Sign in to follow this  
Followers 0
Blixen

Napanuora

13 posts in this topic

Odotan toista lastamme (nyt 36+5) ja tällä kakkosella on tyylinä pyöriä akselinsa ympäri monta kertaa päivässä. On siis raivotarjonnassa pysynyt jo kauan, mutta tämä ympäriinsä rullailu on saanut minut huolestumaan napanuoran kiertymisestä pahasti kaulan ympärille. Istukka on takaseinässä. Esikoisella oli erikoisen pitkä napanuora (yli metrin), ja siinä taas oli solmu. Öisin valvoessani kuvittelen siis moneen kertaan kaualn ympärille kiertynyttä pitkää napanuoraa...

 

Millaisia kokemuksia teillä muilla on vastaavasta? Miten napanuoran kiertyminen kaulan ympärille vaikuttaa synnytykseen ja miten vauvan hapensaantiin? Onko kaulan ympärille kiertynyt napanuora joskus peruste sektioon? Voiko napanuora jättää pysyviä vammoja lapseen? Voiko tilannetta nähdä etukäteen ultralla?

 

Kenties tosi tyhmiä kysymyksiä, mutta en täältä löytänyt vastauksia näihin pohdintoihin, joten olisi hienoa, jos joku ehtisitte jakaa kokemuksianne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tytöllä napanuora ei ollut kaulan ympärillä, mutta tosi tiukasti alavatsan ympärillä ja niin että toinen jalka oli "jumissa" napanuoran ja vatsan välissä. Ensimmäiset merkit tästä tuli rv 35+6 kun menin liikehälyytyksen vuoksi sairaalaan näytille. Ultrassa ei näkynyt olevan mitään vikaa, mutta liikkeitä piirtyi käyrään vähän. Tämän vuoksi tyttöä seurattiin ultrilla syntymään asti, aina liikkeet tuntui vähäisiltä mutta ultrassa kaikki oli ok. Napanuoran virtauksissakaan ei ollut vikaa. Tyttö syntyi 40+3 ja kesken synnytyksen sydänäänet laski todella alas, välillä niitä ei kuulunut ollenkaan. Tämän vuoksi lääkäri auttoi tytön epparilla ja imukupilla maailmaan, oli kuulemma minuuteista kiinni että vältettiin leikkuri. Vasta tytön synnyttyä selvisi syy vähille liikkeille raskausaikana ja tuolle ahdingolle synnytyksessä. Ainakaan meidän kohdalla tuota napanuoran tilannetta ei nähty ultrassa, ainoastaan vatsan ympätysmitta jätätti kaikissa ultrissa mutta syy siihen ei tosiaan selvinnyt ennen syntymää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuopuksella oli pitkä napanuora, en tiedä kuinka pitkä, mutta lääkärin mukaan harvinaisen pitkä. Oli kiertynyt kolme kertaa kaulan ympäri. Ei vaikuttanut mitenkään vauvan vointiin ennen tai jälkeen synnytyksen. Synnytykseen vaikutti tietysti sen verran, että pään ponnistettua ulos, piti hetkeksi lopettaa kun selvittelivät napanuoraa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisella oli napanuora kahdesti kaulan ja kerran toisen hartian ympäri. Sektio tehtiin perätilan vuoksi, ilmeisesti tuo napanuora esti kääntymästä (tai näin olen itse päätellyt). Ei vaikuttanut vauvan vointiin tai kasvuun kuitenkaan mitenkään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos teille kommenteista! Niistä voinee päätellä, että napanuora voi vaikuttaa tai olla vaikuttamatta... Meillä oli eilen pelkopolikäynnin yhteydessä ultra, ja lääkäri tarkisti napanuorankin tilanteen, eikä se ollut tällä hetkellä kaulan ympärillä. Samalla hän totesi, että hyvin monet lapset syntyvät napanuora kaulansa ympärillä, ja että se osataan ottaa synnytyksessä huomioon henkilökunnan taholta. Toivottavasti niin; jotenkin kai itseä eniten pelottaa se, että tulisi jokin perustava komplikaatio, jonka olisi voinut ennakoida mutta joka huomattiin liian myöhään. Jospa se ei sitten johtuisi napanuorasta kuitenkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän vauvalla oli syntyessään napanuora kahdesti kaulan ympärillä. Ei vaikuttanut synnytykseen mitenkään. Syke oli koko ajan korkea, mutta happiarvot normaalit. Vauvalla oli myös tapana pyöriä akselinsa ympäri. Vielä hetki ennen ponnistusvaihetta lääkäri ja kätilöt arvelivat vauvan olevan avosuisesti (ultratessa oli pitkään ollut avosuisessa tarjonnassa), mutta syntyi kuitenkin takaraivo edellä. Selvittiin ilman mitään komplikaatioita. Väristä ja jäntevyydestä vähennettiin yhdet pisteet, mutta viiden minuutin kohdalla olivat jo normaalit. Liekö johtunut tuosta kaulan ympärillä olleesta napanuorasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän kolmosella oli napanuora kaulan ja vartalon ympäri. Napanuora oli 90 cm pitkä. Ei vaikuttanut synnytykseen mitenkään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli lyhyt napanuora. En tiedä kuulinko oikein synnytyksessä, mutta kätilö puhui jotain 30 sentistä.Tätä ei oltu havaittu aiemmin (vaikka olin käynyt ylimääräisessäkin ultrassa) ja ymmärtääkseni vaikutti siihen että lopussa tuli tosi kiire vauvan ahdingon takia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen kohdalla napanuora oli yli metrin pitkä, mutta ei ollut kaulan (tai minkään muunkaan) ympärillä kertaakaan. Nyt toisen kohdalla napanuoran pituus oli n. 60cm ja oli kerran kaulan ympäri. Pään synnyttyä kätilö löysäsi nuoraa, ei siinä sen kummempaa. Tämä toinen kyllä mahassa mylläsi enemmän, kuin esikoinen. Siis taisi pyöriä akselinsa ympäri. Esikoinen kun "käänsi kylkeä" vaan kerran loppuraskauden aikana.:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napanuoran tilanne tarkastetaan välittömästi, kun vauvan pää on syntynyt: kätilö tunnustelee napanuoran sormilla ja vetää pään yli, mikäli se on kaulan ympärillä. Joskus se voi olla niin tiukasti kaulan ympärillä, ettei sitä saa vedettyä pään yli, ja silloin se leikataan poikki heti siinä pään synnyttyä. Napis kaulan ympärillä on todellakin erittäin tavallista (ehkä joka toisessa synnytyksessä) ja harvoin aiheuttaa mitään sen kummempaa. Joskus toki voi vauvan hapetus häiriytyä, mikäli napanuora on kovin tiukassa. Sama tilanne voi syntyä muutenkin, esim. Jos napis on solmussa tai puristuksissa muuten. Mikäli vauva hapettuu hyvin, ei asiaa yleensä uä:llä katsella, eikä asialla ole merkitystä. Mahdollisten vaurioiden vakavuus riippuu täysin siitä, kauanko vauva on joutunut olemaan hapenpuutteessa. Napanuoran vuoksi hyvin harvoin sektioon joudutaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen napanuora oli 104 cm pitkä, yli metrisistä napanuorista joutuu synnytyksen hoitava kätilö tarjoamaan kakkukahvit synnärin henkilökunnalle täälläpäin. Oli siis harvinaisen pitkä ja ihmettelivät miten esikko siellä mahassa oikein oli polskinut kun ei ollut kietoutunut köyteensä.

