urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

Pikaisesti huutelen, kommentointi puhelimella hieman hankalaa... Mesi, 6:n mittauksen käyrässä mitataan aamupaasto, aamupalan jälkeinen, lounaan jälkeinen, ennen ja jälkeen päivällisen ja iltapalan jälkeen. Alkuun mittailin muutaman kerran ennen lounasta ja välipalankin jälkeen ihan vaan nähdäkseni mitä kestää syödä...

 

Täytyykin käydä tutustumassa maaliskuisten ketjuun, taitaa olla just sopivasti viestejä kasassa. :)

 

Soittelin perjantaina Radi-hoitajalle ja nyt mittaan käyrää 2 kertaa viikossa ja muuten aamupaastoja! Parin viikon päästä seuraava soittoaika. Jos alkaa nousta niin sitten käyrää tiheämmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ON: Laitoin tosiaan eilen diabeteshoitajalle viestiä ja nostin insuliiniannosta niin että se on nyt 14ky. Tän aamun paastoarvo olikin sitten 4.9. :) Nyt on onneksi flunssan suhteenkin jo selvästi parempi olo, kurkkukaan ei enää ku ihan himpunverran kipeä! Taidan tänään uskaltautua uloskin. :) 

 

tiku aika jännää kuitenkin, ettei tarvii ollenkaan mittailla niitä ateriaa edeltäviä. :o voihan nekin lähteä raskauden edetessä huononemaan, niinkun sokeritasapaino muutenkin. Mullahan oli yhdessä välissä parin viikon verran diabeteshoitajan ohjeistus sellanen, että mittaa vaan aamun paastoarvot ja joka toinen päivä joku yksi ateriaa edeltävä arvo. Eli ei ollenkaan aterioiden jälkeisiä, koska mulla taas ei ollut niissä ollu ollenkaan ongelmia. Äitipolin lääkäri kuitenkin motkotti, että miksen oo mitannut ollenkaan niitä aterioiden jälkeisiä (kerroin kyllä diabeteshoitajalta saamani ohjeistuksen), ja sitten sovittiin, että mittaan taas kerran viikossa myös sen 8 kerran käyrän, eli paasto, ja aamupalan jälkeinen ja sitten ennen ja jälkeen lounaan, päivällisen ja iltapalan. 
Oho, sullahan oli hyvä se jäätelön jälkeinen arvokin. :D Mulla ei oo varmaan koskaan ollu ne ruokailujen jälkeiset alle 6. Useimmiten ovat 6-7 välillä.

solange, toivotaan, että pysyy arvot hyvinä. :) tuu vaan joo sinne maaliskuisiin!! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

mesi, Mittailin niitä kaikkia paastoja kun sokerit ylittyi, eikä tarvinnut enää kun ei niissä mitään ole.. Diabeteshoitajan mukaan paastot ovat juuri sellaiset kuin pitää, ainut mihin pitää kiinnittää huomiota niin aamupalaan, kun siinä helposti ylittyy. Varmaan jos aamupaastot ois mulla jotenkin korkeat,tms,  niin varmaan sit pitäis mittailla koko ajan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei, hyppää myös vielä krysanteemin innoittamana mukaan...Sen verran nämä asiat mietityttää ja täällähän oli hirveästi jo uuttakin infoa vaikka selailin nopeasti vasta kaksi uusinta sivua :) Olen myös tuolla maaliskuisissa ja siellä käydään muutenkin vilkasta keskustelua ja juttu luistaa, joten ehkä kaikkia ei kiinnosta mun radi-jutut :D Ja onhan täällä jo mukana maaliskuisista mesi ja Kaarinna ^_^

