Elaine

Rautalisä

42 posts in this topic

Vaikka Maissi syntyi viikolla 39+3 eikä mikään keskonen olekaan, saimme noin kuukausi sitten "tuomion" rautalisän aloituksesta. Syynä tähän oli pieni syntymäpaino (2,6kg ja 47cm) ja huono pituus ja painokehitys (4,5kk iässä painoa 5,2kg ja pituutta 60cm). Voitaisiko tässä ketjussa keskustella ja jakaa vinkkejä tämän tököttimen tiimoilta?

 

Meillä syödään Niferexiä, annos tällä hetkellä 0,35ml, jonka annan lusikalla. Kun aine menee suuhun on Maissin ilme joka kerta todella järkyttynyt, enkä ihmettele, niin voimakkaasti se sorbitolista huolimatta maistuu raudalle. Rautalisän olenkin pyrkinyt antamaan päivällä vähän soseen syömisen jälkeen (ettei pahanmakuinen aine haittaisi sose-harjoittelua), juuri ennen lounasvelliä, että toinen saa pahan maun suusta pois. Miten te muut annatte lisän, ja miten olette suojanneet vaatteet? Musta tuntuu että tätä vauhtia joka bodyn kaula-aukko on kohta keltainen :( Onko kellään vinkkiä miten tahrat saisi vaatteista pois?

 

Toinen ärsytys on lisän aiheuttama vatsan kovettuminen. Rautalisä aiheutta todella kovan kakan, jota Maissi saa naama punaisena puserrettua vain pienen kikkareen ulos. Kakka on aika mustaa ja pikku-kikkare rullaa yksinään vaipassa, vaikka ähkinnästä päätellen olisi odottanut täyslastillista. Sitten kastetaankin pumpulipuikko vauvaöljyyn ja kakatetaan loput ulos. Ja silloinkin tulee aluksi niin kovaa kamaa että pahaa tekee katsoa. Luumua meillä syödään noin purkki vuorokaudessa ja ilman rautalisää on kakka ihan löysää.

 

Mua siis harmittaa tää asia tosi paljon ja aion puhua lisän tarpeellisuudesta lääkärin kanssa ensi viikolla kun mennään sairaalaan kasvukontrolliin. Jotenkin on ne lisäraudan hyvät puoletkin unohtuneet tän harmituksen kanssa. Ja eikös se värjää hampaatkin, kunhan niitä tulee?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä syötiin rautalisää ensimmäinen 6kk sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Johtui siis keskosuudesta ja käytössä oli muistaakseni sellainen kuin Fer-in-Sol. Me annosteltiin se ruiskulla suuhun ja mahdollisimman suoraan sinne aikalailla suun takaosiin, ettei jää 'kielen päälle pyörimään' ;)

 

FiS ainakin oli tosi kavalaa vaatteille. Aina sen antamisen jälkeen koitettiin esim. varoa ettei puklu mennyt vaatteille jne. Myöhemmin sit kuulin sitruunavinkin tahroille ja sen avulla sitten pesin vaatteista ja muista liinoista rautatahrat pois. Ostin siis kaupassa myytävää sitruunamehua (sellainen sitruunan 'muotoinen' keltainen pikkuinen pullo) jota levitin suoraan tahroille ja annoin imeytyä sekä vaikuttaa jonkin aikaa. Sitten pesin normaalisti pyykkikoneessa ne kaikki käsitellyt vaatteet. Ihan hyvin tahrat lähtivät paitsi jotain saumakohtia jouduin käsittelemään uudelleen. Tarkoitukseen voi käsittääkseni käyttää ihan tavallista sitruunaakin tai jotain apteekissa myytävää ainetta (en ikävä kyllä muista nimeä tuotteelle).

 

Mun käsittääkseni toi rautalisä saattaa tosiaan aiheuttaa hampaiden värjäytymistä tai ainakin sellainen mielikuva mulla on (faktoja mulla suuntaan tai toiseen ei kyllä aiheesta ole mistä esittää). Meidän rautakuuri onneksi loppui siinä vaiheessa, kun ensimmäiset hampaat alkoivat tulla ja mä kyllä taisin stressata tuota asiaa aika paljonkin silloin..

