Iridessa

Tyhmät kysymykset lapsettomuushoidoista, vol. 2

486 posts in this topic

Laura24: Toivotaan, että saisit lääkkeet :)

 

Tosin ainoa huono puoli tässä on se, etten vieläkään tiedä ovatko putket auki :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun tyhmä kysymys koskee toista kierrosta: Meillä on kaksivuotias lapsi, joka sai alkunsa ekasta inseminaatiosta kahden vuoden yrityksen jälkeen. Inssi tehtiin yksityisellä, mutta oltiin jonossa kunnalliselle puolelle inssiin ja oltaisiin ilmeisesti päästy sinne seuraavaan kiertoon. Mulla on vaikeahko endometrioosi, jota siivottiin laparoskopiassa n. vuosi ennen kun raskaus alkoi inssillä. Me ollaan vähän niinkuin päätetty miehen kanssa, että haluttaisiin yrittää saada kuitenkin vielä toinen lapsi. Mihin tahoon mä voisin olla yhteydessä raskauden suunnittelun tiimoilta? En ole uskaltanut lopettaa e-pillereitä vielä, sillä endon uusiminen pelottaa. Pääseekö (yksityisellä)inssillä lapsen saaneet jotenkin suoraan julkiselle hoitoihin, vai vaaditaanko taas vuoden yritys kotikonstein? Vaikuttaako endometrioosi tilanteeseen jotenkin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruuti, en jaksa uskoa että pitäisi vuotta yritellä kotikonstein kun sulla on kuitenkin diagnoosi. Sut (teidät) on kuitenkin jo tutkittu kertaalleen ja syykin on löytynyt. Voithan sä käydä omassa tk:ssa lääkärissä ja kysyä miten edetään. Jonothan on niinkun kaikki tietää mitä on julkisella puolella, mut kyllä mun mielestä ois aika kohtuutonta jos vuosi pitäisi odotella. Tää nyt oli vaan arvailua eli mitään varmaa tietoa mulla ei ole :) se kyllä vaikuttaa hoitojen määrään julkisella puolella kun teillä yksi lapsi on jo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kanssa kannan kysymykseni kekoon; meillä on 22.1 kimppakäynti NKL:lle jossa käydään tutkimusten tulokset läpi. Tapahtuuko tuolla käynnillä muuta, esim ultra tms? Saakohan jo tuolla visiitillä mahdollisia lääkityksiä, vai pitääkö odotella varsinaisiin hoitoihin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valoisa: Meillä ainakin ultrattiin mut ja tutkittiin miehen kivekset ja siitin epämyodostumien varalta. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä alkaa ensimmäinen IVF ensi kierrosta ja olen onnistunut kehittämään itselleni oikein kunnon pelon tulevasta punktiosta. Kipukynnykseni on vuosien myötä kasvanut kaikenlaisten toimenpiteiden vuoksi, joten ihan pienestä en älähdä mutta tämä pelottaa. Myönnän! Lääkäri sanoo, että kyllähän se tuntuu mutta se ei nyt todellisuudesta kerro yhtään mitään. Ja tuntuu, että joillekin se on helppo homma, toisille se on ollut suorastaan järkytys. Joten miten on, kuinka paljon se oikeasti sattuu? Tiedän toki kuinka yksilöllistä se on mutta en oikein tiedä kumpi on harvinaisempaa, se kivuttomampi vai kivuliaampi kokemus.. Ja mitkäköhän asiat siihen vaikuttavat? Saa kertoa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on yksityiseltä klinikalta hyvä kokemus, sanoivat että heti jos alkaa sattua niin saa pyytää lisää lääkettä. Kerran pyysin ja sekin oli varmaan "turhaa" kun oli tyyliiin kaksi rakkulaa enää keräämättä. En sitä silloin tajunnut kun pelkäsin mahdollista alkavaa kipua.

