TrioHilpeät

Kunnallisen päiväkodin hakeminen, hankalaa?

16 posts in this topic

Onko mulle nyt vaan noussut joku peikko omaan päähän vai onko kunnallisen pkpaikan hakeminen hankalaa?

 

Jotenkin tuntuu, että vastauksen paikasta saat säkällä kk ennen tarvetta, sit sua heitellään ties mihin kolkkaan. Siihen mihin oot hakenut et ainakaan pääse. Jos erehdyt soittamaan sille päätöksiä tekevälle niin,  tädit on *tus asenteella, nim miksi soitat ja lisäät meidän työtä. Pitäis olla jotenkin skarppina siitä mikä pk on hyvä ym...

 

Meidän kuntana on Espoo, mut ei tää taida urbaanin legendan mukaan olla ainoa paikka jossa näin.

 

Mua ei siis ahdista hoitoon vienti, vaan se, että haluaisin että kaikki olisi selvää heti. Oon hakenut paikkaa 10kk etukäteen, heti kun tiedettiin mihin muutetaan. Tähän asti muksut on olleet kotona, mutta 3 ja 5v haluaisivat jo ihan oikeasti jotain seuraa. En tarvitse täyttä päivää tayttä viikkoa, mutta sosiaalista kontaktia, ryhmään kuulumista ja uuden alueen kavereihin tutustumista kyllä. Siksi en myöskään haluaisi tulla sijoitetuksi hevon kuuseen, koska noita kaverisuhteita on vaikeampi ylläpitää, kuin jos olisi "oman pihan" (alueen) lapsia hoidossa. Lisäksi meillä ei ole autoa, joten kauemmas heittäminen olisi sikälikin melko haastavaa.

 

Stressaanko turhaan? Hoituuko tää oikeasti ihan kivuttomasti, vai tarviiko mun vaatia oikeuksia ja ruveta soittamaan perään ym?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä hain myös pk-paikkaa tosi aikaisin, kun tiesin mihin haluan (Helsingissä ollaan). Täällä toimi palvelu hyvin, seuraavana päivänä nettihakemuksen laittamisesta pkjohtaja soitti ja varmisti kaikki tiedot, kertoi myös että elokuussa aloittavat valitaan touko-kesäkuussa, että sitä ennen ei turhaan kannata kytätä puhelinta. No, tieto tuli myöskin pkjohtajalta puhelimitse, ei päästy "hänen päiväkotiinsa" mutta tarjosi muita. Meidän tapauksessa oli pakko hyväksyä joku muu kuin mihin oli haettu, mutta onneksi tarjosi kuitenkin meitä lähinnä olevaa paikkaa jossa on tilaa (200m lisää matkaa vrt. meidän toivomiin paikkoihin). Suostuttiin siis siihen. Samalla sovittiin tarkempi aloituspäivä, myös puhelimitse saman hlön kanssa.

 

Seuraavassa vaiheessa me ollaan yhä, eli tutustumista pk:hon pitäisi varata ja suunnitella.

 

All in all, mun mielestä ainakin täällä tää systeemi on toiminut hienosti, että vaikkei päästy niihin mitä toivottiin niin ei jouduttu kuitenkaan kauas ja muutenkin "palvelu" tosi ystävällistä ja asiallista, vaikka kerran soitin tyhmän kysymyksen kanssa varajihtajalle selittäen asiani samalla kun kuuntelin lasten ei niin ystävällistä karjuntaa taustalla :grin: oli siis ehkä huono hetki, mutta malttoi silti asiallisesti kanssani hetken keskustella ja pääsikin poistumaan puhelun aikana lasten luota puhumaan tarkemmin, eli tuli kai joku hänet pelastamaan ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tähän asti muksut on olleet kotona, mutta 3 ja 5v haluaisivat jo ihan oikeasti jotain seuraa. En tarvitse täyttä päivää tayttä viikkoa, mutta sosiaalista kontaktia, ryhmään kuulumista ja uuden alueen kavereihin tutustumista kyllä. 

