Sign in to follow this  
Followers 0
Untu

PS

44 posts in this topic

Tähän ketjuun voi kerätä kokemuksia, kommentoida ajankohtaisia asioita yms. PORVOON SAIRAALASTA.

 

Suurimman mielenkiinnon kohteena taitaa tällä hetkellä olla kysymys siitä, suljetaanko Porvoon sairaalan synnytysosasto kesällä sijaispulan takia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämän päivän tieto (lehtitoimittaja soitti ja kertoi asian varmistuneen)

 

PORVOON SAIRAALA MENEE JUHANNUKSELTA 3 VIIKOKSI KIINNI. SYNNYTYKSET OHJATAAN KÄTILÖOPISTOLLE!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porvoossa synnyttäneenä pieni info myös tänne:

 

Vierailuaika (13-19) koskee myös lapsen isää! Tarvittaessa siitä voidaan joustaa vähän (jos huoneessa ei muita) mutta tämäkin on riippuvainen vuorossa olevasta henkilökunnasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

koskeeko tuo jo tänä vuonna sulkemista?

 

ite oon syntynyt tuolla, samoin kuin kaikki 6 sisarustani...hyvin menny kaikki aina. tiedä vaikka omanikin siellä synnyttäisin...jos voisin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tietääkö joku, onko Porvoon Sairaalassa vierihoitoa, vai viedäänkö vauvat vauvalaan? Entä synnytys? Onko siellä esim. allasta, synnytysjakkaroita ym. "moderneja" vempeleitä tai muita nykyaikaisia kivunlievitysmenetelmiä käytössä?

 

(Jotenkin skeptinen olo, että tänne tuppukylään olisi pehmeät menetelmät rantautuneet... omat kokemukset tosin rajoittuu omien sisarusten syntymän yhteyteen parinkymmenen vuoden taakse :P )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porvoossa vauvoja ei viedä vauvalaan - kuin aivan pikaiseen ja lyhkäseen hoitoon esim.suihkun ajaksi. Multa vietiin parina ensimmäisenä yönä joskus 03 aikaan vauvalaan jotta saisin nukkua edes vähän (meillä alkoi koliikki heti synnyttyä).

 

Sairaalassa on mahdollisuus synnyttää veteen ja mielestäni näin sen synnytysjakkarankin siellä... Kivunlievityksestä siellä on käytössä mielestäni ihan kaikki samat menetelmät kuin muuallakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kertokaahan lisää kokemuksia!!!! Olen kovin utelias kuulemaan kun pitäisi varmaan valita kättärin ja Porvoon välillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eilen luki paikallislehdessä, että Porvoossa on nyt kätilöitä koulutettu akupunktion ja vyöhyketerapian käyttöön kivunlievityksenä. Voi kuulemma kysellä palveluksia synnyttämään mennessään :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla nyt ei ole kokemus ihan uusimmasta päästä (05/08), mutta jospa siitä kuitenkin jotain hyötyä olisi... Mulla vertailukohtana Porvoon sairaalalle Tammisaari ja täytyy kyllä sanoa, että molemmissa sairaaloissa näkyy se pienen sairaalaan kiireettömyys ja mahdollisuus keskittyä potilaaseen. Luonnonmukaisuutta arvostetaan myös Porvoossa ja vaihtoehtoisia kivunlievitysmenetelmiä on tarjolla, myös vesisynnytysmahdollisuus. Kivunlievitystä kuitenkin on helppo saada ja mulle sitä tarjottiinkin automaattisesti, kun synnytykseni oli kestänyt jo pari vuorokautta ja olin ilmeisesti silminnähden totaalisen puhki. Henkilökunta oli mukavaa ja osaavaa. Omalle kohdalleni osui ruuhkahuippu, mistä syystä jouduin odottelemaan kalvojen puhkaisua 2 vrk:ta ja siitä jäi hieman paha maku suuhun. Toisaalta on ihan ymmärrettävää, että synnytyssaleja on rajallinen määrä ja se, joka voi vielä ns. pitää jalat ristissä ei mene sinne tilaa viemään... Harmittava "moga" sattui päivystäneelle synnytyslääkärille, joka ultrasi vauvan 3,5kg kun todellisuudessa painoa oli 4,27kg ja (omasta mielestäni, ei siis ikinä virallisesti todettu) vauvan koosta johtuen mulla murtui häntäluu ponnistusvaiheessa. Tosin ihan samanlainen virhe tehtiin esikoisen kanssa kahteen otteeseen Kättärillä eli en siitäkään varsinaisesti PS:lle mitään miinuksia lähtisi automaattisesti antamaan.