 

Kakkonen olikin ihan ylivilkas jo kohdussa ja mulla oli samat pelot kuin ketjun aloittaneella, varsinkin kun ei missään osattu sanoa onko taipumus pitkään napanuoraan jotenkin periytyvää. Kakkosen napanuora oli 74cm pitkä, sekin ilmeisesti normaalia pidempi ja se oli sykkyräisesti kiertynyt kahdesti kaulan ympärille, kerran vartalon ja kerran toisen jalan. Pikkuinen oli koittanut hyppiä narua huonolla menestyksellä. Sydänanturi ei hälyttänyt synnytyksessä, mutta ahdingossa kakkonen oli ollut, hän oli kauttaaltaan täynnä pieniä verenpurkaumia jotka hapenpuute oli aiheuttanut. Lisäksi niellyt lapsivettä mikä aiheutti alkuun kamalaa itkuisuutta ja pulauttelua. Mutta hän on hengissä ja täysin terve!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän esikoisella oli napanuora kiertynyt kaulan ja muistaakseni jalan ympärille. Sydänäänet heikkenivät ponnistusvaiheessa ja jouduimme hätäsektioon. Tyttö oli myös perätilassa (tiedettiin etukäteen) ja itse olen ajatellut, että ehkä napanuora oli syy kääntymättömyyteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Molemmissa raskauksissa mulla oli todella lyhyt napanuora, n. 30cm. Molemmilla kerroilla myös istukka oli kalkkiintunut. En tiedä onko niillä yhteyttä toisiinsa...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0