Sign in to follow this  
Followers 0
mamilu

Nukkumaanmenoajat?

43 posts in this topic

Mihin aikaa teidän taaperot menevät nukkumaan? Meillä tuttavapiirissä aika laaja haitari n. 2-vuotiaiden nukkumaanmenoajoissa, aikaisimmat pannaan petiin jo vähän klo 18 jälkeen ja myöhäisimmät kukkujat vasta iltakympin korvilla. Oma 2-vuotias nukkuu sellaiset 10 h yöunet, joten itse olen kokenut perheemme rytmiin sopivimmaksi laittaa lapsen nukkumaan siinä kasin - puoli ysin aikaan, jottei aamuherätys olisi ihan epäinhimillisen aikainen. Lisäksi myöhäisempi uniaika mahdollistaa, että lapsen isäkin ehtii töiden jälkeen vielä leikkiä lapsen kanssa. Niin ja koko perhe (paitsi tuorein 3 kk ikäinen perheenjäsen, joka ei vielä syö kiinteitä) ehtii yhdessä syödä päivällisen. (Jotkut taas haluavat taaperon petiin nimenomaan ennen päivällistä, jotta vanhemmat saavat syödä sen rauhassa.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän lasten nukkumaanmenoaika on aina (lukuunottamatta pikkuvauva-aikoja) ollut kahdeksalta. Minusta se vaan on sopiva nukkumaanmenoaika lapsille. Toki varsinainen nukkumaanmeno vaihtelee välillä tilanteen mukaan seitsemästä yhdeksään (ja erittäin satunnaisesti enemmänkin), mutta perussääntö on että kahdeksalta. Viime aikoina on kyllä iltatemppuiluiden kanssa mennyt sen verran aikaa että unessa ovat olleet usein vasta puoli yhdeksän jälkeen. Kuudelta kuulostaa kyllä tosi aikaiselta ja kymmeneltä taas tosi myöhäiseltä, mutta eri perheissä on erilaiset rytmit...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kummatkin lapset menee kahdeksalta nukkumaan. Pienempi 1v nukahtaa samantien mutta arkipäivisin on esikoisella vaikeuksia nukahtaa. Nukkuu päiväkodissa päikkärit ja se vaikuttaa iltaisin nukahtamiseen eli on unessa vasta 20.30-21.00. Viikonloppuisin kun ei nuku kotona päivällä niin illalla nukahtaa viimeistään 20.15.

 

Meille tuosta on tullut hyvä rytmi. Töiden ja hoidon jälkeen ehditään syödä yhdessä päivällistä. Sen jälkeen leikitään ja luetaan kirjoja lasten kanssa. Ja seitsemältä syödään iltapala. Jää kivasti yhteistä aikaa illalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1,5-vuotias menee nukkumaan n. 20.00-20.30 ja jos saa nukkua vapaasti, herää n. klo 7.30 (unta n. 11 h). Hoitopäivinä herätys on n. 6.30 (=n. 10 h). Päiväunet n. 2h.

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

3,5v menee nukkumaan klo 20-21. Pääsääntöisesti on heti kahdeksan jälkeen sängyssä asti, mutta koska on hoidossa satunnaisesti myös klo 20.30 tai klo 18.30 asti, niin joskus venähtää sitten vähän myöhemmälle.