 

Ehdoton plussa Porvoon sairaalassa oli myös se, että he suhtautuivat todella myönteisesti ja positiivisesti esikoisen yöpymiseen sairaalassa ja järjestivät meille todella mukavat oltavat, vaikka osasto olikin aivan tupaten täynnä.

 

Kivana "bonuksena" mainittakoon myös pari kertaa viikossa järjestettävä kuvaus, josta saa kuvallisen syntymäilmoituksen paikallislehteen ja lisäksi muistokuvan itselleen.

 

Porvoossa on myös aivan mahtavat lastenosaston tilat ja aivan huippuja lastenlääkäreitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain esikoiseni Porvoon sairaalassa 10/09, eli kohtuullisen tuoretta kokemusta on.

 

Mä en suoraan sanottuna kyllä tiedä, että valitsisinko näin suomenkielisenä Porvoon sairaalaa enää uudelleen... No, ehkä tuon matkan takia - jos sattuu toinen tulemaan vielä nopeammin, niin voi olla aika tuskaista matkustaa esim. Helsinkiin. Ehkä näitä mun kokemuksia vähän värittää sekin, että mulle tuo synnytys viikolla 36+6 tuli ihan "puun takaa", koska mä olin ihan varautunut, että menee yli lasketun ajan - en siis missään vaiheessa päässyt oikein henkisesti hommaan mukaan...

 

Miinuksia:

- Soitin sairaalaan vesien mentyä klo 4, käskivät odottamaan puoleen päivään ennen kuin tulen näytille (sama ohje tuli pari tuntia myöhemmin, kun soitin, että joko voi tulla, kun kipeiden supistusten väli on jotakuinkin 5-8 min säännöllisesti). Menin "käskyistä huolimatta" jo 8.30 sairaalaan, ja vauva syntyi 12.41, eli aika kiire olis tullut, jos oisin sinne puoleen päivään ootellut. Kun soitin, niin palvelu oli kyllä aika töykeää, tuntui, että ei ne mua sinne halua ollenkaan...

- Kätilöt päätti mun puolesta, mitä kivunlievitystä käytetään. Mulla ei oo mitään asenteellista ongelmaa esim. epiduraalia kohtaan, mutta en mä sitä välttämättä haluais niin, että en sais itse päättää... No, lopulta ei sitten ennätetty epiduraalia mulle antaa, että sinänsä.

- Mun synnytys eteni kohtuullisen nopeesti, ja se ilmeisesti vähän pisti kätilöihin liikettä. Silloin vaihtui kieli ruotsiksi, mistä mä en umpisuomenkielisenä oikein ymmärrä. Oli ensikertalaiselle vähän valju kokemus, kun ei ymmärtänyt yhtään, että onko kaikki ok ja mitä nyt tapahtuu...

- Osastolla olis vissiin pitänyt osata edelleen sitä ruotsia... Mun mielestä mä sain kyllä aika töykeetä palvelua, paikalla oli ehkä yksi hoitaja/kätilö koko aikana, joka oli ystävällinen ja mukava.

- Kipulääkkeitä sai anella.

