Ilo88

Paras ikä tulla äidiksi?

81 posts in this topic

Mun painajainen olis ollu saada lapsia nuorena. Mä tahdoin olla itsekäs, matkustella, opiskella, bailata, tehdä uraa ja kaikkea muuta mukavaa. Tyttö synty kun olin 35. Tää tuntuu hyvältä. Mä nautin raskaudesta ja nyt nautin tytön kasvattamisesta ilman että teen sen suurempia 'uhrauksia'. Mies löytyi kun olin 21 eli sen puolesta olisin hyvin voinu aloittaa yrittämisen aikaisemmin. Mutta se on samanlainen kuin minä. Sekin halus nähdä vähän maailmaa ennen lasta. Ikä ei merkitse mitään, elämäntilanne sitäkin enemmän...

 

Kuiskaus, me ollaan kaikki erilaisia. Älä tuomitse tai arvostele sellaista mitä et ymmärrä. Vaikka et varmasti pahaa tarkoita sun kommenti kalskahtaa korvaan pahasti monesta syystä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle paras ikä oli just se ikä, missä lapset on saatu, eli esikoisen sain kun olin 25, kuopuksen nyt 27-vuotiaana. Esikoisen syntymän aikaan oli opiskelut opiskeltu, miehen kanssa matkusteltu maailmaa ristiin rastiin ja eletty omasta mielestämme nuoruuden hulluja vuosia riittävästi siihen mennessä. Vakityössäkin olin ehtinyt jo parisen vuotta olemaan ennen esikoisen syntymää. Joskus nuorena (=teininä, kun ei tässä vanhoja olla nytkään) ajattelin, että haluan lapseni alle 30-vuotiaana ja niin tässä näyttää hyvää vauhtia käyneen, mutta pidätän kuitenkin oikeuden muuttaa vielä mieleni, jos jonkun iltatähden innostun tekemään ;) Tällä hetkellä kyllä kovasti houkuttaa ajatus, että en ole ihan ikäloppu kun nämä lapset kotoa pois muuttavat saati silloin, kun mahdollisia lapsenlapsia tulee :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Whaaat...?! Täällä on hiukan ehkä käsitetty väärin mun kommentti, ei mulla olis tullut mieleenkään piilottaa siihen tuollaisia merkityksiä mitä te ootte näköjään löytäneet... :rolleyes:

 

Pahoitteluni jos siis olen väärässä. Itse vaan olen lukenut sitten vain niistä tutkimuksista, joissa kerrotaan hedelmällisyyden laskevan jo ~20v eteenpäin. Siinä käsityksessä siis tuon kirjoitin, enkä todellakaan tarkoittanut siitä kenenkään loukkaantuvan, luulin tuon hedelmällisyyden laskun olevan sellainen fakta, jonka kaikki tietää.  :huh:

 

Nöyrimmät anteeksipyyntöni siis mielipiteestäni otsikon esittämään kysymykseen. ;) Kuten jo sanoin, mielestäni tosiaan riippuu ihan ihmisestä, mikä on paras ikä tulla äidiksi, mutta fysiologiselta kannalta siihen on käsittääkseni paremmat mahdollisuudet nuorempana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ heh, katsoin viestimäärääsi kommenttisi jälkeen ja mietin että et ehkä tiennyt millaiseen soppaan lusikkasi laitoit :grin: .

 

Mutta siis lapsettomuus johtuu yhtä usein miehestä ja naisesta ja vain osa naisten ongelmista liittyy naisen ikään, siksi tuo suoran viivan vetäminen naisen iän ja lapsettomuuden välille tuntuu hieman kohtuuttomalta. Ja koska usein ollaan vierittämässä lapsettomuuden syytä vain ja ainoastaan naisten niskaan ("jotka itsekkäästi nauttivat nuoruudestaan, vaihtavat miestä paremman toivossa, tekevät uraa ja hähhähää kaikkea et voi saada!"), niin siksi täällä ei ehkä ollut kauhean hyvä vastaanotto viestillesi.