Nyt mennään viikoilla 31+5 ja sokerirasituskoe oli 11.12 ja sen jälkeisessä neuvolassa 16.12 kävi ilmi, että testissä oli kaikki kolme arvoa yli rajojen. Sen jälkeen tuli ohjeeksi mittailla kolmena päivänä viikossa kotona arvoja (paastoarvo sekä aamupalan, lounaan ja päivällisen jälkeiset). Näitä mittailuja tein läpi joulunajan jonka jälkeen aloin pitämään myös ruokapäiväkirjaa mittauspäiviltä. Äitiyspolilla kävin lääkärillä sekä diabeteshoitajalla kaksi viikkoa sitten. Omassa seurannassani oli pääasiassa aamun paastoarvot useasti yli (5,5 -5,7) sekä muutaman kerran myös päivällisen jälkeinen arvo. Diabeteshoitajan ohjeiden jälkeen seurasin päivittäin arvoja ja pidin ruokapäiväkirjaa vajaan viikon (aamuarvot paranivat, mutta siellä oli silti kaksi poikkeavaa arvoa), jonka jälkeen oli soittoaika diabeteshoitajalle ja hän vielä varmuudeksi lähetti mut seuraavana päivänä tapaamaan sisätautilääkäriä mahdollisen lääkityksen aloittamiseksi. Sisätautilääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että jatkan kotimittauksia ja mennään ilman lääkitystä. Nyt on siis kontrolliaika äitiyspolille tasan kahden viikon päästä. Tapaan silloin lääkärin ja diabeteshoitajan.

Nyt tällä viikolla olen siis jatkanut mittailuja sillä kolmena päivänä viikossa, mutta aloin juuri tänään miettiä, että pitäisiköhän mun mittailla kuitenkin joka päivä..? Se sisätautilääkäri ei sanonut asiasta mitään, joten vähän niin kuin oletin vain että kolmena päivänä jatkuu. Nyt vasta eilen aloin miettimään, että olisiko kuitenkin syytä mittailla ja pitää ruokapäiväkirjaa päivittäin... Ehkä teen siis niin tästä lähin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruokapäiväkirjaa kannattaa pitää, jos ylityksiä tulee. Joitakin satunnaisesti mittauksia myös, jos epäilyttää joku tietty ruoka. En ehkä kuitenkaan alkaisi päivittäin mittaamaan, koska sormet tulee nopeasti kipeäksi. Ja neuvolassa taisivat sanoa, että liuskoja pyritään säästösyistä rajoittamaan. Toki niitä saa käyttää ylimäärin varsinkin aluksi, mutta kyllä ne ylitykset alkavat näkyä myös tuossa 3xvko mittauksissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuli taas liian pitkä väli tän keskustelun seuraamisessa, ja olen jo ihan sekaisin mitä kukakin on kertonut mun edellisen käynnin jälkeen :D

 

Unohdin kaikki etukäteen miettimäni kysymykset kysyä viime viikon neuvolakäynnillä. Ärsyttävää, kun pitäisi kaikki kirjoittaa ylös että olis jotain mahiksia muistaa.

 

Mutta eipä se neuvolatäti mitään maininnut mistään kokoarviosta, nyt kun sf-mittakin laskeutui keski-ja yläkäyrän väliin. Synnytystapa-arviota saattaa sitten tulla jossain vaiheessa, mutta ilmeisesti sen lääkärikäynnin jälkeen rv36. Menen siis yksityiselle klinikalle sitä varten, enkä millekään neuvolalääkärille. Siellä tulee automaattisesti kokoarviota kuitenkin, koska lapsettomuushoitojen takia suosittelevat tarkempaa seurantaa kasvusta muutenkin. Niin ja synnytystapa-arviota puoltaa osaltaan esikoisen synnytyksessä tulleet pahat repeymät, jos rv36 näyttää edelleen siltä, että on tulossa isokokoinen lapsi. 

 

Maitoa tulee jo multakin. Jotenkin selvemmin maitoa, mitä esikoista odottaessa. Ja huomaan välillä miten rintoja ihan kiristää samalla tavalla kun imettäessä kun maito alkaa kunnolla herumaan. Esikoisen kanssa oli tosiaan hankaluuksia, koska maito ei noussut kun vasta viidentenä päivänä synnytyksestä ja tytön paino tippui liikaa, eli olisko ollut 10%. Tää radi selittäis sitäkin tilannetta… 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iiki taisi vauvan saada, onnea!

 

Anqun tapaan määkään en ikinä muista kysyä neuvolassa mitä piti. Siksi otin viimeksi miehen mukaan muistiksi :)

 

Mulla on onneksi flunssasta huolimatta arvot pysyneet ihan hyvinä. Yksi ylitys tuli kun söin 9 kahvilla jotain hiilaripitoista, niin klo 11.30 ei ollut arvot laskeneet kuin 6,6:een. Nyt sitten olen ottanut ylimääräisiä mittauksia aina jos oon syönyt jotain epäilyttävää. Taisi tuo ylitys johtua enemmän liikkumattomuudesta. Onneksi nyt äippälomalla pystyy siihenkin paremmin vaikuttamaan.

