Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Pamisa

Päiväunet päiväkodissa

10 posts in this topic

Poikamme 3v2kk on ollut nyt pari kuukautta päiväkodissa. Päiväkodissa kävimme tutustumassa ennen aloitusta ja meille sanottiin päiväunien olevan klo 12-14. Poika menee hoitoon aamuisin jo klo 7 eli päiväunet tulevat tarpeeseen. Alku sujuikin hyvin, ja päiväkodin henkilökunnan mukaan poika nukkui suunilleen 1-1,5tuntia. Haen pojan kotiin klo 15-15.15. Tuohon mennessä pojan pitäisi keretä syödä välipala ja keretä leikkiäkin. 

 

Nyt kuitenkin viimeiset pari viikkoa on mennyt siihen, että poika on vasta menossa välipalalle minun tullessani hakemaan. Poika nukkuu siis päiväkodissa sinne 14.30-14.45 asti. Ongelmaksi muodostuukin se, että illalla poika ei malta käydä nukkumaan. Eihän se väsytä illalla klo 19-20, kun päiväkodissa nukkuu melkein 3h päiväunet! Olen päiväkotiin esittänyt pyynnön, että herättäisivät silloin klo 14. Päiväkodin kanta on ettei ennen klo 15 herätetä, koska ennen klo 15 nukutut päiväunet eivät heidän mukaansa vaikuta yöuniin. Itse uskallan kuitenkin väittää toista. Meillä saadaan poika nykyisin yöunille vasta klo 22-23 aikaan ja aamulla herääminen klo 5.30 on yhtä taistelua. 

 

Mielestäni päiväunet on arkena pojalle tarpeen, mutta ne reilun tunnin unet riittäisivät. 

 

Onko muilla ollut ongelmaa päiväkodissa nukuttavien päiväunien kanssa?

Voinko vaatia päiväkodin henkilökuntaa herättämään pojan silloin klo 14 vai pitääkö minun vain tyytyä henkilökunnan ratkaisuun ettei ennen klo 15 ei herätetä? 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jännä että ovat noin sanoneet, tuskin voi ajatella näiden uniasioiden menevän joka lapsella samanlaisesti. Meillä ei vastaavaa pulmaa ole ollut päiväunien venymisen suhteen, mutta tiedän että meidän pojan ryhmässä joidenkin lasten unien pituutta valvotaan ja herätetään esim. Tunnin jälkeen, koska on vaikuttanut yöuniin. Ja kyse on alle 3-vuotiaiden ryhmästä. Sen tiedän, että unilta herättäminen voi olla kurjaa, lapsi voi olla itkuinen tms. Kannattaa varmaan tuoda oma näkemyksesi vielä esiin. Minun korvaan 3h päiväunet yli kolmevuotiaalle ovat kyllä tosi pitkät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei meillä ainakaan ole ollut mitään ongelmia päivähoitopaikan kanssa, kun olemme pyytäneet, ettei esikoisen annettaisi nukkua yli kahden tunnin päikkäreitä. Tähän ratkaisuun päädyttiin siis hänen ollessaan noin kolmivuotias, kun liian pitkät ja myöhäiset päiväunet alkoivat vaikeuttaa yöunille rauhoittumista. Nykyään hieman yli nelivuotias lapsi nukkuu hoitopäivinä 1,5 - 2 tunnin päiväunet ja noin 10 tunnin yöunet, kotipäivinä taas ei nuku päikkäreitä, mutta nukkuu yli 11 tuntia yöllä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koitin eilen puhua aiheesta hoitajien kanssa poikaa kotiin hakiessa. Heidän mielestään lapsi ei nuku, jos ei väsytä. Toki poikaa klo 12 väsyttää, kun aamulla herätään jo klo 5.30. Heidän mielestään täydessä unessa olevaa lasta ei pidä herättää, koska lapsi kaipaa unta. Ongelma on vain se, että jos poika päivällä nukkuu sen 2,5h niin illalla se nukkumaan meno venyy sinne klo 22-23. 

 

Päiväkodissa on kuulemma ennen toimittu vanhempien tahdon mukaan ja lapsia on herätelty unilta. Se on kuitenkin kuulemma mennyt siihen, että jokainen lapsi pitää herättää eri aikaan. Se on aiheuttanut levottomuutta päiväunilla, kun sieltä on lapsia herätelty tunnin jälkeen, 1,5h jälkeen jne. Toki ymmärrän että ei tule mitään, jos vartin välein herätellään porukkaa. En vain ymmärrä miksi meidän poikaa ei voida herättää silloin klo 14, kun virallinen lepoaika on ohi. 

