Sign in to follow this  
Followers 0
Pola

Imetys julkisissa kulkuneuvoissa?

50 posts in this topic

Mieheni kanssa emme omista autoa ja toivomme selviävämme ilman myös lapsen syntymän jälkeen. Matkustamme paljon julkisilla kulkuneuvoilla etenkin junalla.

Nyt synnytyksen lähetessä olen ryhtynyt miettimään kuinka imetän lapseni esimerkiksi junassa? Usein junamatkat ovat useammankin tunnin mittaisia ja pienelle lapselle ehtii varmasti tulla nälkä. Junan vessa ruokailu paikkana ei houkuta

 

Vastausta toivotaan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä jos ostaisit tai ompelisit tälläisen imetyssuojan. Näitä ei näköjään myydä Suomessa, mutta esim. Englannista tai Ruotsista saa, ja olen näitä nähnyt myös eBay:ssä. Helppohan tämä on myös ommella itse. Periaatteessa essu, jossa rintamukseen on laitettu vaijerilankaa, jolloin lapsen pystyy näkemään hyvin kaula-aukosta.

 

BebeAuLaitbloomst.jpg

7540.jpg

bebe-au-lait-style-nursing-cover.jpg

 

Bebe au lait/Hooter Hiders

 

eBay:ssä olen myös nähnyt kopioita näistä puolet halvemmalla, en kylläkään muista kaupan nimeä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse jouduin pari kertaa tilanteeseen jolloin oli bussissa pakko alkaa imettämään ja kerran junassa. Hyvin sujui ihan siinä penkillä, harson laitoin siihen eteen ettei nyt ihan koko kansa näkisi.Eikä ihmiset loppujen lopuksi edes taida tuota katsella :)

Tietenkin jokainen kokee sen omalla tavalla mutta itse en nähnyt siinä ongelmaa, paitsi että ekalla kerralla "jännitti" mutta kun ei muutakaan voinut. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapsen vauvana ollessa matkustimme paljon junalla ja minä imetin junassa ihan sujuvasti, nostin oman takkini vauvan päälle niin että välttämättä koko vauvaa ei näkynyt ohikulkijoille ollenkaan. Junassa on sen verta vetoisaakin että ihan hyvä oli rintatulehduksenkin takia suojata.

 

Mielestäni tuollaiset erilliset imetyssuojat on sinänsä turhia, muutenkin saa raahata matkatavaroita mukana liiankin kanssa. Se tissi nyt ei paljon sieltä näy kun vauvan suu ja pää peittävät suurimman osan näkyvästä osasta kunhan on imetysliivit ja paita. Tai vaikka tavallinen paita ja joku toppi jne. Toisaalta jotkut ystäväni ovat tykänneet imettää kantoliinassa. Se lienee suojaa hyvin näkyvyydeltäkin. Ja tosiaan voi vaikka harson heittää vauvan pää päälle jos tuntuu että liikaa on ihmisiä katsomassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä imetin bussissakin ihan tyylillä paita ylös ja tissi suuhun :) Kun on pakko (ja nälän tullessa se on!), niin on pakko. Nukahti aina tisulle, joten tuskin kukaan siellä töllötteli yhtään sen enempää. Enempi katsoisivat kirkuvaa muksua ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä jotenkin ajattelen sen myös niin, että jos on ikkunapaikka (ja esim. mies viereisellä paikalla), niin ei sitä kukaan edes näe, kun bussissa ei hirveästi käytävillä kävellä ja junassa ei hirveästi tuijoteta, mitä muut tekevät, vaan kävellään omalle paikalle...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Junassa jos kulkee pidemmän matkan niin voi vaikka varata allergiahytin, suurella todennäköisyydellä saa olla siellä ihan omalla porukalla.. On rauhallisempikin. Tosin penkkejä ei saa juuri kallistettua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä imetin lentokoneessa ihan normaalisti, imetysliivit ja imetyspaita kun on, niin ei siinä tissi juurikaan vilahda. Itsekin harsoa käytin vielä näkösuojana, ja pojalla taisi olla joku peittokin päällä kun koneessa oli aika viileä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oon imettänyt bussissa, junassa ja lentokoneessa. Ihan siinä omalla paikalla, eikä oo mieskään aina ollut mukana. En kai oo kun ehkä vetänyt jotain takkia siihen mahdollisesti eteen. Noi imetyssuojat todellakin vaikuttaa turhilta, joskus Tukholmassa kun imetin tosi vilkkaassa paikassa, laitoin vaan harson koko vauvan päälle. Eikä ne ihmiset oikeesti katso.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen imettänyt aivan jokaisessa mahdollisessa paikassa. Kantoliina (esim. sellainen pussityyppinen) on tohon mahtava, koska kukaan ei nää mitään. Ja sitten kun lapsi on hieman isompi, oppii imettämään niin, ettei rintaa näy lainkaan (ja toisaalta karaistuu niin ettei se haittaa niin kovasti muutenkaan, vaikka näkyiskin jotain). Ei kait niin hullua kanssamatkustajaa löydy, joka mielummin kuuntelisi lapsen huutoa kuin katselisi toiseen suuntaan, jos imetys häiritsee.

