Sign in to follow this  
Followers 0
duudeli

Matkailu vasta vaipattomaksi oppineen/opettelevan kanssa

14 posts in this topic

Auto, juna, lentokone..

 

Mökkiloma, rantaloma, kaupunkiloma..

 

Kokemuksia ja toimintatapoja, kun reissussa kulkee mukana vasta vaipastaan luopunut.

 

Esim. Pitkät automatkat, pyyhe pyllyn alle ja pysähdys puolen tunnin välein?

Entä kaupunkiloma ulkomailla, kahvilaan vai katuviemärin päälle pissalle?

 

Vai vältetäänkö matkailua tai laitetaan suosiolla reissun ajaksi vaippa?

 

Siinä heränneitä ajatuksia. Tänä kesänä 2veeltä lähdössä vaippa, talvella tulossa ulkomaanreissu toiselle puolelle maapalloa eli pitkä lento ja lisäksi kaupunkiloma.

Saa kai sitä nyt jo stressata?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jos kesällä jättää vaipan pois ja talvella on reissu, niin minusta se ei kyllä ole enää juuri kuivaksi oppinut... Oman kokemuksen mukaan noin ison kanssa ei tulisi enää ongelmaa kunhan olisi parit varahousut mukana, mutta riippuu tietty lapsesta. Etköhän ehdi oppia oman lapsesi tavat siihen mennessä.

 

Jos nyt ajatellaan sen sijaan oikeasti juuri vaipastaan luopunutta, eli meillä siinä tapauksessa ei vielä varsinaisesti kuivaksi oppinutta (eli ei voi luottaa että sanoisi pissahädästä), niin "pitkillä" automatkoilla käytetään vaippaa, koska en halua pysähtyä vähän väliä varmuuden vuoksi, ja koska lapsi luultavasti nukkuu autossa, ja koska jos lapsi ei sano mitään ja vahinko sattuu, niin se joutuisi sitten istumaan märässä turvaistuimessa. Junassa tai lentokoneessa ei olisi ongelmaa olla ilman vaippaa, koska niissähän voi mennä vessaan kesken matkan. Lyhyemmälläkin välillä varmuuden vuoksi, koska sen takia ei tarvitse keskeyttää matkaa. Tosin en ole kyllä koskaan lentokoneen vessaa käyttänyt että en niistä kyllä tarkemmin tiedä. Sitten kun lapsi alkaa itse sanoa pissahädästä ja ei pissaa päiväunilla, niin autossakin voi olla ilman vaippaa ja sitten pysähdytään vaikka puskapissalle kun lapsi pissahädästä ilmoittaa.

 

Ulkomailla kaupunkilomillakaan en ole lasten kanssa käynyt, mutta jos ajattelen että nyt menisi tuon meidän pienimmän kanssa, niin olisi ilman vaippaa ja käytäisiin säännöllisin väliajoin jossain vessassa, eli kaupunkikäynnit suunniteltaisiin sen mukaan että niitä vessoja löytyy. Jos osaisi itse sanoa pissahädästä, niin olisi vähän vapaampaa (koska samalla se pissallakäyntiväli pitenee kun ei tarvitse koko ajan käydä varmuuden vuoksi), sitten kun lapsi sanoisi pissahädästä, niin etsittäisiin mahdollisimman nopeasti joku paikka, esim. kahvilan vessa. Näistä ei tosiaan ole hirveästi kokemusta että kuinka hyvin löytyy mistäkin päin, riippuu tietysti maasta. Kyllä aika monessa maassa on kauppakeskuksissa ja kahviloissa vessat kuitenkin. Puskapissakin mahdollisesti, mutta sitä täytyisi vähän harkita maan ja paikan mukaan... Suomessa voisin pissattaa lapsen suunnilleen mihin tahansa puskaan, ulkomailla en välttämättä uskaltaisi, jos ollaan ihmisten ilmoilla.

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo ei kai talvella meillä enää niin suurta ongelmaa pitäisi olla, jos kuivaksi harjoittelu ylipäätään saadaan alkuun nyt kesällä ;)

 

Vaan nyt kesälläkin on reissuja tulossa vaikka kuinka, missä täytyy jokin ratkaisu mahdollisesti vaipattoman kanssa tehdä. Kaupunkireissut tosiaan ehkä vaikeimmat, etenkin vieraassa kaupungissa, kun pissalle pääsyssä voi kestää tovi vaikka lapsi osaisikin pissahädästä ilmoittaa; riippunee kuinka pitkään pystyy pidättämään vielä ilmoittamisen jälkeen. Itsekin kun joskus (etenkin ulkomailla) jalat ristissä saanut metsästää vessaa..