 

Me asutaan myös Espoossa ja kauhistuttaa jo valmiiksi tuo tuleva päiväkotipaikkojen haku... mutta, tuli vaan mieleen, että jos ei täyttä päivää ole tarkoitus tehdä, niin mites olisiko teidän alueella kerhotoimintaa? Sehän on kotihoidossa oleville 3-5 -vuotiaille tarkoitettu, juurikin tota sosiaalista kontaktia ja ryhmässä toimimista. Meidän alueen kerho on ainakin kovin tykätty naapurin lasten keskuudessa ja sinne itsekin ollaan esikoinen nyt pistämässä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Espoossa on joillakin alueilla todella vaikea päivähoitotilanne ja niillä ei hirveän paljon etukäteen saa tietää, että minne oma lapsi sijoittuu, vaikka paikkaa olisi hakenut hyvissä ajoin. Jos ei paikkaa saa omalta alueelta niin ensisijaisesti sitten katsotaan lähintä viereisen alueen paikkaa. Haussa kyllä otetaan huomioon myös vanhempien työmatkat ja millä kulkuvälineellä niitä pystyy kulkemaan (onko omaa autoa vai ei, mitkä julkiset menee läheltä jne.). Olin viime talvena kuuntelemassa yhden Espoon ph-alueen johtajan infotilaisuutta ja hän sanoi, että tilanteet muuttuvat tosi nopeasti ja esim. viime syksynä näytti siltä että kaikki lapset eivät saa heidän alueeltaan hoitopaikkaa tammikuulle vaan heidät joudutaan sijoittamaan viereisille ph-alueille. Sitten tammikuussa he kuulemma olivat monttu auki, kun heillä olikin yhtäkkiä 10 tyhjää paikkaa täytettäväksi :D Kuulemma Espoossa on joillain alueilla niin suuri muuttoliike tai lapsia otetaan muista syistä pois hoidosta, että päivähoitopaikkojen ovet käy yhtä vilkkaasti kuin Stokkan ovet, tämmöistä vertausta hän käytti :grin: Sain sieltä päivähoitoinfosta myös hyvän vinkin, että kannattaa sähköpostilla lähettää soittopyyntö päiväkodin/ph-alueen johtajalle, niin varmasti sitten soittavat sellaisella hetkellä että voivat rauhassa puhella :) Nettisivuilta löytyy tiedot kyllä.

 

Mulle jäi vähän huono maku suuhun ekasta puhelusta oman alueen ph-vastaavalle, mutta taisin vaan soittaa huonona hetkenä (en ollut vielä kuullut soittopyyntövinkkiä) ja häntä ilmeisesti ärsytti se, että meillä ei ollut vielä avointa hakemusta. Muttakun sitä varten just yritin soittaa lisätietoja että osaisin täyttää hakemuksen oikein :rolleyes: No sittemmin tämä sama henkilö oli ihan avulias kyllä, kun soittelin meidän hakemuksen perään ja ilmeni, että yhteispalvelupiste oli hukannut meidän hoitopaikka-anomuksen eikä se ollut koskaan saapunut perille! :girl_impossible: Että todellakin kannattaa soitella sen oman hakemuksen perään.

 

Espoossa ainakin päiväkoteihin saa käydä tutustumassa etukäteen ennen kuin tekee päätöstä, että minkä laittaa suosikkivaihtoehdoiksi. Soittaa vaan päiväkodin johtajalle ja sopii siitä etukäteen. Perhepäivähoidosta/ryhmiksistä en tiedä, mutta kai niistäkin voi kysyä? Luulisin kyllä että niihinkin saa käydä tutustumassa. Parhaat vinkit eri päiväkodeista olen kyllä saanut puskaradion kautta esim. avoimessa päiväkodissa lapsen kanssa käydessä.

 

TrioHilpeälle mäkin kyllä suosittelen kerhoa, koska sieltä voisi löytyä myös kivoja leikkipuistokavereita kerhopäivien ulkopuolellekin. Kerhoa voi käydä 1-4 kertaa viikossa, 2-3h kerrallaan. Tai jos päivähoitopaikan ihan haluat niin soittele ihmeessä perään! Voi kyllä olla, että et nyt heinäkuussa saa melkein ketään kiinni, koska useat päiväkodit ovat kiinni ja johtajat kesälomilla. Elokuussa sitten taas onnistuu kyllä.

