Iridessa

Tyhmät kysymykset lapsettomuushoidoista, vol. 2

486 posts in this topic

Äh, mä en oikein tiedä kuulunko tälle puolelle vai en, mut en mä oikein muutakaan paikkaa kysymyksilleni keksi. Onko teillä muilla jo lapsellisilla ollut hankaluuksia jo ekan lapsen kanssa vai onko onnistunut ihan luomusti? Meillä siis sellainen tilanne että esikoinen sai alkunsa ekasta tjottailukierrosta (on nyt 1v 7kk), mutta tokaa ollaan kohta yritetty vuosi ilman tulosta. Ihmetyttää että mikä on vialla, kun todistettavasti ollaan yksi lapsi pystytty saamaan aikaan ilman apuja, mutta kai nää tilanteet sitten muuttuu :(.

 

Entä lasketaanko se vuoden yrittäminen ennen gynelle soittoa ja mahdollista tutkimuksiin hakeutumista ihan siitä asti kun on aloittanut yrittämisen, vaikka ois keskenmenoja tullut sen vuoden aikana? Mulla oli tuulimuna keväällä ja se todettiin vasta joskus rv11 ja nyt syksyllä varhainen km tai kemiallinen, mut yritys on siis alkanut tammi-helmikuussa 2015.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assielle...

Meillä esikko tuli myös ekasta kierrosta kun vaan annettiin lupa tulla. Enkä kyllä tainnut edes juurikaan kalenteria katsella :) Toinen onkin sitten hankalampi kuten allekirjoituksesta näkyy. Selittämättömiä ollaan. Mulla ei reiluun kahteen vuoteen plussan plussaa joten en tuosta tiedä miten luokittelevat hoitoon pääsyn...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lunna: En tiedä teidän polin tilanteesta, mutta täällä ainakin on puoli vuotta jono ja käsittääkseni jonotusaika on sama, oli sit muita hoitoja jo tehty tai ei. Eli vaikka ainoat vaihtoehdot olis ivf ja icsi niin siltikään ei "pääse jonon ohi" vaan joutuu odottamaan sen puoli vuotta.

Täällä ei myöskään tehdä inssejä jonotusaikana. Eli jos meillä ei OI:t tuota tulosta, täytyy meidän päättää et kokeillaanko inssejä vai ruvetaanko jonottamaan ivf:ään. Molempia ei voi tehdä, enkä kyllä suoraan sanottuna tajua että miksi :(

Jos joku tietää, niin olisi kiva kuulla selitys.

 

assie: Mitä on palstaa seurannut ja tuttavia tiedän niin sekundäärinen lapsettomuus on oikeasti aika tavallista, siitä vaan ei juurikaan puhuta.

Edited by wii

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ensikäynnillä käyty (NKL) ja miehellä todettu huomattavasti alentunut siittiöiden määrä. Kontrollinäyte otetaan ja sen tulosten perusteella päätetään hoidot (käytännössä siis inssit tai ivf), mutta olenko nyt ymmärtänyt oikein:

 

eli jos ivf on suoraan ainoa meille sopiva hoito, niin joudutaanko silti odottamaan se puolisen vuotta ennen ensimmäistäkään toimenpidettä? Olisiko siis tuoreehkoja käsityksiä ja kokemuksia naikkarin jonoista tällaisissa tapauksissa?

 

Meillä on kokemuksia vuodelta 2009-2010 eli ei aivan tuoreita. Uskoisin että jonot eivät siitä ole kuitenkaan lyhentyneet sillä lapsettomuushan on pikemminkin kasvava ongelma.

Meillä meni ensikäynnistä vuosi, ennen kuin päästiin ICSI:in. Oltiin käyty jo yksityisellä tekemässä kaikki tarvittavat verikokeet ja siittiönäyte, jonka perusteella oli saatu lähete suoraan IVF:in (siittiöt niin huonolaatuisia). Meillä haluttiin silti naikkarilla tehdä väkisin siihen ensiksi yksi inseminaatio, mikä tuntui vaan IVF-jonoon laittamisen pitkitykseltä.