 

Mutta tosiaan jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, ja jatketaan toki keskustelua ketjun aiheesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, oon tosiaan aloittelija tällä foorumilla vielä. :D Mutta en kyllä todellakaan tarkoittanut vetää mitään suoraa viivaa naisen iän ja lapsettomuuden välillä - ehkä viestini tosiaan kuulosti siltä, anteeksi. Tiedän kyllä, että lapsettomuuteen liittyy useita tekijöitä, joista ikä on vain yksi. Se nyt vaan sattui olemaan tämän ketjun aiheena.

 

Nää on vaan mun ajatuksia ja mielipiteitä aiheesta, ei mitään nillitystä ketään kohtaan. Mielipiteitä, jotka perustuvat vain siihen, mitä itse aiheesta olen kuullut ja lukenut, ja jotka varmasti muuttuvat sitä mukaa mitä enemmän aiheesta tiedän. Eiks oo ihan kiva vaan kun tulee vähän keskusteluakin? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mukavaa Kuiskaus kun selvensit vähän argumenttiasi, saatoin nimittäin rehellisesti sanoen vetää paitsi sen herneen myös palon ja kokonaisen hernepellon multineen sieraimiini. :grin: Mutta siis, no harm done. :)

 

Onhan se totta, että hedelmällisyys alkaa laskea naisilla radikaalisti 35 ikävuoden jälkeen, mutta sekin on todella yksilöllistä.

 

Jos olisin itse voinut valita, olisin alkanut yrittää vauvaa jo 21-vuotiaana (koska PCO), mutta ex-mieheni ei halunnut, minun ja toisen ex-miehen ainokainen kuoli kohtuun ja nyt 28-vuotiaana kärsin sekundäärisestä lapsettomuudesta.

 

Elämä ei aina mene niin kuin haluaisi, ei todellakaan. Mielestäni paras ikä siis on saada lapset kun tuntee itse itsensä siihen valmiiksi ja on edes jonkinlaiset puitteet lapsen saamiselle, ts. edes jotain töitä, katto pään päällä ja hyvä parisuhde. Jos se ei onnistu sitten hoidoillakaan, asia on prosessoitava ja surtava ja totuteltava sitten kokonaan lapsettomaan elämään. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä ei ole mitään ikää! Oli sitten 15v tai vaikka 40v, kunhan tuntee itse olevansa valmis ottamaan sen vastuun toisen elämästä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tulipa mieleen, että mulla ei kyllä ainakaan oo sitä mystistä "tadaa, nyt olen valmis äidiksi" -tunnetta, mikä ilmeisesti pitäis olla - pikemminkin päinvastoin! :girl_haha: Uskon pikemminkin, että siihen äitiyteen kasvaa lapsen saatuaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei välttämättä tarvi olla mitään "tadaa"-tunnetta. Kunhan ei ole sellaista "minulleko, ei ikinä"-tunnetta. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapsesta haaveiltiin 2,5 vuotta ennen kuin tärppäsi. Vauva syntyy nyt kun olen 22 ja mies 24. Ollaan kyllä nuoria ,mutta en osaisi sanoa olisinko 10 vuoden päästä sen valmiimpi äidiksi kuin nytkään. Ollaan molemmat vakitöissä ja oma kotikin löytyy ja muutenkin "puitteet " kunnossa. Ja nyt itse ensimmäistä odottaessa olen iloinen, että äitini on saanut minut nuorena. Nyt hän on aivan innoissaan tulevasta lapsenlapsesta ja jos kaikki hyvin käy saa olla lapsen elämässä mukana vielä pitkän tovin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielestäni ei ole mitään oikeaa aikaa tulla äidiksi. 

Se riippuu niin paljon ihmisestä ja tilanteesta. Ja siitä miten asiaan suhtautuu.