Edited by forgetmenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me haettiin paikkaa elokuusta alkaen, paperit pistettiin helmi-maaliskuussa kun oli ns. virallinen haku. Saatiin tieto paikasta toukokuun loppupuolella puhelimitse aluejohtajalta. Saatiin paikka ensisijaisesta toiveestamme! Päästiin nyt kesäkuussa tutustumaan päikkyyn, käytiin kerran yhdessä ja kerran lapset oli siellä parin tunnin ajan kokeilemassa. 

Kuuleman mukaan täälläkin (pienempi kaupunki pirkanmaalla) on joka paikka täysi, joten olin varautunut ettei päästä edes toiseen toiveeseemme. Yllätyin positiivisesti kuitenkin!

Olikohan huhti-toukokuun vaihde kun pistin aluejohtajalle sähköpostia ja kyselin, että koska paikoista tulee tieto. Sain ystävällisen ja asiallisen viestin takaisin ajankohdasta ja ilmoitustavasta. 

 

Meidän kokemukset siis ehdottoman hyvät, ei valittamista. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän lähimpään kerhoon tulee matkaa puolisen tuntia lasten kanssa kävellen. Lisäksi olen hakenut kerhopaikkaa isommalle myös tuolloin helmikuussa. Sitä ei ole vielä kuulunut... Srk kerhoon saatiin sisaruspaikat, mutta 2x viikossa 2,5h on mielestäni tosi vähän 5veelle. Syksyllä ovat tuolla eniveis.

 

Meillä siis tarve olis vasta vuodenvaihteessa. Elokuu varmaan olis ollut muutoin kannattava, mutta toisaalta taas en kokenut mielekkääksi ruveta työttömäksi pkpaikan takia 3,5kkksi. Olisi tuosta tietysti rahaa enemmän saanut, mutta musta on ihan kivaa nauttia noista isommista vielä ennen vauvaa. :)

 

Meiltä puuttuu siis asukaspuisto läheltä, samoin lähin avoin suljettiin homeen takia. Ja joo, meidän alue taitaa olla noita ns. Täysiä alueita. Ja siis koska kerhot ja aspuistot on kauempana, niin siellä harvoin myös tapaa tätä lähijengiä. Lisäksi kun valitsee tällaisen ns hyvän alueen niin lähes poikkeuksetta kaikki on hoidossa 1v eteenpäin. Tänne alueen lapset siis tapaa tarhassa.

 

Meillä mies tekee ihastuttavasti useamman viikon ulkomaan keikkoja ja aika tiheään tahtiin. Silloin kun hän on paikalla niin kaupassakäynti, siivous ja oma aika on ihan ok, mutta noina yh viikkoina haluaisin sellaisen min 5h hengähdystauon pari kertaa viikossa. Tämä siis koskien aikaa tulevan kolmosen kanssa. Jos mun pitää ilman autoa viedä ja hakea lapset kerhosta 0,5h matkan päästä ja siinä välissä käydä kaupassa, niin en koe kovin toimivaksi yhtälöksi! VOISIHAN sitä tietysti käydä kolmekin kanssa... ;)

 

Kiitos kaikille kommenteista, lisää otetaan vastaan.

 

Erityiskiitos forgetmenotille tuosta soittopyyntövinkistä. Taidan kokeilla tuota ja vaikka uusia sitten elokuussa, jos sitä ennen en ole saanut soittoa.

 

Muoks. Tai ehkä odotan elokuulle. Ei tää nyt niin hätäistä ole.

Edited by TrioHilpeät

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en enää muista mitä siellä talven ph-infossa sanottiin, mutta luulen että ei ne jaa niitä ensi tammi-helmikuun hoitopaikkoja ennen kuin varmaan marraskuun paikkeilla. Kerhopaikat keväälle ainakin jaetaan marraskuussa. Silti kannattaa kyllä ehdottomasti soittaa, että pysytte mielessä ja painottaa sitä, että matka kerhoon olisi hankala, olet pitkiä aikoja yksin vastuussa kotona jne.! Etteköhän ole aikast ykkössijoilla lähimpään hoitopaikkaan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Espoosta myös, erittäin hyvältä alueelta, pk-paikka haettu pojalle tammikuun puolivälistä jolloin hän täyttää 2v. Päiväkodin johtaja sanoi kun käytiin tutustumassa, että alkavat jakaa tammikuun pk-paikkoja heti elokuussa. Meidän alueella kuulemma 1/3 pääsee oman alueen päiväkotiin, loput lähialueille.