 

Tuosta odotusajan venymisestä on vähän jäänyt hampaankoloon, ja kehotankin kaikkia NKL:ssä asioivia kysymään heti ekalla käynnillä realistisen ennusteen siitä koska hoitoon oikeasti pääsee. Mekin oltaisiin siirrytty suoraan yksityiselle julkisen puolen jonoa rumentamasta, jos oltaisiin heti kerrottu rehdisti pitkästä odotuksesta. Nimittäin vuoden odotus on tuossa tilanteessa tosi pitkä aika, kun olettaa pääsevänsä hoitoon viimeistään siinä hoitotakuun 6 kk puitteissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oh, olipa kurja kokemus Pekaani. Mutta siis joo, noinhan se tietysti menee, ettei mitään ohituskaistaa ole, vaikka hoitomuoto olisi kerrasta selvä (ja siis ihmehomma kyllä tuo Pekaanin kokema jonoon laiton viivästys).

 

Ilmeisesti noita inssejä ei siis tehdä jonotuksen aikana Naikkarillakaan? Hitsi, miten typerä systeemi :( Moninkerroin huonontaa fiiliksiä nyt tämä, kun ei varsinaisesti ole muutenkaan kovin juhlatuulella, kun ei omin avuin voi raskaaksi tulla. Pöh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ellette sitten käy "salaa" tekemässä inssejä sillä välin yksityisellä? Nehän ei ole yhtä kalliita ja siinä ehtii pari jo kokeilla odottaessa.

Mutta siitä ei kannata sit puhua naikkarilla mitään, koska muuten kai voivat jopa poistaa IVF-jonosta.

 

Tsemppiä jonotusaikaan teille! Toivottavasti pääsette jonoon niin, että koko IVF-ruljanssi ehditään teidän kohdalla tekemään ennen kesätaukoa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos tsempeistä! Täytyy pohtia noita "salainssejä" yksityisellä, jos siis simppoja on yhtään tarpeeksi. Kun ei varsinaisesti huvita maksaa satoja euroja tyhjästäkään.. Noh, tiedetään taas enemmän kunhan kontrollitulokset tulee :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kannattaa siis huomioida jos "salassa" menee tekemään, että lääkärit voi olla samoja polilla ja yksityisellä. Täällä ainakin gyne on töissä molemissa, eli siinä on riski paljastua.

 

En tiedä voiko yksityisellä sanoa suoraan, että on jonossa ivf:ään julkisella, en osaa sanoa miten suhtautuvat siihen.

 

Sit tulee multa kysymys: Onko jollain kokemusta siitä, että onko inssejä pakko kokeilla ennen ivf:ää jos spermassa ei ole vikaa? Meillä siis tilanne se, että vaan minussa on vika. Ja nyt tuntuu vähän turhalta, että jos 6 OI-kiertoa ei tuota tulosta, että lähdettääisiin kokeilemaan vielä inssejä, kun niissä on vaan 10-15% onnistumisprosentti verrattuna normaaliin yhdyntään. Miten se ruiskutus muka muuttaisi tilannetta...? Siinä menis taas kiertoja hukkaan, koska tosiaan jonossa ei voi olla samaan aikaan :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ainakin julkisella puolella nyt toista yritettäessä lääkäri oli sitä mieltä että ensin ovulaation induktiot ja sitten ivf. Ei nähnyt insseissä järkeä kun kerran miehen tavara on priimaa. Sanoi että onnistumisprosentti kiertoa kohden on aikalailla sama tehtiin inssi tai oi+ yhdyntä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä olette mieltä, kannattaako tehdä testiä jo 9.pv alkionsiirron (tuoresiirto) jälkeen? Tai tekisitkö sinä vielä? Voi kun tämä piinailu on kamalaa... :/ en malttaisi odottaa enää! Olisko 10.pv kuitenkin realistisempi? Onko joku tehny negan noina aikoina joka olisi kuitenkin plussaksi muuttunut? Tai onko kukaan tehnyt pregnylin takia plussan ja muuttunut negaksi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä mä olen testaillut inssin jälkeen välillä jo 8pvää sen jälkeen ja pregnyl antoi mulla haamua vielä 11-12 pvää piikin jälkeen. Plussasta en tiä kun ei oo siksi kertaakaan muuttunut. Testit on nykyään netissä niin halpoja, että väliin tuleen testailtua liikaakin :D Epävarmuudessa olet ilman testiä ja luultavasti testin jälkeenkin, mutta ei sitä kait kukaan kielläkkään :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sametti; näinhän se on :D varmaan ensiviikon tulee testailtua joka päivä oli tilanne mikä oli ;P mut ehkäpä mä huomenna, eli 10.pv siirrosta testaan... Jännää!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielestäni tuoresiirron jälkeen Pregnylin takia kannattaa varmuuden vuoksi odottaa testin tekoa, koska se voi edelleen vaikuttaa testin tulokseen. Tosin jos pp10 saa negan, tietää ainakin, että pregnyl on poistunut kehosta ja mahdollinen plussa sen jälkeen on ihan oikea, eikä pregnylin syytä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No minähän tein testin nyt siirrosta 10.pv ja haalea mutta selvä positiivinen!! Pregnylin pistosta on kuitenki 14 päivää jo..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lunnalle vastaan, vaikkakin vähän myöhässä. Meillä oli ivf ainoa mahdollinen hoito, jota jonotettiin se 6kk (käytännössä 7kk klinikan kesäsulun vuoksi) Keväällä hain lähetteen pikkusisarusta varten, ensikäynnille päästiin hitusen ripeämmin, mutta 6kk jonotetaan hoitoon tälläkin kertaa.