 

Tuohon vatsan kovettumiseen en oikein osaa sanoa mitään, koska me vältyttiin vähän liiankin hyvin siltä. En tiiä sit oliko meidän rauta-annokset sitten niin pieniä vai voiko sillä tuotteen merkillä olla väliä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli myös käytössä tuo Fer-In-Sol myöskin keskosuuden vuoksi. Annettiin se ensin ruiskulla suuhun, mutta meillä pojat suorastaan inhosi sitä ja olivat todella kovia oksentamaan ja pulauttamaan kaaressa (siis muutenkin kuin rautaa annettaessa), joten siirryin sitten omatoimisesti sekoittamaan sen vellin tai maidon joukkoon ja myöhemmin pieneen määrään sosetta. Silloin sen tehon sanotaan heikkenevän, kun ei mene suoraan limakalvoille, mutta tein itsenäisen päätöksen kun en jaksanut niitä "ylimääräisiä" oksennuksia.

 

Ja meillä on kyllä todella monet vaatteet siinä keltaisenruskeassa rautalitkussa, jotka ei lähtenyt puhtaaksi. Vaatteet on ollut vaatehuoneessa odottamassa seuraavaa käyttäjää, mutta täytyy toivoa, että tuo sitruunavinkki auttaisi vielä pinttyneisiinkin tahroihin..

 

Ja rautahan tosiaan värjää myös hampaat ja ainakin keskosilla aloitetaan sen takia soseiden ja etenkin lihan antaminen aikaisin, jotta rautaa tulisi muualtakin ennen kuin rautalisä tarvitsee lopettaa. Me saimme ohjeeksi lopettaa lisäraudan antaminen silloin kun ensimmäinen hammas puhkeaa, nimenomaan tuon värjäytymisen takia. Meillä rautaa syötiin siis jo sairaalassa, mutta sitä jatkettiin noin 8kk myös kotona. Hampaat kun tuli meidän pojille melko myöhään.

 

Ja meillä rauta myös kovetti vatsaa ja aiheutti kyllä hankaluuksia, koska etenkin toisella pojista oli pienenä paha nivustyrävaiva ja tyrä pullahti aina ulos, kun kakkaa väännettiin. Meillä myös harrastettiin kakatusta esim. kuumemittarin kanssa, vaikka lääkärit ei sitä mm. peräsuolen löystymisvaaran vuoksi suosittelekaan. Mutta toisaalta tuota samaa tehtiin myös keskolassa ihan sairaanhoitajien toimesta...

 

Onko teillä mitattu vauvan hemoglobiinia vai vaan arvioitu, että se olisi matala pienikokoisuuden vuoksi? Tsemppiä!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille myös määrättiin Fer-In-Sol- rautalisä. Meidän poika ei ollut keskonen, mutta painoi vain vähän reilu 2 kg syntyessään ja rautalisä määrättiin pienipainoisuuden takia. Aloitettiin rauta 4 vko:n iässä ja annetaan rautaa 0,25 ml ruiskulla suuhun. 1 kk iässä mitattiin hemoglobiini neuvolassa ja se oli 125 g/l, joten oikein hyvä. Nyt muutamana päivänä vatsa on ollut sekeästi kovalla ja kakka on tullut vasta kovan äheltämisen jälkeen. Toivottavasti ei enää pahenisi. Viikon päästä meillä on lääkärintarkastus ja ajattelinkin kysyä miten pitkään tuota rautaa pitäisi syödä, jos hb pysyy hyvänä.

 

Tuosta vaatteiden värjäytymisestä en tiennytkään- kiitos sitruuna-vinkistä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin, meillä oli hb 115 kun lisä määrättiin, että onhan se alhainen. Lisäksi vauvoilla kai hb laskee syntymän jälkeen ja on alhaisimmillaan 8kk iässä, koska kasvu kuluttaa rautavarastoja nopeamin kuin uusia punasoluja ehtii syntyä.

