Sign in to follow this  
Followers 0
sorellina

vesisynnytys

64 posts in this topic

Mukava kuulla positiivisia kokemuksia :). Olen itse harkinnut vesisynnystystä aiheeseen tutustuttuani :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musta olisi tosi ihana ajatus päästä avautumisvaiheessa veteen lillumaan. Viimeksi en saanut perätilan takia mennä. Voi kun tämä toinen olisi oikein päin, amme vapaa ja muutenkin asiat niin että sinne ammeeseen pääsisin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nosto ja kyselen samalla, että onko vesisynnytykset edelleen Suomessa mahdollisia? Ei ilmeisesti kaikissa sairaaloissa? Onko se ihan perusteltua, ettei vedessä sais synnyttää?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jossain sairaaloista ilmeisesti on mahdollista, mutta ainakaan TAYS:ssa ei altaaseen saa synnyttää (en tiedä, mikä tähän on perusteluna).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just eilen soittelin TYKSiin asian tiimoilta ja siellä saa synnyttää veteen jos on vesisynnytykseen kouluttautunut kätilö vuorossa (ilmeisesti heitä on muutama). Olen itse käsittänyt vesisynnytykseen perehtyessäni ettei siinä pitäisi olla kuivalla maalla synnyttämiseen verrattuna suurempia riskejä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käytännöt vaihtelee sairaaloittain, kaikissa ei ole (vielä) siihen kouluttautuneita kätilöitä. Se riippuu myös sairaalasta, että miten suhtautuvat omiin altaisiin. Joissain paikoissa asenteet ovat tiukemmat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Periaatteessa vesisynnytys on yleensä hands off, eli kätilö pysyttelee altaan ulkopuolella ja äiti synnyttää. Kuitenkin kätilön varmuus ja asenne tilanteessa on tärkeää, sillä sillä saattaa olla vaikutusta synnytyksen kulkuun ja äidin fiiliksiin, jos kätilö on kovin kielteinen. Kannattaa kysellä etukäteen mitkä omat sairaalan kriteerit ovat, ne vaihtelevat sairaaloittain välillä todella paljon.. Ilman tieteellisia perusteita tietysti :P

 

Itse synnytin kuopuksen kotona veteen. Mun kotikätilöt toimivat kaikki myös sairaalakätilöinä ja toivottavasti tulevaisuudessa vesisynnytyskoulutus entisestään lisääntyy sairaaloissa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolme kuukautta laskettuun aikaan ja jos kaikki menis hyvin niin oisin kovasti innoissani kokeilemassa vedessä synnyttämistä...

 

Viikonloppuna hoksasin, että vaikka meidän lähimmässä sairaalassa Oysissa veteen ei saa synnyttää, niin lähistöllä on kuitenkin Oulaskangas, missä saa. Nyt olen alkanut lueskella vesisynnytyksistä ja riskeistä. Ehkä eniten mietityttää, että jos vauvalla olisi hätä, niin sitten tuolta OASista siirryttäisiin Oysiin, eli että tehohoitoa ei olisi samalla tavoin käden ulottuvilla kuin Oulussa synnyttäessä. Vaikutti siltä, että joidenkin tutkimusten (ei kaikkien) mukaan voi liittyä aavistuksen kohonnut riski vauvan hengitysongelmiin tai muuhun sellaiseen vesisynnytyksessä? Siis tosiaan aavistuksen. Toisaalta mulla on takana kaksi säännöllistä synnytystä, ja jos ei riskejä ilmene, niin tuo haave vedessä synnyttämisestä kyllä painaa mielessä tosi paljon. Mieluummin synnyttäisin sairaalassa kuin kotona, kun lähelläkuitenkin olisi lääkäreitä, vaikka toisaalta sitten meidän koti kyllä olisi ihan sairaalan lähellä, siis Oysin.

