Sign in to follow this  
Followers 0
Guest vieras_

Minkä ikäisenä yhdet päiväunet?

Yhdet päiväunet   43 members have voted

  1. 1. Minkä ikäisenä lapsi siirtyi yksiin päiväuniin?

    • 6kk tai alle
      2
    • 7kk
      1
    • 8kk
      3
    • 9kk
      7
    • 10kk
      6
    • 11kk
      9
    • 1v
      6
    • 1v 1kk
      5
    • 1v 2kk
      8
    • 1v 3kk
      1
    • 1v 4kk
      0
    • 1v 5kk
      0
    • 1v 6kk tai yli
      0

Please sign in or register to vote in this poll.

23 posts in this topic

Minkä ikäinen vauvasi/lapsesi oli, kun siirtyi yksien päiväunien rytmiin? Puhutaan yleensä-tasolla, satunnaisista heitoista kumpaankaan suuntaan välittämättä. Ikä täysinä kuukausina, 8kk 3vk on 8kk. Paitsi jos et tarkkaan muista niin samapa tuo kumpaan parista vierekkäisestä laitat, saa siitäkin suuntaa. Vaihtoehtoskaala on aika laaja, kun en tiennyt edes tuon tarkemmin yleistä linjaa. :rolleyes: Jospa useimmat mahtuisivat tuohon väliin. Monivalinta monilapsisille.

 

Mietin milloin kannattaisi yrittääkään rytmin muutosta ja vaikka yksilöllistähän se on, alkoi kiinnostaa muiden tavat. :)

 

(Ja mä vaan tykkään näistä gallupeista :grin: )

 

Lisään ekaan viestiinkin lisäkysymyksen: Moneltako teillä nukutaan/nukuttiin nuo yhdet unet? Montako tuntia aamuherätyksestä taas unille?

Edited by Kärpänen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä nyt laitoin 1v2kk kun jossakin siinä main siirto tapahtui. Flunssien takia oli vähän epäselvää siirtyminen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä neiti alkoi nukkumaan vain yhdet päikkärit siinä 11-12 kk iässä (vastasin siis 11kk). Muistan, että olen 1vee neuvolassa sanonut terkalle, että siirryttiin yksiin päiväuniin. Oikeastaan tyttö itse päätti siirtää rytmiään niin, että päivään ei mahtunut kuin ne yhdet unet. Ja illat alkoi olla haastavia kaksien unien takia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lisääpäs Kärpänen jos vielä pystyy niin kysymys ainakin toisestakin lapsesta, jos siinä ois jotain järkeä. Niissä on nimittäin eroja :) Esikoinen jätti aamupäikkärit pois ja siirtyi pitkiin puolenpäivänuniin 11kk ikäisenä, kuopus taas todellakin vielä tarvitsee ne, ikää viikkoa vaille 1v. Nyt vastasin esikoisen mukaan.

 

M: ja unien kanssa on meillä aina menty aikalailla lapsentahtisesti.

Edited by Lainie

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ajattelin, että monivalinta kattaisi tuon mutta oisko kivempi olla erikseen? Meinaatko, että lapsimäärä vaikuttaa niin paljon päiväunitarpeeseen? No montako ois kiva? Kysymykset 1 ja 2+ vai 1, 2 ja 3+ vai vielä enemmän? Voin kyllä illalla säätää, kun lapset nukkuu. :)

Edited by Kärpänen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei ku mä en tajunnut että se on monivalinta. Eiköhän se sitten kata :) ei meillä ainakaan erot johdu lapsimäärästä vaan siitä varmaan että unentarpeessa esikoinen on tullut isäänsä ja kuopus muhun :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Vastasin 6 kk, 8 kk ja 10 kk 9 kk, mutta oikeasti en oikein muista  :blush: Esikoinen siirtyi vähän päälle puolivuotiaana, sen muistan ihan tarkkaan. Alkoi heräilemään kuudelta aamulla, joten kerrasta siirrettiin se yksiin päiväuniin ja siitä asti oli siinä. Keskimmäistä yritin muistaakseni siirtää yksiin uniin jostain samanikäisestä, kun aina heräsi ekoilta päikyiltä jo puolen tunnin jälkeen, mutta ei tainnut sitten olla siihen ihan valmis kun oli kauhea työ saada se pysymään hereillä kun ulos kumminkin mentiin eikä se osannut siellä mitään tehdä. Vastasin keskimmäisestä siis 8 kk, kun luulen että siinä kohtaa se alkoi jo kunnolla toimia se yksien päiväunien rytmi, vaikka tosiaan sitä oli väkisin yritetty pitää jo aika pitkään. Kuopuksestakaan en oikein muista, mutta muistan että annoin sen olla siinä kaksien päiväunien rytmissä ihan rauhassa enkä ruvennut väkisin siirtämään, kun se aina nukahti ihan minuutissa aamupäivällä kun mentiin ulos tai johonkin eikä sitä olisi saanut pysymään hereillä. Lopulta sitten vaan ei enää nukahtanut. Nyt kyllä tulee mieleen että ei se nyt sentään varmaan 10 kk voinut olla... Taidan mennä vaihtamaan vastaukseksi 9 kk, vaikka saattoi se olla jopa kahdeksankin, kun kyllähän sekin tuntuu aika paljolta jos edellisiä on siirretty jo puolivuotiaasta.

