Sour Puss

Tyhmät kysymykset odotuksesta - osa 5

577 posts in this topic

Nyt olisi pitkä lista kysymyksiä, toivottavasti samoja ei ole kyselty jo aiemmin moneen kertaan.. Ja toivottavasti joku osaisi vastata :) aloitetaan, mitenköhän mahan leikkausarpi kestää raskauden? ( minulla on navan ja tissien puolivälissä n.30cm pitkä vaakatasossa oleva arpi, josta leikattiin viimeksi heinäkuun lopulla) kirurgi ei kieltänyt kuitenkaan raskautta kun asiasta kysyin.. Miten alhainen hemoglobiini vaikuttaa vauvaan? (Minulla se on jo vuoden ollut n.90 ) ja onkohan miten helppoa päästä äitipolille erityisseurantaan? Tämä vuosi ollut todella rankka josta olen suurimman osan ollut sairaalassa ja yli 10 leikkaustakin takana.. Nyt sitten pelottaa miten vauva voi ja miten keho kestää, vauvaa toivottiin jo kovasti mutta ei osattu uneksiakaan että eka yrityskierrosta onnistuisi :) muoks. Niin siis plussasin vasta viikonloppuna, eli ihan alkumetreillä vielä ollaan.. Ja niin, miten pian neuvolaan saa ensimmäisen ajan ? Onko siinä joku että ekakerta esim viikolla 8?

Edited by Manskuriini

Share this post


Link to post
Share on other sites

Manskuriini: onnea plussasta :) jos leikkausarpi on hyvin parantunut, ei pitäisi olla mitään ongelmaa, ja vielä jos lääkäriltä jo asian varmistit, ni huoletta voi tuon suhteen miun mielestä olla.

 

Hemoglobiini on kyllä siulla tosi alhainen, varmaan jotain rautalisää jo käytätkin? Jos et ni kannattaa aloittaa heti, raskauden aikana kun tuo Hb tuppaa vielä usein laskemaankin. Luulen, että tuon taustan ja jo Hb:n vuoksi jo pääset tarkkailuun.

 

Neuvolaanhan voit soittaa jo huomenna ja kertoa tilanteen, sieltä osaavat parhaiten neuvoa. Nuo käytännöt kun vaihtelee paikkakunnittainkin aika paljon. Joskus 8-9 viikolla taisin itse käydä ekan kerran neuvolassa jos oikein muistan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksesta :) soittelinkin jo neuvolaan, huomiseksi sainkin heti ultra-ajan :) hui, toivottavasti pikkuinen on oikeassa paikassa ja kaikki olisi ok <3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Manskuriini, onnea matkaan! Hemoglobiinista sen verran, että aina sanotaan, että vauva ottaa kyllä tarvitsemansa ravinteet, vaikka äidin kustannuksella, eli vauvalle ei varmasti ole mitään haittaa sinun matalasta hemoglobiinista sinänsä. Ja mulla hemoglobiini on romahtanut vasta raskauden viimeisellä kolmanneksella, eli alkuraskaus ei välttämättä välittömästi vaikuta raudantarpeeseen (sullahan toki on jo valmiiksi lisäraudan tarve, mutta siis hemoglobiinisi ei välttämättä heti laske vielä alemmas raskauden myötä).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyhmä kysymykseni: Olen liikkunut ennen raskautta ahkerasti ja raskaasti, mutta jo kiinnittymisen oletetulla ajalla aloin himmailemaan, koska pelkään, että alkio repeää ja tulee ulos. Pelkään keskenmenoa ihan kauheasti. Tietääkö joku miten paljon omilla fyysisillä toimilla raskautta vahingoittaa, tai tietääkö joku mistä aiheesta kannattaisi lukea? Nyt en ole liikkunut plussan jälkeen muuta kuin kauppaan ja sairaanhoitajalle ja labraan, kun oli niin hirveät alavatsan ja selän säryt vielä eilen. Tänään siis digillä mitattu 1-2, kuukautiset odotetusta 3-5 pvää myöhässä ja perjantaina pitäisi tulla 2vkoa hedelmöityksestä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kylmä totuus on, että jos raskaus menee alussa kesken, ei äiti sitä ole omilla toimillaan pystynyt aiheuttamaan (jos siis elää ihan normaalisti eikä ole sattunut kaatumaan sopivasti/ saanut kovaa iskua alavatsaan tms.) eikä näin ollen kykene estämäänkään.