 

(Ja jos se jota kuta niin hirmuisesti häiritseen, on terapian tarve sillä eikä sulla.)

 

Ja muuten suomalaiset on siitä hassua kansaa, että ne ei puhu eikä pukahda, vaikka norsu kävelisi eteen. Olen esim. paikallisbussissa imettänyt lopen uupunutta lähes 3-vuotiasta, eikä siihenkään kukaan sanonut mitään. En tiedä, tajusivatko ja ihmettelikö kukaan, mutta eipä tosiaan Suomessa ole hirmuisesti tapana toisten tekemisiä kommentoida.

 

Paitsi tuli mulle vastaan yksi täti, joka tuijotteli junassa ja sitten käski miestäänkin tuijottamaan ja halusi sitten jutella siitä, kuinka ihanaa on, että äiti imettää ja vastaa lapsensa tarpeisiin heti. Ja silloinkin neiti oli yli 2 v., eikä mikään pikkuvauva.

Edited by Maijuli

Share this post


Link to post
Share on other sites

InterCity junissa ainakin on siinä vaunussa, missä on lastenosasto sellainen pienempi koppi, missä on vaan 4 istuinpaikkaa. Jos IC:llä kulkisin niin varaisin varmaan siitä paikat. Se kun on nimenomaa lastenvaunukin niin kenelläkään ei ole jostain imettämisestä mitään asiaa urputtaa. Urputtajat saa luvan sitten itse siirtyä muualle.

 

Olen tuon kopin tulkinnutkin olevan lähinnä pienempien lasten kanssa matkustaville ihmisille tarkoitetuksi. Isommat lapset ovat sitten vaunun yläkerrassa, missä on liukumäki ym. leikkipaikkoja ja kirjoja.

 

Varaisin paikat vielä ilkikurisesti siitä 4 paikan keskeltä (eli paikat 2 ja 3 tms.) niin todennäköisimmin kukaan muu ei enää siihen koppiin tohtisi tulla istuskelemaan kun ei vierekkäin pääsisi *njähnjäh*.

 

ic2_edfs.gif

 

Kyse on siis tässä alemmassa kerroksessa olevasta perhehytistä. Ja näyttää vielä tuossa samassa vaunussa olevan WC/lastenhoitohuonekin :).

Edited by dumb

Share this post


Link to post
Share on other sites

itse olen imettänyt vaikka missä paikoissa, mutta olen yrittänyt minimoida "häiriön" muille ihmisille imetyspaidan ja harson avulla. koskaan en ole huomannut saaneeni edes paheksuvia katseita. mielestäni lapsen on saatava ruokaa jos nälkä iskee oli paikka mikä tahansa, ei sitä voi aina kotiinkaan jäädä istumaan lapsen takia. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imetyspaita suojaa aika paljon. Allergiahytit olisi kiva jättää allergisille, kun jotkut tarvitsevat niitä ihan oikeasti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mäkin oon aikas monessa paikassa imettänyt ihan vaan imetyspaidan voimin, taikka sitten normi paita+takki :) En itse, eikä mun nähdäkseni muutkaan ole kokeneet sitä ongelmaksi, mutta pari kertaa olen kyllä hakeutunut vessaankin imettämään, esim. kun kävin päiväkodissani vierailulla (eskari-ikäiset pojat kyselyineen...) ja silloin jos on nuorempia miehiä/ poikia paikalla, niin tunnen olon jotenkin kiusaantuneeksi...

 

Että jos ei esim. rintakumeja ja kaikenlaisia muita härpäkkeitä tarvitse niin pärjää ihan ilman sen suurempia suojavarusteitakin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen imettänyt kanssa kauppakeskuksissa, pikaruokaravintoloissa muutaman kerran, yleensä pyrin etsimään hoitohuoneen, missä usein on ihan erillinen tuoli varattuna imettämistä varten. Julkisissa kulkuneuvoissa en ole imettänyt koskaan, vaikka paljon busseilla kuljemmekin. Aina olen ajoittanut syönnit niin ettei ole tarvinnut siihen puuhaan ryhtyä, mutta nuo matkat onkin olleet max. tunnin mittaisia... Eipä nyt ollut apua tästä tähän kysymykseen... Mutta ikinä en ole kokenut, että kukaan liiemmin jaksaa tuijotella imettämistä, vaikka julkisilla paikoilla olen sitä jonkun verran tehnytkin. Huomasin vaan pojun kasvaessa, että imettäminen ei enää onnistunut missään muualla, kuin rauhallisissa paikoissa, kun alkoi kaikki muut asiat kiinnostamaan. Nyt imetys meillä jo loppunutkin eli ei tarvitse/saa pähkiä sitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä mä imetin ihan missä vaan. Junassa useita kertoja, paikallisbussissa, kaupungilla penkillä, ravintolassa... Tietysti siinä pitää valita sopivanlainen vaate, itse käytin ihan normaaleja paitoja eli imetin "helman alta". Enkä tajua mikä siinä on niin ihmeellistä: vauva peittää minun vatsani ja paita peittää rinnan, eli tissiä tai muutakaan paljasta pintaa ei näy...

