) Tirpan myös vessaan mukaansa, koska muutoin tuo taapertaisi miehen perään ja jäisi hakkaamaan vessan ovea. Mies kokee vessaan mukaan ottamisen parempana vaihtoehtona. En sano, että yritän elää elämääni "lapsettomana", mutta näyttävästi minusta ei kovin kummoista kanaemoa ole saatu tässä kuluneen vuoden aikana.

 

(Jätän kyllä täysin surutta lapsen esim. Siwan parkkipaikalle autoon, jos haen sieltä sen viitisen asiaa. Näköyhteyttä ei ole, mutta en ole edes kuvitellut herättäväni autoon nukahtanutta lasta sen takia, että edessä on n. viiden minuutin kauppareissu.)

 

Mennään vähän sivupolulle, useamman lapsen perheet, miten teillä tilanne on muuttunut esim. toisen lapsen tullessa? Veikkaan, että meillä tilanne saattaa muuttua siinä suhteessa, että Tirppa olisi n. 1 v 7kk toisen tullessa ja siinä vaiheessa se "silitän pikkuveikkaa/-siskoa tökkäämällä duplolla silmään" on vielä aika ajankohtainen ongelma.

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me asutaan omakotitalossa, ja kyllä käyn viemässä roskat tai hakemassa postin tai ripustamassa pyykit tai viemässä koirille vettä tai hakemassa puita tytön päikkäriaikaan. Voin jättää samojen toimitusten ajaksi yksin jos tyttö on hereillä, mutta jätän sitten ulko-oven auki, kun kävelemään opittuaan tuo liikahtaa aika vikkelästi paikasta toiseen eikä järkeä ole päässä ollenkaan. Mieluiten teen nuo hommat tytön nukkuessa tai sitten otan matkaan. 

 

Mies tekee aika paljonkin sitä, että tytön nukahdettua yöunille menee pihalle puuhailemaan jotain omia juttujaan vaikka olisivat kahdestaan kotona (eli muutaman kerran viikossa, kun olen omissa menoissani). Itkuhälytin on taskussa aina ja jos ei ole niin vaihtoehtosesti nyt kesäaikaan jättää tytön huoneen ikkunan raolleen niin että kuulee mahdollisen itkun. Mies on yleensä autotallissa tai sen edustalla, ja autotalli on tosiaan samaa rakennusta talon kanssa eli apu on alle puolen minuutin päässä jos tarve on. 

 

Itselläni ei ole niinkään tarvetta käydä illalla ulkona tytön nukkuessa. No viime kesänä kävin iltaisin joskus keräämässä mansikat, jos päivällä ei oltu jostain syystä ehditty. Mansikkamaa on ihan talon vieressä ja toimitus kesti alle 10 minuuttia. 

 

Autoon olen jättänyt tytön esim. mun vanhempien pihalle, jos on nukkunut ja asia on ollut parin minuutin mittainen. Kaupan pihalle en jätä, vaikka olisi vain 1-2 ostosta. Automaatilla käydessä voisin jättää, ei vain ainakaan muistaakseni ole ollut tarvetta. 

 

Kauppareissu ja lapsi kotona nukkumassa olisi ehdoton ei. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

En lähde mihinkään jos lapset nukkuu ja meillä ei oo hoitajaa (okei voin mennä tohon meijän postimerkin kokoselle takapihalle ovi auki jolloin kuulen äänet sisältä ja jos tytöt heräisi ja tulisi olkkariin, niin käytännössä näkisivät mut ovesta).

 

Meillä tilanne on juuri muuttunut kun vauva syntyi, mutta loppuraskaudesta saatoin viedä roskat lasten ollessa hereillä. Molemmat tietää missä roskakatos on ja isompi ainakin osaa tulla sinne ihan itse. Enää en lähde ainakaan ilman vauvaa, koska en luota etteikö V mustasukkasuuksissaan kävisi muksimassa vauvaa vaikkapa jollain palikalla päähän. Helpompaa siis pistää mies viemään roskat :grin:

 

Autoon saatoin jättää tytöt siksi aikaa että kannoin kauppakassit autosta sisälle, mutta yleensä käydään koko perheen voimin kaupassa jolloin toinen ottaa lapset lähtiessään autosta.