Edeltävä punktiokerta on julkisella puolella (NKL) ja siellä kyllä sattui, muistan että mietin silloin että sattuikohan se enemmän kuin synnytys (no harmi kyllä synnytys sattui kyllä enemmän :D). Yksityiseltä kommentoivat, että siellä on vähän eri lääkkeet käytössä. Olisikohan jotenkin sitten henkilökohtainen juttu miten mitkäkin lääkkeet toimii, tuskin ne julkisella puolella tahallaan huonoja lääkkeitä antavat. Mulla jouduttiin kyllä ekalla punktiokerralla enemmän ronkkimaan ja hakemaan niitä munarakkuloita joten se varmaan osaltaan teki sen kipeämmäksi.

Mutta ei noista kerroista mitään traumoja jäänyt, eli jos raskaus siitä alkaa niin on kyllä ollut sen arvoista!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla on yksi punktio takana ja oma kokemukseni oli suht kivuton. Panikoin sitä kyllä etukäteen jonkin verran, ja en todellakaan koe omaavani korkeaa kipukynnystä. Silti toimenpide oli tosi "helppo" ja ajattelinkin että tämäpä olikin ihan piece of cake ja panikoin aivan turhaan. :)  

 

Ja toimenpiteen aikana tosiaan saa lisää kipulääkettä, jos tuntuu siltä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täälläkin nyt yhden punktion kokeneena niin toimenpide oli omalla kohdalla kivuton. Esilääkkeeksi sai Paratabs 1g, mitä sihtikurkkuna en voinut ottaa, sekä tujumpaa kipulääkettä ja Diapam 10mg, joka sekään ei tuntunu missään. Suoneen juuri ennen toimenpidettä sai Rapifenia, ja se humahti aika hyvin kaaliin :D Keräys ei sattunut yhtään, mutta puudutepiikki tuntui samalla lailla inhottavalta kuin hammaslääkärissäkin.

 

Jälkikäteem vähän tulee vuotoa, ja nyt illalla vatsa tuntuu yhtä turvonnelta kuin ennen punktiota :D Peruskipuläääkkeet onneksi auttaa siihen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oon hämmentynyt. Saatiin klinikalta (yksityiseltä) pari piikki reseptiä ja ohjeet että aloitatte sitten kun haluatte (siis kp 1 ensi kierrosta tai sitten jonkun myöhemmän kierron alussa, jos haluatte). Ohjeeksi että soitelkaa jos aloititte niin sitten n. kp 13 ultraan. Saate sanoina, että saisit olla kyllä laihempi (mun BMI 31). Vähän orpo olo. Noinko se yleensä menee? Meillä siis kai lyhyt kaava. Jotenkin luulin että ultrataan useammin?! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos paljon, Pekaani, Silvia ja Starlight87! Mieleni huojentui jo nyt. Ehkä pelkään sitä enemmän kuin olisi tarvis, sitä niin helposti jää juuri ne kauhutarinat mieleen. Ja onhan siihen luotettava, että siellä hoidetaan kivunlievitys hyvin ja tarvittaessa lisätään. Nyt jos koskaan olen ihan mielelläni aineista vähän sekaisin :D Ja kyllä sitä on aivan varmasti pahempaakin läpikäyty, joten eiköhän siitäkin selvitä. Ja jos tämän kaiken jälkeen siitä lapsi saa alkunsa, tiedän että se on moninkerroin sen arvoista. 

 

maiqu, kuulostaa kyllä omaan korvaan hieman omituiselta. Itse olen kunnallisella hoidossa ja siellä on ehdottoman tarkkaa ettei mitään pistoshoitoa aloiteta ilman lupaa kierron alkaessa, eli kp 1 on aina soitettava polille. Reseptit on ja muut suunnittelut tehty jo aiemmin mutta silti käytäntö on joka kierrossa tämä. Itselläni on IVF vasta ensi kiertoon, joten vielä ei ole ultrista kokemusta mutta jos oikein muistan niin eka ultra olisi noin kp 7...

