urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

Mä mittaan heti kun nousen ylös ja konkoilen käsienpesun kautta alakertaan piikittämään. Tänään paasto oli tosiaan 5,7 herätessä ja kyllä meni heti päivä pilalle.  :girl_sigh:

En oikeesti tiedä mitä tehdä, kun yhtenä iltana iltapala X on jees, toisena ei. Siis aamupaaston perusteella. Kai se pitää herätä aikaisemmin syömään. Argh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yksittäiset ylitykset eivät kuulemma haittaa yhtään mitään! Insuliinit aloitetaan yleensä kun yli puolet arvoista on rajan yli. Mulla paaston pituus on noin 8-9 tuntia. Välillä arvot on yli insuliineista ja paaston pituudesta huolimatta. Suurin vaikutus omalla kohdalla näyttäisi olevan edellisen päivän kokonaishiilihydraattimäärällä (ja liikunnalla). Stressaaminen nostaa kuulemma myös tehokkaasti verensokeria ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi kun voiskin liikkua! Tänäänkin työnsin esikoista rattaissa muutaman sata metriä ja heti supisti niin ettei henki kulkenut. Ärsyttävää.

 

Pitää hengittää syvään. Taas. Välillä tuntuu että tuo mittari heittää arvoja ihan hatusta, liuskoja kuluu poskettomasti kun en enää luota siihen tulokseen mikä ekana tulee. Siis jos se on kovin korkea. Heitto voi olla jopa yli 0,5 yksikköä. Älytöntä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ääääääh, pitäis hakea liuskoja hoitotarvikejakelusta. Radihan se tuli. Mulla oli vaan paastoarvo koholla (5.3, raja-arvo).

terkka sanoi mittaria antaessasn ettei tarvitse laskea hiilareita, mutta ruokavaliota pitää noudattaa muilta osin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yksittäiset ylitykset eivät kuulemma haittaa yhtään mitään! Insuliinit aloitetaan yleensä kun yli puolet arvoista on rajan yli.

 

Tässäkin on taas eroja riippuen siitä, missä hoidetaan. Kyllä minulle on huomauteltu jo niistä yksittäisistä ylityksistä ja tiedän tapauksia, joille on insuliini aloitettu pelkän jatkuvasti koholla olevan paastoarvon perusteella.

 

Mulla paasto on tavallisesti n. 12 h. Vaikka venyisikin, niin mulla se vaan laskee verensokeria - ei nosta. Mun kroppa ei siis toimi niin kuin useimmilla radilaisilla tuntuu toimivan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varmasti onkin isoja eroja ihan eri lääkärienkin välillä. Mulle on nyt kaksi hoitajaa ja kolme lääkäriä vakuutellut, etteivät yksittäiset ylitykset merkitse mitään. Kirjoitin aikaisemmin vähän hassusti tuosta insuliinin aloituksesta. En tarkoittanut että yli puolet kaikista arvoista pitäisi olla yli. Itselläkin on siis aloitettu pitkävaikutteinen insuliini kun yli puolet aamun paastoarvoista oli yli raja-arvon.

 

Seuraavaksi aloitetaan sitten myös ateriainsuliini aamiaiselle ja lounaalle, että voisin syödä suhteen normaalia ruokaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään hyppäsi normaalin aamupalan (2 real-leipää, maito, margariini, broilerileike, juusto ja kurkku) jälkeen sokerit 7,2 - 7,4 mmol/l. Normaalisti ei kyllä noin korkealle ole noussut, kun syö saman annoksen. Paastoarvo oli tänään 4,7 mmol/l, mutta paastoaika oli kyllä vähän liian pitkä (12h).

 

Onkohan kyse aamunkoittoilmiöön liittyvästä aamupalan jäljeen nousevasta vai sitten siitä, että sokerinsietokyky heikkenee näillä viikoille? Nyt nimittäin rv 29+1.

 

Edit: Söin iltapalaksi saman satsin. Sokerit ruuan jälkeen 5,4 mmol/l. Mitä ihmettä!

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Oiskohan ollut vaan mittausvirhe? Esim. käsiin ois jäänyt jotain tmv.?

 

Mua alkoi nyt oikeasti pelottaa tuo insuliini. Diabeteshoitaja passitti mut äitiyspolille ja aika on ens tiistaina. Mä en halua lisää neuloja! Mulla on niin uskomaton piikkikammo ettei tosikaan, tuo sokerimittauskin kastelee vielä selkää ja puhalluttaa. Jos pitäisi alkaa vielä inskaa tuikkimaan, niin pyörryn kauhusta jo ajatustasolla.

 

Vielä on pari iltapalavaihtoehtoa kokeilematta, jospa siitä löytyisi apua. Muuten sokerit on ihan loistomallilla, ei ylityksiä. Mutta nuo aamupaastot, ne mokomat perkeleet suoraan sanoen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mittasin sen aamuarvon kaksi kertaa, toinen 7,2 mmol/l ja toinen 7,4 mmol/l. Lisäksi oon useampana päivänä aamuarvo samoilla aamupaloilla on ollut yli 7 mmol/l. Eli kyllä se aamunarvo kokonaisuudessaan on noussut. Netistä luin, että pitkä paasto voi vaikuttaa tuohon aamupalan jälkeiseen arvoon. Toisilla sitten vaikuttaa siihen paastoon. Mulla puolestaan paastoarvo laskee ja ruoka (=aamupala) hyppäyttää sit lukemat korkealle.

