urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

Jatketaan täällä. :)

 

Mulla on ensi viikolla äitiyspolin kontrolli ja jännittää kamalasti vauvan painoarvio. Omituista että on vaan yksi arvio, pelottaa että on vaan jäänyt bongaamatta ne korkeat arvot kun niitä mittauksia on tosiaan jäänyt välistä..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ei ole ylityksiä tullut kuin ihan muutama ja arvioita kuitenkin 2-3 viikon välein. Oiskohan syynä se että rasituksessa oli 2 arvoa yli rajan?

 

Nyt (toivottavasti) viimeisessä arviossa sain lääkäriltä kehuja kuinka hyvin olen saanut pidettyä dieetin, vauva on ihan normaaleissa mitoissa ja mun painonnousu normaalia. Oli ihan mukavaa kuulla etten ole turhaan mittaillut ja pitänyt itseäni kurissa :-)

 

Tämä oli siis 4 arvio ja enempää ei tule jos ei sitten mennä paljon yli lasketusta ajasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marietta, mullakin oli kaksi arvoa yli rajan, mutta silti tänään oli ainoa kokoarvio. Hirveästi siis vaihtelee noi käytännöt!

 

Kävin tänään tosiaan äippäpolilla, ja sain heti ekana synninpäästön unohtuneista arvojen mittailuista. Kuulemma esikoinen on ehdoton ykkönen, ja ne arvot sit mitataan sen mukaan miten esikoisen kanssa pystyy. Painoarvio oli tänään (rv 36+1) 3100g, eli ihan keskikäyrän tuntumassa kasvaa.

 

Lisäarvioille ei nähty tarvetta tän perusteella, joten tässä raskaudessa en ole enää diabeteshoitajalle menossa ellei sitten arvot ala olla yli rajojen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tervehdys! Hups, rasituksessa 1 (vika) arvo yli. Esikoisen kanssa ei mitään ongelmaa, oon perusterve ja normaalipainoinen. Mä en tiedä mitään koko taudista, joten innolla odotan materiaalia kotiinsaapuvaksi ja diabeteshoitajan tapaamista. Miten voikin olla näin tietämätön.. :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

urppis ja Marietta, mulla myös kaksi arvoa yli rajan (vain yksi ylitys kotimittauksissa tähän mennessä ja sekin 5,4 ennen yhtä iltapalaa) ja mun käsittääkseni mulla ei ole tosiaan minkäänlaista arviota (en tiedä, arvioiko normaali neuvolalääkäri tuolla 2. käynnillä... Edellinen neuvolalääkärikäynti vaan tuntui olevan ihan yhtä tyhjän kanssa, joten usko kauheasti sen varaan.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli rasituksessa kaksi arvoa yli. Seurannassa alkuun joitakin melkein raja-arvoja ja vain yksi ylitys. Edelleen seurannalla mennään (nyt arvot pysyneet hyvinä, kun taas oppinut mitä voi syödä ja paljonko) ja jos rupeaa olemaan nousua, niin soittopyyntöä/aikaa omalle th:lle, joka sattuu olemaan myös diabeteshoitaja.

Äitiyspkl:lle mulle ei ilmeisesti tule käyntejä, jos ei niitä nousuja tule. Ilmeisesti mulle ei siis mitään kokoarviotakaan ole tulossa vain Se normi lääkärinla ja perusnlakäynnit th:lle.

 

 

Esikoisen kanssa oli myös radi, mutta arvot pysyi hyvinä seurannassa dieettihoidossa. Silloinkaan ei kokoarviota tehty radin vuoksi. Yliaikaiskontrolleissa kokoa arvioitiin. Päivää ennen synnytystä (41+4) arvio oli pieni ja siro noin 3200g, mutta olikin 4020g.

 

Luulen, varautuvani nytkin nelikiloiseen vauvaan. Lasten isä ja setä olivat molemmat reilusti yli nelikiloisia syntyessään, joten en tiedä oliko mun radilla merkitystä minkä verran. Etenkin, kun sokeriarvot olivat esikoista odottaessa koko ajan hyvät.