- Mä en saanut nukkua käytännössä ollenkaan, kun huonetoveri valvotti omilla kellonsoitoillaan ja sitten mut herätettiin imettämään parin tunnin välein. Mä olinkin henkisesti niin loppu ja itkeskelin vaan jo toisena päivänä (siis yhden yön sairaaassa vietettyäni) että mun oli pakko vaatia kotiinpääsyä heti seuraavana päivänä, kun lääkäri oli katsonut vauvan - mulla ei olis nuppi kestänyt siellä enää hetkeäkään.

- Vauvanhoito opastettiin tosi nopeesti ja pintapuolisesti

- Kun olin ilmoittanut lähteväni, niin mulle suurinpiirtein sanottiin, että jos nyt menet, niin vauvasta tulee ihan keltainen ja joudut tulemaan tänne takaisin. Kun pidin pääni, niin sitten mulle ei enää kukaan mitään sanonutkaan koko loppupäivänä.

- Miehelle oli samat vierailuajat kuin muillekin, ja niistä pidettiin kyllä tosiaan kiinni...

 

Mä en osaa verrata tuota esim. Naistenklinikkaan, kun en ole siellä kuin vieraillut. Eli siis pienen sairaalan etuja sinänsä en osaa arvioida.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ilmeisesti sun kohdalla on käynyt kielen suhteen huono tuuri. Itse olen asioinut Porvoon sairaalassa useasti kuopuksen sydäntutkimusten ja omien tutkimusten kanssa ja aina olen saanut palvelua omalla äidinkielelläni (suomi). Ei Porvoo kuitenkaan mitään umpiruotsinkielistä seutua ole, vaan kyllä täällä suurinosa väestöstä on suomenkielistä :girl_wink: Kokeilitko missään vaiheessa pyytää, että haluaisit kätilöiden puhuvan läsnäollessasi myös keskenään suomea? Kaksikielisellä seudulla tulee aina ymmärtää, että ihmiset puhuvat keskenään yleensä mielellään omaa äidinkieltään. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että he eivät ota sivullista huomioon, vaan se vain on heille luontevampaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, varmaan oli myös huonoa tuuria matkassa... Ja todennäköisesti mua ei edes haittais niin paljon tuo kieliasia, jos tilanne ei olis muuten ollut mulle henkisesti vähän rankka. Mä kyllä useampaan otteeseen (mielestäni biggrin.gif ) pyysin, että saisko saman suomeksi kiitos ja kysyin, että mitähän nyt tapahtuu, onko kaikki ihan ok, ja että nyt en ihan ymmärrä... Tosin siinä tilanteessa en kyllä ihan varmastikaan tajunnut kohteliaasti toivoa, että josko sitten työkieli olis myös suomi.

 

Mä ymmärrän kyllä, että kaksikielisessä kunnassa puhutaan molempia ja että tottakai ihmiset mielellään käyttää nimenomaan sitä omaa äidinkieltään, jos vaan on mahdollista. Siksipä sanonkin, että enpä tiedä, josko Porvoota enää suomenkielisenä valitsisin. Luojan kiitos kaikki meni hyvin - oli nimittäin jo tällaisenaan aika karu kokemus, kun oli ihan pihalla siitä, mitä itselle tapahtuu...

 

Onneksi muilla on hyviä kokemuksia Porvoosta - ajattelin vaan kertoa, että joskus joku voi kokea asiat hieman toisinkin. Ja ehkä sitten tämän jälkeen joku on viisaampi, ja ymmärtää vaikka sanoa sille tukihenkilölleen, että vaatii omankielistä palvelua, jos ei sitä itse tajua pyytää...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itsekin voisin vastata kokemuksellani (05/08).

 

Oma synnytys meni rauhallisessa ilmapiirissä; olin ainut synnyttäjä koko päivänä, joten sain kätilön (+harjoittelijan)jakamattoman huomion niin halutessani. Saatiin kuitenkin olla miehen kanssa rauhassa silloin kun niin haluttiin. Kivunlievitystä ei tuputettu, mutta sain pyytämäni epiduraalin helposti. Olisin myös päässyt ammeeseen niin halutessani. Eräs kätilö ehdotti minulle petidiinia kun epiduraalia ei voinut vielä antaa. Se piikki laittoi asioita tapahtumaan, enkä olisi osannut pyytää ko. lääkettä itse.