 

Mun pitää nyt lyhentää paastoaikaa tai sit syödä ns. kaksi pienempää aamiaista tai vähentää aamulla hiilareita. Kokeillaan mikä on paras vaihtoehto.

 

Voi ei, jos on tuo insuliinimahdollisuus :( Toivotaan parasta sun käynnille ja toivotaan myös, että tuolle paastolle löytyisi jotain muita korjauskeinoja kuin inska. Tiedän, että piikkikammo voi olla lamaannuttava. Mun mieheltä oon yrittänyt muutaman kerran mitata verensokeria, mutta ei se vaan pysty siihen. Enkä toista voi pakottaakkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla myös aamupala on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisellä aamupalalla otan yleensä kahvin kanssa näkkärin kinkulla, juustolla, kurkulla ja tomaatilla. Mitä enemmän juustoa ja kasviksia saa pysymään näkkärin päällä, sitä vähemmän ja hitaammin sokerit nousee. Toisella aamupalalla otan usein pelkän maitorahkan. Molemmissa aamupaloissa hiilihydraattia on n. 10 grammaa. Tähän verrattuna 2 realia (jonka olen itse joutunut hylkäämään siirapin takia) maidon kanssa kuulostaa kyllä melko ruhtinaalliselta aamupalalta :)

 

Ja jos yhtään lohduttaa, niin insuliinin pistäminen tuntuu ainakin itsestä helpommalta ja mukavammalta kuin verensokerin mittaaminen. Kun insuliinikynän neulan opppii laittamaan oikeassa kulmassa niin se ei ihan oikeasti edes tunnu! Välttelin insuliineja aikaisemmassakin raskaudessa ja kituutin ihan järjettömällä ruokavaliolla, etten joutuisi pistämään kun kuvittelin etten siihen kykene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt söin aamupalaksi viilin kaurahiutaleilla ja leseillä. Saa nähdä millasia arvoja tulee. Ja joo, tuo Real-aamiainen ei ole ollut ohjelmassa pitkään. Töissä olessani söin aamupalalla aina marjoja, turkkilaista jogua, maitorahkaa, kuitulisiä ja vähän hunajaa. Pitää kokeilla sitäkin, jos tarvii "tuhdinpaa" aamiaista. Tuo pitää nimittäin hyvin nälkää.

 

Edit: Tuo viili + kauralese/hiutale nosti sokerit vielä korkeammalle. Oli ton jälkeen sokerit siis kolmella mittauksella 7,8; 7,8 ja 7,9 mmol/l.  :unsure: Mulla lähtee järki tämän kanssa. 

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

JES!

Aamupaasto yli 10h paaston jälkeen 5,4!  :girl_dance:

 

Tänään kokeilen taas uudenlaista iltapalaa. Melkosta tieteilyä. 

 

Mun paastoheitot on siis enimmillään ollut tyyliin 5,8-5,9. Mun isä, jolla on 1-tyypin diabetes, oli sitä mieltä ettei niin pientä inska-annosta ole noita arvoja varten. Mut saa vaan koomaan, sanoi hän. Että ei nuo heitot ole ihan mahdottomia sitten. Vielä kun sais nuo paastoajat lyhyemmiksi ja löytyis Se iltapala, niin homma toimis paremmin. Plus jos voisi liikkua näiltä supistuksilta ja kivuilta.  :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mahtava! Että sait hyvän tuloksen. Mullakin on huomiselle sotasuunnitelma tuota aamupalaa varten. Saapa nähdä kuinka käy..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla auttaa 10 yksikköä pitkävaikutteista insuliinia pitämään suurimmaksi osaksi paastoarvot alle raja-arvon. Paastoarvot vaihtelevat nyt pääsääntöisesti välillä 5,0-5,5. Välillä on matalammatkin. Ennen insuliinin aloitusta olivat pääsääntöisesti välillä  5,3-5,8. Suurin ylitys taisi olla 6,1. Yli puolet arvoista oli kuitenkin yli raja-arvon.

 

Rain: Maitotuotteet (maito, piimä, viili, jugurtti) nostaa monillla sokeria. Kokeile vaihtaa viili maitorahkaan tai lisätä vaikka vihanneksia aamupalalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Kat, näin ajattelin tehdäkin ja ehdottomasti lisää kuitua. Tai sitten teen munakkaan aamupalaksi. Se real-aamiainenkaan ei nosta arvoja vielä rajan yli, mutta siitäkin on varmaan parempi jättää maito pois, jos pysyisi alle 7 mmol/l arvot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Netistä luin, että pitkä paasto voi vaikuttaa tuohon aamupalan jälkeiseen arvoon. Toisilla sitten vaikuttaa siihen paastoon. Mulla puolestaan paastoarvo laskee ja ruoka (=aamupala) hyppäyttää sit lukemat korkealle.

