urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

Mulla on mittausohjeet vaihdelleet varmaan joka raskaudessa. Silloin ihan ekassa (v. 2006) piti mitata 2 h aterian jälkeen. Sitten toisessa raskaudessa (v. 2008) mitattiinkin tunnin jälkeen syömisestä. Mittauskertoja oli päivässä 5-6 (mukaanlukien aamupaasto) ja viikossa 2-3. Tässä raskaudessa ei tarvitse mitata kuin kaksi kertaa viikossa 5-6 kertaa päivässä, jos ei alun tiheämmän seurannan aikana tullut ylityksiä. Nämä on siis neuvolan ohjeistuksia tässä raskaudessa - saa nähdä, pitääkö muuttaa jotain, kun tapaan lääkärin äitipolilla ensi viikolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kat, joo ihmettelin noita ennen ruokaa mitattavia kyllä itsekin. Terkka edellisessä kaupungissa sairasti 1 tyypin diabetestä, joten oisko sitä kautta tullut ohjeistus. 

 

Katsotaan mitä ohjeistusta huomenna saan, kun nään uudessa kaupungissa virallisesti oman terkkani. Sitten on neljä eri terveydenhoitajaa kommentoinut sokereita. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Äitiyspolilta saaduissa lomakkeissa on kyllä sarakkeet mittaustuloksille ennen aterioita, mutta ne on joko ruksattu yli tai sanottu ettei niistä tarvitse välittää. Eikä alun neuvolaseurannankaan aikana tarvinnut mitata aterioita edeltäviä arvoja vaikka lomakkeessa niille paikat olikin. Olisiko sitten todettu ettei niillä ole niin väliä? Ja taitaa tosiaan nuo ohjeet vaihdella ihan eri hoitajien kun välillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun pitää mitata vuorokausikäyrää 1x/vko, eilen ei ollut ainakaan korkeita.. Ennen ateriaa 4.1 (huono olo ehti jo tulla) ja 1h aterian jälkeen 5.1.

Aamun paastoarvoja 4x/vko ja 5.5 tai sen yli on "kielletty".

 

toi hemmetin aamupaasto, mitä ihmettä voi syödä ennen nukkumaanmenoa ettei paasto oo liian korkea? Huonoin vaihtoehto on näemmä täysjyvä real jolla arvo ylittyy joka kerta. Lisää hiilaria ja rasvaa...? Turhauttaa!

Edited by arvoitus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arvoitus: Korkeaan aamupaastoon ei välttämättä auta mikään muu kuin lääkitys. Diabeteshoitajan mukaan tämä on hyvin yleistä. Omalla kohdalla ainakin kaikki kikkailut iltapalan suhteen, paaston pituuden suhteen jne. osoittautuivat turhiksi. Kokeilin myös syödä keskellä yötä milloin mitäkin, mutta eipä siitäkään ollut omalla kohdalla apua. Toki kannattaa kokeilla erilaisia iltapalavaihtoehtoja, mutta ei kannata turhautua vaikka eivät toimisi, koska voi hyvinkin olla, että vaikka tekisit mitä niin paastoarvo on korkea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Äityspolilta tuli soitto aamulla. Vuorikausi mittauksen perusteella mittaan jatkossa 2 viikosaa aamu arvon sekä ruokailun jälkeisen arvon. Lisäksi lääkäri/poli käyntejä ennen tehtävä vuorokausi seuranta jolloin nähdään tarkemmin arvot. Tämä sopii minulle hyvin niin ei tarvii stressata noiden mittausten kanssa niin paljo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä mittaan aina aamupaaston ja kahdesti viikossa käyrä, silloin tulee 6 mittausta per päivä. 

 

Nyt menee Protaphanea 8 yksikköä joka ilta, eikä verensokerit ole kamalat aamulla. Onneksi tää on kohta ohi, inhottaa niin sairaasti se pistäminen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luin, että 2-3 päivää ennen sokerirasitustestiä olisi hyvä syödä ravintoa, joka sisältää kuitupitoisia hiilihydraatteja. Mihinkähän tämä mahtaa perustua?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käsittääkseni kuitu hillitsee verensokerin nousua. Sitä en tiedä miksi tuollainen ohje on annettu. Luulis, että rasitus antaisi parhaan tuloksen kun syö normaalisti. Itse käytin mahaongelmien vuoksi kuitulisiä jo ennen radin toteamista ja nyt radin toteamisen jälkeenkin olen huomannut, että kuidun syönti/käyttö vaikuttaa verensokereihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kinuskimansikka, sulla tuli paastosta, eikö ollutkin? Mulla sama.

 

Huoh nää aamupaastot on yhä ihan rajalla, yleensä 5.4 & 5.5 ei enää saa olla.

 

Tuosta Vässykän mainitsemasta ohjeesta en ollutkaan kuullut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, paasto oli 5,7. Ei kertonut mitä ne muut oli olleet mutta kuitenkin alle rajojen. Mä vähän mietin että onkohan tuo paastoarvo myös sen takia että söin tosi huonosti sillon edelstävänä päivänä kun matkattiin mökiltä kotiin niin oli vähän sellasta napsuruokaa enemmänkin..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainakin diabetes-hoitaja sanoi, että edellisen päivän huono ruokailu saattaa kostautua rasituskokeessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei mä aloin miettimään tätä ja aattelin kysyä täältä kun teillä on tästä jo enemmän kokemusta kun mun kaks päivää :D

