Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Vieras

Mysteerinen kondyloomaepäilys

8 posts in this topic

Sain lekurilta postia, että papakoe oli toistamiseen luokkaa 2 ja että minut kutsuttiin jälleen 6 kk:n päästä näytteenottoon. Nyt tilanne ahdistaa, vaikka usein kai nuo papat palautuvat normaaleiksi itsestään. :mellow:

 

Meillä ei puolison kanssa ole ollut (edes aikaisemmin) muita kumppaneita, joten kondylooman saaminen taivaanlahjana tuntuu kummalta (ja tosiaan on täysin varmaa, että muita kumppaneita ei ole ollut). Voiko papaluokka 2 merkitä muuta kuin kondyloomaa? Onko kellään ollut samanlaista tilannetta?

 

Meinattiin aloittaa esikoisen yritys pian ja siksikin tuo kondyloomaepäilys mietityttää. Onko kukaan muu ollut samassa tilanteessa? Jos kaikki menisi parhain päin, olisin jo 6 kk:n päästä raskaana kun uusintakoe tulisi otattaa, toivottavasti raskautumisaikeita ei tarvitsisi tämän takia lykätä...

 

Kiitos vastauksistanne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eikös se voi olla monia muitakin tauteja

 

Tässä lainaus:

 

Gynekologisen irtosolunäytteen eli "Papan" tärkein käyttö on kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden diagnostiikka. Lisäksi sen avulla saadaan kliinisesti käyttökelpoista tietoa gynekologisista tulehduksista sekä vallitsevasta hormonaalisesta tilanteesta. Näytevastaus annetaan joko perinteisen Papanicolaoun kaavan mukaisesti tai uuden Bethesda-järjestelmän mukaisesti riippuen käytetystä lähetteestä. Tutkimus voidaan tehdä yleislääkärin vastaanotolla.

 

Tulkinta

 

Bethesda-järjestelmässä ilmoitetaan näytteen yleinen luokitus, joko normaali solukuva tai hyvänlaatuinen muutos, epiteelisoluatypia ja muu atypia, jolloin niihin liitetään deskriptiivinen diagnoosi: infektio, reaktiivinen muutos tai epiteeliatypian tyyppi

Papanicolauon järjestelmä Luokka 0 = riittämätön näyte.

Luokka I = epiteelin osalta normaali löydös.

Luokka II = benigniä, tavallisesti tulehduksen, virusinfektion, regeneraation tai metaplastisen prosessin pohjalta kehittynyttä soluatypiaa. Tulos on suositeltavaa kontrolloida muutaman viikon tai kuukauden kuluttua hoidon jälkeen.

Luokka III = pahanlaatuisuuden suhteen epäselvä tai lievästi epäilyttävä.

Luokka IV = vaikean dysplasian tai pahanlaatuisuuden suhteen erittäin epäilyttävä.

Luokka V = todennäköisesti kyseessä on syöpä. Väärien positiivisten raporttien määrä luokassa V on erittäin pieni.

Edited by Monalisa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis kyllä, papalla pyritään saamaan tietoa mahdollisista solumuutoksista (jotka olivat viestissäsi eriteltyinä), jotka voisivat hoitamattomana johtaa vaikkapa kohdunkaulan syöpään. Yleensä tähän liittyy myös kondyloomavirusinfektio eli HPV-infektio, jota minun kohdallani epäillään. Papanäytteen mukaan mitään muita tulehduksia ei ollut, siksi huolestuin mistä voi olla kyse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en osaa ottaa kantaa siihen, miksi tai miten sulla on tuo papalöydös, mutta raskauden yrittämisestä voin kertoa sen verran, että itselläni oli aikoinaan se tilanne, että oli juuri 2-luokan löydös papassa. 6kk kontrollissa sama muutos oli edelleen, ja sain lähetteen kolposkopiaan. Siellä sitten otettiin koepala siitä muutoksesta, minkä perusteella määrättiin 6kk päästä uuteen kolposkopiaan. Sillä välin menin naimisiin, ja kysyin lääkäriltä raskaaksitulosta, niin eipä ollut mitään estettä. Kontrollikolposkopia siirrettiin vasta synnytyksen jälkeiseen aikaan, ja silloin solumuutokset olivatkin enää niin pienellä alueella, että koepalana lääkäri sai kaiken pois.

 

Summa summarum: tuo 2-luokan papalöydös ei ole mikään kamala asia, ja tosiaan paranee varmaan useimmiten itsekseen. Ja ainakaan minun lääkärini ei esittänt yhtään syytä, miksi emme olisi voineet lasta yrittää, vaikka tilanteen seuranta oli kesken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multa on tässä muutamia vuosia sitten poistettu kolmosluokan solumuutoksia (aiheutuneet kondyloomasta), silloin siis en ollut raskaana.. mutta siitä toipuu suhteellisen nopeaan, eikä raskaudelle ole estettä. Nytten mulla sitten todettiin ikävä kyllä kakkosluokan muutoksia (neljännellä kuulla raskaana), mitkä eivät ole samaisen viruksen aiheuttamia enään, mutta muutoksia kuitenkin...Ja lääkärini sanoi, ettei niille tehdä mitään ennen synnytystä ja hormonien palautumista normitilaan. Elikkäs uusi kontrolli mulla on 3 kk synnytyksen jälkeen ja silloin katsotaan mitä toimenpiteitä joudutaan tehdä, jos siis joudutaan.. Tsemiä sulle sinne!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla oli myös kaksi kertaa peräkkäin papa-kokeessa tuo 2. Kolposkopiassa kävin syksyllä ja siinä todettiin, että sille löydösalueelle ei tarvitse mitään tehdä. Kontrolli sitten 6-8 kuukauden päästä. Raskaaksitulolle ei myöskään mitään estettä ole. Jos tuon tulevan kontrollin aikana olen raskaana, niin sitten kontrolli on vasta synnytyksen jälkeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kondylooman voi saada äidiltään jo synnytyskanavassa, joten tartunta ei aina ole merkki siitä, että partneri oli muiden kanssa ollut. ;) Ja ei, kondylooma ei ole peruste sektiolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eikös kondyloomalle ole todettu eri tapoja tarttua?! Eli sukupuoliyhteys on kai yleisin, muttei suinkaan ainoa. Sitä kai alettiin tutkia, kun tartuntoja tosiaan löytyi pikkulapsiltakin. Oli miten oli, meidän tytöt rokotetaan HPV:tä vastaan heti, kun on suinkin mahdollista. Kuului sitten yleiseen rokotusohjelmaan tahi ei. On se kuitenkin halpa ja helppo tapa välttää yleisin kohdunkaulansyövän aiheuttaja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0