Share this post


Link to post
Share on other sites

maiqu, siis oliko kyse oviksen induktiosta vai IVF-hoidosta? Ensimmäisessä vaihtoehdossa tuo kuulostaa mun korvaan aika tyypilliseltä, mullekin lyötiin yksityisellä resepti kouraan ja käskettiin varata seurantaultra kp10-13 sitten kun aloittelen. Jos kyse oli IVF:stä niin aika oudolta kuulostaa. Kyllähän sielläkin pitäisi olla tarkka tieto hoitosuunnitelmasta. Munkin käskettiin soittaa polille heti kp1 ja varata uä n. kp 5-8.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ivf-hoito. Tarkistin paperini uudelleen. Ensin pisti pistää jotain E:llä alkavaa kerran ja sitten myöhemmin jotain toista päivittäin. Ja se ultra olikin kp 8. Eli ehkä muillakin on mennyt samalla tavalla?! Kai se selviää kun pistää vaan ja katsoo miten käy, epävarma olo vaan jäi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

maiqu, oliko se Elonva? Mulla on sama nyt ensi kierron hoidossa. Se on tosiaan pitkävaikutteinen ja pistetään vain kerran ja sitten muutaman päivän päästä ultrataan ja jos tarvitsee vielä lisää niin sitten pistetään toista pistosta päivittäinen annos. Jos jäi epävarma olo, ainahan sinne voi soittaa uudestaan ja varmistaa mikä jäi mietityttämään...

 

Tuli tuosta punktiosta mieleen toinen kysymys, eli millainen fyysinen vointi sitä oikeasti on silloin stimulaation aikana? Lääkärin kanssa juteltiin ja hän mainitsi vatsakivut ja turvotuksen ja että joillakin on jopa vaikea hengittää kun vatsa on niin turvonnut. Millainen olo teillä on ollut, onko ollut muita oireita ja kuinka kipeä se vatsa on? Riippuu toki tietenkin ihmisestä ja vasteesta. Mietin asiaa erityisesti siksi koska minulla olisi tiedossa seminaari toisella paikkakunnalla (tiedossa yli 3h automatka suuntaansa ja seminaaripäivä) todennäköisesti noin viikko pistosten aloittamisen jälkeen ja mietin millainenhan se vointi silloin on. Voiko olo olla jo tukala?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ mua kiinnostaisi tuo myös. Teen fyysisesti raskasta ja kiireistä vuorotyötä, pysyykö siinä enää itse vauhdissa mukana.. Mutta sitten sen tietysti näkee..

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Kyllä tuossa minusta saa vähän turhan kauhukuvan, että hengityskin hankaloituu! Tai en ole keneltäkään kuullut vastaavaa. Itsellä ei ole stimulaation sivuoireet juurikaan haitanneet normaalielämää (takana kuusi, sekä pitkää että lyhyttä kaavaa), kun varovasti ottaa, vaikka epämukavaahan se on ja mitä lähemmäs punktiota mennään niin tietty olokin tuskastuu. Mutta yleensä turvotus ennen punktiota on aika paikallista, alavatsalla ja nimenomaan munasarjoissa.

 

Sanoisin, että voi jo olla aika epämukava kokemus tuo noin pitkä ajo+seminaari tuossa vaiheessa hoitoa, itse suunnittelisin hyvin varauksella matkaa. Mutta toisaalta voi olla että olosi on hyvinkin normaali eikä tunnu missään. :) Sitä kun ei koskaan tiedä, miten kenelläkin menee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Talvityttö: Elonva se tosiaan oli. Mut mulla ei ultraa ollut siinä parin päivän päästä vaan vasta kp 8.

 