 

35+2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos krysanteemi <3 kyllä eilen klo 10:18 suunnitellulla sektiolla tuli maailmaan potra poika <3 painoa huikeet 4,5kg ja pituutta n.51cm, ni kippurassa vielä oli, että pituus ei ihan tarkka ole. Sokeriarvot vauvalla matalalla, joten lastenosastolle joutui seurantaan ja sokeritiputukseen. Mies oli eilisen vauvan kanssa ja sai hoitaa paljon toista, mie pääsin muutaman kerran näkemään kun ni kipeä sektiohaava. Toivon että pienellä käy pian sokerit pysymään ja saan viereeni mussukan <3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnea iiki!! Ihanan potra poika! :wub: Sitä on helppo käsitellä alusta asti, kun on painoa :) Toivottavasti pääsee pian lastenosastolta pois!

 

Mulla on torstaina ultra, vähän jännittää että minkälainen se vauvan masu on. Että mitäs sit tapahtuu, jos se onkin isompi kuin pää :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnea Iiki! :) Toivottavasti toivut sektiosta nopeasti ja saat vauvankin pian vierihoitoon!

 

Mulla oli tänään (32+2) ultra radin ja ison sf-mitan vuoksi. Tosin viime viikon neuvolakäynnillä sf-mitta oli jo asettunut vähän yläkäyrän alle, hyvä niin. Vauva kasvaa ultran mukaan keskikäyrällä, jos jatkaa samaa rataa niin syntyessä olisi painoa 3500g. Myös lapsivettä oli normaalisti eli kai se iso maha on vaan läskiä kuten epäilin... :ph34r:  Sain sitten vielä uä-kontrolliajan viikolle 38. Sokerit on pysynyt toistaiseksi hyvin kurissa vaikka liikunnasta on ihan turha haaveillakaan, ja viikonloppunakin meni vähän herkutteluksi kun miehen isä oli kylässä, nyt sitten taas palasin ruokavaliossa ruotuun. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toivottavasti iiki olet jo saanut pojan viereen ja maito alkanut maistumaan. Niin ja toivottavasti sektiosta toipuminen alkaisi myös pian!

 

Mitenkäs tikun ultrassa kävi? Itsekin odottelen sitä jo innolla, vaikka ajan sain vasta 17.2.

 

Solangen ultraus kuulosti ihan just samalle, kun mulla noilla viikoilla esikoisen kanssa. Mulla ainakin se oli vissiin vain läskiä  :grin: Poikahan oli syntyessään 3600 g eikä sokerit tippuneet missään vaiheessa, joten hän ei ainakaan tainnut kärsiä minun sokeriarvoista. Eli uskoisin, että hyvin sullakin menee! Nyt vaan tosiaan kannattaa viimeiset viikot yrittää sinnitellä tiukalla ruokavaliolla. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Huomenna käynnistellään, jos saliin mahtuu. Pitää aamulla soittaa ja kysyä. Tällä hetkellä painoarvio on 4200g :o 

Vatsa oli hieman isompi kuin pää, mutta lääkäri oli sitä mieltä että kyllä mahtuu.

Aika nopeasti tämä vauva kasvoi 2vk aikana, kun silloin oli 3,6kg. Tämä taitaa sisaruksistaan olla se Radi vauva, vaikka aiemminkin on ollut. Mutta ei ne näin nopeasti ole kasvanut :D

 

Sokerit on pysynyt hyvänä ja paino pysynyt kurissa, lapsivettä on vaan runsaasti, sekin on tyypillistä radissa. Kyllä hieman jännittää :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos onnitteluista <3 tänään päästiin kotiin. Ihana hyväntuulinen mussukka meillä on ja maitokin on tuntunut nyt riittävän, vaikka sairaalassa sai lisämaitoa.

 

Tiku: miullakin kasvo lopussa vauva hurjaa vauhtia tai arviot heitteli. Kuitenkin vk:lla 34 oli 2500g arvio, vk:lla 36 3300g ja 38 oli jo yli 4200. Syntyessään tasan 39 oli jo sen 4540g :D ja koko ajan sokerit hyvät, paino ei lopussa miulla noussu kun turvotuksen verran vaihdellen. Ihmettelen edelleen tuota painoa kyllä. Sopusuhtainen kuitenkin on. Nyt painaa 4295g.