 

En tiedä voisinko päästä kokoarvioon? Vai pääseekö siihen vain nlan suosituksesta. Toisaalta en kyllä tiedä voisinko aiemman kokemuksen perusteella antaa juurikaan arvoa kokoarvion tulokselle.

 

Fragarian tavoin mulle on nyt tulossa (ensi vkolla) 2. nlalääkäri. Koin myös, että eka nlalääkäri oli vähän turha. Mahdetaanko nyt ottaa kantaa kokoon vai mahtaako olla samanmoinen käynti kuin ensimmäinenkin eli tyyliin moi, paikkojen katsominen ja moikka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä on kyllä hassua nämä erot eri sairaanhoitopiireissä! Meillä kun on automaatteja nämä seurannat kahden arvon ylittyessä (piti oikein tavata sellaisesta lappusesta jonka sain neuvolasta ja jonka olin survonut neuvolakortin väliin lukematta :-D ). No, en valita, eiköhän tämä palvelu jossain vaiheessa lopu... Meillä ei kyllä ole käyntiä diabeteshoitajalla ollenkaan.

 

Delta, eikös "virallinen" suurikokoisen raja ole 4.500, eli siihen nähden sun (ja mun) esikoinen oli normaalin rajoissa.

 

Tsemppiä kaikille, onneksi tämä on kohta mun kohdalta ohi (sairaalakassissa on tärkeimpänä suklaa ja salmiakki ;-) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voisin hypätä mukaan uuteen ketjuun !

 

Toinen raskaus menossa rv 23+1, alun rasituksessa paastoarvo meni yli. Esikoista odottaessa ei mikään raja paukkunut myöhemmässä rasituksessa, joten alkuun dg otti kovasti päähän. Kotimittauksia olen tehnyt kolmesti viikossa eikä koskaan ole mikään arvo mennyt yli rajojen. Paino noussut tämän aamun neuvolassa 4kg. Esikoinen painoi syntyessään 3,2kg rv 38+5.

 

Tähän mennessä olen käynyt kerran äitipolilla lääkärillä, seuraavaksi on kokokontrolli rv 28 ja synnytystapa-arvio jossain rv 32-36 välissä. Täällä ei ole mitään käyntejä (saatika muutakaan yhteydenpitoa) diabeteshoitajan kanssa vaan esim nyt jos arvot alkavat nousta voin suoraan soittaa äitipolille kätilölle ja tarv sitten vielä lääkärille. Ruokavaliota en ole muuttanut mihinkään suuntaan ja lääkäriltä sainkin kehuja hyvistä arvoista. Yritin päästä uuteen rasitukseen, mutta lääkärin mielestä se on siinä suhteessa turha kun kotimittauksissa kyllä näkee jos arvot alkaa nousta - itsellähän oli vaan tarkoituksena päästä koko dg:stä eroon. :D Näillä kuitenkin mennään ja toivotaan ettei arvot ala nousta.

 

Tsemppiä kaikille ! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuun myös tänne, ehkä nämä radi-jutut kiinnostavat eniten muita kanssakärsijöitä :). Ainakin mua kiinnostaa lukea teidän kuulumisia ja ajatuksia.

 

Speksit on oikeastaan melkein samat kuin mimmmiillä: toinen raskaus menossa rv 24+4, alun rasituksessa paastoarvo lievästi yli eli 5.4. Olin rasituksessa flunssaisena ja pienessä kuumeessa. Ekassa raskaudessa puhtaat sokerirasitukset. Paino on noussut nyt 2 kg (painoindeksi 29+). Kotimittauksissa arvot olleet aina rajojen alapuolella. Esikoinen normaalipainoinen.

 

Diagnoosin kuulin seuraavalla neuvolakäynnillä ja silloin oli sijainen, sain jotain ruokavalioneuvoja ja sokerimittarin. Ohjeisti mittaamaan 2 kertaa viikossa aamupaaston ja yhden arvon tunti ruokailusta. Uteliaana tietty mittailin vähän useamminkin, jotta tietäsin vähän miten kroppa toimii. Viime viikolla oli oma terkka ja nyt pitää mitata 6 arvoa 2 päivänä/viikko, mutta vaan joka toinen viikko. Toka sokerirasitus peruttiin, kun diagnoosia se ei kuitenkaan muuttaisi.

