Alisia84

Tyhmät kysymykset synnytyksestä

134 posts in this topic

Kälyltä tarkistettu, väärässä olin <_<

Eli tosiaankin hän on ainakin kuulemma laskenut aina välin ja keston erikseen. Eli on olemassa supistuksen kesto ja sitten se väli joka on edellisen supistuksen lopusta uuden alkuun. Myönnetään, että kai hän tän asian mua paremmin tietää, kun lähes päivittäin niitä synnytyksiä hoitaa :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla toi laskutapa ei olis oikein toiminut, kun supistukset tuli kahden ryppäissä ja oli pitkiä, eli vaikka "väli" oli vaikka 3 minuuttia, niin siitä saattoi supistaa 2,5 minuuttia ja olla taukoa joku 30 sekkaa :D (ei ihan normaalia, mutta mulla on molemmissa synnytyksissä ollut näin siinä aktiivisessa vaiheessa. Tällä toisella kertaa vesi rauhoitti sopivasti supistuksia, ei siis hidastanut synnytystä, mutta teki niistä supistuksista vähän armollisempia..)ja tapahtui sitten myös nopeasti tuon takia. Mun mielestä se kellottaminen on ihan hyvä sen kannalta, että hahmottaa vähän kuinka tiheästi ja säännöllisesti niitä tulee, mutta sitten kun oikeesti tapahtuu tapahtuu niin kyllä sen vaan tietää! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Tuli muuten tosta mieleen, että mulla on käyrien mukaan aina viimeisten senttien avautuessa tullut supistuksia tauotta, eli ne eiät ehdi enää loppua missään vaiheessa. Kuuluukohan sen mennä niin vai oonko mä vallan yliaktiivinen?

 

Täytyy jatkaa kälyn häiriköintiä :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veikkaan, että riippuu ihan ihmisestä miten menee. Jos avautuu tosi nopeasti vikat sentit, niin pakkohan siinä on supistaakin urakalla :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle neuvolan terkka sanoi just, että hän laskisi välit supistuksen alusta seuraavan alkuun, siksi että joillakin supistukset on niin pitkiä tai niiden pituus vaihtelee niin kovasti. Latasin iPhoneen "Contractions"-sovelluksen, johon kirjataan supistuksen alku ja kesto. Sovellus kertoo sitten dataa supistuksen kehittymisestä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuonne toukokuisiin jo ihmettelin, että eikai supistus (oli se sitten harjoitus tai oikea) voi olla vain toispuoleinen?

 

Oon nyt muutamaan kertaan kokenut niin jäätävää kipua jommalla kummalla puolella kyljessä, että en oo kyllä junnun syntymän jälkeen moista kokenut. Tuntuu siis samalta, kun lenkillä et osaa hengittää ja tulee kylkipisto, mutta potenssiin sataviiskyttuhatta vähintään. Aikalailla tossa navan kanssa samassa linjassa kyljessä tuntuu siis kipu ja taitaa olla aika aaltomainenkin kipu. Eikö se oo aaltomaista jos et hetkeen saa henkeä ja sit pian taas jo saa vähä henkeä ja sit ei taas saa? :D Kokonaisuudessaan lysti kestää sellasen 15-30min minkä jälkeen kyseinen kylki jää aika araksi, ei kosketus, vaan jos esim. naurattaa niin sattuu tosi paljon ja pitää nauraa sisäisesti. :D Toukokuisissakin laitoin, että en tiedä supistaako samalla, mahdollisesti. Se kipu on jotain niin käsittämätöntä, että itku meinaa tulla (oli ratkiriemukas kauppareissu tänään).

 

Olikohan muuta? Niin, vauva majailee ilmeisen täydellisessä raivossa, selkäranka mun vasemmalle "taakse", eli jomottelee oikeelle kylkiin ja sivumahaan. Kaveri on ollut jo pitkään samassa asennossa koska pää on jo lantiossa, en tiedä onko kiinnittynyt kun ei oo tarkistettu asian laitaa, joten ei oo päässyt kyllä puskemaan tonne vasemmalle missään vaiheessa aiheuttaen tällästä kipua..

