Iridessa

Tyhmät kysymykset lapsettomuushoidoista, vol. 2

486 posts in this topic

Kiitos Hannelore. Ollaan siirtymässä syksyllä julkiselle, kun onhan noissa hinnoissa aikamoinen ero. Ja voihan sitä tarvittaessa jonkun käynnin yksityiselläkin tehdä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitenköhän kun luulen, että ovis oli nyt viikonloppuna eli kp18-19 välillä ja lääkäri sanoi letrojen seurantaultrassa viikko sitten kp13, että jos ei menkat ala kahden viikon sisällä niin pitää aloittaa primolutit (eli jo kp27). Mutta entäs jos oonkin raskaana, enhän mä voi aloittaa niitä primoluteja kun sit olis luultavasti vasta dpo9?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä ehkä odottaisin jonnekin dpo 12 asti ja tekisin kuitenkin ennen primolutin aloittamista raskaustestin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä odottaisin normaalin luteaalivaiheen verran siitä milloin oletit oviksen olevan. Jos ei silloinkaan ala menkat ja testi nega, niin aloittaisin primolutit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok kiitos vastauksista, näin ajattelin itsekin tehdä. Outoa ettei lääkäri maininnut asiasta mitään kun kuitenkin tiesi että ovikseen menee vielä aikaa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Millähän viiveellä kannattaisi alkaa yrittämään pikkukakkosta, kun ikää on 37. Ja mitenhän se käytännössä tapahtuu...? 4 kpl pakkasukkoja on jemmassa Nkl:lla IVF:n jäljiltä. Joulukuussa syntyi tyttönen. Onkohan jokin ikäraja julkisella noihin alkionsiirtoihin? Oon miettinyt, että pakkasukot saa tilaisuuden, mutta uusiin piikittelyhoitoihin ei taida enää voimat riittää... Ihan pihalla vaan, miten tämä prosessi etenee...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekan vuoden saa ottaa ihan rauhassa, NKL:ssä eivät ota alkionsiirtoihin ennen kuin edellinen vauva on täyttänyt vuoden. Lisäksi pitää olla imetys lopetettuna ja kierto alkaneena. Luulisi että alkionsiirtoihin ei ole ikärajaa kun ovat kuitenkin pariskunnan omia, jo olemassaolevia alkioita, mutta tietoa mulla ei tästä ole.

 

Itse kiirehdin turhaan tuota toisen lapsen yritystä, olisi ollut varmaan parempi antaa keholle pari kuukautta enemmän aikaa palautua imetyksen jäljiltä (soitin polille sinä samana päivänä kun lopetin imetyksen). Jotenkin sitä tuntui että on kiire saada taas pyörät pyörimään, varsinkin kun julkisen puolen jonoissa oli ekan lapsen kanssa tuhraantunut niin kauan aikaa. Mutta alkionsiirrossa meillä ei käytännössä ollut jonoa, varattiin suunnitteluaika ja siitä sitten seuraavaan kiertoon PAS.

Omaan kokemukseeni perustuen kehoittaisin siis ottamaan kaikki irti vauva/taaperoajasta ja antaa ikäeron kasvaa vähän pidemmäksikin kuin se normi kaksi vuotta! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksesta!!! Ehkä se kannattaa malttaa mielensä, vaikka tunteet huutaa ensimmäisen jäljiltä kiirehoppua... Toivottavasti ikä ei ole rajoite, jaksamiseen ainakin vaikuttaa. Ehkä sitä lastentarhanopena kuvitteli hoitavansa helposti isommankin katraan, vaan yllättävän väsyttävää touhua yhden helpon vauvan kanssa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle tuli yllätyksenä miten paha mieli siitä itselle tulee, kun täytyy kahden pienen lapsen kanssa toista "odotuttaa". Eli antaa vauvan itkeä se aika kun esikoiselle tehdään aamutoimet ja sit taas pientä kaksivuotiasta aika monessakin asiassa odotuttamaan. En vaan ollut tottunut siihen että vauvan/lapsen asiaan ei aina voi reagoida välittömästi. Siitä pitäisi mun mielestä enemmän puhua! Ja samaten jos hermot on väsymyksestä kireällä (koska vauva heräilee) niin helposti sitä tiuskii sitten esikolle vaikka sillä ei ole edes osaa ja arpaa tilanteeseen.