 

On sitten eri asia jos homman tekee kuten ystäväni, eli läväyttää tissin esille paidan isosta kaula-aukosta, silloinhan rinta on ihan paljaana kun siinä yläpuolella ei ole mitään suojaa. Ja imetyksen loputtua hän vielä pyyhki rinnan puhtaaksi ja sulloi sitten takaisin paidan sisään :) Tämä siis kahvilassa... Tällaista julki-imetystä kyllä hiukan vierastan itsekin, erityisesti ravintolassa tm :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä minäkin imetin vuodenverran ihan kaikkialla ja aika näkyvästikkin kun en yhtään imetyspaitaa omista. Oikeastaan olen tottunut pullauttamaan tissin ulos kaula-aukosta kun ne tahtoo olla aika suuria... Vain kerran olen huomannut oikein kunnolla pällistelevän miehen, mutta sekin johtu siitä että poju oli huomaamattani lopettanut syömisen ja istuskelin bussin penkillä tyyneen rauhallisesti tissi paljaana... girl_wink.gif Itse koin että nuo tissit ovat imetyksen ajan niin vauvalle että muunmaailman suhtautuminen niihin unohtui täysin enkä siitä oikeastaan välittänytkään. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

komppaan muita, mutta jos julki-imettäminen tuntuu ihan mahdottomalta, niin voihan sitä maitoa pumpata mukaan pulloon. Äidinmaito säilyy huoneenlämmössä (25C) jonkun 4-6 h ja kylmäkallen kanssa 24 h.

Share this post


Link to post
Share on other sites

myös iso pashmina-huivi on monikäyttöinen, sen voi riipaista omasta kaulasta kätevästi peittäväksi imetyssuojaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä imetin ainakin just siellä, missä lapselle nälkä tuli. Kun siitä ei itse tee numeroa, niin ei se varmastikaan muita haittaa! En kysellyt enkä pyydellyt anteeksi, ruokin vaan lapsen ja that's it. Mulla ei ollut mitään imetystoppeja tms., ihan normaalit imetysliivit ja paita. Lapsi peitti vatsan ja harso siinä rinnan ja lapsen pään päällä rutussa peitti näkyvyyden kriittisemmälle alueelle. grin.gif En huomannut, et kukaan olisi katsonut pahasti. Pahempia katseita varmaan olisi saanut nälkäänsä huutavasta lapsesta.

 

Tuota MiiraMn kaverin tapaa vieroksun, johtuen ehkä siitä etten ole ihan niin sinut, että tissini läväyttäisin esille kaiken kansan nähtäville - on imetys sitten miten luonnollista tahansa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en oikeastaan enää edes ajattele asiaa siltä kantilta, että muut vaivautuisivat. Lähinnä bussissa imettämisen on estänyt kylmät kelit, ei tee mieli kaivaa tissiä paikallisbussissa, kun on pakkasta ulkona, kun ei se bussikaan silloin niin lämmin ole. Rintatulehdujsen riski siis on ainoa syy olla imettämättä huutavaa lasta. En ikinä lähtisi haisevaan junanvessaan ruokkimaan lastani, enhän itsekään siellä söisi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä teen samoin kuin MiiraM:n ystävä eli kaivan tissin paidan kaula-aukosta, imetän, pyyhin rinnan ja pistän takaisin, mutta mä teen sen oman auton takapenkillä. Jos joku sinne tiirailee, niin sit se saa kyllä jo kiksejä tirkistelystä. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä on jokaisen lapsen kohdalla tullut imetettyä missä vaan on tarve ollut. Bussissa, junassa, kahvilassa jne. Harso kulkee aina mukana ja sen olen suojaksi laittanut ettei rinnat kaikelle kansalle näy. Vauva tosiaan hyvin sen rinnan peittää ja harso on vauvan päällä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla on rengasliina ja kantopussi ja kummassakin imetys onnistuu tosi helposti näin kesäaikaan kun ei ole paljon vaatetta riisuttavana pois edestä.

Ollaan jo vajaa 2vk vanhan vauvan kanssa ehditty matkustaa bussilla ja vauva viihtyy liinassa hyvin välillä syöden. On meillä vaunutkin mukana mutta olen ennakoinut nälän ja ottanut pysäkillä jo vauvan liinaan, liikkuvassa bussissa en uskaltaisi alkaa säätämään jos tulee äkkijarrutus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0