Guest Paula82

Pyöräilykypärän käyttö

   155 members have voted

  1. 1. Käytätkö pyöräilykypärää pyöräillessä ?

    • Kyllä, aina.
    • Kyllä lasten kanssa pyöräillessä.
    • En käytä pyöräilykypää lainkaan.

Please sign in or register to vote in this poll.

95 posts in this topic

Miksi kausaliteetti menee juuri noin päin? Laskettelurinteessä kypärien lisääntymisen voisi olettaa johtuvan laskutyylin muutoksista eli carvingsuksista ja yhä useamman skimbaajan laskuvälineekseen valitsemista lumilaudoista kuin siitä, että kypärä on syy laskutyylinmuutoksiin. Samat syyt eli carvingsukset ja lumilaudat voisi argumentoida raajaonnettomuuksien lisääntymisen syinä kypärän käytön lisääntymisen sijaan. Rinteessä kuoleman aiheuttavan aivovamman voi saada jopa vauhditta. Siksi aktiivilaskijat käyttävät kypärää.

 

Se, ettei turvavaruste suojaa kaikelta, on erittäin huono peruste pitää turvavarustetta turhana. Pyöräilykypärän tehtävä on suojata yleisimmiltä kuolinsyiltä pyöräliikenteessä. Se, ettei elämästä selviä hengissä, ei tarkoita, etteikö järjenkäyttö sen suhteen, miten elämässä selviää todennäköisesti vanhaksi, olisi ihan paikallaan.

 

Kuolemaan johtaneita kontatessa saatuja päävammoja on tilastollisesti aika vähän. Varsinkin, jos nyt vaikka pyöräonnettomuuksiin vertaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sen takia en arvosta tätä turvallisuuden kilpavarustelua koska esim. laskettelurinteissä on ihan tutkitusti vauhdit kasvaneet merkittävästi samalla kun kypärät on tulleet yleisesti käyttöön. Toki curvingitkin tähän ovat vaikuttaneet mutta myös se alitajuinen asenne että kun suojavarusteet lisääntyy niin turvallisuus lisääntyy. Se on johtanut siihen että raajaonnettomuuksien määrä on huimassa kasvussa. Kypärä kun ei myöskään auta yhtään siinä tilanteessa kun lentää niskojensa päälle laskettelurinteessä. ;)

 

Mutta, esim. aloittelevalla lautailijalla pää kopsahtaa sekunnin murto-osassa rinteeseen, kun kantti tarraa kiinni, siinä on joskus kypäränkin kanssa kuuppa sekaisin jonkin aikaa. Olen itse lasketellut vasta muutaman vuoden, mutten voisi edes kuvitella meneväni rinteeseen ilman kypärää, varsinkin, kun laskettelukeskuksissa on aika paljon niitä "osaamistasolla aloittelija, vauhdit täysi" -laskettelijoita tuolta itäisen rajan takaa. Yhden olen niskaani jo saanutkin ja onneksi siinä oli lopputulemana vain siteen hajoaminen ja katumus, etten lukenut venäjää alkeita pidemmälle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OT:na: Mä oon itse laskija, joka kolmekymmenvuotisella (saavutus sinänsä, koska mähän olen vielä ihan nuori :D) laskijaurallani hankin kypärän siinä vaiheessa kun kannoin kaupasta kotiin ensimmäiset carvingsukseni. Syy ei ollut se, että olisin alkanut laskea kovempaa kuin edellisilläkään vaan se, että carvingsuksilla sopiva sisäsuksivirhe lennättää laskijan mun normaalilla laskuvauhdillani sen verran messevään lentoon, että tosissaan hahmotti, miksi se oma polla olisi syytä suojata. Sen koommin en ole kypärättä laskenut. Olisi kypärä päässä pitänyt toki olla jo aiemmin, mutta veikkaampa, että suksityypin muutos ja lautaan siirtyminen ovat ne tekijät, jotka kypäräsuosion takana ovat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ylipäätään liikennekulttuurissa on tapahtunut muutoksia ja se, että pyritään tekemään elämästä turvallisempaa ei musta ole mitenkään huono suuntaus (Hesarin kuukausiliitteessähän oli tähän liittyen aika mainio juttu vähän aikaa sitten).

 

Pöyräilykypärissä on myös tapahtunut valtavaa kehitystä. Siinä missä 80-luvun lopun ekat kypärät olivat hiostavia styroxpottia on nykyään tarjolla jos vaikka ja mitä kypärää. Ei sitä kypärää kannata ostaa sen paremmin itselleen kuin lapsellekaan ilman ettei kunnolla sovittele eri kypäriä jolloin voi huomata miten iso ero hyvän ja huonon kypärän välillä on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kypärä päässä kaikilla aina, kun pyörällä liikutaan. Poika on nyt opetellut potkupyöräilemään ja siitäkin ollaan ehdottoman tiukkoja, että metriäkään sillä ei ajeta ilman kypärää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käytän kypärää aina ja pakotin miehenkin ostamaan kypärän itselleen. Käytän sekä esimerkin vuoksi että oman turvallisuuden takia.