 

Monissa kahviloissa, pikaruokaloissa on ostopakko jotta saa käyttää vessaa, poletin tms. saa kassalta - kuinkahan ankaria tämän säännön suhteen ollaan, kun on pieni lapsi kyseessä? Oma lukunsa kun on sitten jonottaa ensin saadakseen jotain ostettua ja sitten vasta pääsee vessaan..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joskus niihin kyllä pääsee kolikollakin jos ei saa polettia, itse kyllä inhoan kolikkovessoja ylipäätäänkin kun en yleensä osaa käyttää niitä niin että se ovi aukeaisi, vaan kolikko/poletti menee ja ovi pysyy kiinni  :rolleyes: Ja sitten siinä on vielä sekin että jos ei edes ole varma onko sillä pissahätä vai ei niin sitten joutuu tuhlaamaan niitä kolikkoja tyhjästä. Mutta joo se on ärsyttävää jos joutuu pitkään jonottamaan, itse en edes kehtaa yleensä mennä jonon ohi kysymään polettia... Jos kehtaa ja ne sanoo että pitää ostaa jotain niin voisi kysyä että voiko kumminkin ensin käydä siellä vessassa kun on pieni lapsi eikä ehdi jonottaa. Tai sitten vain jonottaa ja ostaa jotain ja pyytää sen poletin samalla.

 

Paras vaan olisi selvittää etukäteen missä on vessat joihin pääsee jollain muulla keinolla. Ainakin Suomessa onneksi on aika hyvin ilmaisiakin vessoja, tai ainakin ne on oppinut tuntemaan nyt lasten kanssa ja tietää liikkua niissä paikoissa.

 

Meillä kyllä siinä vaiheessa kun on osannut pissahädästä sanoa, niin on myös osannut pidätellä kohtuullisesti. En nyt äkkiseltään muista yhtään kertaa että pissa olisi tullut housuun sen jälkeen kun pissahädästä on sanottu, vaan vahingot tulee sitten siitä ettei lapsi kerro hädästä.

 

Aluksi voi aloittaa harjoittelut ihan kotona ja sitten laajentaa aluksi lyhyempiin reissuihin tutuissa paikoissa jne. Kyllä sitä sitten oppii itse arvioimaan milloin uskaltaa kokeilla ottaa lapsen mukaan ilman vaippaa. Varahousut vaan mukaan, niin ei vahinkokaan maata kaada!

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapsi on jo pian vuoden ollut ilman päivävaippaa kotona, ja reilusti yli puoli vuotta myös kodin ulkopuolella. Silti laitettiin hiljattain lomamatkalle lentokoneeseen vaippa. Turvavyön merkkivalo saattaa tulla päälle vaikka kesken vessajonon, tai laskeutuminen kestää tavallista pidempään. Lisäksi meluinen lentokoneen vessa oli aika jännittävä paikka pienelle, vaikkei ollutkaan turbulenssia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Meillä ei kyllä noin pitkään vaipatta ollut olisi edes varmaan suostunut vaippaa päälleen pukemaan, saati sitten sinne pissaamaan. Mutta kuten sanoin niin riippuu tosiaan lapsesta (ja osittain varmaan aikuisestakin), eli nämä on sellaisia jotka täytyy itse harkita oman lapsen mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ei ole tehty pitkiä lentomatkoja tms. lasten kanssa, mutta autoiltu paljon ja useampia tunteja juuri kuivaksi oppineiden lasten kanssa. Kertaakaan ei ole tullut vahinkoa autoon, muutaman kerran leikkipaikalle, josta lapsi ei ole malttanut lähteä vessaan. Meillä tosin on poikia, joiden kanssa puskapissiminen on tosi helppoa ja julkisissa vessoissa seisomapissan tekeminen on helpottanut pönttökammoa.

Ainoa isompi ongelma meillä oli esikoisen ollessa 3+, kun hotellihuoneessa ei suostunut tekemään kakkaa pönttöön vaan panttasi ja panttasi pari päivää. Sitten tajuttiin käydä ostamassa potta (ja jos oltaisiin oltu fiksuja, oltaisiin kysytty respasta...) ja homma helpottui.

Nykyään aina ennen kotoa lähtiessä lapset (5 ja 3) käy pissalla, vaikka ei muka olisikaan pissahätä. Käyvät ainakin kokeilemassa. Alkuun kyselin puolen tunnin välein, sitten vähitellen alkoi luottaa lapseen ja sen pidätys- ja ilmoituskykyyn.