Mutta tosiaan itselläkin oli vaan niin mieletön kiire saada toista lasta alulle, että ymmärrän kyllä hopun. Mutta jos itseäni voisin neuvoa niin olisin odottanut ehkä puoli vuotta pidempään ennen toisen lapsen yrittämistä, vaikkakin oli lapsettomuustaustat. Toisaalta helppo nyt näin sanoa koska kuitenkin saatiin se toinen nopeasti. Voisi olla eri ääni kellossa jos toista ei olisi alkanut kuulumaan hoidoillakaan.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitenköhän mun pitäisi tehdä, kun olen nyt ollut yksityisellä ovulaation induktiossa letroilla yhden kuukauden, ja ilmeisesti jatketaan tätä ainakin jonkun aikaa samalla annostuksella (1tabl. kp 3-7 ja primolutit jos vuoto ei ala, seurantaultra kp11-13). Nyt mulle kuitenkin tuli kutsu ekalle käynnille kunnalliselle lapsettomuuspolille ja se käynti on 8.8.

 

Kannattaako mun mennä sinne kun eihän siellä ees oikein voi tehdä mitään jos kuitenkin käytän nyt näitä letroja? Jos perun sen ajan, niin voinko sitten tarvittaessa syksyllä/talvella saada uuden ajan kuinka nopeasti kun kuitenkin olen siellä listoilla jo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^En tiedä voidaanko ns. kahdessa paikassa hoitaa yhtä aikaa, lääkäreillä esim. saattaa olla todella erilaiset mielipiteet miten edetä hoidoissa. Mahtaako joku tietää, jos nyt peruu sen kunnallisen, niin putoatko sitten taas listan hännille?

 

Me valittiin yksityinen hoitopaikaksi, koska halutaan itse vaikuttaa hoitoihin ja ajankohtiin, vaikka maksaakin enemmän. Ainahan sieltä pääsee kunnalliseen, jos haluaa eli ovat valmiita koska tahansa kirjoittamaan lähetteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin no kun mulla on sellainen juttu, että mun vakuutus maksoi tähän asti noi tutkimukset ja hoidot Fertinovassa (koska ne laskettiin lapsettomuuden tutkimuksiksi), mutta jos tällä ovulaation induktiolla ei tärppää niin sitten vakuutus ei enää korvaa jatkossa käyntejä joten joudun sitten siirtymään kunnalliselle..

 

 

Sitten mulla on luultavasti kp15 menossa ja letrojen kanssa ultra pitäisi olla kp11-13 välillä joten joudun terveystalolla tai fertinovalla kuitenkin käymään seurantaultrassa.. Joten toisaalta on aika turha mennä edes sinne kunnalliselle sitten? Mitähän nyt taas teen..  :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ensikäynnillä harvoin tehdään mitään konkreettista. Ultrataan joo, mutta muuten vaan yleensä laitetaan lähetteitä labroihin/aukkariin (ellei sulla ollut niitä tehtynä?). Ite tuossa tilanteessa koittaisin saada kunnallisen aikaa siirrettyä 2-3 viikkoa, että tuon kierron hoitotulos olisi selvillä, tai sitten jättäisin ne letrot nykyisen kierron jälkeen, jotta ensikäynnillä olisi ns. puhdas tilanne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyytikki, meillä oli aikoinaan sillä tavalla, että meinasin ensin joutua siirtämään julkisen ensikäynnin ajankohtaa, koska se oli meille aikataulullisesti huono. Asiasta kysyessäni polilta kuitenkin sanottiin, että kannattaa vaan yrittää tulla tuona ajankohtana, sillä eivät voi taata kuinka pitkälle seuraava aikaehdotus menee. Erikoissairaanhoitoon on päästävä kuuden kuukauden kuluessa ja jäin siihen käsitykseen, että heillä on velvollisuus tarjota vain yksi tuohon hoitotakuun sisälle menevä aika. Jos se ei tutkittavalle sovi, niin sitten odotusaika seuraavaan mahdolliseen ensikäyntiin voi venyä. Ja tämä odotus sitten varmaan riippuu polin jonotilanteesta, ne tosin taitaa olla hyvin erilaisia ympäri Suomea.

