Onda

Tyhmät kysymykset nimistä, nimen antamisesta sekä nimiäisistä ja ristiäisistä

37 posts in this topic

Ketju tyhmille kysymyksille, jotka liittyvät yleensäkin nimiin, nimen antamiseen, kasteeseen ja nimiäisiin.
 
 
Ristiäisille oli jo oma ketju, mutta tässä voi nyt kysellä kaikenlaisia pieniäkin juttuja, joille ei viitsi omaa ketjuaan perustaa. (Eli lisää "Tyhmiä kysymyksiä ristiäisistä" löytyy täältä). Oli kyse sitten nimilaista, itse nimen antamiseen liittyvistä kysymyksistä tai jotain yksittäisiä (tai miksei moninaisiakin) kysymyksiä ristiäisiin tai nimiäisiin liittyen, niin tänne vaan. Varmasti joku toinen vaukkari on samaa asiaa joskus aiemmin jo pohtinut. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja itse voinkin aloittaa jo saman tien. Josko jollakulla vaukkarilla olisi kokemusta asiasta :)

 

Eli miten pitää konkreettisesti toimia, jos nimi on täysin uusi ja uniikki nimi Suomessa? Sehän pitää jotenkin hyväksyttää, mutta missä ja voiko asian laittaa vireille jo ennen lapsen syntymää? Hyväksyntähän pitää varmaan olla ennen kastetta.

 

Entäs jos nimi on jo joskus väestörekisterikeskuksen mukaan annettu, mutta on yhä todella harvinainen, niin pitääkö sitä jotenkin hyväksyttää jossain? Väestörekisterikeskuksen nimipalveluhan ei enää näytä onko nimi annettu tytölle vai pojalle, niin vaikuttaako se jotenkin, että nimeä ei hyväksyttäisikään? Ja jälleen, voiko tämän varmistuksen tehdä jo ennen lapsen syntymää?

 

Otetaan ensimerkeiksi nyt vaikka äsken keksimäni Stilda, jota ei vrk:n mukaan ole annettu kertaakaan, ja ja Eya, jota on ainakin kaksi nimeä annettu, mutta ei tuota tiedä, lasketaanko se tytön vai pojan nimeksi. Mitä tämmöisissä tilanteissa pitää oikeasti tehdä? Ei olisi kiva järkätä ristiäisiä ja kuulla hetki ennen kastetta, että noups, ei vielä lupaa antaa ko. nimeä. Tai se, että luottaa nimen menevän läpi, koska sitä on ennenkin annettu ja kuulla jälkikäteen, että "ehei, en näin".

 

Selvennykseksi vielä, että nämä nyt eivät kumpikaan ole meidän nimiehdokkaita ja meillä yksi ehdokas tipahtaa juuri joukkoon "harvoin annettut nimet", joten siksi tuo jälkimmäinen kysymys nyt pohdituttaa vielä enemmän. Meillä pienokaisen kun on tarkoitus syntyä kesällä, niin en halua edes kuvitella minkälaista tuota asiaa on selvittää kesälomien aikaan :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä olen ymmärtänyt, että nimeä ei voi hyväksyttää etukäteen. Nimi pitää vain antaa ja sitten odottaa hylätäänkö vai ei  :rolleyes: Eli kannattaisi tehdä niin että heti kun lapsi on syntynyt ilmoittaa lapsen nimen maistraattiin ja pitää ristiäiset vasta sitten kun nimi on varmistunut. En tiedä kauanko niillä kestää ennen kuin ne ilmoittaa hylkäyksestä jos sellainen tulee, yleensä ne kai ensin voi kysyä jotain perusteluja nimelle. Nimen hyväksyminen on periaatteessa tapauskohtaista, eli ei ole väliä onko niitä nimipalvelussa 0 vai alle 5, tai siis että nimi jota ei ole vielä yhtään voi olla ihan ok ja sitten taas nimi jota on esim. tuo alle 5 niin voi olla että siinä tapauksessa on ollut joku perustelu jota nyt ei ole, ja nimeä ei hyväksytä.

