Sign in to follow this  
Followers 0
Kasma

Isyysvapaalla ulkomaille?

3 posts in this topic

Onko kukaan tehnyt isyysvapaalla pidempää ulkomaanmatkaa? Missä olitte ja mitä tykkäsitte? Tai jos matka on vasta suunnitteilla, niin millaista matkaa olette ajatelleet? :)

 

 

Isyysvapaat muuttuivat vuoden 2013 alussa. Kela sanoo uudesta isyysvapaasta näin:

 

 

Isyysvapaa on enintään 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät. Kela maksaa vapaan ajalta isyysrahaa.

Isä voi käyttää 54 arkipäivästä sen verran vapaata kuin haluaa. Voit pitää isyysvapaastasi enintään 18 arkipäivää eli noin 3 viikkoa lapsen syntymän jälkeen samaan aikaan kuin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Voit siis olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintasi mukaan 1-18 arkipäivää. Loput isyysrahapäivät voit pitää vanhempainrahan jälkeen. Voit myös halutessaan pitää kaikki isyysrahapäivät äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen. Isän vapaita ei voi siirtää äidille.

Voit jakaa isyysvapaan osiin. Voit jakaa 1–18 arkipäivää enintään 4 jaksoon. Vanhempainrahakauden jälkeisen isyysvapaan voit jakaa enintään 2 jaksoon. Jos olet vapaalla maanantaista perjantaihin, kuluu 5 isyysrahapäivää. Jos taas olet vapaalla maanantaista seuraavan viikon maanantaihin, lasketaan väliin jäävä lauantaikin mukaan ja päiviä kuluu 7.

Ilmoita työnantajallesi isyysvapaastasi 2 kuukautta ennen vapaan alkua. Jos isyysvapaasi on enintään 12 arkipäivää, ilmoita siitä viimeistään kuukausi etukäteen.

Isyysvapaan ajankohta

Isyysvapaan voi aloittaa lapsen syntymän jälkeen. Sitä voi pitää kunnes lapsi täyttää 2 vuotta tai ennen kuin adoptiolapsen hoitoon ottamisesta on kulunut 2 vuotta.

 

En löytänyt vastaavaa ketjua. Jos sellainen kuitenkin on, niin poistakaa/yhdistäkää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiinnostuneena odotan muiden vastauksia! Me tajuttiin vasta liian myöhään esikoisen kanssa että olisi voinut jonnekin lähteä pidemmäksikin aikaa. Nyt on käynyt jo mielessä josko sitten tämän tulevan kera suunnattaisiin mahdollisimman pitkäksi aikaa jonnekin, vuokrattaisiin pieni huvila tai jotakin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ 9 viikkoa on pitkä aika. :)

 

Meillä meni 3 viikkoa syntymään. Lopuista on suunniteltu tälle vuodelle 2 viikon pätkää ja ensi vuodelle loput 4 viikkoa. Ainoa syy moiseen pilkkomiseen on se, että mies pitää alle vuoden ikäistä liian pienenä pitkälle reissulle.

 

Tajusin nyt vasta, että ne loput 6 viikkoa pidetään vanheimpainrahakauden jälkeen eli sitten kun lapsi on 9 kk - 24kk. Meidän kohdalla se tarkoittaa, että marraskuuhun 2013 suunniteltu 2 viikon "talviloma" pitää siirtää tammikuuhun 2014. Pöh. :(

 

Jos joku on huomannu muita "jippoja", niin kertokaa toki muillekin. :)

 


 Voit pitää isyysvapaastasi enintään 18 arkipäivää eli noin 3 viikkoa lapsen syntymän jälkeen samaan aikaan kuin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Voit siis olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintasi mukaan 1-18 arkipäivää. Loput isyysrahapäivät voit pitää vanhempainrahan jälkeen.

 

Kela maksaa vanhempainrahaa 158 arkipäivää. Lapsi on noin 9 kuukautta, kun vanhempainraha päättyy. Vanhempainraha päättyy aikaisemmin, jos saat seuraavan lapsen ja hänestä äitiys- tai isyysrahaa.

Edited by Kasma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0