 

Alan olla niin tympääntynyt tähän touhuun. Taidan maanantaina ottaa yhteyttä päiväkodin johtajaan ja keskustella hänen kanssaan aiheesta. Ei tule mitään, jos 3v lapsen yöunet ovat vaan 6-8tuntia (=22/23-5.30). 

Edited by Pamisa

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Olen kohtalaisen varma, että jos teidänkin poikanne herätettäisiin viimeistään kello 14, uni alkaisi tulla illalla aikaisemmin, hän nukkuisi pidemmät yöunet ja parin viikon kuluttua häntä ei edes tarvitsisi herätellä siellä päivähoidossa, koska ei enää tarvitsisi noin pitkiä päiväunia.

 

Kannattaa tosiaan keskustella päiväkodin johtajan kanssa. On todella omituista, ettei lasta voida herättää edes silloin, kun se päiväjärjestyksen mukainen lepoaika päättyy. Hieman haiskahtaa siltä, että hoitajat haluavat päästä helpolla ja antavat lasten nukkua vaikka siihen asti, että näitä tullaan hakemaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Hieman haiskahtaa siltä, että hoitajat haluavat päästä helpolla ja antavat lasten nukkua vaikka siihen asti, että näitä tullaan hakemaan...

 

Nimenomaan näin! Ensimmäisen kerran otin aiheen esille alkuviikosta, kun poikaa hain. Silloin minulle selitettiin, että tämä ei olisi ongelma, jos en hakisi lasta niin aikaisin. Heidän mukaansa tästä kehittyy ongelma, koska minä osaan yhdistää pitkät päiväunet huonoihin yöuniin. Tuli vähän sellainen olo, että vanhemmille jotka hakevat lapsensa vasta myöhemmin esimerkiksi klo 16 ei edes kerrota lapsen nukkuneen päivällä sinne lähemmäs kolmea. 

 

No huomenna soittelen johtajalle ja alan selvitellä asiaa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään töistä soitin päiväkodin johtajalle. Hänen kanssaan puhuttiin tilanteesta pitkä tovi. Hän onneksi ymmärsi pointtini ja sovimme tapaavamme, kun haen poikaa kotiin. Poikaa hakiessa juteltiin sitten ryhmän paikalla olevien hoitajien kanssa yhdessä johtajan kanssa. Kovasti koittivat hoitajat puolustaa toimintatapaansa. Heidän mukaansa kun lapsia on paljon on helpompi, kun kaikki eivät pamahda hereille samaan aikaan  :girl_sigh:

 

Saatiin sovittua, että meidän poika herätetään jatkossa unilta klo 14. Saa nähdä miten toimii käytännössä. Johtaja käski ottaa uudestaan yhteyttä, jos ongelmaa tulee. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkuviikko meni hyvin, mutta torstaina ja perjantaina poika oli taas nukkunut 14.30 asti. Tämä homma on selkeästi ongelma ryhmän yhdelle hoitajalle. Hänelle on vaan niin vaikeaa herättää lapsi silloin klo 14. Hänelle olen nyt sanonut, että mikäli homma ei ala toimia otan yhteyttä uudestaan johtajaan. 

 

Alkuviikko meni niin kivasti, kun poika oli herätetty päiväunilta klo 14. Illalla uni tuli jo 19.30, ja herääminen aamulla ei tuottanut suurta vaikeutta. Torstaina poika heräsi vasta 14.30. Illalla saatiin poika sänkyyn vasta ysiltä ja sängystä kuului puhetta aina kymmeneen asti. Aamulla herääminen oli taas tuskaista, kun unet tuntuivat jäävän kesken. 

 

No ensi viikolla katsotaan taas miten sujuu :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tokihan noin pitkät unet 3-vuotiaalla vaikuttaa yleensä nukahtamiseen illalla ja yöunien pituuteen. Meillä nyt 3v1kk ikäinen ja ollaan pyydetty että maksimissaan vain tunti päiväunia päiväkodissa jonka jälkeen herätys. Yöunet kuitenkin ovat ne tärkeämmät. Kotipäivinä ei tyttö nukukan enää ollenkaan, jos on tosi väsynyt niin max 30min. Jos nukutaan pidempään, nukahtaminen illalla vaikeutuu, yöstä tulee katkonainen ja levoton ja seuraavana päivänä tyttö on pahantuulinen.

 

Toivottavasti päiväkodissa ymmärretään että heidänkin kasvatustyönsä on luultavasti helpompaa jos lapsi on saanut nukkua kunnon yöunet..  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0