Nyt käytetään vessassa silloin kun vessa on sopivasti lähellä, lapsi sitä pyytää tai jos ollaan lähdössä jonnekin pidemmäksi aikaa istumaan. Aika hyvin steppailusta ja kiemurtelusta osaa tunnistaa, jos on pissahätä :D Yleensä toki kertovat, mutta jonkun jännän äärellä eivät vain malta. Ja kyllä ne osaa pidättää sitten, kun oppivat pissahädän tunnistamaan ajoissa. Muistan kyllä, kuinka jännitti laittaa lapsi ensimmäistä kertaa ilman vaippaa autoon istumaan! Mutta rohkeasti vaan, varsinkin näin kesällä on kiva harjoitella jos lapsi siihen tuntuu olevan valmis :)

Lisäksi vielä Chimelliä kompaten: Lapsen housuun pissaaminen ei ole vakavaa, jos vanhemmat ei tee siitä numeroa :) Kuivat pöksyt jalkaan ja menoksi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä nämä on sellaisia asioita joita ei kannata etukäteen stressata, kun kyllä sen aika nopeasti oppii mikä toimii oman lapsen kanssa.  :)  Itse en myöskään näe mitään syytä kaihtaa varmuuden-vuoksi-vaipan käyttöä esim. kulkuneuvoissa jos tuntuu että se helpottaa elämää. Ei se jo kuivaksi oppinut lapsi todennäköisesti kuitenkaan sinne vaippaan tarkoituksella pissaa, jos on jo tottunut pissaamaan pottaan tai pyttyyn, mutta se voi säästää ikävien sotkujen siivoamiselta kun aina ei vaan pääse heti vessaan. Meillä oli vasta kuivaksi oppineen kanssa ensi alkuun automatkoilla vaippa käytössä, kun aina ei voi heti pysähtyä vaikka lapsi sanoisikin pissahädästä, esim. moottoritiellä, ja se vasta kuivaksi oppinut saattaa sanoa niin pienellä varoajalla että ei jaksa pidättää huoltoasemalle tai edes seuraavaan liittymään asti. Myös lentokoneessa meilläkin oli vaippa pitkään käytössä varmuuden vuoksi, kun nousun ja laskun tai turbulenssin aikana ei vessaa voi käyttää, ja lapsi myös pelkäsi lentokoneen vessaa tosi pitkään. Ei se sinne vaippaan edes pissannut, mutta helpotti sekä lapsen että vanhemman mieltä tietää ettei penkki kastu vaikkei vessaan pääsisikään. Junassa ei niinkään ongelmaa, siellä kun pääsee vessaan milloin vaan. Kaupunkireissuilla ja -lomilla ei varmuuden-vuoksi-vaippaa käytetty, pottaa sen sijaan kannettiin joskus mukana. Yleensä ihan pienen lapsen kanssa pääsee vessaan minne vaan, kunhan kysyy, myös kauppojen takahuoneisiin henkilökunnan vessaan (koettu on!), ja aika helposti myös yleisessä vessassa jonon ohi, ihmiset kun ymmärtävät sen ettei pieni pysty vielä samalla tavalla pidättämään. Kesällä pottaa voi myös käyttää muuallakin kuin vessassa (kunhan on joku paikka mihin tyhjentää se!), ja puskapissat on myös hyvä keksintö! Ulkomailla kannattaa toki tarkistaa mikä on kyseisen kulttuurin suhtautuminen pikkulasten ulkona pissattamiseen. Ja tosiaan isommankin lapsen kanssa välillä tuntuu siltä että elämä on pelkkää vessassakäyntiä, kun aina ennen jonnekin lähtemistä käydään vessassa, ja muutenkin yleensä tilaisuuden tullen, ettei sitten hätä pääse yllättämään jossain missä sitä tilaisuutta ei ole. :D  Aika on varmaan kullannut jo muistot, mutta kaipa se vasta kuivaksi oppineen kanssa oli vielä enemmän sitä jatkuvaa vessassa käymistä. Mutta ei siitä kannata stressiä ottaa, kyllä sen sitten oman lapsen kanssa huomaa miten se menee, ja oppii ennakoimaan tilanteita. Ja tosiaan jos ne housut joskus kastuu (ja varmasti kastuu!) niin ei sekään haittaa, kuivat vaan päälle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ tosiaan, varahousut ja alkkarit, reissun päällä useampikin pari, aina mukaan :) . Me jätettiin automatkoilla vaippa pois aika nopeasti, alkuun pidettiin turvaistuimessa suojana muovitettua froteeta.