Ja onko valmis kasvamaan itse henkisesti.  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

En koe että on olemassa parasta ikää lapsen saamiselle. Jokaisella on erilaiset lähtökohdat ja elämäntilanteet mitkä määrittelevät valmiuden ja parhaan iän.
Itse olen 24-vuotais ja toivoisin että muutaman vuoden sisällä (siis nytheti!) saisin esikoisen, ja siitä muutama vuosi eteenpäin mahdollisesti toisen lapsen. Olemme aina halunneet olla nuorehkoja vanhempia. Joten toivomme kovasti että voisimme olla :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse olen tyytyväinen 30+ -odottaja. Parikymmppisenä oli opiskelut kesken ja mieheni tapasin, kun olin 25. Sen jälkeen olemme molemmat tehneet töitä myös ulkomailla, joten häitä ja perheen perustamista "ehti" ajattelemaan vasta, kun kolmekymmentä oli rikki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itselle on viime aikoina jäänyt sellainen mielenkiintoinen mielikuva, että reilusti alle kolmikymppisten raskautuminen on ollut vaikeampaa kuin kolmekymppisten tai vanhempien. Mutta enpä ole empiiristä tutkimusta alkanut vääntämään, joten käsitykseni on varmaankin aika vääristynyt :P. Tämä siis huomiona vain keskusteluun fyysisistä tekijöistä.

 

Muutoin, tuskin lapsensaanille on oikeaa ikää. Henkinen ikä ja elämäntilanne taitaa ratkaista :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielestäni paras ikä siis on saada lapset kun tuntee itse itsensä siihen valmiiksi ja on edes jonkinlaiset puitteet lapsen saamiselle, ts. edes jotain töitä, katto pään päällä ja hyvä parisuhde. Jos se ei onnistu sitten hoidoillakaan, asia on prosessoitava ja surtava ja totuteltava sitten kokonaan lapsettomaan elämään.  :)

 

^ Täysin samaa mieltä. Paitsi että ei se välttämättä vaadi sitä hyvää parisuhdettakaan, meikä on sitä mieltä että voi yksinkin tulla äidiksi - toki varmasti on hyvä jos olisi joku tukiverkosto ympärillä. Mutta tuo aihe onkin jo ihan eri, kuin tämä ikäkeskustelu..

 

Mutta joo, ei se todellakaan ikää katso milloin on parasta tulla äidiksi ! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komppaan kaikkia edellisiä vastaajia, että paras ikä riippuu ihan ihmisestä ja tilanteesta. Jotkut ovat valmiita jo alle 20-vuotiaina, joillakin se menee hedelmällisen iän loppumetreille tai siitä ylikin.

 

Luin teininä jutun, jonka mukaan paras ikä tehdä lapsi olisi 24-vuotiaana, pohjaten kai biologisiin ja psyykkisiin keskiarvoihin, ja vannoin että teen ensimmäisen lapseni viimeistään silloin. Olin myös varma, että haluan useamman lapsen. Toisin sanoen halusin seurata samaa polkua kuin oma äitini.  :rolleyes:

 

Kun 22-vuotiaana tulin vahingossa raskaaksi (meni onneksi itsestään kesken) nykyisen parisuhteen alkumetreillä, tajusin etten olekaan vielä valmis, mutta ajatus lapsesta jäi hiljaa muhimaan sekä minun että miehen aivojen perukoille.

 

Nyt 29-vuotiaana äidiksi tullessani olen itsevarmempi ja itseni paremmin tunteva kuin olisin ollut tuossa "ideaali-iässä", parisuhde on saanut rauhassa vahvistua näiden 7 vuoden aikana ja tiedämme miehen kanssa paremmin, millaisen perheen ja perhe-elämän haluamme. Henkisesti olemme nyt varmasti parempia vanhempia kuin olisimme olleet silloin 22-vuotiaina, vaikka toisaalta "vanhuus" alkaakin jo näkyä fyysisellä puolella...  :girl_haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Mielestäni paras ikä siis on saada lapset kun tuntee itse itsensä siihen valmiiksi ja on edes jonkinlaiset puitteet lapsen saamiselle, ts. edes jotain töitä, katto pään päällä ja hyvä parisuhde. Jos se ei onnistu sitten hoidoillakaan, asia on prosessoitava ja surtava ja totuteltava sitten kokonaan lapsettomaan elämään.  :)

 

^ Täysin samaa mieltä. Paitsi että ei se välttämättä vaadi sitä hyvää parisuhdettakaan, meikä on sitä mieltä että voi yksinkin tulla äidiksi - toki varmasti on hyvä jos olisi joku tukiverkosto ympärillä. Mutta tuo aihe onkin jo ihan eri, kuin tämä ikäkeskustelu..