 

Kun meillä oli vain esikoinen, oltiin joskus koiravahtina mun vanhemmilla ja silloin kävin päikkäriaikaan pissattamassa koiria kerrostalosta, mutta otin aina itkuhälyttimen mukaan ja "lenkki" oli maksimissaan heidän talonsa ympäri.

 

Meilläkin on yöaikaan yhtäkkiä tullut kurkunpääntulehduksia ihan puun takaa, samoin kuume on esikolla joskus noussut yöllä yllättäen todella korkeaksi ja hänelle on tullut kuumekouristuskohtaus. Jos olisin ollut puoli tuntia poissa juuri silloin, niin ei voi koskaan tietää olisiko meillä enää esikoista.

 

Molemmat tytöt ovat myöskin sellaisia että yleensä nukkuvat yöt hyvin ilman heräilyjä mutta joskus myös heräävät kesken unien. Ennen vauvan syntymää puhuttiin molemmille siitä, että joku yö/aamu kun heräävät niin meillä saattaa olla mummi tai kummitäti tai joku muu ja me ollaan isin kanssa sillon sairaalassa.

 

Me ruvetaan esikon kanssa joskus talvella harjottelemaan yksinoloa ulkona ja sisällä, että ei tule sitten ihan puun takaa kun koulu alkaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en oo vielä jättänyt kotona ollessani lapsia yksin tänne. Maalla olen jättänyt lapsen (lapsia) sisälle nukkumaan, kun ollaan syöty pihalla. Yleensä ollaan jätetty ikkuna auki, niin sitä kuulee, jos lapsi herää. Mä en oo myöskään tottunut jättämään lasta ulos nukkumaan, kun asutaan kerrostalossa ilman parveketta, mutta maalla olen sen muutamaan otteeseen tehnyt ja silloin sit oon vähän väliä menossa ulos katsomaan, nukkuuko lapsi vielä. En osaa rentoutua, kun en kuule, jos lapsi herää.

Meillä on lähikauppa tossa ihan vieressä (olen käynyt asioilla niin, että koko reissuun menee alle 5 minuuttia), mutten silti menisi niin, että lapset jäävät yksin kotiin. Viimeksi muutama kuukausi sitten jouduin pukemaan kaikille kolmelle lapselle talvivaatteet, kun kaveri oli tulossa kylään ja olin unohtanut ruoasta tärkeän ainesosan. Kyllä se siinä vaiheessa ärsytti, muttei oikeastaan käynyt edes mielessä, että olisin jättänyt lapset kotiin yksin.

Mieheni jättää välillä lapset kotiin ja käy tuuletusparvekkeella tupakalla. Hän tekee näin vain, jos joutuu olemaan pitkään lasten kanssa yksin ilman, että lähtevät ulos (esim. jos menen illalla ulos ja tulen myöhään kotiin). Jos lapset ovat tällöin hereillä, hän laittaa pienimmän pinnasänkyyn lelujen kanssa ja isommat katsovat jotain ohjelmaa tai pelaavat iPadilla tmv. Miehellä menee siinä n. 3-4 minuuttia ja hän todennäköisesti kuulisi, jos joku huutaisi todella kovaa (tuuletusparveke on meidän keittiön ikkunan vieressä). Minusta mieheni käytös on hyväksyttävää (tai no, en oikein hyväksy sitä, että hän polttaa, mutta mielestäni lapset voi jättää tuon pituiseksi ajaksi yksin).

 

Äitini on jättänyt minut pienenä usein vaunuihin nukkumaan tuuletusparvekkeelle siksi aikaa, kun hän kävi kaupassa. En ollut kuulemma kertaakaan herännyt. Meidän lapset ei kyllä oo koskaan nukkunu niin säännöllisiä päiväunia, että olisin uskaltanut noin tehdä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm. Meillä poika nukkuu päikkärinsä lasitetulla parvekkeella ja mulla on siellä aina itkari (tai oikeastaan radiopuhelin itkariominaisuudella + 5 km kantavuudella.) Roskat voin viedä taloyhtiön roskikseen ilman itkaria, kun siihen ei mene kuin 1-2min. Suihkuun otan itkarin mukaan, mutta jos lapsi herää kun mulla on shampoot päässä, niin huuhtasen ne kyllä nopeasti pois ennen kuin menen lapsen luo.