Edited by Arby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Espoossa mekin, elokuussa aloittavat tytöt pk:ssa ja ilmeisesti kanssa täydellä alueella, sillä ei päästy alueen yhteenkään päiväkotiin vaan ihan viereisen alueen rajalle. Matkaa tulee kävellen 35min/suunta, julkisilla pääsee ok (vajaa 25min koska kiertää). Kokeillaan nyt eka vuosi tuolla, keväällä pistetään siirtohakemusta päälle lähemmäksi, jos käy ihan mahdottomaksi.

 

edit. hakemus jätettiin joulukuussa, toukokuussa saatiin tietää paikat.

Edited by mirde

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me haettiin myös Espoosta paikkaa pari vuotta sitten. Hakeminen ei ollut hankalaa, mutta vastausten ja perustelujen saaminen oli tosi vaikeaa. Kilometrin säteellä oli mun laskujen mukaan viisi kunnallista päiväkotia, joissa oli pienten lasten (alle 3v.) ryhmiä. Kävin tutustumassa pariin jo 6kk ennen hoidon tarvetta (tarve siis syyskuusta alkaen) ja haettiin muistaakseni 5 kk aikaisemmin. Vastaus saatiin 7 viikkoa ennen hoidon aloitusta. Päiväkoti oli kyllä lähialueella, mutta ei kumpikaan toivotuista ja meille annettiin "päiväpaikka" vuoropäiväkodista. En edes tiennyt, että tuollainen on mahdollista. Ryhmässä olisi siis ollut pääosin vuorohoidettavia lapsia ja muutama "päivälapsi". Olemme molemmat miehen kanssa päivätöissä ja haettiin ihan klo 8-16 päivähoitoa. Hyvänä puolena ryhmässä olisi ollut usein pienempi lasten määrä/aikuinen, mutta toisaalta yhdestäkään ryhmässä aloittavasta aikuisesta ei vielä ollut tietoa (hoitajien vaihtuvuus muutenkin pk:ssa suurta) ja päiväkoti odotti remonttia, mikä sitten myöhemmin alkoi ja kaikki joutuivat muuttamaan väliaikaisiin tiloihin. Päädyttiin lopulta yksityiseen perhepäivähoitajaan, kun vapaa paikka löytyi ja olin tosi tyytyväinen ratkaisuun.

 

Vanhemman lapsen kohdalla tuo olisi voinut mennäkin, mutta 1v 1kk vanhalle ympärillä vaihtuvat hoitajat, lapset ja ympäristö tuntui omasta mielestä liian suurelta rasitteelta, vaikka joku hoitajista olisikin tehnyt pääasiassa päivävuoroa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen kohdalla Vantaalla haettiin 4,5 kuukautta ennen hoitopaikkaa ja hoidon tarve alkoi marras-joulukuun vaihteessa. Hakemuksesta soitettiin seuraavana päivänä ja tarkistettiin tiedot yms. mutta sen jälkeen tuli täysi hiljaisuus. Puolitoista kuukautta ennen hoitotarpeen alkua soiton hoitopaikoista päättävälle ja sen jälkeen soittelinkin hänelle joka ainoa viikkoa, kunnes paikka irtosi. Paikka irtosi vain 2 viikkoa ennen hoitotarpeen alkua! Paikka saatiin ihan eri alueelta ja ei edes viereiseltä alueelta, mistä haettiin. Päiväkotiin oli meiltä kotoota matkaa reilu 6 kilometriä, julkisilla matkaan olisi mennyt n. 45 minuuttia ja vaatinut yhden vaihdon. Tarhalta minulla olisi sitten kestänyt työmatka melkein 2 tuntia 3 vaihdolla.  Meidän oli pakko tuolloin hommata toinen auto, kun ei saatu vuoropäiväkotipaikkaa ja mies ei ilman autoa päässyt vuorotöihin.