 

En ole töissä maistraatissa tai nimilautakunnassa eli en oikeaa totuutta tiedä, väitteeni perustuu muilta kuulemiini kokemuksiin ja muiden saamiin vastauksiin.

 

Muoks. Niin ja jos nimestä ei selvästi kuule onko se tytön vai pojan ja nimipalvelustakaan asiaa ei näe, niin nimeä ei silloin lasketa tytön tai pojan nimeksi, vaan se on neutraali. Tietysti jos nimilautakunnassa ovat eri mieltä tuosta tytön vai pojan nimeltä kuulostamisesta niin sitten voi tulla hylkäys...

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sillä ei varsinaisesti ole väliä löytyykö nimi jo väestörekisteristä vai ei. Nimi voi olla annettu ulkomailla ja sitä kautta päätynyt rekisteriin eikä siksi silti kelpaisi Suomessa, syystä tai toisesta (esim. selvä sukunimi Suomessa vaikka ulkomailla etunimi, tai muualla pojannimi ja Suomessa tytön). Samalla toista nimeä ei löydy rekisteristä mutta esteitäkään ei ole ja hyväksyntä tulee. Noita lukuja ei siis kannata liikoja tuijottaa harvinaisten nimien kohdalla.

 

Sama melko varma käsitys mulla on, että hyväksyntää ei etukäteen voi saada. Mahdollisimman nopeasti nimipaperit vaan maistraattiin. Meillä on paperit tulleet kotiin viikossa-parissa ja Kela-kortti jo kotiin hitaimmillaan muistaakseni vajaassa kuukaudessa (eli nimi oikeasti virallinen jo aiemmin), hyvinhän tuosta olisi matkaa parin kuukauden ikään, joka aika yleinen ristiäisikä on. Vähän pidempään kai voisi mennä jo jonnekin lautakunnan käsittelyyn joutuu (puhdas arvaus), mutta siirtää sitten juhlia tarvittaessa. Kai sen edes tietää ajoissa joutuneensa käsittelyyn.

Edited by Kärpänen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä jos ihan soittaisi maistraattiin ja kysyisi asiaa jo näin kevään korvalla (hyvissä ajoin ennen kesälomia)? Ei kai se nimilautakunta niin pieni ole etteikö jotain henkilöä voisi saada ihan langan päähänkin, kuulisi heti mahdolliset jatkotoiminta-ohjeet ja aikataulunkin (kuinka usein kokoontuvat miettimään erikoisempien nimien hyväksyntää jne).

 

Mä olin kans tykästynyt yhteen neutraaliin nimeen, jota oli kuitenkin annettu jo enemmän juuri toiselle sukupuolelle kuin mitä me saatiin. Olisi kiva kuulla missä vaiheessa ja millä kriteereillä neutraali nimi muuttuu vain toiselle sukupuolelle hyväksyttäväksi nimeksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli kolmantena nimenä tytölle nimi jota ei pahemmin väestörekisterikeskuksen sivuilta löytynyt. Soitin maistraattiin, kerroin nimen ja kysyin onko se ok. Vastannut naishenkilö kertoi että nimi kuulostaa ehdottomasti siltä että läpi menee ja kehotti tarkistamaan vielä ettei nimeä ole sukunimenä koska se olisi ollut ainoa varma este. Tuo sukunimi juttu siis koskee ei vakiintuneita etunimiä, eli Kari, Taina yms tapaiset nimet joita on etu- ja sukuniminä käyvät tottakai.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä pappi kyseli etukäteen ristiäisistä sovittaessa, että mitä nimeä ollaan suunniteltu. Jos oltaisiin mietitty jotain erikoista, niin sitten olisi kai aiheuttanut jotain varmistelutoimenpiteitä. Kaikki nimet oli kuitenkin ihan perinteisiä kalenterista löytyviä, joten en tiedä tarkemmin mitä olisi tapahtunut muuten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Meillä ainakin nuorimman nimi kun kerrottiin papille, kysyi vain onko sitä jo olemassa, ja kun sanottiin että on, niin hänen puolestaan oli ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erikoisen nimen kohdalla tosiaan heti nopeasti lomake maistraattiin. Sitä ei voi täyttää tietenkään ennen lapsen syntymää, mutta ei myöskään tarvitse odottaa, itä sellainen lähetetään kotiin, vaan sen voi pyytää maistraatista täytettäväksi tai muistaakseni myös tulostaa niiden sivuilta. Mahdollisesti paikallisessa maistraatissa voisi käydä myös etukäteen paikan päällä vähän "haistelemassa tuulia". Monet joilla on kiire vauvan passin kanssa ovat toimineet näin, että huolehtivat itse paperin saamisesta ja toimittamisesta takaisin maistraattiin.