 

Kertokaas viisaammat mitä tämä on?

 

Ei uskoisi että kakkonen on tulossa, mä mitään tälläsiä oo koskaan kokenut. :D Nyt rv 31+6.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mulla ei tule muuta mahista mieleen kuin se, että sua tosiaan supistaa ja supistus pusertaa vauvaa päin sitä kohtaa, mitä kulloinkin eniten sattuu? Eli siihen kipeään kohtaan tulisi periaatteessa niinkuin kahdesta eri suunnasta painetta, sekä itse kohdun supistumisesta, että vauvasta?

Mulla ainakin nimittäin se kohta, mitä vasten vauva painautuu supistuksen tullessa, on monin verroin kipeämpi kuin muut kohdat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

RJ, mulla ei tommosta kipua ole ollut, mutta harkkasuppareissa oon huomannut, että kun vauva on selvästi toisella puolella (kun on vielä niin pieni ettei täytä koko mahaa), niin supistaessa se supistus näkyy ja tuntuu täysin toispuoleisena. Maha on navan vas.puolelta pehmee ja tyhjä ja oik.puoli kova ja kohollaan. Varsinkin selällän eron näkee hyvin. Eli miksei kipee supistus vois tuntua vaan toisella puolella, siellä mussä kohtu ja vauva on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksista.

 

JoHen teoria kuulostaa muuten hyvälle, mutta vauva ei ole missään kohtaa ollut vasemmalla puolella, vaikka tuota kipua on (kerran) ollut vasemmallakin puolella. Toki, ihan kaikkea ei äitikään välttis tiedä, ja siinä kipuhelvetissä en oo käynyt miettimään että missä kohtaa vauva on. :D Eli onhan se voinut silloinkin pöngätä jollain raajallaan tuonne vasemmalle puolen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oon ihan kypsä tähän raskauteen ja koitan keksiä kaikki syyt lähteä jo synnyttämään… plus, että kokoarviot on olleet tosi isoja eikä huvittais odotella enää päivääkään tän kasvamista vielä suuremmaksi.

Joten kysymys supistuksista:

 

Mulla on ollut oikeestaan koko raskauden ajan niitä harkkarisuppareita, yleensä rasituksen aikana (tai jos on kova vessahätä;) ), mutta mitenhän näihin samalta tuntuviin suppareihin pitäisi suhtautua, jos niitä tulee sen 5-10min välein? Eikö "oikeat" supistukset pitäisi voimistua kuitenkin ja alkaa sitten tulla tiheämmin?

 

Tietysti kivun kokeminen on yksilöllistä, mutta ei nää tunnu kyllä ollenkaan sellaisilta mitä esikoisen kohdalla alkoi tulla vesien menon jälkeen… Eikä esikoisen kohdalla ikinä kerennyt tulla mitenkään säännöllisiä supistuksia ennen vesien menoa. Miten voikin olla tokan kohdalla näin pihalla!?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mulla myös esikoinen alkoi syntymään vesien menon kautta, toka harjoitutti useita kertoja mua sellaisilla 5-10 minuutin välein tulevilla supistuksilla joita tuli tuntienkin ajan. Muistan usein miettineeni, että pitäiskö sinne synnärille lähteä, mutta ikinä ei tuntunut "tarpeeksi" kivuliaalta...kunnes ne eräs yö alkoivat. Silloin tiesin ekasta supparista, että tää on muuten menoa NYT.

Mutta jos mulla tulis pidempään 5 minuutin välein suppareita, niin lähtisin varmaan jossain välissä näytille, koska voivathan ne salakavalasti avata vaikka kuinka pitkälle ennen kuin alkavat sellaiset poltot, että oletkin yhtäkkiä sen 10 senttiä auki.

Mun kokemuksen mukaan "oikeat" suppari alkavat juurikin tihentyä ja voimistua, eivät junnaa paikoillaan.