 

Siirtohakemuksen kanssa kaupungin sisällä kävi sitten huomattavasti paremmin viime syksynä. Muutetiin toiselle puolelle kaupunkia ja laitettiin hakuun uuden kodin lähin päiväkoti. Ilmoitin, että ajan vaikka elokuuhun asti vanhaan tarhaan, mutta uuden alueen muut päiväkodit ei kelpaa. Saatiin uudesta päiväkodista paikka 2 viikossa, ennen kuin ehdittiin muuttaa :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me asutaan Helsingissä ja täälläkin on aika huono päiväkotitilanne. Me ollaan 2 otteeseen jouduttu hakemaan paikkaa pikaisena (eli 2 viikossa). Ekalla kerralla se hakeminen meni suht vaivattomasti, vaikka paikka oli suht kaukana (25 minsaa bussilla). Silloin se vielä jotenkuten toimi, kun piti viedä vain yksi lapsi. Tokalla kerralla mies soitti aika monta ihmistä läpi ja kaikki vaan sanoi, ettei varmaan saada paikkaa mistään lähimailtakaan, mutta sit yks sanoi, että oli kuullut, että yhteen uuteen päiväkotiin ollaan avaamassa uutta ryhmää ja mies sit soitti tämän päiväkodin johtajalle ja saatiin sit paikat lapsille (piti seuraavaan päivään mennessä ilmoittaa, otetaanko paikat vastaan). Taas oli pitkät matkat (esim. miehellä n. tunnin matka töihin päiväkodin kautta julkisilla vrt. 15 minsan kävelymatkaa).

Tämä kaikki vaikutti siihen, että päätettiin hakea esikoiselle päiväkotipaikkaa kielikylpypäiväkodista tästä läheltä. Siellä koko ryhmä aloittaa samaan aikaan, joten mahdollisuudet saada paikka on hyvä. Poika sit oli siellä jo koko viime vuoden ja jatkaa siellä. Pienemmille piti hakea paikat nyt elokuusta ja saatiin ykkösvaihtoehtoon paikat, kun sen päiväkodin johtaja on sama kuin esikoisen päiväkodin. Olen siis varma, että tämä seikka vaikutti asiaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei asuta pk-seudulla, mutta meillä hakeminen kunnan pk-paikkoihin kehotetaan tekemään n.4 kk ennen hoidon alkua, jos mahdollista. Jos aloittaa elokuussa hoidon niin siitä tulee ilmoitus jo toukokuun lopulla, mutta muussa tapauksessa ne pitää joka kuukausi kokouksen kuun 20.päivän tienoilla ja katsovat tilanteen. Eli tiedon paikasta saa n.kuukausi etukäteen. Mä stressasin tätä asiaa myös aika lailla ja oisin halunnut saada tiedon aiemmin, mut toisaalta kyllä sitä aikaa sit kumminkin ihan hyvin jää. Me soitettiin n.kaks kuukautta ennen hoidon alkua pk:n johtajalle ja tiedusteltiin paikkatilannetta, jolloin sanottiin, ettei meidän lähipäiväkodeissa oo paikkoja. Lopulta kumminkin saatiin paikka aivan meidän kodin läheltä. Tilanne elää niin paljon tuolla, että vaikka ensin sanotaan ei oota niin sit saattaakin järjestyä paikka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä alkaa lasten hoitorumba ensi viikolla eikä meillä ole vieläkään hoitopaikkaa. Hakemus on jätetty ajoissa, mutta kolme viikkoa ennen töiden alkua rupesin soittelemaan perään ja sitten vasta asiaa rupesivat hoitamaan. Loppujen lopuksi kunnallisella ei ollut tarjota tytöille paikkaa samaan hoitopaikkaan tai edes samaan osoitteseen. Ja itse soitin joka ikiselle eri alueen vastaavalle ja kukaan ei tuntunut tietävän mistään mitään, sanoivan vaan että soita tälle tai tälle. Näin toimii hommat Jyväskylässä. Nyt haetaan yksityiselle kun ei kerran kunnallista ole tarjolla. Todella stressaavaa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään saatiin päivähoitopäätös pojalle, tasan 3kk ennen kuin hän aloittaa hoidossa. Espoo kyseessä. Hakemuksen jätin jo alkuvuodesta. Ja paikka saatiin meidän kolmannesta vaihtoehdosta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now