 

Aivan sama meillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä en pyöräile, mutta isäntä pitäisi saada pakotettua hankkimaan kypärä itselleen jo esimerkin vuoksi. Lisäksi mä tiedän miten urpo se on ajellessaan (kruisailee kuin viimeistä päivää) vaikka itse kuvittelee olevansa kovinkin fiksu. Mä toisinaan jo nyt välillä pelkään jos sillä kestää työmatkassa, että jos se onkin kaatunut ja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastasin "Kyllä, aina." Vaikka totuus on, että jos lähden nopeasti käymään vaikka kaupassa ja nappaan vaan avaimet ja muut rojut mukaan, kypärä usein unohtuu, vaikka se on ollut käytössä jo vuosia. Mutta pääasiassa siis pidetään koko perhe aina, mä taidan olla ainoa unohtelija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä pyöräillessä käytetään kypärää, ihan samoin kun moottoripyöräillessä ja autossa turvavyötä. Tosin tiedän että sekään ei aina auta, olen lähtenyt esim. laskettelurinteestä ambulanssilla päävamman takia vaikka oli kypärä (ilman olis varmaan henki lähteny) ja oon myös murtanu ranteeni rullaluistellessa vaikka oli rannesuojat. Eli eihän ne aina vammoja ehkäise mutta varmasti lieventävät.

 

Mut kyllä on tullut nähtyä ihan älytöntä käytöstä vanhemmilta jotka eivät käytä kypärää, eikä sitten käytä lapsikaan. Meidän talosta yksi lapsi pyysi äitiään antamaan hyllyn päältä kypärän kun ei itse yltänyt ja oli menossa pyöräilemään, mutta äiti sanoi lapselle (n. 3-4v) ettei nyt ehdi. Lapsi pyysi isäänsä antamaan sen, niin isä "opetti" ettei pyöräillessä tarvitse kypärää jos ajaa varovasti... Koska ei jaksanut nousta antamaan kypärää hyllyltä -.-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tähän mennessä olen käyttänyt kypärää suht usein, mutten läheskään aina. Esim kesähelteillä se on tupannut jäädä kotiin hiostamasta tai jos se on ollut kampauksen tiellä, sun muista huonoista syistä. Talvella olen aina käyttänyt. Mies on käyttänyt välillä, mutta vielä huonommin kuin minä.

 

Nyt kun olen raskaana, aion kyllä muuttua tarkemmaksi kypärän suhteen ja alkaa aina käyttämään ja lapsen synnyttyä tietysti myös. Se on musta tosi typerän näköistä, kun kaupungilla näkee jatkuvasti ihmisiä pyöräilemässä lasten kanssa niin, että lapsilla kyllä on kypärä mutta iakuisilla ei. Mistäköhän ne lapset sen oppii, että kypärän käyttö on noloa ja lapsellista? Mies on tästä samaa mieltä, eli eiköhän sekin taas ala käyttää kypärää säännöllisemmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ennen en käyttänyt. Lapsen saatuani tajusin miten tärkeää kypärän käyttö on. Joten nykyään on käytössä, ja haluan näyttää lapselleni esimerkkiä etti pyöräilykypärän käyttö ole mitenkään noloa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostettiin vasta keväällä kypärät, kun silloin saimme miehen kanssa vasta polkupyörätkin. Sillä mentaliteetilla mennään, että aina pyöräillessä itselläkin kypärät, koska lapsillakin tarvii aina olla. Pitää näyttää hyvää esimerkkiä. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä käyttävät kaikki kypärää pyöräillessä. Itse käytän ihan jo turvallisuuden vuoksi, mutta myös esimerkkiä näyttääkseni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä käytetään kypärää aina pyöräillessä, käytettiin jo ennen lapsien syntymää.