 

Lauantaina jouduttiin taas kakattamaan kun Maissi ei syönyt kunnolla ja arvelin että se johtuu ummetuksesta. Ja edellisestä kerrastakin oli kulunut 2 päivää. Mies näki ekaa kertaa miten kovana toisen vatsa on ja järkyttyi hieman. En olekaan antanut rautaa perjantain jälkeen ja tänään tuli taas ihan normaalit/valtavat liisterikakat ilman erityisiä vääntöjä. Olivat siis ekat tuon lauantain jälkeen. No, torstaina lääkäriin ja katsotaan sitten mitä tehdään. Ehkä annosta voisi pienentää että löytäisi sopivan määrän kovettamatta vatsaa liikaa.

 

Kiitos minunkin puolesta sitruuna-vinkistä, pitänee kokeilla!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä vanhatkin rautatahrat lähti apteekin sitruunahapon ja auringonvalon yhdistelmällä. (Tosin auringonvaloa ei nyt talvella voi juuri käyttää...) Mutta suihkutin siis sitruunahappoa tahroihin, laitoin aurinkoon kuivumaan ja sitten pesuun normaalisti. Tahra oli häipynyt jo auringossa oltuaan, mutta pitihän ne sitruunahapot pestä :)

 

Rauta meni meillä alas parhaiten ruiskulla pienissä erissä poskeen laitettuna. Tosin tytöillä taitaa olla keskosvauvojen outo oire, kun vieläkin ottavat mielellään ruiskulla lääkkeitä :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saatin lääkäriltä lupa lopettaa rautalisä kun nyt 5kk iässä aloitetaan liha. Olen tyytyväinen, vaikka välillä varmaan vielä annankin pieniä rauta-annoksia, lääkäri sanoi että kyllä niistäkin hyötyä on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Penni!!

 

Muistatko miten laimensit tuota sitruunahappoa rautatahroja pestessäsi? Kun mulla olis nyt edessä poikien vanhojen vaatteiden pesu uutta vauvaa varten. Ostin jo apteekista sitruunahappoa, mutta se oli jauhetta. Laimensitko ihan vedellä ja muistatko missä suhteessa? Pussin kyljessä ei ollut mitään ohjetta ja apteekkari ei osannut neuvoa. Ajattelin vaan, etten vahingossa tee liian vahvaa ja polta vaatteeseen vaikka reikää tmv. =)

 