 

Me ollaan ajateltu niin, että lapsen voi jättää nukkumaan itkarin kanssa siten, että päästään tarvittaessa parissa minuutissa hänen luokseen. Käytännössä roskat, tavaran nouto autolta tai pihalla hengaus sisältyy siihen, mutta lähikaupassa käynti ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musta tuntuu jotenkin pienemmältä pahalta jättää lapsi yksin kotiin esim. ulkona käynnin ajaksi silloin, kun lapsi on hereillä. Meillä ainakin poika vielä 4 vuotiaanakin hätääntyisi kyllä ihan mielettömästi, jos herätessä ei ketään olisikaan kotona. Ja kuten joku muukin mainitsi, meillä noi roskat ei ole sitä sorttia, että pitäisi viedä ulos tietyllä sekunnilla. Pyykkien pesunkin voi aika helposti ajoittaa muuhun kuin lapsen päikkäriaikaan. Tuntui pitkään se roskien vieminen / lapsen autoon jättäminen turhalta riskiltä senkin takia, että aina on se mahdollisuus lukita itsensä asunnon / auton ulkopuolelle.

 

Nyt pojan ollessa vanhempi on toi kynnys jättää hänet yksin vähän pienempi. Jos unohtaisin avaimet kotiin, osaisi poika avata mulle oven. Samaan tapaan pystyisin auton ulkopuolelta ohjeistamaan poikaa toimimaan, jos jättäisin autonavaimet auton sisäpuolelle. Aika harvoin tulee lähdettyä ulos postinhakuun tai roskia viemään ilman, että lähdettäisiin samalla pojan kanssa ulos / asioille, mutta sellainen tilanne, jos tulee, kysyn pojalta haluaako hän mukaan vai jäädä kotiin. Tähän mennessä on lähtenyt joka kerta mukaan.

 

Eli oma kanta on se, että nukkuvaa lasta en yksin jättäisi. Edes autoon sen kauppareissun ajaksi. Loppu on aika lapsikohtaista. 3-4 -vuotiaan lapsen voisin varmaan jättää yksin sen postinhaun tai roskien viennin ajaksi lapsen hereillä ollessa, mikäli lapsi itse tahtoo kotiin jäädä. Kauppareissun ajaksi en vielä ainakaan tota meidän poikaa jättäisi kotiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei jätetä 1v ja 4v lapsia koskaan yksin. Ainoa poikkeus on se, että kotona on vain tuo 1v ja pitää käydä heittämässä roskapussi taloyhtiön roskikseen tai hakemassa posti laatikosta. Tuolloin vauva joko nukkuu pinniksessä tai leikkii leikkikehässä, jolloin ei pitäisi sattua mitään, vaikka minuutin poissa onkin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoinen kohta 3 v, eikä häntä ole oikeastaan koskaan jätetty nukkumaan yksin ilman kuuloyhteyttä. Itkuhälytin on käytössä joka ilta, jos en jää lapsen kanssa samaan aikaan nukkumaan. Vaikka tenava on yleensä hyvä nukkuja, olisi hän varmasti jo lähes paniikissa,

ellei häntä tultaisi katsomaan suhteellisen pian heräämisen jälkeen. Osaa toki tulla itse sängystä ja huoneesta pois meitä etsimään, mutta ei pääse turvaportin takia alakertaan meidän luo omin avuin.

 

Sen sijaan jos tyttö on hereillä ja hyväntuulinen, uskallan melko hyvin jättää hetkeksi yksin. Tytölle pystyy jo niin hyvin selittämään, että missä menen käväisemään ja että tyttö odottaa sen aikaa yksinään. Saatan käydä viemässä roskat tms. pikaista. Välillä tyttö on ulkona jonkin aikaa yksin tai leikkii kauankin tyytyväisenä terassilla, ovi auki, että kuulen äänet. Tässä iässä kuuloyhteys on usein riittävää, eikä toista tarvi koko ajan vieressä vahtia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän lapset on pian kolme ja pienempi 10 kk.