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lainie, ok, hyvä kun on hyvä. :)

 

Mä onnistuin löytämään tiedon, että esikoinen oli vain vähän päälle 9 kk. Sehän ois kuopuksella jo ihan kohta, helmikuun alussa! Nyt vielä tuntuu ihan mahdottomalta, että saisi vauvan pysymään hereillä tarpeeksi yksiin uniin mutta toisaalta kokonaistuntimäärä päikkäreissä pitää pitää jo aika lyhyenä... Aika suuri hajonta kyllä vastauksissa, kun monta reilusti yli vuoden mutta toisaalta monta reilusti alle.

 

Lisäkysymys: Moneltako teillä nukutaan/nukuttiin nuo yhdet unet? Montako tuntia aamuherätyksestä taas unille?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on aina menty unissa ihan lapsen mukaan ja vähän ennen 1-vuotissynttäreitään alkoi käännellä rytmiään. Viikon venkslasi uniaan ja sitten päiväunet tippui yksiin. Päiväunille menee n. klo 13 aikoihin ja nukkuu 45min-3h. Aamuherätyksen ja päiväunien väliin tulee n. 5 tuntia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisella oli yöunet 20-08 ja päiväunet 12-14. Se oli aika selkeä, eli neljä tuntia oli väli silloin pienenä, isompana sitten saattoi olla pidempääkin väliä. Varmaan tuohon samaan kahteentoista ollaan pyritty muidenkin kanssa sitten, alkuun on saattanut olla hieman aiemminkin. Aamuherätys varmaan yleensä 7-8 välillä että eiköhän se n. 4 tuntia ole ollut. Siitä sitten isommaksi kasvaessa välikin on pidentynyt niin että päiväunet on alkaneet yleensä vasta yhden aikoihin. Ja nyt meillä usein herätäänkin vasta kahdeksan jälkeen joten eipä ihme jos ei päiväuni maita ennen yhtä (juuri tässä yritän saada pienimmäisen nukkumaan normaalia aiemmin kun olisi menoa iltapäivällä, mutta ei meinaa onnistua).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä poika siirtyi yksiin päiväuniin nyt 8kk täytettyään. Alkoi nukkumaan yhdet 2,5-3,5h unet keskellä päivää ja jaksaa näköjään ihan hyvin niillä sitten iltaan saakka. Ei kärsi antaa nukahtaa enää illalla toisille lyhyillekään unille, sillä muuten yöunille nukahtaminen näyttää venähtävän puolilleöin.

 

Lisäys. Meillä herätään 8-9 ja ekat unet alkaa noin klo 11.30-12. Ollaan nyt koitettu tarkoituksella hilata unia lähemmäksi puoltapäivää, jotta ilta ei olisi niin pitkä.

Edited by Inna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Päiväkodin aloitettuaan 1v2kk ikäisenä lapsemme siirtyi yksiin päiväuniin ihan itsestään. Ei vain enää halunnut toisille unille nukahtaa. Yöunet nukkuu hyvin klo n.20-7.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Päivitän omalta osaltani, että niin se vaan kuopuskin vaihtoi yksiin uniin vähän yli 9 kuukauden iässä (9kk 9pv, jos oikein muistan). En varsinaisesti tuolloin sitä suunnitellut, mutta kun yhtenä aamuna ei vaan ollut väsynyt aamupäikkäriaikaan klo 9 eikä ihmeekseni vielä edes klo 10, jolloin viimeistään olisi pitänyt laittaa nukkumaan, päätin syöttää ensin lounaan.