 

Noiden mittausten vähentämisen ja kaikkien kehujen innostamana oma mieleni toimii niinkin fiksusti, että alkoi tehdä hillittömästi mieli syödä kaikkea kiellettyä ja meinaa ote siistimpään ruokavalioon lipsua. Pöljää. En siis ole mitenkään orjallisesti noudattanut radi-ruokavaliota muutenkaan vaan järkeistänyt syömisiä ja pienentänyt ja vähentänyt herkkuannoksia. Pitää tehdä niitä mittauksia vaikka nyt viikonloppuna, ettei totuus unohtuisi. Aamupaino nousi jo kilon viime viikosta ja se ei taida olla ihan haluttu suunta  :hysteric:. No, yhden kilon takia en todellakaan ala hermojani menettämään, mutta ryhtiliike ois taas tarpeen.

 

Painoarvio on kai tulossa, mutta en tiedä milloin. Jos sokeriarvot lähtevät heittelemään niin pitää olla neuvolaan yhteydessä ja varmaan ohjataan sitten jonnekin ohjaukseen. Eli aika vähällä olen toistaiseksi päässyt. Ehdoton hyöty diagnoosista on ollut se, että motivoiduin ihan eri lailla liikkumaan ja sitä kautta sitten jaksan paremmin (onneksi olo on vielä mahdollistanut liikkumisen, viime raskauden perusteella tiedän ettei ole itsestän selvää!). Ja ei se terveellinen ruokakaan ainakaan huonommaksi oloa tee. Eli ei tosiaan ole pelkästään kurja juttu. Jospa saisi arvot sitten pysymään kurissa myöhemminkin raskaudessa. 

 

Tsempit meille kaikille siis, eniten niille joilla arvot temppuilevat kaikesta syömissäätämisestä huolimatta!

Edited by Tassukka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullakaan ei meinaa ruokavalio pysyä täysin järkevänä, :(. Tosin en ole koskaan saanut mitattua ylityksiä, vaikka olisin syönyt huonostikin. Nyt kyllä mittaankin vain harvoin. Mulla ei ole tietääkseni mitään seurantaa eikä painoarviostakaan puhuttu mitään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niin, nyt vähän viisaampana. Sain viime viikolla mittarin kun kävin diabeteshoitajalla. Vaikka aina syönyt suht terveellisesti, entisenä urheilijana ruokavalioasiat tuttuja, niin silti koin pienen ahaa-elämyksen. On vaikea selittää miksi.

 

Toinen lapsi on tulossa, ensimmäisen kanssa ei ollut radia. Nyt 29+0, painoa tullut lisää yhteensä 8kg (lähtöpaino 63kg). Mulla oli sokerirasituksessa viimeinen arvo (eli 2h arvo) paljon yli rajan, 10,0.

 

Nyt mittailuja takana ohjeistuksen mukaan 4 aamumittailua, yksi koko päivä ja satunnaisia ruokailuja. Kaikki arvot ovat olleet hyviä. Nyt laitan arvot diabeteshoitajalle s-postilla ja hän soittaa mulle huomenna. Silloin keskustellaan jatkosta ja mahdollisista kysymyksistä.

 

Ruokavalio on säilynyt melko samana koko ajan, kiinnittänyt huomion maitotuotteiden käyttöön (ajoittamiseen sekä määrään) ja herkkujen vähetämiseen (jäätelöä olen syönyt satunnaisesti). Ruokailurytmi on aina ollut tasainen.

 

Liikunta on ollut todella vähäistä, rasituksessa supistaa lähes aina. Olen koittanut sitten tehdä lyhyitä kävelyitä (n.10min kerralla) ja touhunnut kovasti esikoisen kanssa.