Mä en oo vielä edes uskaltanut ajatella punktiota. Tai sitä miten jaksaa töissä, jos olo on kovin tukala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tosiaan varmasti aika yksilöllistä millainen vointi on stimulaation aikana. Itsellä siis yksi takana ja sen kokemuksen perusteella mun olo oli ihan suht hyvä. Ainoa mikä piti lopettaa muutamia päiviä ennen punktiota oli pyöräily töihin, sillä kaikki kuopat ja möykyt kaduilla tuntui tosi epämukavalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos teille! Alya, kyllä se minunkin korvaan kuulosti aika hurjalle. Jäi sellainen kuva kieltämättä, että pian vaapun täällä henki pihisten äärimmilleen pumpattuna rantapallona.. Lääkäri tosiaan myös mainitsi, että jotkut punktioon tullessaan näyttävät kuin olisivat viimeisillään raskaana... Joten sitä odotellessa jos näin käy, huh :) Toivon kyllä, ettei se ihan niin pahaksi mene. Yksilöllistä se varmaan on. Seminaari jääköön kysymysmerkiksi, olen jo ilmoittautunut mutta täytyy mennä sitten fiiliksen mukaan. Eiköhän sen huomaa jos ei musta ole istumaan autossa niin montaa tuntia ja vielä seminaaripäivä päälle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaisko kukaan auttaa? Tällä hetkellä menossa ensimmäinen kierto Menopurilla. Olen pistänyt maanantaista kp2 lähtien 75IU iltaisin. Eilen illalla piikin jälkeen alkoi alavatsaan vihloa tosi ilkeästi ja jouduin lopulta turvautumaan Panadoliin. Sain aamuksi hoitavalle lääkärille soittoajan, kun aloin pohtia noita pistoksien määriä ja alavatsakipua. Lääkäri aikaisti ultran maanantaiksi, silloin takana 7 päivää Menopuria. Hän vatsakivusta kuulleessa sanoi jotain, että munasarjat saattavat buustata useampaa munasolua. (?) Alla vaikuttaa myös kolme aikaisempaa Clomifen kuuria. Lääkäri jatkoi, että mikäli munasoluja kypsyy nyt liikaa, voidaan siinä tapauksessa tehdä päivystyslähete yliopistolliseen sairaalaan munasolujen keräykseen? Siis onko se sitten joku päivystys IVF? Onkohan tällaisesta jollain täällä kokemusta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ mulle meinas käydä noin, kun ultrassa näkyi useampi munasolu. Menopurista pidin muistaakseni taukopäivän ja seuraavassa ultrassa oli ihan normaalia kasvua eli vain yksi oli jatkanut kasvamistaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaisko kukaan auttaa? Tällä hetkellä menossa ensimmäinen kierto Menopurilla. Olen pistänyt maanantaista kp2 lähtien 75IU iltaisin. Eilen illalla piikin jälkeen alkoi alavatsaan vihloa tosi ilkeästi ja jouduin lopulta turvautumaan Panadoliin. Sain aamuksi hoitavalle lääkärille soittoajan, kun aloin pohtia noita pistoksien määriä ja alavatsakipua. Lääkäri aikaisti ultran maanantaiksi, silloin takana 7 päivää Menopuria. Hän vatsakivusta kuulleessa sanoi jotain, että munasarjat saattavat buustata useampaa munasolua. (?) Alla vaikuttaa myös kolme aikaisempaa Clomifen kuuria. Lääkäri jatkoi, että mikäli munasoluja kypsyy nyt liikaa, voidaan siinä tapauksessa tehdä päivystyslähete yliopistolliseen sairaalaan munasolujen keräykseen? Siis onko se sitten joku päivystys IVF? Onkohan tällaisesta jollain täällä kokemusta?

Tää on nyt vähän toisen käden tietoa, kun ei ole käynyt itselle vaan tutulle.. mutta hänellä siis ovulaation induktiossa tuli liikaa munasoluja, jolloin lennosta (eli päivystyksessä) punktoitiin osa pois. Jäljelle jätettiin 2 munasolua, ja homma tuli hoitaa kotona loppuun, eli niitä munasoluja ei keräyksen jälkeen kuitenkaan keinotekoisesti hedelmöitetty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kiitos vastauksista Hannelore ja Murkelo. Luulen että kyseessä olisi juuri tuollainen Murkelon kuvailema toimenpide.

Toivottavasti maanantaina ei odottaisi ultrassa yllätystä, aikamoista olisi yht'äkkiä joutua johonkin munasolujen keräykseen. Mutta mitäpä sitä ei tekisi oman lapsensa eteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kenelläkään kokemuksia Elonvasta? Mun pitäisi vuodon alkupäivästä riippuen pistää joko viikon päästä ma tai ti. En ole lääkettä vielä ostanut, koska mietin että jos kuitenkin se suuri ihme tapahtuu että raskautuisin luomusti, niin toi on tosi kallis hankinta turhaan. Onkohan sitä saatavina apteekista suoraan hyllystä vai pitääkö se tilata apteekkiin? Jos vuoto alkaa viikonloppuna niin tulee kiire hankkia jos joutuu tilailemaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now