 

Toivon kyllä että jos tuun uudestaan raskaaks vältyn diabetekselta. Tosin en vieläkään tiedä mitä oisin voinu tehä toisin. Mutta isosta koostaan ja tehopyörähdyksestä huolimatta vauva voi hyvin ja on maailman suloisin vauveli <3

 

Iiki ja vauva 3vrk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onneksi ootte nopeasti päässyt sairaalasta kotiin, iiki :)

 

Mulla on kanssa turvotusta, varmaan tässä vaiheessa kuuluu asiaan. Vaikka juon kuin kameli :D

 

Minä otin ruokavalio remontin, että oisin tässä raskaudessa välttynyt Radilta, mutta tulikin pahempana kuin aiemmin. En oikein tiedä että mikä mättää. Noh, tämä on viimeinen kerta :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnea vielä iiki, mahtavasti on alku lähtenyt käyntiin!  :give_heart:

 

Taitaa tikua jännittää vai etkö vaan saanut nukuttua kun tuohon aikaan kirjoittelet  :grin: Tsemppiä koitokseen!

 

Kyllä tuo RaDi on niin henkimaailman juttuja, ettei ainakaan kannata miettiä mitä olisi voinut tehdä toisin. Välillä ne sokerit heittelee ja välillä ei. Ja onhan niitä isokokoisia vauvoja syntynyt ilman RaDiakin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Heräsin supistuksiin :D Ja nyt syötän vauvaa <3

 

Eli meille syntyi eilen tyttö, painoa tasan 4200g. Tyypillinen radi vauva, syntyessään piti vähän virkistää, oli vähän nuutunut. Sokereita mittaillaan pari päivää, vielä on ollu hyvät :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnea tiku ja iiki :)

 

 

Olen jopa hieman yllättynyt siitä, miten hyvin mulla on nyt paino pysynyt kurissa. Ja samalla hieman tajunnut, että kuinka paljon sitä on aikaisemmin tullut oikeasti syötyä kaikkea karkkia ja herkkuja! Hui!! Eilen sorruin mäkkäriin, kun olin töissä iltavuorossa :( Hyi kamala, miten ruuan jälkeinen arvo pomppas! Ei sitä vaan mitenkään meinaa uskoa, että oma kroppa ei pelitä kunnolla… Ryhtiliike, taas. 

 

En millään malttais odottaa ultraa…On vasta helmikuun lopulla. Kaksi viikkoa töitäkin jäljellä vielä ennen tota. Sit vasta saa tietää onko kasvu tasaantunut. Ainakin tosiaan toi sf-mitta oli viimeksi palannut ylä- ja keskikäyrän väliin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oi ihanaa tiku ja tuhannesti onnea!  :lipsrsealed:  :lipsrsealed:  :lipsrsealed:

 

Anqu mulla kans ultra vasta parin viikon päästä. Pakko yrittää pitää painoa kurissa, vaikka sokerit onkin pysynyt hyvänä. Ei sitä tiedä kuinka paljon se vauva vielä ehtii kasvaa näinä viimeisinä viikkoina. 

 

Katselin eilen esikoisen raskausaikaisia sokerimittauksia. Ylityksiä oli näköjään ollut harva se viikko, mutta äitiyslomalla kaikki arvot oli hyvät. Silloin muistaakseni pidinkin aika tiukan dieetin. Painoa tosin oli kymmenen kiloa vähemmän kuin nyt, vaikka ylipainoinen olin silloinkin. Nythän mulla on ollut lähes kaikki arvot hyvät, vaikka en tiukalla dieetillä ole. Jotenkin tuntuu, että ei noista oikein ota selvää ennen kuin vauva on syntynyt.

 

35+6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko teillä, joilla radi on todettu, ollut mitään oireita ennen toteamista?

 

Itsellä menossa toinen raskaus 23+4, ekassa raskaudessa jouduin ikäni puolesta sokerirasitukseen (kaikki yli 25v.) ja arvot olivat semmoiset kuin piti, eli ei radiin viittaavaa. Lapsi syntyi normaalipainoisena jne. Siksi ei alunperin pitänyt joutua tässä raskaudessa sok.rasitukseen. Ja oon normaalipainoinen, bmi raskauden alussa 20.