 

Näillä mennään!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä kaivataan apua paastoarvon kanssa. Kaikki muut arvot pysyvät loistavina hyväkarppaamisella. Nyt aamun paastot 4.7 -5.7, ei mitään hajua miksi joskus on hyvä ja joskus ei.

 

Mutta miten saada aamun paastoarvot alas? Joo pysyishän ne kivoina jos herää klo 5 syömään, mutta kun ei haluais yöunia lyhentää...

 

En halua insuliineja jos vaan itse voin asiaan vaikuttaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ataraxia, miten pitkä yöpaasto sulle tulee? Mä oon syönyt vielä ennen nukkumaanmenoa jogurtin tai leivän ettei paasto veny yli 10 tuntiin. Entä ootko huomannut yhteyttä iltapalaksi syödyn ruoan ja paastoarvon välillä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämäpä se tuli taas minullekin. Tassukan kirjoitus kuulosti aivan omaltani :)

 

Kuten parilla muullakin tuolla aiemmin, ekassa raskaudessa oli tiukka kontrolli, kun kaksi arvoa meni yli. Kotimittauksissa vain muutaman kerran ylitys, ei mitään pahempaa. Synnytys jopa käynnistettiin radin takia laskettuna aikana, vaikka mitään muuta syytä ei oikeastaan ollut. Poika oli 3600 g, eikä sokerit heitellyt, joten en silloin mieltänyt tätä oikeasti diabetekseksi (muistaakseni karsin ruokavaliosta pois vain herkut ja rajoitin kertahiilarimääriä). Paastoarvot taisi olla yhtä paljon koholla kuin raskauksien välissä tehdyssä tarkistuksessa. Raskausaikana ruoan seuranta oli kyllä aika ahdistavaa, mutta toisaalta oli kiva, kun pääsi tosi useasti ylimääräisiin ultriin äitiyspolille.

 

Nyt tässä raskaudessa (nyt 16+5) ei ylittynyt kuin paastoarvo (kuten myös ennen raskautta), joten seurantaa ei tosiaan ole kuin kotimittaukset ja normaalit neuvolat. Niitäkin on parissa vuodessa vähennetty, eikä lääkärikäyntejä taida olla kuin kaksi. Seuraava neuvola marraskuussa ! Äitiyspolille ei vissiinkään mennä kertaakaan, jos ei tarve vaadi. Toisaalta hyvä, mutta toisaalta harmi. Nyt on selvästi ruokailu paljon enemmän retuperällä, kun ei tarvitse "selitellä" tekosiaan diabeteshoitajalle (jos ymmärrätte mitä tarkoitan). Minä tarvitsisin ehdottomasti jonkun ulkopuolisen kontrollin ja mielellään parin viikon välein. No, eipä mullakaan ole vielä yhtään arvoa ollut kotimittauksissa yli näiden kolmen mittauspäivän jälkeen. Mutta ihmeesti sitä jaksaa skarpata ruoan suhteen niinä harvoina mittauspäivinä, vaikka periaatteessa syö samalla lailla. 

 

Eilen söin jopa karkkia päivällisen jälkeen, kun himo pääsi valloilleen. Aattelin, että nyt se kyllä viimeistään aamupaastossa kostautuu, mutta ei mitään. Ehkä insuliinin tuotto ei ole vielä ehtynyt niin paljoa kuin raskauden loppupuoliskolla yleensä tapahtuu. Ehkä sitä pitää sitten viimeistään kuukauden parin päästä skarpata kunnolla. Neuvolan tätitkin sanoi, että on hyvin mahdollista, että mulla ois ollut myös alkuraskauden radi viime kerralla, mutta silloin sitä ei mitattu. Silloin söin kyllä herkkuja kahden edestä vielä puolivälissä raskautta, kun muistan että piti vähän alkaa rajoittamaan ennen sokerirasitusta. 