Isomman voi oikein hyvin jättää sisään siksi aikaa, kun nukutan vauvaa ulkona. Tietää hyvin missä olen ja osaa tulla ovelle katsomaan, jos tulee ikävä. Postilaaikkoa kauemmas en silti mene. Postilaatikko on naapuritalon edessä. Yleensä mun ulkona ollessa pelaa iPadillä tai katsoo lastenohjelmia.

Kun hän vielä viime talvena nukkui päiväunia, saatoin hänen juuri nukahdettua (nukkui aina vähintään tunnin) käydä parin minuutin koiranpissatuslenkillä. Kyllähän mä suihkussakin lasten nukkuessa käyn, eikä sinne välttämättä kuule jos herää.

 

Meillä esikoinen sai nyt kesällä myös leikkiä omalla terassilla ulkona, kun mä olin sisällä. Ovi toki auki. Hän on tosi järki päässä -lapsi ja aika rauhallinen, tietää säännöt. Itsellä kyllä toinen silmä hänessä ja kuuntelen koko ajan mitä tekee. Nyt kylmien tultua saa mennä puettuaan ulos odottamaan mua ja vauvaa, odottelee etuterassilla nätisti.

 

 

Pienempää ei voi enää hereillä jättää, kun on niin kovin kiinni minussa ja liikkuu ja kiipeää paljon. Pienempänä, kun makasi leikkimatolla, saatoin käydä postilaatikolla. Esikoisen vuoksi ei ole tarvinnut pelätä kuopuksen kanssa jättämistä ikinä ollenkaan.

Edited by pingu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä jätän lapset sisälle (hereillä) siksi aikaa, että käyn hakemassa puita varastosta, käyn hakemassa postin tai viemässä roskat. Mutta VAIN jos joku isommista lapsista on siinä niiden kanssa - 12, 11 tai 8v, eskarilaisen kanssa pitää harkita tilannekohtaisesti millä moodilla se on, voiko jättää..

 

Jos nukkuvat yhtäaikaa päiväunia, voin jättää postin haun, yläkerrassa pistäytymisen tai roskien viennin ajaksi mutta en silti esim puiden hakemisen ajaksi kun siihen menee kuitenkin pidempään kuin se pari minuuttia. Suihkussa käyn niin (jos en ehdi ennen isojen kouluunlähtöä) että otan tytöt oven taa kodinhoitohuoneen puolelle leikkimään, kodinhoitohuoneen ovi lukkoon niin etteivät pääse siitä lähtemään, ja huutelen niille koko ajan suihkusta :D

 

Autoon en jätä kahta pienintä keskenään enkä eskarilaisen kanssa, mutta jälleen jos koululaisista joku on mukana niin voin lähikaupassa/postissa pistäytymisen ajaksi jättää (= alle 5min). 2,5v ja eskarilainen pärjäävät tuon ajan kahdestaankin autossa.

 

Ei tulisi pieneen mieleenkään ikinä milloinkaan poistua kotoa niin että lapset nukkuvat ja jäävät keskenään, ihan sama miten vähän aikaa menisi. En uskaltaisi sitä tehdä edes isojen lasten kanssa niin että eivät tietäisi. Ja tarkemmin kun mietin niin en edes niin että tietäisivät mun jossain vaiheessa käyvän jossain kun nukkuvat!

 

Muoks. Ja siis asutaan omakotitalossa.
Muoks 2. Eskarilainen haluaisi harjoitella yksinoloa mutta toistaiseksi ei olla yksin jätetty. Kerran on ollut isompien kanssa kotona 2h, kun minä läksin pienten kanssa junalle pari tuntia ennen kuin mies tuli töistä. Koululaiset nyt osaa jo olla yksin kotona, harvoin vaan tarvii olla kun minä en oo vielä töissä..