 

Mun pitää nyt lyhentää paastoaikaa tai sit syödä ns. kaksi pienempää aamiaista tai vähentää aamulla hiilareita. Kokeillaan mikä on paras vaihtoehto.

 

Mulla on viitteitä tästä samasta, että paastoarvo ei nouse, mutta aamiaisen jälkeinen arvo saattaa olla korkeahko. Onneksi pysyy vielä rajoissa sillä, että olen jättänyt aamiaiselta toisen leivän pois. Mutta tänäänkin tuntui, että ihan liian kova nälkä ehtii tulla ennen lounasta (väliä reilu 2 h) eli aamupala ei ole riittävä. Ja toisaalta kaksi aamiaista on - no, vaivalloista ja hölmöä. :P Tosin mieluummin pieni välipala ennen lounasta kuin kaksi iltapalaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minusta kaksi aamupalaa ei tunnu kovinkaan vaivalloiselta. Eikä ole kyllä oikein vaihtoehtojakaan. Pelkällä näkkärillä kun ei kuitenkaan oikein pärjää jos herää ennen kuutta ja lounas on vasta yhdentoista jälkeen. Ensimmäisen aamupalan (näkkäri ja kahvi) syön siis kotona ja toisen aamupalan syön töissä. Usein kuorin kotona pari porkkanaa mukaan tai nappaan sen maitorahkapurkin kassiin.

 

Lounaalle pistetystä 4 insuliiniyksiköstä ei näytä olevan mitään hyötyä. Verensokeri oli silti tunti aterian jälkeen 9,6 vaikka hiilihydraatteja aterialla oli vain 27 grammaa (tumma riisi ja 100% täysjyväruisleipä). Kiukuttaa ja tympii, ettei voi koskaan syödä missään kylässä tai työpaikan ruokalassa ravintolasta puhumattakaan. Aina on oltava omat eväät mukana ja laskettava hiilihydraatit tarkkaan ja varmistettava että proteiinia on tarpeeksi hiilihydraatteihin nähden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Juu, kyllä minäkin otin sen evään aina töihin keväällä, jos lounas oli vasta yhdeltätoista tai sen jälkeen. Nyt, kun olen kesälomalla ja syön aamupalan kahdeksan maissa ja lounas on yhdeltätoista, niin tuntuu yhdeltä syömiseltä koko aamupäivä, jos siinä vielä jonkun välipalan ottaa. :rolleyes: Plus, että haluaisin nyt oikeasti keskittyä tekemään jotain muutakin kuin juosta jääkaapilla tai varata evästä mukaan.

 

(No, ei tämä lopullisesti kestä. Jaksaa, jaksaa...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään lyhensin paastoa 2 tuntia. Paastoarvo oli alin ikinä eli 4,4 mmol/l ja aamiaisen jälkeen 5,4 mmol/l. Söin nyt yhden viipaleen ja jätin maitotuotteet pois. Eilen söin aamiaiseksi sen viilin kauraleseellä ja -hiutaleilla ja sokerit olivat 7,8 mmol/l. Melkoista salatiedettä.

 

Ja muutenkin sokeriarvot tänään pysynyt tosi hyvänä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei riittänyt mun yritykset, vaan tuli illalle insuliinia. Takki tyhjä, siipi maassa, mutta täältä noustaan vielä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rontti: millaisilla paastoarvoilla sulla siis aloitettiin iltainsuliini? Ja monellako yksiköllä aloitit pistämisen? Mulla meni ainakin muutama päivä ennen kuin insuliinin teho alkoi näkymään, ja 10 yksikön annostuksella paastoarvo on juuri ja juuri alle 5,5, joskus ylikin. Lupaa annostuksen nostoon en kuitenkaan saa niin kauan kuin pääsääntöisesti arovt jäävät sinne 5,4 tietämille. Tsemppiä pistämiseen! Kyllä siihen jotenkin tottuu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enimmillään on ollut 5,8-5,9 ja syynä liian kevyt iltapala ja/tai liian pitkä paasto. 2 yksikköä nyt perjantaihin asti joka ilta ennen viimeistä iltapalaa. 

 

Eilen oli 5,2 ja söin tosi tukevan iltapalan edellisenä iltana, eikä ollut mitään inskaa vielä kuvioissa. Tänä aamuna oli taas 5,8 kun se iltapala oli liian köykäinen. Semmoinen lievähkö ähky pitää näemmä tulla iltapalasta niin ei sokerit viiraa. 

 

Kuulemma kolmisen päivää kestää ennen kuin se inska alkaa purra ja mun pitää syödä enemmän hiilareita. Ateriaväliä lyhennettiin 2-3 tuntiin, äyh. Ei oikein tahdo saada mitään alas niin tiheään. Ruokahalu on vähän on-off.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En muistanut ottaa ohjeita mukaan lomalle, mitkä oli aterian ennen ja jäljeen suositusarvot? Mittailen nyt vuirokausikäyrää ja pää lyö ihan tyhjää..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.