Alisia84

Tyhmät kysymykset synnytyksestä

134 posts in this topic

Istukan synnytyksen aikana voi hönkäillä ilokaasua, mutta ei siien yleensä muuta tarjota, kun yleensä kyseessä on varsin nopea ja noin 100x kivuttomampi ja helpompi toimenpide kuin vauvan synnyttäminen, jos siis ei mitään ihmeitä tule.

 

Ponnistusvaiheessa supistusten välillä kannattaa huilata ja kerätä voimia seuraavaa supistusta varten niin paljon kuin mahdollista. Ponnistminen tapahtuu aina supistuksen aikana, eikä kohtu supistele koko aikaa (tai sitten on jo hätätilanne), vaan myös kohtu "lepää" välillä. Tällön myös äidin kannattaa kerätä voimia, hörpätä vettää jne. Supistusten välit ponnistusvaiheessa on lyhyitä, joten kyllähän se täyttä työtä on tietysti.

 

Edit. Käsinirrotus on tietty eri asia, silloin istukka irrotetaan käsin lääkärin toimesta ja sillon tietty laitetaan puudutus, nukutusta ei juuri käytetäkään.

Edited by vaude09

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edit. Käsinirrotus on tietty eri asia, silloin istukka irrotetaan käsin lääkärin toimesta ja sillon tietty laitetaan puudutus, nukutusta ei juuri käytetäkään.

En tiedä kuin yleistä on, mutta mut nimenomaan nukutettiin istukan irrotuksen ajaksi. Muista vaihtoehdoista ei edes puhuttu, vaan aika kiireellä mentiin saliin kun homma ei edennyt tunnin irroittelun jälkeen. Edited by Helmikuu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Minusta se istukan synnytys oli 100 kertaa kipeämpää, kohtu ei supistellut yhtään, verta meni ihan kohtuudella ja kohta oltais kai menty leikkuriin jos ei ois saatu irti lopulta. No, jos joskus on ajankohtaista niin pitää ottaa selvää saako muuta kuin ilokaasua sillä mä näen oikeasti painajaisia ja pelkään koko juttua tuon takia :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä istukan synnyttäminen ei tuntunut missään. Jotain vaan valahti ulos, ei sen kummempaa. 

 

Tämäkin asia kuuluu niihin "jokaisella eri tavalla" ja riippuu lähteekö istukka helposti vaiko vaikeasti :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullakaan ei istukan synnytys tuntunut miltään,toisin kuin vauvan synnytys.. Jotain tosiaan vain valahti ulos,niinkuin Yazz mainitsikin.

Nyt näitä juttuja luettuani mietinkin,että noinkohan selviän tällä kertaa yhtä helpolla..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tulipa taas mieleen kysymys. Eli kun puhutaan, että kipu/pelko saattaa pysäyttää synnytyksen, johtuuko se stressihormoneista vai mistä?

 

Ajattelin hankkia sellaisen rentoutus-cd:n ja kuunnella sitä mahdollisimman paljon ennen h-hetkeä. En yhtään tiedä millaisia ne ovat, mutta onkohan cd:stä hyötyä synnytyksessä? Meillä olisi salissa cd-soitin. Siis onkohan siinä puhetta vai musiikkia ja vaipuuko sitä vaan sellaiseen transsiin, ettei levyä kuule?

 

Minulla on musiikki auttanut molemmissa synnytyksissä hirveästi. En osaa sanoa tuollaisesta rentoutus-cd:stä, jos siinä on puhetta niin voisin kuvitella itseäni ainakin häiritsevän ("Ole jo hiljaa, yritä tässä nyt rentoutua kun sattuu niin p*******sti!  :skilletgirl: ").