Viikonloppuna nukkumaanmenoajat on ihan samat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä vaihtelee tuon 2 v:n kanssa 19:30-21:00 välillä riippuen siitä, että onko nukkunut päiväunet vai ei ja monelta on aamulla herännyt. Jos kerää jo kuuden maissa, niin nukutaan yleensä päikkärit ja menee sitten n. 20:15 unille. Jos taas nukkuu toisinaan kahdeksaan, ei välttämättä nukahda päikkäreille ja menee sitten jo aikaisemmin yöunille. Iltatoimet menee aina aika samassa aikataulussa, mutta ei viitsitä pistää poikaa pyörimään sänkyyn, jos ei ole yhtään väsynyt silloin 20:00 korvilla. Ei sitä itsekään mene joka ilta samaan aikaan nukkumaan, vaan tilanteen mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä reilu 3-vuotias menee yleensä nukkumaan klo 20.30-21.00. Sängyssä luetaan vähän aikaa, laitetaan valot pois ja sitten saatetaan jäädä vielä vähäksi aikaa pötköttämään vierekkäin. Kuitenkin niin, että "nukuttaja" lähtee pois huoneesta lapsen ollessa vielä hereillä viimeistään ysin aikoihin. Useimmiten nukahtaa nopeasti, mutta joskus jää pyörimään sänkyyn ja pitää käydä uudelleen peittelemässä tai saattamassa potalle. Aamuisin saa yleensä herätä itsekseen, mikä tapahtuu noin klo 7.30-8.00. Päiväunia nukkuu hoidossa 45-60 min (ei tosin aina nukahda), kotona harvemmin. Sama aikataulu yritetään pitää vkonloppuisin, mutta välillä iltauinnin tai kyläilyn jälkeen saattaa nukkumaan meno (ja herääminen) venyä pidemmälle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kaikki lapset menevät nukkumaan klo 21 paikkeilla, mutta usein vanhemmat lapset vielä sen jälkeen höpöttelevät ja saattavat puuhailla jotain rauhallista ja alkavat oikeasti nukkua vasta klo 22 paikkeilla (ja joskus venähtää sen ylikin). Aamulla lapset heräävät klo 8:30 paikkeilla. Noin 11h meilläkin yön aikana nukutaan. Meille tällainen myöhäinen rytmi sopii kun miehen kanssakin ollaan iltakukkujia (nukkumaan klo 00 paikkeilla) ja lapset ovat kotihoidossa. Mies lähtee yleensä töihin 8:30-9 aikoihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noin klo 20 2-vuotias menee sänkyyn, nukahtamiseen menee 15-45 minuuttia. Joskus menee satunnaisista syistä myöhempään ja jos on tosi väsynyt, saattaa mennä jo puoli kaheksan maissa nukkumaan. Unta riittää 11-12 tuntia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vielä kesällä 2-vuotias meni nukkumaan n. klo 21 ja heräsi 8.30-9. Mekin ollaan itse iltakukkujia ja aamuntorkkuja niin ilman ulkoisia aikatauluja tuo oli oikein kiva ja toimiva rytmi.

 

Syksyllä aloitti kerhon, joka alkaa jo entiseen heräämisaikaan niin jouduttiin aikaistamaan nukkumaanmenoakin. Nykyään menee sänkyyn 19.30-19.45, nukuttaja on poissa huoneesta klo 20 mennessä ja lapsi jää yksin nukahtamaan. En tiedä kauanko kestää nukahtaa mutta tuskin kovin kauaa yleensä. Unta riittää entiseen tapaan 11-12 tuntia, heräilee siis 7-8 aikoihin. Päiväunia ei nuku kuin todella harvoin.

 

Koko perheen ilta tuntuu jäävän tosi lyhyeksi, kun iltatoimet aloitetaan klo 18.30 mutta kerhon kanssa ei vaan muu toimi. :girl_sigh: Ilman kerhoa myöhäistettäisiin kyllä, vaikka on se illan pidempi oma aikakin kiva. Nukkumaanmenoajasta ei kotona (mummolassa ei taida olla tarkkaa...) voida joustaa yhtään, kun vauva on tosi tarkka nukkumaanpääsystään eikä suostu nukkumaan ennen kuin isosisko on huoneessaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on aina oltu iltavirkkuja ja aamu-unisia, myös me vanhemmat. Melkein 3v. menee nukkumaan aikaisintaan 20.30, jos ei ole nukkunut päiväunia ollenkaan ja herännyt tosi aikaisin ja normaalisti noin klo 21-21.30 sänkyyn ja nukahtaminen kestää välillä puolituntia, joskus tunnin. Yleensä on arkisin unessa puoli 10 mennessä. Lapsi nukkuu 10-11h. yöunia (heräilee tosin öisin).

 

Päiväunia nukkuu, jos on heränny aikaisin ja nukkunut yöllä huonosti, vähintään puolen tunnin torkut tarvitsisi joka päivä, ettei ilta mene kiukutteluksi. Meidän lapsella hyvät päikkärit tarkoittaa usein hyviä yöunia. Kellontarkkaa ryhmiä ei koskaan saatu toimimaan, mutta nuo noin 10h. yöunet on muodostuneet nyt sopiviksi.