Toivottavasti teidän tulokset antaisi kuitenkin vielä mahdollisuuden myös inssiin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vielä vastauksesta Sookie :) Joo, oon nyt käytännössä jo hyväksynyt sen, että mitään ei tapahdu ennen ensi vuoden syksyä (jono + kesä). Kaipa se aika joka tapauksessa kuluu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä aika IVF-suunnitteluun 7.12 ja luulen, että aloitus menee tammi-helmikuulle. Toki hyväkin kun eikös Kelan korvauskatto nollaannu vuoden vaihteessa ja käsittääkseni ivf-hoitojen lääkkeet on aika kalliita. Mutta kyllä, odottavan aika on pitkä ja joka kierto tuntuu kestävän ikuisuuden. Samaan aikaan kuitenkin pakko elää ja nauttia siitä mitä on ja yrittää olla onnellinen <3 Tsemppiä odotteluun :)

Edited by Sametti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä tapahtuu, jos Pregnylin pistää liian aikaisin? Eilen pistin ja tänään inssissä näkyi vain 15 mm:n folli. Inssi tehtiin siitä huolimatta, mutta pistää taas mietityttämään ajoituksen onnistumista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä pistin su iltana klo 21 ja inssi oli tiistaina klo 11. Ja kerran la klo 21 ja inssi ma klo 11. Mutta eläähän ne simpat 4 vrk, joten ei kait toivoa ole vallan menetetty :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eläähän ne ja on tässä kotona varmisteltu vielä ;) Lähinnä mietin tuota folli kokoa, kun niin pieni oli. Voiko se irrota ns raakana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten monta OI-kiertoa teillä on tehty ennen kuin siirrytty seuraavaan hoitomuotoon? Mulla alkaa tammikuussa 8. kierto eikä vielä puhuttu muista hoidoista. Yksi km on takana ja lääkäri on puhunut, että jatketaan näillä kun tulostakin on saatu. Mutta ei kai nyt loputtomiin voi pelkillä Letroilla mennä? Luomunakin yritetään vain vuosi ja sitten aloitetaan muut toimenpiteet. On tämä odottavan aika pitkä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meillä oli suunnitelma et max.6 kiertoa OI ja sen jälkeen muut hoidot.

 

NeferNeferin kysymykseen en osaa vastata :/

Edited by wii

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tulenpa minä vuorosta kyselemään. Eli jos on hoidoissa julkisella, niin tehdäänkö siellä yleensä myös alkuraskauden ultra? Minä siis plussasin 23.pvä ja meillä oli toinen OI menossa. Alkuraskauden ultraan halutaan ehdottomasti mennä, vaikka sit yksityiseen neuvolaan jos ei polilla tehdä.

 

Meillä on poli auki seuraavan kerran 4.1. joten toki silloin selviää, mutta kyselenpä nyt kuitenkin jo miten muualla on käytäntö :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ainakin tehtiin. Voisi kuvitella että se on yleinen käytäntö. Haluavat tarkistaa onko raskaus oikeassa paikassa ja alkioiden määrän.

Meidän kaupungissa tehtäisiin myös siinä tilanteessa jos sattuisi luomuihme esim hoitotauolla tapahtumaan.

 

Aikaisintaan vkolla 7+ yleensä ultraavat. Mä kävin tytöstä 6+5 ja keskeytyneestä keskenmenosta 7+2.

Edited by Retiisi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now