Vanhempi poika mainitsee aina asiasta (kovaan ääneen) kun näkee jonkun ajavan ilman kypärää tai kypärä auki :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä käytän nykyään aina, yläasteella ja lukiossa en käyttänyt, koska "kukaan mukaan ei"... Miehellä ei ole kypärää (ei siis käytä). Pari kertaa ollaan tästä neuvoteltu ja voipi olla, että tämä tulee olemaan yksi jatkoneuvottelukysymyksiä, jos lapsia jossain vaiheessa saadaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käytän kypärää aina, tosin nyt en ole paljon pyöräillyt, kun pitäisi ostaa kunnollinen pyörä. Miehellä ei ole kypärää, mutta se on hankintalistalla. Perheenä ei olla pyöräilty, sillä kummallakaan ei ole tällä hetkellä käyttökelpoista pyörää eikä poika vielä pyöräile. Kunhan saadaan pyörät hommattua, niin kaikille tulee myös kypärät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen oikeastaan koko ikäni (paria teinivuotta lukuunottamatta?) käyttänyt kypärää, vaikka omat vanhempani tai muut sisarukseni eivät käytäkään. Okei myönnetään, että ehkä 10% pyöräilykerroista menee ilman kypärää unohduksen tai helteen/hiuslookin takia... Pitäisi kyllä aina viitsiä jaksaa palata hakemaan se kypärä, jos fillaria hakiessa tajuaa unohduksen =/ Miekkosta olen yrittänyt kouluttaa myös, toistaiseksi vielä huonolla menestyksellä. Mies harrastaa maastopyöräilyä, ja metsässä on toki varusteet viimeisen päälle, mutta ei mene kaaliin, että vaikka omille taidoille tavallinen liikennepyöräily onkin helppoa, ei niitä mahdollisia muiden kulkijoiden kämmejä pysty ennustamaan. Viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsia syntyy, on miehen kyllä parempi jo esimerkin näyttämisenkin vuoksi alkaa käyttää kypärää!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Samoin meillä. Käytetään itse kypärää ja on lapselle opetettu, että kypärä on aina oltava päässä pyöräillessä. Aina kypärättömän pyöräilijän nähdessään lapsukainen kyselee ihmeissään, miksei tuolla sedällä/tädillä ole kypärää. Kiva siinä sitten selitellä, että joo pitäisi kyllä olla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä käyttävät kaikki kypärää. Me emme miehen kanssa ole kumpikaan ikinä kyseenalaistaneet kypärän tärkeyttä, ja jopa teininä ajatus henkeä suojaavan kypärän poisjättämisestä koska kampaus menee huonoksi tai koska ei ole cool, on ollut molempien mielestä  naurettava. Minut suututtaa ihan tosissaan pienet lapset, jotka matkustavat tarakalla lastenistuimessa ilman kypärää. Niinkö vähän vanhemmat lapsestaan välittävät, etteivät viitsi suojata päätä? Sillä en jaksa uskoa siihen ettei joku ymmärtäisi liikenteen vaaroja.

 

Moni on täällä sanonut, että on ostanut kypärän lapsen saatuaan esimerkin takia. Kaikki liikenteessä näkyvät aikuiset ovat esimerkkinä nuoremmilleen, myös ne joilla ei ole omia lapsia. Onneksi pienet lapset uskovat vanhempiaan eivätkä yleensä kyseenalaista kypärän käyttöä vaikka näkisivät muita ilman, mutta mitä isommaksi lapset kasvavat, sitä enemmän he katsovat "yleistä käytäntöä" eli sitä, mitä likenteessä näkee. Siinä mielessä ei ole ihan vain oma asia käyttääkö kypärää vai ei, lasten ja nuorten kypärän käytön opetus on yhteisvastuullista.

Meidänkin lapset kyselevät kovaan ääneen kypärättömän pyöräilijän nähdessään, miksei tuolla ole kypärää ja sanovat ettei noin saisi tehdä. Minusta se ei ole yhtään kiusallista, lapsethan ovat ihan oikeassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En mä nyt kokisi, että muiden pitäisi yhteisvastuullisuudesta kypärää käyttää. Kyllähän ne lapset nyt miljoonassa muussakin asiassa näkee, että asioihin ei ole yhtä ainoaa vastausta ja vaikka ns. olisikin niin kaikki ei toimi oikein. Ennemminkin olisi pumpulissa kasvattamista opettaa lapsille että kaikki toimii samallalailla. Kyllähän juhlissakin on humalaisia vaikka lapsen haluaisi kohtuujuomiseen opettaa, samoin lasketellessa tai luistellessa kaikki ei käytä kypärää. Kuinkahan moni itse täällä käyttää kypärää eism. luistinradalla vaikka lähes kaikilla lapsilla näyttää olevan pakko käyttää sitä?  Ja itseasiassa pyöräkypärän käytöstäkään en nyt ole ajatellut tehdä lapsille sellaista asiaa, että ilman sitä ajavat olis ääliöitä. Sinänsä joo, kun on laittomaksi nyt laitettu, mutta itse pidän edelleen kypäräpakkoa yliholhoamisena vaikka meillä sitä käytetäänkin.

 

En tuu koskaan vaan ymmärtämään sitä pointtia, että miten kypärätön ihminen voi vahingoittaa muita kuin itseään? (pl. toki kuollut vahingoittaa läheisiään) mutta esim. rattijuoppoa ei laiteta pakkohoitoon koska se olisi yliholhousta, samoin automaattisesti tuleva rattilukko olisi yliholhousta vaikka rattijuoppo ennenkaikkea asettaa muut ihmiset hengenvaaraan, onhan nyt esim. kävelijät ja pyöräilijät paljon suuremmassa vaarassa kuin rattijuoppo itse auton sisällä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now