 

Meitä ei tämä myöhäinen nukkumaanmeno haittaa, koska olen paljon poissa iltaisin, niin ehdin sitten nähdä lapsen hereillä, kun tulen kotiin. Samoin kyläilyt ym. onnistuu paremmin, kun ei tarvitse olla puoli 8lta jo kotona nukkumassa. Aikaiset aamut (ennen 7.30) ei sovi lapselle eikä vanhemmillekaan, joten tämä on ollut ihan hyvä ratkaisu meillä. Aikaisintaan tytön täytyy herätä hoitoon 7.45, yleensä herätellään 8 tienoilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapset menevät arkena sänkyyn suunilleen kello 20. Annamme lasten hetken jutella, mutta viimeistään yhdeksältä pitää tulla hiljaisuus. Yleensä rauhoittuvat nukkumaan ilman sanomisia. Aamulla lapset heräävät kuuden jälkeen, koska hoidossa pitää olla jo puoli kahdeksalta. Nuorempi nukkuu päiväkodissa yleensä pienet päiväunet, mutta isompi ei enää nuku, koska ei ole pakko.

 

Viikonloppuna tytöt menevät nukkumaan samoihin aikoihin kuin arkena. Aamuisin nukkuvat kuitenkin 8-9 asti. Viikonloppuisin nuorempikaan ei nuku enää päiväunia.

 

Lapset ovat 4v ja 6v.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä 3-vuotias on 90% illoista unessa kello 20. Vaihtelua tulee tietenkin jonkin verran, mutta pääsääntöisesti on unessa viimeistään 20.30. joskus saattaa olla unessa jo ennen kahdeksaa

Aamulla herää viimeistään seitsemän aikoihin, eikä päiväunia enää ole. Ennen kellojen siirtoa saatoin vielä aamulla joutua poikaa herättämään leikkikoulun vuoksi (alkaa yhdeksältä) hiukan ennen kahdeksaa, mutta iltauniin ei tuo kellon siirtäminen vaikuttanut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

6- ja 3-vuotiaat menevät meillä joka ilta  nukkumaan klo 20. Herätys on aamulla klo 7-8 aikoihin. Kumpikaan ei nuku enää päiväunia, joten unta riittää yöksi hyvin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1,5 vuotias menee nukkumaan 19.30 ja nukkuu 11-12 h, plus parin tunnin päikkärit. Tämä siis kotona ollessa. Saa nähdä miten hoidonaloitus eli aikaisemmat aamut ja touhukkaammat päivät vaikuttaa unirytmiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1v2kk menee nukkumaan klo 20 ja nukkuu 12-13h. Lisäksi nukkuu päivällä 1,5-2h päikkärit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1-vuotias menee yöunille noin klo 20-21 maissa. Viime aikoina on nukahtanut useammin lähempänä yhdeksään kuin kahdeksaa. Aamulla herää noin 7-8 aikaan ja nukkuu yhdet vajaan parin tunnin päikkärit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kohta 1v4kk menee nukkumaan klo 20 ( heittoa korkeintaan vartti suuntaan tai toiseen) ja herää 07-08 maissa. Päiväunet 2-3h.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ikää on 2v2kk ja nukkumaan mennään 20.30-21 aikaan. Aamulla herätään kasin maissa. Päiväunia nukutaan kaksi tuntia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

3v2kk menee arkisin nukkumaan  klo 19-20. Aamulla herätys 5.30, koska klo 7 pitää olla päiväkodissa. Päiväkodissa nukkuu 1-2h päiväunet. Viikonloppuisin menee nukkumaan klo 20-21.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän vajaa 3 vee nukahtaa pääasiassa varmaan 10 aikoihin, joskus venyy myöhempäänkin. Nukkuu n.12 tuntia, ei päiväunia. Me ollaan molemmat aamu-unisia (mies nukkuu tälläkin hetkellä) ja nukutaan pitkään jos ei ole pakko herätä, poika ollut sellainen myös alusta asti. Toimii meillä kun ei ole pakollisia aamuherätyksiä. Saa nähdä sitten joskus miten alkaa aamuherätykset sopimaan, tosin näillä näkymin ne on vasta eskarissa edessä...Itsekin teen yötöitä ihan vaan koska inhoan aamuherätyksiä, tää sopii meille :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klo 19 menee meidän pian 2v nukkumaan. 12h yleensä nukkuu ja päikkärit 1,5-2h.

On ihana että saadaan iltasin parisuhdeaikaa, vaikka aikasemmin joudutaankin heräämään. Jos menis myöhemmin niin olis arkisin ongelmana, että joutuis herättämään usein hoitoon lähtöön.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0