Kiitoksia!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm... Jauhetta oli meilläki ja taisin laittaa pussilliseen jotain pari desiä vettä. Kannattaa vaikka kokeilla johonkin vaatteen pieneen kulmaan ensin mut meillä ei ainakaan mennyt yksikään vaate pilalle. Mutta tahrat lähti parhaiten kun yhdisti sitruunahappoon sen auringonvalon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille määrättiin myös Fer In Sol -rautalisä ennenaikasuudesta johtuvan pienen painon vuoksi. Rauta aiheutti meidän muutenkin koliikista kärsivälle tytölle kamalat vatsavaivat ja saatiin lupa jättää rauta toistaiseksi pois. Hemoglobiinia seurataan nyt tiiviimmin. Mutta silloin kun rautalisää vielä käytettiin, saatiin neuvo käyttää apteekista saatavaa mallasuutetta vatsan kovettumiseen. Auttoi ainakin meillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille taas sanottiin Lastenklinikalla, ettei mallasuutetta suositella... Meillä ummetukseen määrättiin sairaalassa duphalac jota käytettiinkin vauvana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä vauva on edelleen sairaalassa (syntyi rv 33+3 ja painoa syntyessään 1890 g), mutta rautalisä aloitettiin jo. Ikää nyt reilut 2 viikkoa ja vajaan viikon on sitä saanut. Lääkäri sanoi, että rautaa ei enää kotona anneta. Onko muilla toimittu näin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piitukka, meillä annettiin n. vuoden ikään asti rautaa. En ole kuullut muista, kenellä rauta olisi loppunut jo sairaalassa, mutta voivat kai käytännötkin vaihdella ja etenkin kun on noinkin hyvin ollut viikkoja. Tosin mun henkilökohtainen mielipide/kokemus on se, että raudan lopetus liian aikaisin tai sen antamatta jättäminen saattaa joskus aiheuttaa matalia hb:ja myöhemmin. (Tunnen siis lapsen, kenellä on niin käynyt kun rautaa ei annettu lainkaan, koska oli niin "iso" eli lähes 2,5kg). En nyt kuitenkaan halua lietsoa mitään pelkoja, koska luulisi nyt vauvaa hoitavien lääkärien tietävän parhaiten. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä poika syntyi 34+6 ja jos en ihan väärin muista niin 6kk neuvolassa lopetettin rauta. Eli sillon tarkistettin hemoglobiini ja kun oli riittävän hyvä niin voitiin lääkitys lopettaa. Haitoista ja hyödyistä en osaa sen enempää sanoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä haluaisin jo eroon tuosta meidän rautalääkityksestä, kun pojan hemoglobiinit ovat olleet ihan hyviä kokoajan. Lääkäri on kuitenkin sitä mieltä, ettei hemoglobiiniarvot vielä kerro elimistön rautavarastoista, joten rautaa pitäisi antaa yhden vuoden ikään asti. Varmasti lääkäri puhuu ihan totta. Mä olen antanut nyt aika vaihtelevasti tuota rautaa, kun pojan vatsa menee niin helposti kovaksi ja tulee ummetusta. Lisäksi mua huolestuttaa, jos pojan hampaat värjäytyy tuosta raudasta? Riittääkö tavallinen hampaiden pesu (ilman hammastahnaa) kaksi kertaa päivässä? Voiko raudan sekoittaa esim. hedelmäsoseen joukkoon, jolloin c-vitamiini edistäisi raudan imeytymistä ja ei ehkä värjäisi niitä hampaita niin paljon? Vai pitääkö rauta antaa aina erikseen ruoan jälkeen?

Penni: Muistatko miksi sitä mallasuutetta ei suositeltu teille?

Edited by Kam Jok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myös meidän pieni saa Fer in Solia. Hemoglobiinia ei ole tarkkailtu ollenkaan sitten kotiin pääsemisen, pitänee kysä seuraavassa neuvolassa (4kk), että koska aletaan arvoja tsekkailemaan.

 

Kiinteiden aloittamisesta kysyin neuvolasta ja meille täti sanoi, että jos puoleen vuoteen asti pääsisi rintamaidolla. Tyttö syntyi rv 34+3, mutta ilmeisesti paino on sitten kehittynyt hyvin... Syntymäpaino oli 2305 g ja viime viikon maanantaina (3,5 kk) painoa oli 4910 g.

 

Sitruunavinkistä kiitos, vaatteissa on meilläkin niitä inhoja rautatahroja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mallasuute on valmistettu ohrasta. Olisko se johtunut siitä, ettei ainakaan pienille (keskos)vauvoille suosittella. Luumua sen sijaan voi antaa vaikka siitä asti, kun kiinteitä antaa. Nää siis ohjeita, joita olen saanut LKL:lta.

 

Hb ja rautavrastot voi laskea lähempänä 1v ikääkin. Meillä kun Fer in Sol pullo loppui tyttöjen ollessa 11kk, lääkäri antoi luvan lopettaa sen käytön.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tytöt sai rautaa (Fer-In-Solia) vuoden ikään saakka ja kukaan ei muistanut (!) kertoa tuosta hampaiden värjäytymisestä :skilletgirl: Miehen kanssa ollaan ihmetelty kun toisen neidin (reilu 2vee) hampaissa on laikkuja ja mistä ne johtuu, mutta ilmeisesti ne on raudasta. Voi kurjuus!