 

Omia tuntemuksia kannattaa kuunnella, jos joku tuntuu pahalta/sattuu, voi sen toiminnan jättää pois. Niin kauan kun oma olo on hyvä, niin yleensä lapsellakin on hyvä olla. Eli jos olet tottunut liikkumaan paljon ja voit silloin hyvin, voit huoletta sitä jatkaa.

 

Joskus pidemmällä raskaudessa alkaa tulemaan näitä tiettyjä liikkeitä, mm.vatsalihasliikkeet, joita kannattaa vältellä, mutta niistäkin usein oma kroppa kyllä varoittelee. Mahallaan makaaminenkin on mulla esimerkiksi tullut mahdottomaksi kussakin raskaudessa ihan eri viikoilla, niin ne vain eroavat toisistaan.

Edited by JoHe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Majalis, se on just niinku JoHe sanoi. Eli sinulle normaaleilla, terveellisillä elämäntavoilla et voi mitenkään saada keskenmenoa aiheutettua. :) Mä jatkoin plussan jälkeen juoksulenkkejä vielä useamman viikon, kunnes vaihdoin juoksun crosstraineriin oman pelkoni takia. Salitreeneniä tein niin pitkälle kunnes lääkäri kielsi kaiken liikkumisen supistusten takia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos huojentavista vastauksista weeRa ja JoHe :) toivon kovasti, että alkio olisi terve ja raskaus etenisi normaalisti loppuun asti. Jännittävää, kun kaikki on niin vierasta ja uutta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voiko vauva kärsiä tai stressaantua kovasta yskästä?

Kun ite en saa edes nukuttua, kun yskittää niin paljon… Sen kyllä huomaan, että vauva liikkuu koko aika tosi paljon ja varmasti osaksi yskimisen takia..? Vatsalihakset kun on kuitenkin aika kovilla jo muutenkin ja toi yskiminen saa aikaiseksi aikamoista höykytystä… 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Tuskin suoraan yskimisestä, mutta unettomuus ja sen aiheuttama stressi eivät varmaan tee pidemmän päälle hyvää. Kannattaa siis koittaa lääkäriä, jos ei helpota.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Lääkärissä kävinkin viikko sitten ja sain yskää helpottavaa astmalääkettä. Nyt vaan on taas yskä pahentunut, mutta vielä lääkäri kehoitti odottamaan viikon ennen seuraavaa käyntiä, kun tänään soittelin. Ellei yskä/olo siis oleellisesti pahene.

 

Tuntuu vaan niin pelottavalta välillä, kun yskäkohtauksen jälkeen alkaa supistaa… Niin ja tyttö on hirveässä yskässä tietty myös, joten eipä tule juuri nukuttua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sori jos tulee väärään paikkaan, mutta näin ensimmäistä odottaessa vaivaa kovasti että uskaltaako kahvia juoda vähän vaiko ei lainkaan? Kolme ulkomaista tutkimusta olen aiheesta löytänyt, amerikkalainen tutkimus sanoo että max 300 milligrammaa (= noi 3 x 1,5 dl kupillinen) kofeenia ei ole vielä haitallista, pohjoismainen laaja tutkimus sanoo että max 200 mg olisi ok, ja hollantilainen hyvin suppea tutkimus sanoo ettei kofeeni ole haitallista laisinkaan. Suomalaiset viralliset tahot tuntuvat menevän tuon ensimmäisen eli max 300 mg:n mukaan. 

 

Tuossa pohjoismaisessa tutkimuksessa oli havaittu mm että runsaasti kahvia juovien vauvat syntyivät keskimäärin normaalia pienempinä. Mutta että jo pienikin kahvimäärä on haitaksi. 

 

Ei myöskään ole varmaa onko ongelman aiheuttaja juuri kofeeni vai jokin muu kahvissa oleva ainesosa. 

 

Plussasin muutama pv sitten ja nyt on kahvia otettu vain kerran päivässä pieni hörppynen, ja sekin tuntuu niin kamalalta että tuntuu että onko se varmempi olla juomatta ihan kokonaan. Kellään antaa parempaa infoa taikka ihan vaan omaa mielipidettä? 

