duudeli

Pieni lapsi ja aikaero matkaillessa

10 posts in this topic

Meillä edessä jouluna matka Thaimaahan silloin 1v5kk taaperon kanssa. Aikaero Thaimaahan silloin "vain" +5 tuntia. 1-2 tunnin aikaerot varmasti sisäistetään suht nopeasti, mutta entäs kun aikaeroa on vähän enempi tai jopa jos yö ja päivä vaihtavat melkein kokonaan paikkaa?

 

Kyselen siis kokemuksia ja vinkkejä taaperon/pienen lapsen avustamiseen uuteen aikaan tottumisessa. Valveilla pitäminen varmasti helpompaa kuin tavallista aikaisemmin nukuttaminen, joten meillä mennessä varmaankin helpompaa kuin kotiin palatessa, kysellään kuitenkin kokemuksia molempiin suuntiin :)

Edited by duudeli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me matkustettiin Thaimaahan esikoisen ollessa noin 8kk ja hyvin meni kumpaankin suuntaan. Nukkui koneessa ehkä jotain 6h ja autossa jonkun tunnin. (Matkustettiin Cha'amiin taksilla) Illalla taidettiiin laittaa ihan normaaliin aikaan nukkumaan, joka silloin taisi olla kello 7 illalla (siis Thaimaan aikaa kello 7, mutta mentiin siis Suomessa kello 7 suomen aikaa nukkumaan). Sopeutui saman tien Thaimaan aikaan, vaikka meni siis aiemmin nukkumaan kuin normaalisti.  Takaisin tullessakaan ei ollut ongelmia. Jouduttiiin herättämäään päiväunilta kyllä, jotta ei menisi liian aikaisin yöunille, mutta saman tien sopeutui silloinkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me asutaan Kaliforniassa ja aikaero on Suomeen 10h. Yksi suomireissujen rankimmista jutuista on just tuo aikaero.. Viitisen päivää on mennyt ehkä keskimäärin rytmin kääntymiseen lapsilla. Näin pienten kun on pakko antaa nukkua silloin kun väsyttää, eikä rytmiä voi kääntämällä kääntää montaa tuntia kerrallaan. Antaisin lapsen nukkua lennolla jos vain nukkuu, koska silloin lentäminen on niin paljon helpompaa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me lennetään paljon Indonesia-Suomi väliä ja aikaero siis sama kuin tuo Thaimaan 5 tuntia. Nyt kun lapsi on 2-vuotias niin aikaero vaikuttaa enemmän kuin vauvalla, mutta meidän kokemuksen mukaan tuo  5 tuntia ei ole vielä paha. 12-14 tuntia on sitten ihan eri asia...siitäkin on kokemusta. Yleensä ei ole ollut ihmeempiä ongelmia, tosin Suomeen päin on helpompi kuin tänne itään päin, mutta niinhän se on aikuisillakin, että idän suuntaan lennettäessä aikaero on pahempi.

 

Indonesiaan lennettäessä koneet lähtee Suomesta keskiyöllä, joten yleensä lapsi on aika pian nukahtanut ja olen aina antanut nukkua niin paljon kuin vaan ikinä nukkuu. Thaimaahan on etäisyyden puolesta lähempänä, joten matka ei kestä niin kauan kuin Indonesiaan, mutta on matkassa sen verran rasitusta, että uskoisin lapsen illalla olevan jo valmis nukkumaan. Mäkään en pakottaisi lasta valvomaan, koska sisäinen kello kääntyy, kun on kääntyäkseen. Meillä tunti/päivä on ollut aika realistinen yli 5 tunnin aikaerossa, mutta sitä pienemmät on menneet aika lailla huomaamattomasti ohi. Jos jotain, niin lapsi on nukkunut aamulla vähän pidempää, mutta eipä tuo ole haitannut. Meillä ei siis yleensä ikinä lasta herätetä aamulla normaalioloissakaan.

 

Ainoana vinkkinä sanoisin auringossa oleskelun päivällä (toki sopivasti suojattuna eikä ehkä ihan kuumimpaan aikaan) ja muutenkin aktiivisen touhuilun vaikka uima-altaalla, niin illalla on nukuttanut hyvin.

 

Ja sitten vain ihanaa matkaa :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kovasti teille vinkeistä ja kokemuksistanne! :)

 

Meillä sinänsä tuo menolento on ikävään aikaan, että lähtee klo 17 illalla ja Suomen aikaa ollaan perillä siis n. klo 2 yöllä.. Jää siis lapsosella unet pahasti kesken, jos edes saadaan tuo muutenkin tosi huonosti nukahtava lapsi uinumaan. Paikallista aikaa ollaan perillä klo 7 aamulla joten teoriassa ajatellen ei ehkä haittaa että herää silloin vaan saattaisi päästä aika näppärästikin rytmiin (kun tuskin varmaan muutenkaan jatkaa kovin herkästi unia sen lentokoneesta poistumis rytäkän jälkeen).. Nähtäväksi jää sitten se käytännön osuus :grin: 

 

Onneksi ollaan reissussa kuitenkin kolme viikkoa, että pieni ehtii (toivottavasti) sopeutua uuteen aikaan ennen kuin pitää jo lennellä takaisin päin.. :) 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pakko sen verran kommentoida, että olen kuullut just päinvastain, oli länteen päin mennessä aikaeroon on vaikeampi sopeutua kuin itään päin mennessä. Oman kokemuksen mukaan Aasiaan päin mennessä (esim. Japani, Kiina, Singapore) ei ole koskaan ollut mitään vaikeuksia tottua aikaeroon, mutta USA:han päin lentäessä ja Aasiasta takaisin Suomeen tullessa sopeutuminen on ollut tosi vaikeaa ja vienyt monta päivää.

 

Saa nähä, miten meidän taapero pärjää aikaeron kanssa joulukuussa kun lennetään Thaimaahan.

Edited by Arby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minkä ikäinen Arby teidän taapero on jouluna? Meillähän tosiaan samaan aikaan ja sama suunta silloin 1v5kk:n kanssa..

 

Tuo lapsonen viime aikoina kotonakin nukahtanut taas niin järkyttävän huonosti, että pelottaa kyllä ihan hirmusti miten suostuu lentokoneessa nukahtamaan. Tuteista ei sitä ennen voida ainakaan luopua ja varmaan pitää yrittää koneessa taikoa tuolle lämmintä maitoa pullosta jos se vaikka auttaisi. Muutoin voi olla vaikeaa saada tuota käymään edes makuuasentoon ilman raivoa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Poika täyttää matkan aikana 1v11kk, tullaan takaisin Suomeen joulukuun puolivälin tienoilla.

Edited by Arby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä 6h aikaero brasseihin vei n. 3-5 päivää. Tuona aikana heräsivät kiitettävästi joskus aamu 5 aikoihin ja nukkuivat päikkärit, mitä ei muuten tehdä. Koneessa nyt ei missään nimessä kannata ruveta säätämään. Lapsi nukkuu ja valvoo silloin kun tahtoo. Perillä sitten vähän ohjailla. Meillä esim 5 vielä pötköteltiin pimeässä huoneessa meidän viekussa. 5pm aikaan ei enää käyty päikkäreille, iltaa vähän venytettiin jne. Aika nopeasti tuo tasoittuu. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt matkataan samoille nurkille, Malesiaan, syksyllä 2v3kkn ja 8kuisen kanssa ja sama reissu uudestaan talvella 1veen ja 2,5veen kanssa. Kohtahan ollaan jo konkareita..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now