 

Neidit syntyivät rv 34+2 ja painoivat A-vauva 1950g ja B 2014g. Keskostippaa saivat muistaakseni puolivuotta ja rautaa vuoden. Hemoglobiinia seurattiin jatkuvasti neuvolassa ja vaikka se oli 125 molemmilla yli puolen vuoden iässä ei silti saatu lopettaa lisärautaa :( Ja molempien masut jumissa ja vaatteet sotkussa. Raudan annoimme maitotilkan tai soseen seassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun ystäväni vauva syntyi rv 32 mutta oli jo yli kolmikiloinen (äidillä diabetes). Hänelle ei hoksattu antaa rautalisää sairaalassa, ja hieman yli puolivuotiaana asia huomattiin lääkärillä ihan muissa asioissa käydessä (neuvolassa huolestuttiin lapsen kasvun pysähtymisestä mutta ei tajuttu mitata hemppaa). Lääkäri ihmetteli, kun lapsi oli niin kalpea ja vetelä, ja neuvolassa oli äidin samaa ihmetellessä sanottu vaan, että keskoset nyt ovat sellaisia. Pojalta mitattiin nimenomaan jotain pitempiaikaista rautavarastoa, ei ainoastaan hemoglobiinia, ja vaikka hemppa nousi nopeasti raudan aloittamisen jälkeen, on rautaa annettu kahdesti tai kolmesti kolmen kuukauden kuureina. Poika on siis puolitoistavuotias nyt.

 

Lapsella oli lisäksi refluksitauti, ja se yhdistettynä rautalisään ei ollut mitenkään kiva yhdistelmä, kun kakkakin meni sitten kivikovaksi. Mutta ne pitkäaikaiset rautavarastot tyhjenevät nopeasti kasvun myötä ja täyttyvät tosi hitaasti, kun raudan kulutus on kasvavalla lapsella niin hurjaa.

 

Tsempitykset kaikille, joiden lapsi saa rautalisää ja siitä vaivoja. Se voi olla tosi raskasta, tiedän sen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostanpas tätä..

poika syntyi rv 35+1 ja rautalisä (ferinsol)aloitettiin vähän alle kuukauden iässä 0.10 ml annoksella ja siitä sitten painon edetessä ollaan nostettu annosta pikkuhiljaa. Lopullinen annostus 6kg painoon päästessä tulee olemaan 0,60 ml. Ilmeisesti reiluun puolen vuoden ikään ois tarkoitus rautalisää antaa päivittäin.

Se haisee aivan hirveälle ja tahrii kaiken mihin sitä päätyy.. täältähän löytyikin hyviä vinkkejä sen poistoyrityksiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^En tiedä kuvittelenko vaan mutta mun mielestä Niferex on ollut helpompi saada vaatteista pois kuin FIS. Meillä oli alkuun käytössä Niferex joka vaihdettiin välillä FIS jonka jälkeen palattiiin takaisin Niferexiin. Meillä syödään tuota ainakin vuoden ikään saakka, sitten katsotaan ferritiiniarvot ja sen mukaan jatkot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luin just vanhan kirjoitukseni läpi ja huomasin että tuolloin hormoonihuuruissa sekoitin kaksi asiaa aika lahjakkaasti, ihan huvittaa nyt. :girl_haha: Ei meillä sitä rautaa tietenkään vielä sairaalassa aloitettu vaan ne KESKOSTIPAT ja rauta sitten kotona. Ruatalisää syötiin sitten n. 8 kk. vanhoiksi. Ajattelin korjata, vaikkakin lähes 2 vuotta myöhässä, ettei kukaan mene mun sepostuksen takia ihan sekaisin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ei varmaan se raudan aloittaminen sairaalassa mahdotonta tosiaan ole, mutta se ettei sitä enää jatkettaisi kotona taitaa jo olla harvinaista. Eikös sitä yleensä siihen hampaiden puhkeamiseen asti anneta?

 

Ehkäpä poistun takavasemmalle tän mun dementiani kanssa kun asia ei ole meille enää ajankohtainen. :grin:

Edited by Piitukka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä annettiin hampaiden puhkeamiseen saakka, olen kyllä kuullut pidemmistäkin rautalisäkuureista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now