 

Nimilautakunnalla taasen on sihteeri, jolle saa soittaa ja esittää kysymyksiä esim prosessista tai kokousten aikataulusta. Yhteystiedot täältä: http://www.oikeusministerio.fi/fi/index/ministerio/neuvottelu-jalautakunnat/nimilautakunta.html

 

Ilmeisesti on kuitenkin hyvä varautua siihen, että jos menee lautakuntaan, niin siinä menee kokonaisuudessaan jokunen kuukausi. Toisaalta ristiäisillä ei sinänsä ole mitään aikarajaa eli kannattaa suosiolla sopia ne vaikka 6kk iässä pidettäväksi (kun tämä nimiasia , josta tulee se aikaraja, on kuitenkin jo käsittelyssä)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No eihän sitä lasta ole ristiäisiin asti pakko pitää ilman nimeä jos siihen viittaat. Voihan sitä lapsea kutsua vaikka heti syntymästä sillä haluamallaan nimellä tai viimeistään sitten sille saa hyväksynnän ja kasteessa hoitaa se seurakunnan jäseneksi ottaminen. Mutta viralliseen prosessiin menee aikaa, koska nnimilautakinta ei kokoonnu kovin usein, koska niillä kaikilla jäsenillä on sivilihommansakin hoidettavana ja se pitää hyväksyä, jos erikoisuutta haluaa tavoitella.

 

M. Tulipas asenteellinen vastaus :D on varmaan selvä miten mä suhtaudun suureen osaan uusista nimistä.

Edited by Lainie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin no, aika ikävää sekin jos on syntymästä asti kutsunut sillä nimellä ja sitten sitä ei hyväksytäkään. Mutta eihän mikään estä käyttämästä sitä lempinimenä silti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kaikille vastauksista! Mun pitänee jossain vaiheessa kipitellä maistraattiin kyselemään tai soitella tuonne nimilautakuntaan. Tai parastahan olisi saada vaan miehen pää käännettyä :D Ja meillä tätä nimeä on annettu jo joskus 20-luvulla, että sinänsä uusi nimi ei ole, erilainen vain. Ja kutsumanimeksi se ei tulisi (koska siihen mä en todellakaan suostu :D kyllä mies nyt joutuu kärsimään vaikeasta vaimosta ;) ), että lasta pääsee kyllä kutsumaan oikealla nimellä sitten heti kun sen haluaa julkistaa :)

 

Keskustelua saa toki jatkaakin. Tää on musta mielettömän mielenkiintoista, kun en oo koskaan kuullut keneltäkään, että miten asia on mennyt/menee. Ja uskon, että vaukkareissa on erikoisten nimien antaneita/omistajia kuitenkin mukana :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt sain jotain selkoa harvinaisiin nimiin (en uniikkeihin), tilanteessa, että lapsi tullaan kastamaan. Nimiäisten kohdalla en siis osaa sanoa.

 

Kävin tänään siis kirkkoherranvirastossa kyselemässä ja he sieltä selvittivät asiaa lopulta maistraatista asti. Olisivat ensin ohjanneet minut itseni maistraattiin, joka olisi itselle sopinut kyllä, mutta löysivät nimilaista kuulemma kohdan, jossa lukee, että seurakunta on velvollinen selvittämään voiko nimeä antaa. Kuulemma voi olla maistraattikohtaista, mutta täällä Etelä-Karjalassa mennyt niin, että jos nimeä on nimirekisterin mukaan annettu, se hyväksytään. Täysin uusista nimistä en vieläkään osaa tosiaan sanoa, että onko sekin sitten seurakunnan tehtävä vai pitääkö asiaa selvittää itse. Pappi saa kieltäytyä kastamasta, jos nimi on selkeästi loukkaava, muuten pappi ei ota nimeen kantaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pappi saa kieltäytyä kastamasta, jos nimi on selkeästi loukkaava, muuten pappi ei ota nimeen kantaa.