Edited by Snuzzle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noniin kahvin lisäksi tuli mieleen heti toinenkin kysymys. Tapaako teistä moni mittailla lämpöjä (BBT) vielä raskauden aikana? Etsiskelin siis ovulaationi tuon lämmönmittauksen avulla ja olen nyt jatkanut aamulämpöjen ottamista plussaamisen jälkeenkin vielä. Lämmönhän pitäisi pysyä koholla raskauden ajan eli toki mittailu voi osaltaan tuoda ressiä, niin itsestä tuntuu kuitenkin päinvastaiselta, eli tuntuu että mieltä rauhoittaa kun aamuisin näkee että lämpö on koholla ja siellä se ötökkä yhä köllöttelee...  :wub:

 

Mulla oli ennen raskautumista käytössä Pearly (Lady-Comp ehkäisytietokone) ja sillä olen nyt jatkanut mittailua. Käytössä myös FertilityFriend joka yrittää neuvoa lopettamaan mittailut tässä vaiheessa, mutta tuntuu että ainakin ulkomaisilla foorumeilla moni edelleen em. syystä mittailee... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kahvin suhteen taitaa tuo yleisin raja olla 300mg, näin oli neuvolan lapuissakin. Aika monella käy kuitenkin kahvi ällöttämään, joten sitä ei sitten tulekaan juotua. :) itselläni kahvi jäi pois jo plussauspäivänä, kun yksinkertaisesti maistui niin pahalle, jo hajukin teki pahaa. Kaksi ekaa kolmannesta olinkin juomatta kahvia, loppuraskaudessa kävikin yllättäen taas maistumaan ja olen kyllä juonut sen minkä verran on tuntunut hyvältä, en kylläkään yli kolmea kuppia päivässä.

 

Suosittelen lopettamaan tuon lämpöjen mittailun, ettei tule sitten turha huoli jos tippuvatkin lämmöt. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi tippua, tai ainakin näin oon ymmärtänyt ja itselläni näin kävi. Tosin itse vuorotyön takia mittausajankohta saattoi myös vaihdella ja sekin vaikuttaa paljon, enkä siis säännöllisesti mitannut montaa päivää plussan jälkeen. Ja nyt kun raskauden edetessä oon välillä mittaillut, joskus syystä ja joskus huvikseen, ni ei poikkea mitenkään verrattuna satunnaisiin arvoihin silloin kun en oo ollu raskaana, eli eivät pysyneet ylhäällä todellakaan koko raskautta ainakaan miulla :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon ymmärtänyt, että lämmöt olis ylhäällä vaan ihan alkuraskaydessa että kovin pitkään ei kannata mittailla :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos näistä! Yllättävän huonosti löytyy tietoa raskausajan lämpötiloista mutta jotain semmoista infoa löysin nyt lopulta että tuo lämpö tosiaan näyttää pysyvän koholla vain ensimmäisen kolmanneksen. Eli sen jälkeen pitää viimeistään lopettaa mittailu ettei iske paniikki ihan turhan päiten... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nenän tukkoisuus... Mikä siihen auttaisi parhaiten? Nyt on käytössä nenäkannu + meine base -suola, ilmankostutin makkarissa ja uutena physiomerin suolasuihke nenään. Rasittavaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kysyn täälläkin kun en löytänyt km puolelta vastausta eli miten km:n tai kemiallisen jälkeen teillä on laskettu la jos välissä ei ole ollut yhtään menkkoja? eka vuotopäivä kp1 vai? Sinänsä tällä ei suurta merkitystä ole mutta kiinnostaisi tietää. Neuvolaan soitto varmaan auttaisi mutta hirvittää tässä vaiheessa

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä laskin siitä ekasta kunnon vuotopäivästä kp1, en edeltävästä tuhrusta. Neuvola laski tietenkin sitten taas sen 28:n päivän kierron mukaan, pari päivää oli siis näillä eroa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miksi iltaisin joutuu nousemaan vartin välein sängystä pissalle, mutta päivällä ei tarvi käydä normaalia useammin vessassa? :D nyt menossa rv10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neilikkatee - itsellä yövessajuoksut väheni hiukan kun tajusin ihan aamun ja päivän aikana panostaa runsaaseen vedenjuontiin, enkä vai illalla kun hirveä jano iski :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now