 

Nyt on menty uudella rytmillä pari viikkoa, unet n. 11.20/12-14/15. Vähän siis vielä haen tarkkaa aikaa mutta yhtä päivää lukuunottamatta on yksissä unissa pysytty. Vauva herää aamulla klo 6-7.30 ja heräämisajasta paljolti riippuu kuinka kiukkuinen on lounaalla. :D Heräisi myöhemmin, olisi kaikilla kivempaa. :P Reilun neljä tuntia valvoo helposti, yli viiden mentäessä alkaa usein tehdä tiukkaa.

Edited by Kärpänen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kylläpä sitä vaan unohtaa tällaiset asiat kun ei ylös kirjaa... Muistaakseni tyttö oli ehkä vähän alle vuoden ikäinen siirtyessään yksiin päiväuniin. Ainakin ekat synttärijuhlat alkoivat siihen aikaan kuin olisi ollut kakkospäikkärien aika. Päiväunet kesti aluksi 2-3 h ja tyttö nukahti jo noin klo 11, mutta vähitellen unet myöhäistyivät ja lyhenivät tuntiin ta reiluun tuntiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

n. 10-kuisena tuli ekat sellaiset päivät, jolloin poika pärjäsi yksillä päiväunilla. Nyt 11-kuisena kyllä nukkuu välillä edelleen kahdet, joten tässä seilataan siis yksien ja kaksien päikkäreiden välillä vielä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

11-12-kuisena siirryttiin yksiin päiväuniin. Unirytmiä oli pakko muuttaa, sillä lähes heti vuoden täytettyään lapsi oli menossa päiväkotiin, jossa ei ollut mahdollisuutta kuin yksiin päiväuniin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastasin 1v1kk. Yksien ja kaksien päiväunien välillä venkslaaminen alkoi n. 11kk iässä, jolloin kaksien päiväunien mahduttaminen päivärytmiin oli vaikeaa tai päiväunet sattui muuhun elämänrytmiin todella huonosti. Lisäksi myöhemmille unille nukuttaminen alkoi olla jo todella hankalaa. Pitkän aikaa oli rytmi vähän sekaisin ja välillä nukuttiin yhdet ja välillä kahdet unet, osittain varmaan myös kesä ja reissaaminen vaikeutti uuden rytmin muokkausta. Myös helteet ja kuumuus tekivät nukkumisesta välillä vaikeaa. Aluksi myös nuo yhdet ainoat unet saattoivat olla vain n. tunnin mittaiset ja lapsi oli iltaisin vähän väsy. Aamuja yritettiin venyttää jotta päiväunet nukuttaisiin vasta n. puolen päivään aikaan, jotta ilta sujui paremmin. Loppujen lopuksi siirryttiin nukkumaan päiväunia sisälle pinnasänkyyn, jolloin unet pitenivät. Tarkoitus on syksymmällä vielä kokeilla, suostutaanko vaunuissa enää päiväunia nukkumaan.

 

Nyt on unet tasoittuneet ja päivärytmi aika vakiintunut, mutta pari kk siihen meni. Nukkumaan mennään n. 4-5 tunnin päästä heräämisestä n.klo 12 (+- 30 min) ja päiväunet kestävät n. 1t 45min - 2½t tuntia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1-vuotiaana jäi iltapäiväpäikkärit pois. Niille nukahtaminen alkoi olla haastavaa eikä enää aina onnistunutkaan, ja jos onnistui niin yöunille nukahtaminen taas meni myöhäiseksi. En sitten enää edes yrittänyt, ja hyvin tuo jaksaa iltaan saakka, joskus ottaa pienet tirsat autossa kun ollaan menossa jonnekin.

 

Yöunet on klo 20-7.30, heräilee öisin. Päiväunille menee n. klo 11 ja nukkuu yleensä 1 h 20 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt näyttäisi siltä, että pikkusen päälle 9 kuukauden ikäisenä poika jättää toiset unet pois. Katsotaan miten tilanne kehittyy, tuun muuttamaan vastaustani jos toiset päikkärit tulee takaisin kuvioihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

11kk iässä alkoi tyttö nukkumaan pääsääntöisesti vain yhdet päikkärit. Ne on yleensä sellaiset vähän pidemmät, noin kaksituntiset. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reilu vuoden jälkeen jäi iltapäiväunet pois. On jo tosi väsynyt klo 11 eli silloin syödään ja sit ennen puoltapäivää unille. Nukkuu pari tuntia. Yöt nukkuu n. klo 20-07 ja hyvin nukkuukin ellei ole jotain ongelmia, hampaat tai kipeenä tms.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0