Ekassa synnytyksessä en tajunnut kuunnella musiikkia avautumisvaiheessa, mutta toisessa kuuntelin laulettuja mantroja (musiikilla), ja tuntui, että musiikki auttoi kestämään kipua. Aina supistuksen tullessa väänsin äänenvoimakkuuden kovemmalle ja "sukelsin" musiikkiin jolloin kipu tuntui helpommalta kestää.  Ekassa synnytyksessä olin ponnistusvaiheen alussa jo ihan poikki joten käskin miehen laittaa mukaan otettua menevää musiikkia täysillä soimaan ja sain siitä voimia ponnistamiseen. Kannattaa varmaan olla muutamaa eri tyylistä musiikkia mukana niin voi niistä valita tilanteen ja tunnelman mukaan. :)

Edited by Smultron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Synnyttäneen tyhmä kysymys:

Tuli puhetta kaverin kanssa siitä, kuinka monet ei ole kerenneet saamaan synnytyksessä epiduraalia/spinaalia. Mikä se syy on ettei kerkeä niitä saamaan, jos synnytys on nopea? Jos synnytys kestää vaikka sen 3h, joista vaikka 2h sairaalassa, niin miksi ei kerkeä, mikä tuossa on se syy? Ymmärrän toki jos sairaalaan mennään ja vauva on jo oikeasti tulossa, mutten ymmärrä sitä jos sairaalassa jo ollaan, eikä sitä kerkeä saamaan.

Itse sain spinaalin vielä ponnistusvaiheen alussa, niin ihmetyttää miksi toiset jää saamatta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tietyssä vaiheessa ei enää lähdetä laittamaan epiduraalia, ettei sotke ponnistusvaihetta. Sama kai spinaalinkin kanssa, mutta ehkä se sopii paremmin ponnistusvaiheen lähellekin (se on lyhytkestoisempi, niin laitetaan yleensä nimenomaan silloin, kun tiedetään, että synnytys ei kestä enää tunteja). Siinä saattaa mennä jonkin aikaa, että saadaan anestesialääkäri paikalle ja sen jälkeen pitää maata paikallaan kai ainakin se puoli tuntia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ainakin tiettyinä vuorokauden aikoina (yöllä) tai pyhinä on koko sairaalassa vain yksi anestesialääkäri. Hän tulee laittamaan puudutuksen jos kerkeää. Esim. omassa synnytyksessä epiduraali tilattiin 00.30, sain sen 02.05 jolloin oli ihan viime hetket laittaa se kun tyttö syntyi 03.07 :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla meni toisen synnytyksen loppuvaihe paljon nopeammin kuin mitä olisin arvannut, koska ensimmäinen synnytys oli aika pitkä ja ponnistusvaihekin yli puoli tuntia. Sairaalaan mentäessä olin 4 cm auki, mutta halusin yrittää vielä suihkulla ja ilokaasulla. Sairaalassa olin muistaakseni n. 2 tuntia, joista ekat 30 min tarkkailussa. Siinä vaiheessa, kun pyysin epiduraalia, aloin aueta niin nopeasti ettei aikaa enää ollut. Parhaansa kätilö yritti, eikä lääkäriäkään tarvinnut odotella kauaa. Yrittivät vielä ehtiä spinaalia ja paikallispuudutustakin, mutta nekään eivät ehtineet. Jos nyt ihan oikein muistan, minulla oli n. 2-3 supistusta siinä välissä kun paikallispuudutuskin evättiin ja järkyttävä ponnistustarve alkoi. Ei siis montaa minuuttia. Ponnistusvaiheeksi on merkitty 8 minuuttia ja vauva syntyi kai noin 3 supistuksen aikana. Minulla siis tuli loppuvaiheessa todella niin kiire, ettei enää ehtinyt.