 

Tsemppiä, mä täällä myös arvuuttelen tän kolmannen suppareista, että koska ne mukamas tekeekin jotakin, eli ihan ulalla jälleen kerran :D Kai sen sitten huomaa kun vauvan pää on housuissa! Mulla tuntuu ensimmäistä kertaa supistukset myös selän puolella, niin yritä täsä nyt arvuutella, että milloin on paha supistus....

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Tsemppiä myös sinulle :)

 

Mulla on nyt jatkunut nää samat "ei vielä oikein tunnu missään"-supparit neljä tuntia. Ja tulee aika minuutilleen 10min välein. Eikä tosiaan ole mitään selkäsärkyjä tai muita kunnon kipuja. Turhauttaa jokseenkin…. Selässä tuntuvat olis kivoja :D Nääkin varmaan nyt loppuu, kun menen nukkumaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen nyt ehkä hieman väärä kommentoimaan, kun oma poika syntyi vasta 6. käynnistyspäivänä, mutta oma äitinihän on synnyttänyt kaksi melkein 4,5 kiloista ilman minkäänlaisia kivunlievityksiä, eikä hän vieläkään tiedä miltä supistukset tuntuvat. Hänellä alkoi vaan "vipattamaan" selässä, jolloin lähtivät sairaalaan. Eli ei se kipu aina kerro sekään :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Näinhän se voi olla myös. 

Tuli siskonkin kanssa vertailtua supistuskokemuksia ja vahvisti mun epäilyjä siitä, että vesien menon jälkeen supistukset on kovemmat mitä ne on avautuessa ilman vesien menoa. Hänellä siis ainakin… Toivottavasti näin mullakin, että noi eilisen illan supistukset ja tämän päivän supistukset olisivat tehneet jotain asian etenemisen suhteen. 

 

Tänään heräsin tosiaan siihen, että selkääkin särki muutaman supistuksen aikana. Päivän mittaan tullut muutama supistus, joka on melkein jo tuntunutkin joltain. Mutta ei muuta huomattavaa edistymistä tai muutosta supistuksiin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on kokemusta sekä supistuksilla käynnistyneestä synnytyksestä, jossa vedet menivät vasta kun kalvot puhkaistiin juuri ennen ponnistusvaihetta, että vesienmenolla käynnistyneestä synnytyksestä. Kummassakin kivunlievityksenä oli ilokaasu kun sairaalaan päästiin, ei puudutteita. Vesien menolla alkaneen synnytyksen supistukset olivat paljon häijympiä ja viiltävämpiä jo alussa kuin suppareilla alkaneessa, jossa supistukset voimistuivat vähitellen ja tuntuivat ikään kuin tylpemmiltä. Ehkä vauvan ruumiinosat pääsivät painamaan terävämmin lantiota, kun ei ollut pehmentävää vettä enää välissä. Ainakin oman kokemukseni perusteella supistuksilla alkanut synnytys oli siis vähemmän kivulias kuin vesien menolla alkanut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Jännä miten en ole ainakaan itse törmännyt tähän ilmiöön missään aikaisemmin. Ei ole varmaan vaan tullut puhetta kenenkään kanssa.

Mutta ihan on erilaisia tuntemuksia tässä raskaudessa nää supistukset, mitä oli esikoisen kanssa kun ne kunnolla alkoivat. Silloin ei ollut epäilystäkään, että nyt on menoa. Tämän kohdalla on arvuuteltu nyt jo 4 iltaa ja viides ilta jatkuu… onkohan "oikea" supistus vai ei…pitääkö alkaa soittamaan esikoiselle hoitajaa paikalle. Ei sovi mun luonteelle :D

 

(rv 40+5)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on kokemusta sekä supistuksilla käynnistyneestä synnytyksestä, jossa vedet menivät vasta kun kalvot puhkaistiin juuri ennen ponnistusvaihetta, että vesienmenolla käynnistyneestä synnytyksestä. Kummassakin kivunlievityksenä oli ilokaasu kun sairaalaan päästiin, ei puudutteita. Vesien menolla alkaneen synnytyksen supistukset olivat paljon häijympiä ja viiltävämpiä jo alussa kuin suppareilla alkaneessa, jossa supistukset voimistuivat vähitellen ja tuntuivat ikään kuin tylpemmiltä. Ehkä vauvan ruumiinosat pääsivät painamaan terävämmin lantiota, kun ei ollut pehmentävää vettä enää välissä. Ainakin oman kokemukseni perusteella supistuksilla alkanut synnytys oli siis vähemmän kivulias kuin vesien menolla alkanut.