Edited by Apollonis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Murkelo labrat mulla on tehtynä kaikki, aukkaria ei. Ultralla siis löydetty pco tyyppiset munasarjat.

 

Apollonis okeeei hitsi mitenköhän mä nyt teen..  <_<

 

Toisaalta voinhan olla tämänkin kierron syömättä letroja mutta se tuntuisi ihan ajan haaskaamiselta  :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Soittelin sinne polille ja kuulemma voin syödä seuraavassa kierrossa ne letrot ja mennä sinne sitten ekalle käynnille kp15 (tai mikä onkaan sitten, ei oo vielä kierto lähtenyt ees käyntiin). Siellä sit ultrataan ja katsellaan miten jatketaan, miehenkin pitää ennen sitä käydä viemässä siemennestenäyte tutkittavaksi kun ei vielä sitä olla tehty. Mutta kiitos vastauksista(taas kerran)!  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyhmien kysymysten sarjassa kysymys toisesta hoitokierroksesta. Esikoinen sai siis alkunsa clomien avulla. Eli jos ja kun jossain vaiheessa on toinen toiveessa, pitääkö meidän jälleen yrittää se puoli vuotta - vuosi ja hakea lähetettä? Vai voidaanko saada clomi-resepti jotenkin helpommin ja hoitokierrokseen vasta mikäli ne eivät auta?

 

Ja tiedän, että voi tulla luomuihmekin, minulla vaan on todettu aiemmin, että ovuloin harvoin jos ollenkaan luomuna. Asiasta vaan tuli puhetta tutun lääkärin kanssa, mutta hän on yleislääkäri, eikä tiennyt menettelyä ko. asiassa. Menettelyissä taitaa olla myös eroja eri sote-alueilla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä soitin suoraan naistentaudeille, jonka avulla ensimmäinen sai alkunsa, ja kysyin mikä on käytäntö.

 

Me oltiin siihen mennessä jo reilu vuosi yritetty toista.

 

Clomit voi toki määrätä yksityinen gynekin ja jopa ilman seurantaa, jos olet ennenkin niitä syönyt.

 

Helpoimmalla pääsee kun soittaa sinne entiseen " hoitopaikkaan" ja selittää tilanteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kiitos :) Pitänee soitella sitten sinne, kun alkaa aika olla kypsä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kellään tietoa, että mitä tehdään jos letrot/femarit ei toimi tai siis kypsytä folleja? Onko seuraava vaihtoehto ne piikitettävät hormonit vai isompi annostus vai mitä? Olen nyt syönyt kp3-7 yhden letron päivässä. Miehellä siemennestenäyte oli kunnossa, tänään tuli tulokset niistä.

 

Kävin tänään julkisella puolella ekaa kertaa lääkärissä, aiemmin olen käynyt fertinovassa. Tää lääkäri oli joku venäläinen eikä oikein ymmärretty kielellisesti toisiamme ja lääkäri vaikutti muutenkin erittäin oudolta. Oli sitä mieltä, että mun pitäisi lopettaa kaikkien hormonien syöminen ja yrittää jostain kumman syystä puoli vuotta luomuna (nyt siis menossa vasta toinen letrokierto), vaikka luomuna en todellakaan ovuloi (en näköjään kai ovuloi edes letrojen kanssa..) Näköjään pakko siirtyä takaisin yksityiselle puolelle kun siellä sentään tehdään jotain vaikka maksaakin aika maltaita.. <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko sulle Nyytikki tehty aukiolotutkimus? Letroista/femareistahan ei ole apua jos paikat on tukossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyytikki: meidän hoitosuunnitelmana oli, että letroja 6 kiertoa ja sitten inseminaatioon, jos ei tärppiä. Follikkelin irrotukseen kysyin piikkiä ja sen kai olisi saanutkin (en ottanut kuitenkaan).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei ole tehty aukkaria.. En tiedä miksi. Ehkä tänään sitten pitäisi kysyä sitä tuolta yksityiseltä. Voiko inseminaatiota tehdä jos paikat ovat "tukossa"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now