 

Eli vielä ei onneksi tarvitse kauheasti stressata, mutta kaikki se säätö on kyllä tuoreessa muistissa. Ataraxialle voisin vinkata, että miten ois yösyönti? Mun ainakin piti herätä joka yö vähintään vessakäynnille, joten samalla nappasin jotain sopivaa. En muista mitä ite söin, mutta vois kuvitella, että ainakin pähkinät tai ruisleipäpala saattaisi olla hyvä. Siis ilman mitään päällysteitä. Jotain mitä osaa syödä vaikka puoliunessa. Samalla taisin ottaa myös rautatabletin.

 

Nuo eri neuvoloiden käytäntöjen erot voi muuten johtua siitä, että osa on jo ottanut nuo uudet käytännöt käyttöön ja osa menee vanhoilla. Tuntuu, että tätä on nykyään niin monella, että kai niitä käyntejä on pakko jostakin rajoittaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun yöpaasto on noin 10h. Iltapalaksi yleensä kaurapuuro raejuustolla, mulla ei oo illalla nälkä. Ehkä sitä  vaan tarvii herätä aikaisemmin syömään tjn.

 

Edellisessä raskaudessa ei ollut yhtään ylitystä kotimittauksissa, taitaa ikä ja raskauksien määrä tehdä tehtäväänsä ja oikea DM kolkutella oven takana...

Ei mullakaan ole mitään ylimääräistä käyntiä tän radin takia neuvolassa, eikä taida ees tulla äippäpolillekaan. (yritän hetken aikaa saada noi paastot kuntoon ennenkun tunnustan mitään arvoja neuvolaan/äippäpolille)

 

25+1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en oikein meinaa jaksaa tarkkailla ruokavaliota, kun niitä ylityksiä ei tosiaan oikein tule vaikka mitä söisi. Tai en tiedä kun en aina mittaa, mutta usein mittaan erikoistilanteissa, siis jos syön herkkuja tms. Kerran sain aikaan ylityksen, kun oli tosi pitkä paasto + normaalia selvästi pahempi mättö. Mutta olishan se fiksua mittailla useammin, että varmasti tietäisi, ettei ylityksiä oikeesti ole. Ensimmäisen viikon olin ihan paineessa, mutta kun arvot oli ok ja terkkarin mielestä ei tarvii enää mitata ollenkaan.

 

Olen kyllä tosi onnekas nyt, hyvin mahdollista että iän myötä tai esim mahdollisessa seuraavassa raskaudessa tilanne onkin jo aivan toinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä meinaa mennä kanssa ihan retuperälle syömiset, kun on taas mittauksetan viikko  :blush: . Paastoarvoja jotkut ovat saaneet paremmaksi myös lisäämällä liikuntaa iltaan. Esim. uinti tai sauvakävely tekee bonuksena hyvän fiiliksen (jos vaan onnistuu rajoitusten puolesta).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain hyvän paastoarvon jättämällä iltapalan välistä ja paasto oli 12h. Jotenkin tuntuu, että nuo kaikki ruokaohjeet ovat syvältä. Toimimalla päinvastoin verensokeri näköjään pysyy kurissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja toisaalta sokeritkin käyttäytyy jonkin verran yksilöllisesti, että ihmettelisin, jos yleispätevillä ohjeilla kaikkien sokerit pysyis hallinnassa... Itsellä on toiminut loistavasti sellainen hyväkarppimainen hiilareiden rajoittelu.

 

Mulla meinaa nyt loppua kohden vähän kontrolli lähteä, arvot pysyvät hyvinä, vaikka vähän herkuttelenkin. Toisaalta olen todella tyytyväinen, että radin takia olen rajannut hiilareita raskausaikana, eikä paino ole noussut kohtuuttomasti. Tietysti vielä jännitän, minkä kokoinen vauva tuolta ulos putkahtaa, lasketun ajan yli mennään kuitenkin aika todennäköisesti, kun mitään fiiliksiä synnytyksestä ei tässä paria päivää ennen vielä ole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tassukka, mullakin meinaa nyt vähän karata käsistä.. Ei väsymys ja huono sää ainakaan auta kun tekee mieli vähän napostella. Jos jostain saisi vähän lisää itsekuria.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain eilen neuvolatädiltä soiton ja tuomion tän viikkoisesta rasituksesta. Jotenkin onnistuin yllättymään ja suuttumaan koko tilanteelle, vaikka olisi pitänyt arvata… Taustalla PCO ja kaksoissisko, jolla kaikissa raskauksissaan ollut radi.  Hitto, että vaan ärsyttää tällä hetkellä.