 

Mulla on ihan sama kokemus, joskin oletin vaan, että tokalla kertaa en vaan pelännyt supistuksia niin paljon, että ne sattui senkin takia tavallaan vähemmän :D Eka synnytys siis käynnistyi vesien menolla ja supparit alkoi siitä tunnin päästä ja heti tosi kipeinä. Tokassa synnytyksessä ei kalvoja puhkaistu erikseen ollenkaan vaan ilmeisesti lopuksi sitten vaan ponnistusvaiheessa lorisivat ulos. Kysyinkin synnytyksen jälkeen, että hetkonen, oliko mulla ollut yhtään lapsivettä jäljellä, kun en sitä itse missään vaiheessa huomannut valuneen! :girl_impossible:

 

Ekassa synnytyksessä pystyin kärvistelemään kotona siihen asti, että olin avautunut 1cm (tämä siis toki selvisi vasta synnärillä, mikä oli ikävä yllätys kun tuntui että en kestä enää) ja tokassa synnytyksessä olin jo 6cm auki, kun mentiin synnärille ja koin kivun suuruuden tuossa vaiheessa yhtä suureksi.

Edited by forgetmenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lisäänpä omat kokemukset vielä tähän.

Lopulta toka synnytys käynnistyi itellään, toki lääkäri hieman manipuloi edellisenä päivänä yliaikakontrollissa. Supistuksilla alkoi, ja vedet puhkaistiin vasta salissa, että vauvalle saatiin "pinni" päähän. 

Supistukset oli tässä tokassa todella voimakkaita mutta yllättävän hyvin kestin samat 2h kotona, mitä esikoisenkin kohdalla. Ekan kanssa olin sairaalaan mentäessä muistaakseni 4cm auki ja nyt tokan kanssa 8cm! Toka synnytys oli kyllä kaikinpuolin räväkämpi ja supistukset voimakkaampia kun synnytys oli kunnolla käynnissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on eilisen äitipolikäynnin jälkeen kolmesti valahtanut keltaista limaa (ihankuin räkää) noin ruokalusikallinen. Viikkoja 32+0, että onko tää nyt se kuuluisa limatulppa (apua!) vai voiko olla jotain muuta. Pelottaa lähinnä että syntyykö tyyppi tänään

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuulostaa musta limatulpalta. :) Sen irtoaminen ei tosin välttämättä tarkoita, että synnytys olisi ihan lähellä, voi mennä viikkojakin. Tai sitten ei, arpapeliä. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää on vauva nro #4, mutta silti erilainen odotusten oireineen niin oon vähän hätä kädessä :D ja toivon että menee vielä viikkoja, kuukausi olisi oikein passeli..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, tiedän tunteen, ei ole kaikki ollut mullekaan entuudesta tuttua tässä kolmannessa raskaudessa. :D Toivottavasti vauva malttaa pysyä vielä mahassa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se lima kohdunkaulassa uusiutuu koko ajan eli sitä varmaan vaan oli :) Ekasta mulla tuli ulos jopa kämmenen kokoinen limaklöntti ja siitä kesti vielä 2 viikkoa ennen kuin synnytys käynnistyi (syntyi 40+4 muistaakseni). Tokasta ei tullut ollenkaan mitään limaklönttejä etukäteen, syntyi pari päivää LA:n jälkeen :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kellekään tehty vauvan kääntämistä perätilasta raivotarjontaan, jos ensimmäinen synnytys on tapahtunut sektiolla? Mietin vain, että onko tuo mahdollista, että yrittävät kääntää vai onko tuossa esim. kohdun repeämisen vaara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now