 

Seuraavana päivänä oli myös vain yksi synnytys ja oleilu osastolla oli rauhaisaa. Vain kerran minulta tultiin kysymään vauvan syöttövälistä, muuten sai olla aika rauhassa. Perushoitotoiminnot näytettiin kahteen kertaan pyynnöstäni, kun mies ei päässyt (vierailuaikojen) takia ensimmäiseen opastukseen ja halusin, että mieskin saa opastuksen ammattilaiselta. Olin 2-hengen huoneessa, koko ajan yksin (5vrk:tta).

 

Palveluni sain äidinkielelläni (suomi), ja vaikka mulle osui ruotsinkielinen kätilö synnytykseen, hoiti hän hommansa suomenkielellä.

 

Päinvastoin kuin Anna S. kirjoitti, minut käskettiin lähtemään sairaalaan kun vedet menivät ja supistuksia tuli vähän alle 10min välein (eikä olleet kivuliaita). Johtuiko sitten siitä, ettei kiirettä ollut vai mistä, mutta minulle ei ainakaan jäänyt oloa, ettei nimua olisi sinne haluttu.. Taisinpa kysyä kätilöltä puhelimessakin (02 aikaan) että pitäisikö minun soittaa mies töistä kotiin (olisi päässyt 08)vai odotanko aamuun asti ennen kuin tullaan. Käsky kävi kuitenkin soittaa mies kotiin ja lähteä ajelemaan sairalaan. Ja hyvä niin.

 

Seuraava kokemus on toivottavasti yhtä myönteinen. Se onkin edessä ihan lähiaikona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tuoreen kokemuksen (05/10) kanssa von vain yhtyä edelliseen tekstiini.

 

Vaikka nyt osui kiireisempi yö (4 synnytystä), niin omasta synnytyksestä jäi rauhaisa ja positiivinen kuva. kätilö oli mahtava, sain kaiken tiedon mitä tapahtuu milloinkin, mitä hän tekee jne.

 

Koska kyseessä oli toinen lapsi, minulta kysyttiin vain haluanko opastusta lapsenhoitoon. Halutessani olisin sitä saanut. Sain taas 2-hengen huoneen yksin itselleni, mutta olin toisaalta vain yhden yön sairaalassa, kun halusin jo lähteä kotiin.

 

Soittaessani sairaalaan (22 maissa) sain ohjeeksi olla vielä kotona (mulla oli ollut reilun tunnin säännöllisiä supistuksia 4 min välein, mutta vedet ei ollut mennyt) niin kauan kuin pystyisin. Kauaa en kuitenkaan pystynyt olemaan ja hyvä niin, muuten olisi syntynyt kotiin. Sairaalassa kätilö sanoikin, että onneksi emme jääneet kotiin.

 

Kaikki asiat hoidettiin äidinkielelläni kanssani, kerran taisi osastolla ollessa kätilö kysyä että kumpaa kieltä käytetään. Muuten sain automaattisesti palvelun suomeksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen synnytystä odotellessa koetin hakea kokemuksia Porvoosta, mutta niitä ei kauheesti löytynyt. Aattelin siis kirjotella muutaman rivin. Synnytys oli 12/09, eli melko tuore kokemus ja voin lämpimästi suositella Porvoota. Mun äidinkieli on suomi ja palvelua sain suomeksi, vaikka mulle sattui kätilöopiskelija mukaan synnytykseen, joka oli todella vahvasti ruotsinkielinen äidinkieleltään. Puhui siis suomea aksentilla ja joutui välillä tapailemaan sanoja. Kätilöt ja opiskelija oli aivan mahtavia ja mä sain hyvin tiedon edistymisestä. Edistymistä käytiin myös usein tarkistamassa, mutta saatiin olla myös miehen kanssa rauhassa ihan tarpeeksi. Meillä ei vauva meinannut laskeutua ollenkaan ja kätilö kutsui lääkärin tarkistamaan tilannetta. Lääkäri tuli nopeesti ja myös muuten epiduraalin sain nopeesti kun se oli tilattu. Ponnistuvaiheessa sain akupunktiota ja vyöhyketerapiaa rentouttamaan paikkoja ja välilihaa haudottiin lämpimällä pyyhkeellä. En tiedä johtuiko tästä, mutta selvisin ihan minimaalisillä vaurioilla ja pystyin mm. istumaan heti synnytyksen jälkeen.