 

Ekan raskauden kummassakaan rasituksessa ei arvot menneet rajojen yli, mutta ne oli kyllä muuten ihan erilaiset kun nyt tällä kertaa. Nyt meni yli paastoarvo, mutta edellisissä ne 1h tai 2h arvot oli lähellä raja-arvoja. Tällä kertaa 1h ja 2h arvot oli tosi kaukana rajoista! Eikä tosin se paastoarvokaan mennyt yli kuin 0,3:lla. 

 

Diabeteshoitajalle on varattuna käynti jonnekin loka-marraskuun vaihteeseen, muistaakseni. Tosi kauas kuitenkin. Nyt odottelen kotiin neuvolan lähettämiä lappusia ja ruokapäiväkirjaa… Kammoksuttaa ajatus tosta päiväkirjan pitämisestä! Varsinkin, kun en todellakaan ole syönyt mitenkään terveellisesti tässä alkuraskauden aikana. Miten ihmeessä mä saan itteäni niskasta kiinni tän syömisen kanssa….

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä alan uupua tähän radiin. Ekassa raskaudessa oli sama ongelma silloin ruokavaliohoitoisena. Nyt kärähdin jo varhennetussa sokerirasituksessa ja oon mittaillut sokereita jo 4 kk (nyt rv 33+). Aluksi metformiinihoito, josta paha olo, eikä oikein mitään apua. Sitten iltainsuliini, jonka annos on noussut tasaisesti nyt 22 yks. Ateriainsuliinitkin on varalla, jos hiilareita söisin, mut en juuri syö, joten niitä pistän toistaiseksi harvemmin. Ongelmana kun on aamun paastoarvot erityisesti.

Jossain vaiheessa sanottiin, että tilanne vaikeutuu viikolle 30-32 asti. Edelleen mulla aamupaastoissa on ylityksiä ja insuliinin määrää nousee tasaisesti. Oon yrittänyt löytää netistä kokemuksia, kuinka pitkään insuliinin määrä on noussut muilla ja onko kenties synnytyksen lähestyessä annosta päästy laskemaan. Onko tuo minun 22 yksikköä iso vai pieni annos? Tuntuu että kaikki muut pärjää parilla yksiköllä...En ole oikein löytänyt vastauksia, joten jos jollain on kokemusta asiasta kuulen mielelläni. Mitenkäs synnytys, pistetäänkö insuliinia silloinkin? Jos synnytys pitkittyy, en kyllä pärjää syömättä varsinkin jos insuliinin oon pistänyt. Entä jos päädytään sektioon? Seurataanko hoitajien toimesta sokereita osastolla synnytyksen jälkeen vai pitääkö mun itse yrittää siitä huolehtia? Äitipolilla on lääkäreillä aina kiire ja en ole päässyt kyselemään. Viimeksikin lääkäri soitettiin  kesken vastaanoton muihin töihin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos synnytys on selvästi käynnissä, niin iltainskat jätetään yleensä ottamatta (ettei vauva syntyis hypoglykemisenä). Voithan toki vielä varmistaa asian radi-hoitajaltasi. Hussilla voi lähettää s-postia omalle radi-kätilölle.

 

Mä sain tänään hienon aamuarvon: 4.8. En aio suostua mihinkään insuliineihin näiden aamuarvojen takia, hypoglukemiahan siitä ajoittain seuraisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Ataraxia. Täytyy toivoa ettei käy niin että pistää insuliinin ja sitten käynnistyy synnytys... Ompas teillä kiva, kun saa kysellä radi-kätilöltä sähköpostilla. Mä yritän kysellä äitipkl-käynneillä, mut tosiaan huonolla tuurilla kukaan ei ehdi vastailla...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.