Edited by Anna Rosa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä sairastan paniikkihäiriötä ja sairaala on yksi pahimmista paikoista mitä tiedän, mä en pysty meneen sinne ilman pientä määrää rauhoittavaa lääkettä. Nyt olenkin alkanut pelkään että sekoan samantien kun matka synnärille koittaa ja ahdistun siellä niin, että synnytys menee sen takia aivan pieleen. Paniikki on mulla suht paha jos se iskee, ja jos se iskee niin sehän ei sitten ohi mene ihan noin vaan. Kysymys kuuluukin, onko kellään tietoa saako synnytyksessä ottaa tarvittaessa rauhoittavaa lääkettä? Mun rauhoittava on opamox ja käytän hyvin pientä annostusta, alle ohjeen määrän vieläpä. Olen lueskellut, että joillekin annetaan sairaalan puolesta tuota lääkettä jotta saavat esim odotellessa nukuttua jos synnytys on tosi pitkä, joten kai sitä nyt paniikkiinkin voi ottaa? Täytyy kysyä tätä toki neuvolastakin, mutta ehkä täälläkin joku tietää :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niistä kynsilakoista; Harvemmin äidin saturaatioita sinällään kaivataan, mutta äidin sykkeiden seuranta on tärkeää silloin kun seurataan sikiön sydänääniä ulkoisella anturilla. Sydänäänimonitorin vakiovarusteena on se ns. pyykkipoikamallia oleva saturaatiomittari jonka avulla nähdään samalla näytöllä sekä äidin että sikiön sydänäänet ja voidaan varmistua ettei rekisteröidä vahingossa vain äidin omia sykkeitä. Silmämääräisesti on hankalaa joskus erottaa äidin ja sikiön sykkeet jos ne erikseen mitataan. Tämän vuoksi on toivottavaa ettei niitä kynsilakkoja/geelikynsi olisi. Varpaiden kynsiinhän se ei millään tavoin vaikuta, ne voi lakata aina jos sinne tosiaan vaan ylettää.. :grin:

Paitsi, että multa kätilö otti lakat pois varpaista juuri saaturaatioiden seurannan vuoksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko totta, että toinen/kolmas/neljäs synnytys on edellistä/ensimmäistä lyhyempi kestoltaan? Oman äidin synnytykset on kestäneet n.8h ja 2-3h. Samoin ystävällä 24h-14h. Oma toistaiseksi ainoa kesti 9h, eli voisko seuraava (jos sellaista tulee) olla tyyliin 4-5h?

 

Hirvittää ajatuskin että pitäis luomuna punnertaa jos kovin sattuu. Iik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä se kesto kai yleensä lyhenee, kun keho tietää mitä tehdä ja kudokset on jo kertaalleen venyneet :) Mulla oli eka synnytys 17h (josta 16h kipeitä supistuksia eli ei mitään tuntien löysäilyä) ja toka synnytys oli ehkä 7h. Ehkä vähän pidempikin oikeasti, mutta tuo aika oli se jolloin tuli supistuksia niin että sattui ja säännöllisesti. Muutamaa tuntia aiemmin vielä kävin kauppakeskuksessa pyörimässä ja en laske sitä synnytyksen kestoon mukaan, vaikka tuolloin tuli myös supistuksia noin vartin välein. Mut ne oli niin tosi lieviä vielä.

 

Edit. Ekalla kertaa ehdin olla synnytyssalissa 10h ja tokalla kertaa 4h :D

Edited by forgetmenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yleensä synnytys lyhenee, mutta jos lasten syntymien väli on useita vuosia (4-5?), ei edellinen synnytys vaikuta enää. Näin mulle ainakin lääkäri vakuutti.

 