Osastolla lastenhoito opastettiin hyvin ja aluksi kävivät kysymässä, että olenko imettänyt n. 4 tunnin välein. Ensimmäisenä yönä sairaalassa tarjoutuivat ottamaan vauvan muutamaksi tunniksi "kansliaan" jotta saisin paremmin nukuttua ja multa tarkistettiin mm. suhtautuminen tuttiin, että saako antaa. Mulla kävi tuuri ja sain olla koko 2,5 vrk kolmen hengen huoneessa yksin. Kätilöt ja lastenhoitajat kävi juttelemassa ja kyselemässä tuntemuksia synnytyksestä, että jäikö mikään kaivertamaan ja miltä tuntuu olla tuore äiti.

 

Kotiutumisesta sanoivat, että kotiin saa lähteä kun siltä tuntuu, jos kaikki on ok. Suosittelivat kuitenkin, että vauva oisi ainakin sen 2 vrk, jotta lääkäri pystyy vauvan tarkistamaan. Sairaalassa olisi saanut olla vaikka viikon, jos ois siltä tuntunut. Mä lähdin kotiin kun vauva oli 2,5 vrk ja oli jotenkin tosi kiva lähteä kun osastolla kävivät kehumassa, että miten vauvanhoito onnistuu kun luonnostaan ja miten hienosti meillä menee. Mulle vielä sanottiin, että jos tulee alkuun jotain kysyttävää tai joku asia rupee epäilyttämään, niin osastolle voi aina soittaa ympäri vuorokauden, koska heillä on kuitenkin toimintaa. (Kotiuduttiin juuri ennen joulunpyhiä ja neuvolat oli suureksi osaksi kiinni).

Mulle jäi siis tosi hyvä kuva koko sairaalasta ja mikäli meille koskaan kakkosta siunaantuu, niin Porvoossa haluisin synnyttää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainakin Porvoossa asuva saa valita minkä tahansa HUSin sairaalan. Mun perhevalmennustuttu synnytti Naistenklinikalla. HUSin webbisivuilla on luultavasti lueteltu sairaalat ja neuvolassa tietävät varmasti. Helsingin sairaaloita miettiessä kannattaa muistaa, että niissä on välillä sulkuja synnytysosastoille. Jos huono tuuri käy, niin ei välttämättä pääse sinne minne on ajatellut menevänsä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin, sulkuja voi tulla.

Ollaan muuttamassa tässä ja mietin että minnekköhän muutettaisiin.

Siis muutetaan väliaikaisasuntoon kunnes uusi kotimme valmistuu..

Naikkarille maaliskuussa haluan perussairauksien vuoksi kuitenkin. Hyvä tietää että Porvoo on ainakin vaihtoehto :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitkä sairaalat on vaihtoehtoina Porvoossa (ja Pornaisissa) asuville? Pääseekö NKL:ään ollenkaan?

Mistä näitä vaihtoehtoja voi nähdä?

 

Mä kyselin tuota samaa asiaa tuolla ihan erillisessä ketjussa! Ilmeisesti tosiaan missä vaan saa synnyttää ja me mietitään ainakin Kättärin Haikaranpesää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Synnytin nyt lokakuun lopussa Porvoossa ja en voi kun kehua. Kätilömme oli supermukava ja osaava. Pääsimme myös perhehuoneeseen. Menemme kyllä toistekin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0