Sign in to follow this  
Followers 0
Smultron

Keuhkoembolia ja synnytys

10 posts in this topic

Onko jolain teistä kokemusta keuhkoemboliasta synnytyksen aikana? Siskoni jalassa oleva laskimotukos on kulkeutunut keuhkoihin, ja vaikka siskon tila ei tällä hetkellä ole kriittinen, hengittäminen on ajoittain todella raskasta ja kaikenlaista ponnistelua täytyy välttää. Ja kahden viikon päästä pitäisi synnyttää... Keisarinleikkauksessa taas on jo alkujaankin kohonnut veritulppariski joten ei ole sekään ihan turvallinen. Lääkärit osaavat varmasti parhaiten sanoa, mitä on parasta tehdä, mutta mietin, löytyisikö täältä vertaistukea tai kokemuksia siitä, mitä voi tällaisessa tilanteessa tapahtua, ja kuinka kaikessa voi parhaiten olla tukena ja avuksi. Alkaa kauhistuttaa tämä tilanne.  :girl_cry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuulostaa kyllä tosi hankalalle tilanne! Oliko siskosi tukostaipumusriski tiedossa vai tuliko yllätyksenä?

Raskaushan lisää tukosriskiä. Itse olin raskausaikana rv20 eteenpäin + 6vk synnytyksen jälkeen verenohennuslääkekuurilla kohonneen tukosriskin vuoksi (perinnöllinen taipumus).

Voiko siskosi tulppaa liuottaa? Jos tulpan saa liuotettua pois, niin silloin luulisi synnytyksen ponnisteluineen onnistuvan? En tiedä, arvailen vaan. Leikkaus on varmaan se mihin lääkärit eivät halua, ainakin minulle korostettiin sektion riskiä pitkin raskautta juuri veritulppariskin takia, riski on niin suuri.

Toivottavasti synnytys ei käynnisty kovin pian että kerkeisi tukoksesta hiukan toipua.

Onneksi siskosi tilanne on tällä hetkellä vakaa, toivottavasti tilanne paranee! Voimia teille, vaikka tilanne vakavalle kuulostaakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei ollut riski tiedossa, ihan puun takaa tuli. Hän on saanut verenohennus(?)-lääkkeitä nyt kaksi viikkoa ja juuri nostettiin annosta. En tiedä, olisiko joku  muu paikallinen liuotushoito mahdollista jos tukos on keuhkoissa. Jalkaanhan ainakin voisi pistää piikillä, mutta en tiedä keuhkoista... En oikein tiedä, ehtiikö nuo ohennus/liuotus-lääkkeet (en muista tarkalleen, mitä ne nyt olivat) auttaa kuinka hyvin ennen synnytystä kun laskettuun aikaan on tosiaan vain kaksi viikkoa. Kyseessä on toinen lapsi ja ensimmäinenkin tuli ihan ajoissa, joten voi kai olettaa, ettei toisenkaan kanssa mene kovin pitkälle yli. Kiitos sympatiasta!   :lipsrsealed:  Eikai tässä voi muuta kuin odotella ja koettaa olla miettimättä pahimipia skenaarioita...

Edited by Smultron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yhdellä tutulla tuli kans raskauaikana keuhkoveritulppa. (tässäkohdin näen vähän punaista, koska se oli ihan naisen omaa syytäkin! Poltti, ylipainoa jne...mutta neuvolan toimintakin oli aika hanurista, se on sitten jo ihan toinen juttu). Oisko tuo keuhkoveritulppa ollut kuukausi pari ennen synnytystä. Sai lääkkeet ja pääsi sairaalasta kotiin reilun viikon levon jälkeen. Synnytys sujui ongelmitta, mutta kyllä tämän tyypin piti syödä verenohennuslääkettä vielä synnytyksen jälkeenkin. Toivottavasti siskollasikin kaikki menee hyvin  :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoito on jo menossa kun kerran verenohennuslääke on käytössä. Oletettavasti lääke kuitenkin on pistosmuotoinen eikä suun kautta otettava, näin ainakin pitäisi olla.

Tuo hoito ei sinällään juuri synnytykseen vaikuta, mutta hoito annoksella mennessään nuo lääkkeet kyllä hankaloittavat kivunhoitoa. Eli selkäpuudutiksia ei okkein voi käyttää vuotovaaran vuoksi kun lääkkeiden tauotus ei kejhkoembolian yhteydessä suotavas ole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos tsempityksistä! Siskolla alkoi viime viikolla vihdoin oireet vähän lieventyä kun lääkkeen annostusta nostettiin, mutta lääke otettiin kokonaan pois kun laskettuun aikaan oli viikko (muutama päivä sitten). Nyt toivotaan, että vauva tulee nopeasti, jännitys päällä että koska tapahtuu ja mitä tapahtuu. Keisarinleikkaus on synnytyslääkärin mielestä erittäin epäsuotuisa vaihtoehto vaikka siskoni hengenahdistus on välillä kovaa...

Edited by Smultron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi surkeus mikä tilanne, on varmaan tukalat päivät odotella. Niin siskolla kuin tukijoukoillakin.  :girl_sigh: Sellaista paikallista liuotustahan ei ole olemassakaan, kyllä se koko veri ohenee samalla kertaa. Ja sitten tuleekin tuo mitä Nat sanoi, että just puudutuksia ei mielellään lähdetä laittamaan vuotoriskin takia. Mutta se nyt lienee "pienin" paha koko sotkussa, kunhan siskosi ehtisi sen verran toipua ettei reissusta tulisi tuon takia kohtuuttoman rankka. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siskollani oli loppujen lopuksi onni matkassa ja synnytys sujui ilman suuria komplikaatioita, ja vauva on hyvinvoivana maailmassa. :) Ihan loppumetreillä elettiin kyllä kauhunsekaisia hetkiä, varsinkin kun mukaan sattui paha hoitovirhe, minkä vuoksi sisko oli todellakin hengenvaarassa.  :girl_impossible: Mutta luojan kiitos kaikki kääntyi lopulta hyvin! Vielä on tukosriski korkealla näin synnytyksen jälkeen, mutta nyt taitaa olla jo helpompi hoitaa eikä ainakaan vauvalla ole hätää. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0