 

Mutta joo, ei se todellakaan ikää katso milloin on parasta tulla äidiksi ! :)

 

Mun mielestä taas ei ole niin olennaista, että on töitä (katto pään päällä ja talous kestävällä pohjalla kuitenkin), mutta hyvä parisuhde vakaalla pohjalla sen sijaan on tärkeä - joskaan ei toki sekään välttämätön, muukin läheinen ja luotettava tukiverkko auttaa.

 

Ikäkysymyksen osalta voin vain todeta saman kuin moni muukin, eli milloin ikinä kokee olevansa valmis (no, jossain rajoissa tietty, 12-vuotias voi kuvitella olevansa valmis, mutta tokkopa on). Se on yksilöllistä. Tunnen 18-vuotiaana äidiksi tulleen ja 45-vuotiaana äidiksi tulleen (ja äitejä siltä väliltä), jotka molemmat nauttivat äitiydestä ja ovat erinomaisia äitejä lapsilleen. Ja ainakin tässä tapauksessa 45-vuotias on vähintään yhtä terve, reipas ja jaksaa vauvansa kanssa valvomiset yms. aivan yhtä hyvin kuin 18-vuotiaskin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itselle on viime aikoina jäänyt sellainen mielenkiintoinen mielikuva, että reilusti alle kolmikymppisten raskautuminen on ollut vaikeampaa kuin kolmekymppisten tai vanhempien. Mutta enpä ole empiiristä tutkimusta alkanut vääntämään, joten käsitykseni on varmaankin aika vääristynyt :P. Tämä siis huomiona vain keskusteluun fyysisistä tekijöistä.

 

Muutoin, tuskin lapsensaanille on oikeaa ikää. Henkinen ikä ja elämäntilanne taitaa ratkaista :).

 

Mäkin olen ollut huomaavinani aika paljon tällaista, ja itsekin kuulutaan niihin parikymppisiin, joilla raskautuminen vei 2 vuotta. Eihän mulla tästä mitään tieteellisiä faktoja ole, mutta mua mietityttää kyllä aika paljon kemikaalit, jotka joidenkin tutkimusten mukaan vaikuttavat etenkin miesten siittiöiden laatuun...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä haluan luottaa siihen, että se paras ikä mulle tulla äidiksi on se, minkä ikäinen sitten olen, kun äidiksi tulen - oletuksena nyt siis on, että se ylipäätään jonain päivänä on totta ja mahdollista. Tällä hetkellä ikää on 34v ja ehkäisy jätetty pois viikko sitten - ja voin sanoa, että vaikka niinkin "tuore" asia, niin paljon kaikenlaisia tunteita tähänkin viikkoon mahtunut... Mutta ajatusten pyörittäminen päässä on mulle varsin tyypillistä, niin hyvässä kuin pahassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luin teininä jutun, jonka mukaan paras ikä tehdä lapsi olisi 24-vuotiaana,

 

Mulla taas on kutina, että ihminen olisi hedelmällisimmilläänjoskus 15-17 -vuotiaana. Näin 30+ vuotiaan mielestä se olis turhan aikaista....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tulin raskaaksi nyt reilu kolmikymppisenä ja tämä on kyllä ehdottomasti minulle paras ikä.Aiemmin en olisi ollut valmis ja halusin elää omaa elämää,juhlia,matkustella jne.Ja nyt raha-asiatkin ovat kunnossa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen aikoinani sanonut äidilleni tekeväni lapset ennen 25v ikää. No suunnitelma ei ihan pitänyt, koska esikoinen syntyi minun ollessa 26v. Olen onnellinen ettei lapsia tullut aiemmin. Kerkesin nauttia työelämästä ja myös ajasta miehen kanssa kahdestaan. Nyt olen 35v onnellinen kolmen lapsen äiti, joka kuumeilee neljättä lasta.

Edited by shainala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielestäni ei ole oikeaa ikää tulla äidiksi.

Äidiksi kasvetaan silloin raskausaikana ja myös vauvan ensimmäisinä viikkoina. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now