Esikon synnytys kesti siis alle 9 tuntia ja panikoin, että tuleeko seuraava sitten neljässä tunnissa ja kolmannen kohdalla en ehdi edes sairaalaan, kun sinne matkaa kuitenkin on. Esikoisen ja kakkosen välille tuli ikäeroa 5v 10kk ja synnytysten kokonaispituus eroaa yhdellä vaivaisella minuutilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle taas kätilö vakuutteli juuri nt-ultrassa, että kun on kertaalleen synnyttänyt helpottaa se seuraavan synnytyksen kulkua. Ja väliä synnytyksille tulossa 5,5 vuotta. Mä ainakin yritän mielessäni luottaa tähän teoriaan mieluummin :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Eiköhän se edellinen synnytys jotenkin helpota, jouduttiinhan mulle ekassa leikkaamaan eppari, tokan jäljiltä ei tarvittu yhtäkään tikkiä :D  Sovitaan, että taitaa olla aika yksilöllistä tämäkin, ainakin jos ammattilaisten mielipiteitä kysytään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla eka ja toka kestäneet yhdeksän tuntia, kolmas 10h ja nyt neljäs 4,5h. Ekan ja tokan väliä 1,5v, toisen ja kolmannen 4,5v ja  kolmannen ja neljännen 1v9kk. Ponnistusaika ekassa 32min ja lopuissa 6 min. Kolmannen synnytyksen avautumisvaihetta hidasti perätila, peppu laskeutui kanavassa hitaammin (välillä supistusten väli laantui yli 10 minuuttiin).

 

Synnytysten aiheuttamat vauriot ovat vähentyneet jokaisessa. Ekassa 2 asteen repeämä, tokassa 1 asteen, kolmannessa pieni eppari (perätilasta johtuen) ja muutama kosmeettinen tikki ja neljännessä selvittiin yhdellä tikillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä luin/kuulin just ennen omaa toista synnytystä sellaisen teorian, että n. 7 vuodessa kroppa ikäänkuin palautuu "synnytystä edeltävälle tasolle". Mutta eiköhän nämä ole ihan yksilöllisiä juttuja. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, tosi yksilöllistä :) mutta noin niin kuin keskimäärin ensimmäinen synnytys on yleensä se pisin. Synnytyksen pituuteen voi vaikuttaa moni muukin asia kuin kerran venyneet paikat ja ehkä se, että toisella kertaa tietää mitä tapahtuu ja synnytys siksikin etenee paremmin. On mahdotonta sanoa että seuraavat synnytykset automaattisesti olisivat lyhyempiä tai helpompia, mutta useimmiten näin on. Siihen mäkin luotin tokaa synnyttäessäni  :girl_crazy:

 

Eka synnytys sairaalassa, kesto 13h, epiduraali, 1,5h ponnistusvaihe, imukuppiautto ja toisen asteen repeämät, toka synnytys kotona, kesto 4,5h, kaikki luonnonmukaiset kivulievitykset mitä vaan keksittiin (paitsi guoshattu kyllä ei ja synnytyssuklaitakaan en ehtinyt nautiskella :girl_sigh: ), 5min ponnistusvaihe ja yksi nirhauma, vaikka 4,5kg/55cm lapsi syntyi käsi poskella. Olin ihan tyytyväinen  :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itsehän en vielä mistään mitään tiedä, kun en ole synnyttänyt, mutta kommentoimpa silti, ;)

 

Eli äitini ensimmäinen synnytys kesti 11h ja minä synnyin tästä melkein tasan 8 vuotta myöhemmin ja synnytys kesti 3 tuntia. Joten ota näistä sitten selvää, mitä mistäkin palautumisista tai muista sanotaan. :D

Edited by Nellisi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yhden lapsen olen jo maailmaan pullauttanut, mutta tajusinpa tässä etten tiedä / muista, miten supistusten välit lasketaan. Eli jos supistus kestää minuutin ja seuraava alkaa neljä minuuttia edellisen loppumisen jälkeen, onko supistusten väli neljä vai viisi minuuttia? Eli lasketaanko supistuksen kesto mukaan supistusväleihin? Ekalla kerralla tällä ei nyt niin väliä ollut, mutta tulevalla tokalla kerralla saattaa homma edetä rivakasti ja asialla voi oikeasti olla merkitystäkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mun ymmärtääkseni supistusten väli on se, mikä aika kuluu vanhan supistuksen alusta uuden supistuksen alkuun. Voin mä vielä huomenna kälyltä tarkistaa, tämä kun on kätilö! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now