Tässäkin taitaa olla tulkintaeroja ja mielivaltaa. Tuttavat oli antamassa tytölle nimeksi tyyliin Victoria Camilla Virtanen ja pappi sanoi ettei suostu kastamaan, koska nimi ei sovi ulkomaisuutensa vuoksi lapselle ja vaati että nimi suomennettaisiin Viktoria Kamilla Virtaseksi. Vanhemmat ei (yllätys) suostunut ja vaihtoivat pappia, toinen pappi suostui kastamaan vanhempien haluaman nimen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän sukunimi on puu. Lajilleen en paljasta, mutta suomessa kasvava puulaji kuitenkin. Kuinka hölmön kuuloisia sen kanssa on esim. Vilja tai Pinja. Jos tulee poika, niin ongelmaa ei ole, koska kivaa luontonimeä en ole pojalle löytänyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Törmäsin itse kanssa siihen että pojille ei kivoja luontonimiä löydy, kun itse sellaisista pidän.

Mutta tohon kysymyksen.. Varmaan itse kuuntelisin miltä nimi kuulostaa. Esim. Kanerva Pihlaja ei oikein istu, mutta taas Pinja Mänty vois kuulostaakin ihan kivalle, tai Vilja Raita, Pinja Leppä jne.

Tossa Pinja Männyssä on tosin se hauska juttu, jonka jälkikäteen tajusin, että Pinja kuuluu mäntyihin. Olis tavallaan lajike ja laji tuollaisessa nimessä.

Edited by Sama vieras

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kiitos kommentista. Ehditään useampaan kertaan näitä makustelemaan. Nimi tuntuu niin isolta päätökseltä, että sitä ehkä jopa pyörittelee liikaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minustakaan esim. Vilja Koivu tai Pinja Kuusi ei kuulosta pahalle. Suomen kansa tuntee Saku Koivun niin hyvin että uskoisin että sukunimen Koivu kanssa käy ihan mikä etunimi tahansa, myös luontonimet. Samoin sukunimet Paju ja Kataja on omaan korvaani aika geneerisiä eli ei tulisi mieleen alkaa hihittelemään vaikka etunimi olisikin Vilja, Pinja, Kaisla tai joku erikoisempikin luontonimi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Pappi saa kieltäytyä kastamasta, jos nimi on selkeästi loukkaava, muuten pappi ei ota nimeen kantaa.

Tässäkin taitaa olla tulkintaeroja ja mielivaltaa. Tuttavat oli antamassa tytölle nimeksi tyyliin Victoria Camilla Virtanen ja pappi sanoi ettei suostu kastamaan, koska nimi ei sovi ulkomaisuutensa vuoksi lapselle ja vaati että nimi suomennettaisiin Viktoria Kamilla Virtaseksi. Vanhemmat ei (yllätys) suostunut ja vaihtoivat pappia, toinen pappi suostui kastamaan vanhempien haluaman nimen.

 

Sairasta, miksi on sääntöjä joita sitten kuitenkin kierretään. Sitten ne jotka eivät kuulu kirkkoon, käyvät vain maistraatissa ja nimiprosessi on aina kankea ( jos erikoinen nimi). Epätasaarvoa!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maistraatin sivujen mukaan:

 

Lapsen huoltajien on ilmoitettava on ilmoitettava lapsen nimet ja äidinkieli väestötietojärjestelmään kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä.
Lapsen etu- ja sukunimi määräytyy nimilain mukaan.

Huoltajat merkitsevät tiedot saamalleen esitäytetylle lomakkeelle, joka palautetaan sille maistraatille, jonka toimialueella lapsen äidillä on kotikunta tai väestökirjanpitokunta.

 

Mistä tuon esitäytetyn lomakkeen saa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maistraatti lähettää lomakkeen kotiin vauvan synnyttyä. Meille tuli noin viikossa.

Edited by anjusha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now