 

Mulla on kahdessa edellisessä synnytyksessä avautumisvaiheen edetessä tuntunut, että jaloista lähtee voimat. Kaikki jalkatyöhön perustuvat asennot, jotka muuten tuntuis hyvältä, siis on siksi vaikeita, kun ei meinaa jaloillaan pysyä. Ja sängyssä makaaminenhan on erityisen kamalaa, ainakin ennen epiduraalia. Mutta se painottomana vedessä lilluminen oli viime synnytyksessä ihan taivaallista! Ja vaikka olen sinänsä ollut kahdesti tyytyväinen epiduraaliin, niin minusta se on tehnyt ponnistamisesta vaikeampaa, ja se on kuitenkin itselleni ollut se synnytysten ahdistavin vaihe.

 

Ois kiva jos täällä ois muita vesisynnytyksen kokeneita tai sitä suunnittelevia, niin voisi aihetta vähän pohtia ja tietty viisastua muiden kokemuksista. Suomessa taitaa kuitenkin olla melko harvinaista tämä, lueskelin juuri jotain kätilöiden opinnäytettä aiheesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos mei :) meidän vauva syntyi just 1.12. kun olit kirjoittanut. Meillä vesisynnytyshaave tyssäsi vauvalla epäiltyyn sydänvikaan raskauden lopulla. Ultrien mukaan ei ollut mitään vakavaa odotettavissa mutta täysin varmoja ei voitu olla, ettei vikaa olisi, joten en uskaltanut enää harkita lähtöä kauemmas pieneen sairaalaan kun lähisairaala on tuo iso yliopistosairaala (täällä just makoillaan vauvan kans). Asiaa piti kyllä nieleskellä ja samalla turhauttaa, miksi vesisynnytys on niin rajoitettua. Mulle vielä pelkopolikäynnillä täällä luvattiin, että ponnistusvaiheeseen asti sentään sais olla ammeessa (käytännössä ei ois nyt ollut mahdollista kun synnytys eteni rajusti oksitosiinilla) mutta niin vain siitä kaksikin eri kätilöä nihkeili kun saliin päästiin. Piti siis olla aktiivinen jopa siinä, ett intti vastaan ihan vain avautumisvaiheen ammeen käytöstä. No, mun synnytykset oli tässä ja ihan tyytyväinen oon, mutta mieleen jää varmaan elämään tää mun haave vesisynnytyksestä <3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oi, onnea vauvasta :girl_in_love:  ja saa olla pettynyt siitä, että ei mennyt kaikki toiveiden mukaisesti. Halaus  :lipsrsealed:  Toi on kyllä tosi kurja tilanne, että joutuu kesken synnytyksen pitämään kovasti puoliaan,  olisi niin kiva, jos täällä Suomessakin joskus päästäisiin sellaiseen systeemiin, että voisi jutella kätilöiden kanssa jo etukäteen.

 

Ja se oma tarinakin siitä synnytyksestä muuttuu ajan kuluessa, nyt saat nuuskutella sitä vauvanhajua siellä  :give_heart:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos mei, kirjoitat kauniisti! <3 Ja ehkä tuo ammejuttu ärsyttää siksikin, että olin ollut kätilön kans asiasta juttelemassa ja se kirjattiin tarkasti mun tietoihin. Tosiaan se ois ihan mahtavaa, että vois just synnytyksen hoitaviin kätilöihin tutustua jo etukäteen. Mulla oli mukana doula, joka oli kyllä aivan todella ihana tuki synnytyksessä, ja myös meidän ennakkotapaamisista oli paljon hyötyä! Hyvä mieli siis kaiken kaikkiaan, ja tänään lääkäri myös totesi, ettei vauvan sydämestä kuulu mitään ylimääräistä <3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää oli musta aika hyvä juttu, just tänään tuli vastaan :) sillä on tosi iso merkitys miten me koetaan että meidät on tultu kuulluksi ja kohdatuksi. Aina ei ole mahdollista saada juuri sellaista synnytystä kuin olisi toivonut, mutta niissäkin tilanteissa empaattinen henkilökunta ja läheisten tuki on se, mikä voi kantaa sen haastavan kokemuksen yli. Tosi kiva kun sulla oli doula, on sitten joku kenen kanssa jutustella synnytyksestä myöhemminkin.

http://www.positivebirthmovement.org/pbm-blog/a-healthy-baby-is-not-all-that-matters

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0