Täyttyy sanoa, että kesä on paljon helpompaa aikaa kuivaksi opettellun puskapissojen ja vähempien vaatteiden kanssa. Lisäksi meidän lapsi ei välttämättä aina kertonut, jos tuli pieni vahinko, jollaiset sitten jäisivät helposti talvihaalarin alla huomaamatta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paljon kolmen lapsen kanssa matkustaneen rohkaisen vain ottamaan sen vaipan pois, ja koittamaan olla välittämättä satunnaisista vahingoista. Aina vessaan kun kohdalle osuu, ja paljon puskapissoja ja vaihtohousuja ;). Me myös etelänreissulla kannettiin pikkuista pottaa rattaiden tavarakorissa, kun 1 v  8 kk suostui käymään vain potalla eikä suurimmassa osassa maista ole pottia julkisissa vessoissa ikinä ja pöntötkin ehkä jännän erilaisia. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lentokoneista: joskus se vessajono on ollut tosi pitkä ja valitettavasti kaikki aikuiset eivät päästä pientä lasta jonon ohi... todistin kerran (aikana ennen omaa lasta) tällaista tilannetta, itse sanoin "tottakai" mutta edessäni ollut kieltäytyi päästämään lasta vessaan edelleen. Silloin sanoin muistaakseni aika pahasti... :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vasta opettelevan kanssa en näkisi olenkaan hulluna pitää vaippaa vaikkapa autossa tai lentokoneessa. Jos tilanne on vielä siis se, että vahinkoja selvästi sattuu useasti  ja lapsi ei itse kerro/välttämättä tunnista mikäli hänellä on tarve mennä vessaan. Meillä vaipoista luovuttiin todella nopeassa tahdissa, alle kk oltiin kokonaan vaipoitta ja lapsi sanoi myös itse ettei tahdo laittaa vaippaa autoon tai ulos, kun aluksi ajateltiin, että kodin ulkopuolella vaippa olisi vielä hyvä olla. Aluksi meilläkin oli autossa istuimen suojana muovifrotee, samahan voi pitää lentokoneessakin penkillä, se ei kassissa paljoa tilaa vie. Samoin vaihtopökät tietysti tavaroissa aina mukana. Meilläkin käydään aina ennen uloslähtöä, autoon menoa, lentokoneeseen menoa vessassa vaikka lapsi ei kertoisi, että tarvitsee mennä. Samoin kotona patistan tietyin väliajoin käymään vessassa, vaikka lapsi osaa itsekkin sanoa, kun on tarve käydä. Autossa meillä on varoiksi potta, jos pitää kurvata levikille pissalle, mutta toistaiseksi ei ole tarvittu. Itse en olisi lähtenyt ilman vaippaa reissailemaan siinä vaiheessa, kun lapselle sattui vielä useasti vahinkoja, mutta kyllä sen huomaa, kun lapsi alkaa olla valmis vaipattomuuteen. Ja muiden kanssa samaa mieltä siitä, että jos vahinkoja sattuu, ei tehdä niistä numeroa vaan kuivat päälle ja matka jatkuu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö on ollut 2,5-vuotiaasta eli vuoden verran ilman vaippaa. Aluksi oli vaippa varmuuden vuoksi aika lyhyilläkin automatkoilla ja potta aina mukana ellen tiennyt, että sellainen löytyy, tuo kun ei aluksi suostunut pytyllä käymään. Menorcalla koko hotellissa ei ollut pottaa emmekä sellaista yhdestäkään kaupasta löytäneet (eikä yhdestäkään vessasta missään) eli oma potta lähti mukaan seuraavalle reissulle ja suosittelen myös jo kotona pytyllä käymisen treenaamista.

 

Meidän tyttö ei edelleenkään kunnolla osaa tunnistaa hätää tai ei raaski mennä vessaan ennen kuin pikkuhousut ovat märät eli lähtöpissalla käydään aina ja kaikkialta lähtiessä, vaikka siitä hurjat kiukut välillä tuleekin kun ei vessaan käskemällä suostuisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo'o, voi kääk. Poika alkanut tosissaan inhota vaippaa ja vaatii sen raivoten riisuttavaksi tai riisuu itse viimeistään heti jos sinne tulee hädät tai jo aiemmin. :/ Tuleekohan tästä ihan oikeasti ongelma...

 

Onneksi meidän määränpäässä vaatteiden pesetys pesulassa on halpaa, niin ei haittaa vaikka kaikki vaatteet olisivat pissassa ja kakassa koko ajan. Mutta ei kyllä kivaa ole lentää eikä oleilla määränpäässä jos vaipan päällä pidosta tapellaan koko ajan!

 

Potalle/pöntöllekään kun ei aina suostu vaikka ajoissa sinne häntä ohjaisin..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0