Viime neuvolassa valitin sitten kun joinain päivinä iskee ihan tajuton jano, ja saatan juoda useita litroja päivässä vettä (juon siis normaalistikin paljon vettä), eikä jano lähde mihinkään, painoa oli myös kertynyt yli 600g/vk, nii terkka laittoi lähetteen tohon testiin joka on kolmen päivän päästä.

Eilen taas janotti ihan koko päivän, ja eilisen aamun painolukemiin oli tullut 2kg lisää tänä aamuna, naama pöhöttyneen näköinen ja vilasukista jää painaumat. Janottaa ja juon, jano ei lähde eikä tartte kamalasti vessassakaan rampata. Nyt sitten tuli mieleen mahdollisuus radista ja aloin miettimään voiko nää "oireet" johtua siitä? Päätä särkee suhteellisen usein, juon paljon ja janottaa (varsinkin jos oon syönyt makeaa), ruuan jälkeen iskee väsymys jne.

Sokerirasituksessahan selviää että johtuuko verensokereista, mutta ihan uteliaisuuttani kiinnostaisi kuulla, onko radista ollut oireita ennen sen toteamista tai miksei sen toteamisen jälkeenkin.

Mulla on siis ei-raskaana aina ruuan jälkeen tullut semmoinen humalainen olo, ilman että verensokereissa ikinä on ollut mitään vikaa.

Verenpaineet on matalat ja pissassa glu&prot. on negat, tänään just viimeksi noi katsoin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on lähteny arvot nousuun :( Eilen oli eka kerta kun ns. normaalilla ruoalla nousee arvot. Söin lohta, muussa ja salaattia. Täytyy kyllä myöntää että muusta oli kyllä aika iso annos kun vielä vähän olin ottanut lisääkin. Oon vaan tuudittautunut siihen että arvot on ok kuhan en ihan herkkujen kanssa sijainen tai paasto mee liian pitkäksi. Pitää varmaan ens viikolla soittaa hoitajalle vähän ennenaikaisesti ja kysyä että mitä tehdään. .. plus huomenna otan uudet arvot.

 

Voiko olla että jos on ollu matalat sokerit ni se pomppasi sitte helpommin? Perunaa syödään muutenki aika vähän ellei oo keittoa. Yleensä lisukkeena joko makaronia tai pihvin kanssa vaan salaattia ja ruisleipää... Huh.

 

Onnea uusille äideille!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos onnitteluista <3

 

Onnea tikulle hirmuisesti <3

 

Miulla oli kans kova jano koko ajan, ei muita riskitekijöitä kuin ikä. Paino myös nous toisella kolmanneksella huimaa vauhtia.

 

Iiki ja vauva 5vrk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amanita muussi on kyllä yks hiilihydraatti pommi. Mulla tosin tuo kala yleensä tasoittaa sokerit.

 

Sama vieras, joskus aiemmin tässä ketjussa on kyselty samaa. Enemmän radiin viittaisi ruoan jälkeen tuleva väsymys. Tuollaista samaa oiretta on yleensä turvotuksesta. Oletko syönyt suolaista? Toki noita samoja juttuja voi tulla radistakin, mutta muistelisin, että ei ainakaan kovinkaan moni ole valittanut samaa. Mulla ei ainakaan radi oirehdi mitenkään eli vain mittaamalla tiedän paljonko sokerit on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitti Iiki ja Krysanteemi :)

Suola ruuassa on vähäistä, kun samoja pöperöitä syö tuo 1,5v, enkä ole enää lisäillyt omalle lautasellekkaan suolaa. 

Aloitinkin tätä keskustelua lukemaan aamulla alusta asti, ja muutaman sivun kerkesin lukemaan, täytyy taas jatkaa.

Tiistaina siis sokerirasitus, joten pianhan asia selviää muutenkin. Nää ihmeelliset janotukset vaan ja veden hurja juonti pistää miettimään, että mikä ihme, ja radi tuli sitten mieleen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt vasta muistin, että etkös tiku synnyttänyt KYSissä? Jos vaan jaksat, niin mielellään kuuluisin kokemuksia joko täällä tai synnytyssairaalaketjussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.