Sign in to follow this  
Followers 0
Drusilla

Liikunta päiväkodissa

5 posts in this topic

Sari Sarkomaa kirjoittaa blogissaan 3.6. päiväkotien liikunnasta seuraavaa:

"Reipasta liikuntaa on päiväkodissa puoleen päivään mennessä keskimäärin vain 24 minuuttia. Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen tulos on otettava vakavasti. Päiväkodeissa on tietenkin eroja, mutta jos liikuntaa on saman verran iltapäivällä, ei päivittäinen määrä ole kummoinen. Varsinkaan jos lapsi ei liiku päivähoidon ulkopuolella."

http://blogit.iltalehti.fi/sari-sarkomaa/2013/06/03/liikkumattomat-lapset/

 

Mitä ajatuksia tämä herättää?

 

Oman päiväkotimme puitteissa lapsille on mielestäni jätetty tilaa sekä leikkiin että liikkumiseen. Lisäksi järjestetään yhteisiä jumppatuokioita. Ottaen huomioon sen, että päiväkoti ulkoilee kaksi kertaa päivässä ja juuri iltapäivän ulkoilu on se, jossa reippaaksi laskettavaa liikuntaa varmimmin tulee runsaasti, en pidä kovin mielekkäänä, että tutkimuksen tulos yleistetään suoralta kädeltä siihen, etteivät päiväkotilapset liikkuisi riittävästi ja siellä muhisi kansanterveyspommi. Jos liikunta pakotetaan aamupäivään, on se helposti pois muusta vapaasta leikistä, metsäretkistä, käsitöistä jne., mitä päiväkoti nyt tekee ennen lounasta ja nukkariaikaa.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun tytöllä oli edellisessä päiväkodissa kerran viikossa "salipäivä" eli koko porukka oli salissa liikkumassa. Myöhemmin isommat (joihin mun tyttökin kuului) sai läheiseltä koululta vuoron ja liikkuivat siis tunnin verran siellä koulun salissa (kerran viikossa). Sen lisäksi toki ne perinteiset aamupäivän ja iltapäivän ulkoilut päivittäin. Mä en koe, että lapsi saisi vähän liikuntaa. Varsinkin kun tiedän, että tyttö rakastaa kiipeilyä ja juoksentelua. Uskon kyllä, että lapsi liikkuu ihan tarpeeksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tytön päivähoitopaikassa eikä myöskään meillä töissä ole erillisiä jumppatuokioita, mutta aamuin illoin ulkoillaan aina (aamulla 45-60min ja iltapäivällä hakuajasta riippuen 45-90min) eikä lapset todellakaan seisoskele siellä... että en kyllä menis sanomaan että liikkuvat jotenkin liian vähän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Päiväkodissa työskennelleen näkökulmasta komppailen Ida-Maria. Harva lapsi siellä pihalla paikallaan seisoskelee - kai se liikkuminen on liikuntaa vaikkei mitään "hikirehkimistä" oliskaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kysehän oli reippaasta liikunnasta eikä liikkumisesta ylipäätään, toisin sanoen samasta ongelmasta kuin aikuistenkin kohdalla - vaikka ulkoiltaisiin tai harrastettaisiin ns. hyötyliikuntaa vaikka kuinka paljon, se ei välttämättä riitä kuntoiluksi. Esimerkiksi aikuisilla pihatöistä oikeastaan vain halonhakkuu, lumityöt ja erittäin rivakka haravointi käyvät kuntoliikunnasta, kaikki muu on vain ulkoilmasta nauttimista. Lastenkin pitäisi hengästyä kunnolla (harjoittaa sydäntä, keuhkoja ja verenkiertoelimistöä), hyppiä ja pomppia (vahvistaa luustoa) jne. Jos isokin osa hoitopäivän ulkoilusta kuluu keinussa tai hiekkalaatikolla istuen, lapsi ei saa tarpeeksi reipasta liikuntaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0