Edited by zinae

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tota, mun sisko oli esikoululainen ja mä olin ekalla kun mentiin ihan itse tarhaan ja kouluun. Siskolla oli vielä pidempi matka kun mulla. Vaikka en iste niin tekisi omille saman ikäsille, en koskaan kokenut että mun vanhemmat olis tehnyt jotain väärin. Eikä meillä koskaan siskon kanssa ollut mitään ongelmia, pärjättiin tosi hyvin. Vanhemmilla alko työ niin aikasin, että meitä ei olis voinut viedä ennen sitä. Mulla oli herätyskello ja äiti oli laittanut aamupalan valmiiksi jääkaappiin. Koulun jälkeen tulin itse kotiin, vein koiran ulos ja söin jotain, joskus kävin itse kaupassakin. Tiedän paljon mun ystäviä jotka ovat saman ikäsinä tehnyt saman. Musta nykyään tehdään lapsista tosi avuttomia, eikä luotetaa niihin yhtään. Meidän ekaluokkalainen ja jopa 5 vuotias osaa jo tehdä paljon asioita itse. Kyllä mä luotan niihin sen verran, että voin jättää ne kahdestaan kun käyn kaupassa. Mut nyt varmaan lynkataan täällä mielipiteistäni, mutta ihan sama. Jokainen tietää itse missä asioissa ja miten paljon luottaa omiin lapsiinsa. Jossain vaiheessa niihin pitää pystyä alkaa luottamaan any ways. Sitä en kuitenkaan ymmärrä että lähtee baariin ja jättää lapset yksin, ei varmaan kukaan ymmärrä. Siihen ei varmasti ole mitään kunnon syytä, et miks niin pitäisi tehdä, ei ainakaan jos vaan haluaa mennä baariin istumaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän lapset on 9v, 6v ja 2v. 

Lapset ovat olleet keskenään kotona minun käydessä roskiksella tai postilaatikolla. Olen myös käynyt ripustamassa pyykit ulos kuopuksen ollessa päiväunilla. Pojat ovat tulleet kyllä sanomaan, jos tyttö on herännyt. Autoon olen jättänyt lapset pankkiautomaatilla käynnin ajaksi, edellyttäen näköyhteyde autoon.

 

Isommat lapset ovat jääneet keskenään kotiin kauppareissunajaksi ollessaan 5v ja 8v. Reissuun meni suunilleen 30min ja naapuri tiesi poikien olevan keskenään. Lisäksi esikoisella oli puhelin, eli hädän iskiessä olisi voinut soittaa. Nykyisin pojat saavat jäädä kotiin keskenään meidän kauppareissujen ajaksi. Tuota eskarilaista en kuitenkaan yksin jätä, vaan esikoisen pitää olla kotona hänen kanssaan.

 

Meillä mies on tarkempi. Mies ei mene kuopuksen päiväunilla ollessa viemään roskia, ripustamaan pyykkejä tai hakemaan postia. Ei vaikka pojat olisivat kotona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen joutunut pari kertaa koiran ollessa vatsataudissa käymään ulkona sillä aikaa kun muksu ollut päikkäreillä. Meillä ei ole itkuhälytintä joten olen jättänyt ikkunan auki ja käyty lähipuskassa kuuloetäisyyden (=itku) päässä kun ei ole mitään tolkkua siinäkään että 10min unien jälkeen herättäisin. En tuota mielellään tee mutta en koe olleeni huono äiti sen takia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kakkonen jos on nukkumassa, niin laitan itkuhälyttimen, voidaan esikoisen kanssa näin kesällä esim. syödä ulkona. Meillä on siis omakotitalo ja asutaan syrjässä. Kakkosta en jätä yksin (10kk), mutta jos on nukkumassa niin voin laittaa esikoiselle (pian 3v) tv:n päälle, vien roskat ja käytän koiran. Yleensä tyttö haluaa kattoo oman huoneensa ikkunasta kun haen koiran kanssa postia, tulee sitten meitä ulko ovelle vastaan.

 

Mies ei uskalla lähteä tietokonetta kauemmas jos lapset nukkuu :girl_sigh:

 

Kolmonen kun syntyy niin joutuu näitä asioita miettimään uudestaan. Onneks on vielä aikaa :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on 3.5v lapsi ja muutaman kuukauden olen lasta jättänyt kotiin odottamaan omasta toiveesta kun käyn pyykkituvassa/hakemassa pyykit ulkoota. Sama homma toisin päin, eli saa odottaa pihalla jos haen jotain kotoota ylhäältä. Luotan lapseen ja reissut vie muutaman minuutin. Tunnollinen poika mitä tähän tulee ja hyvin kiinnostunut yksinolosta. Pienempänä en ole jättänyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now