Eli kun se mun ylittynyt arvo oli se eka, eli paastoarvo, niin tarkottaako se vähän mutkia oikoen että mulla ei ole niin väliä mitä syö, kunhan syö tarpeeks usein?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ei välttämättä. Mulla nimittäin päivän syömiset vaikuttaa seuraavan aamun paastoarvoon. Eli vaikka en suunnilleen millään ruoalla saa niitä aterian jälkeisiä arvoja nousemaan yli rajojen (vähän kärjistettynä, tää oli tilanne etenkin joskus rv 20+ kun radi diagnosoitiin, sokerinsietokyky voi siis heikentyä vielä loppuraskauden aikana) niin jos olen syönyt liian hiilaripitoisesti edellisenä päivänä, niin aamun paastoarvo menee yli rajan. Tästä on tullut tarkempaa kun raskaus on edennyt pidemmälle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ok, kiitos! Ja tietysti sitten mittailemalla saan selville totuuden mutta aloinpas nyt jo pohtimaan mitä nää meinaa :)

 

Mua hämmentää noissa ohjeissa ne hiilarien määrät. Eli siis kun mun mielestä puhutaan koko ajan hiilarien vähentämisestä, mutta sitten kuitenkin 40-50% ruokavaliosta pitäs tulla (hyvistä) hiilareista. Mulla se ainakin tarkoittaa sitä että mun täytyy ihan tosissaan miettiä että täytyy tunkea hiilaria joka paikkaan että saisin sen 40% täyteen. Kun ei mun normipäivään useinkaan kuulu parta/peruna/riisi. Joskus harvoin tulee tehtyä täysjyväpastaa ja joskus vielä harvemmin perunaa, ja riisiä en syö oikeastaan koskaan (tyylillä kerran vuodessa) arkiruuissa (kunnon risotto sitten erillisenä aiheena;).

Ja en mä oikeasti voi vetää leipää 40% mun päivän ruuista :D Ihan jo senkin takia että sano noi ohjeet mitä tahansa niin saavat kyllä pitää tunkkinsa kevytjuuston kanssa :D

 

Eli käytännössä että saan hiilaria lisättyä niin mun täytyy oikeesti laittaa lounassalaattiin esim. vähän täysjyväpastaa ja illalla syödä vaikka perunaa ruuan kanssa. Mutta se tuntuu tosi oudolta lisätä hiilaria kun tavallaan tässä puhutaan hiilarien kontrolloinnista... En tiiä ymmärsikö kukaan tätä mun selitystä ja ongelmaa :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Minun mielestä voit jatkaa normaalilla ruokavaliollasi aluksi ja katsoa, miten verensokeri käyttäytyy. Sitten, jos tulee arvojen ylityksiä, niin alat katsoa tarkemmin. Usein kai oletuksena on, että syödään liikaa (huonoja) hiilareita ja siksi niitä määriä pitäisi vähentää/kontrolloida. Kuitenkin nuo minun saamani ruokavalio-ohjeet on ihan kamalat, kun ne on täynnä hiilaria (leipää, leipää, leipää!) enkä minä ainakaan voi syödä sellaisia määriä ilman, että raja-arvot paukkuu. Kannattaa siis kuulostella, mitä oma kroppa sanoo. Kaikille ei sovi kaikki, koska radiakin on erityyppistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, radiruokavalio-ohjeissa on kyl paljon leipää ja muitakin viljoja. Oon kyllä itsekin alkanut syömään enemmän leipää (mutta maksimissaan 3 palaa päivässä). 

 

Tärkeintä minun radiruokavaliossa on ollut säännöllinen ateriaväli (noin 3h) ja sopivat annokset. Jos ateriavälit on pitkiä (esim. venyy viiteen tuntiin) ja siihen syö ison annoksen päälle on taattua, että sokerit nousee aterian jälkeen yli. Aamulla olen kanssa joutunut syömään "esiaamiaisen" eli pienen aamupalan ja sitten vasta isomman annoksen myöhemmin. 

 

Muuten olen saanut syödä melkein "mitä" vaan. Vauvahan mulla on mahassa isokokoinen, muttei kuulemma ns. sokerivauva (= kropan ympärys isompi kuin pää). Meidän vauvalla pää on selkeästi isompi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Eikö sulla ollut kyse nimenomaan että 1h tai 2h arvo meni yli? Silloin taitaa usein olla noin :)

 

Niin ja vielä siihen paastoarvoon: mulla tärkeää on yllättäen että iltapala on tarpeeksi iso ja sisältää tarpeeksi hyviä hiilareita. Jos syön vaan parin paahtoleipää tai sen paahtoleipäparin ja munan (proteiinia) niin aamun paastoarvo menee yli, mutta jos lisään mukaan kupillisen pensasmustikoita niin aamun arvo pysyy hyvänä :) siis jos oon syönyt järkevästi päivän aikana.

Edited by Nodu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo unohtuikin ekasta viestistä se, että mulla oli nimenomaan häikkää siinä 1h:n arvossa, joka oli toisessa rasituksessa 10,5 mmol/l. Paastoarvo mulla ei nouse, vaan esimerkiksi 12-13h:n paaston jälkeen laskee lähelle neljää ja sit aamupalan jälkeen taas karkaisi korkeammalle.

 

Eli kuten Naddakin sanoin, niin radejakin on erityyppisiä :)

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä tulin pitkästä aikaa kurkkimaan tätä ketjua, ekassa raskaudessa tänne joskus jotain kirjoittelin. Mulla on siis tän tokan raskauden sokerirasitus muutaman viikon päästä (viikkoja silloin 13+0) ja tulos kyllä jännittää jo. Ekassa raskaudessa radidiagnoosi napsahti rasituksessa rajalla olleesta paastoarvosta (oli siis tasan se 5,3), kun taas muut arvot oli ok. Kävin silloinkin rasituksessa jo varhaisilla viikoilla sukurasitteen ja ylipainon takia. Mittailin sitten kotona sokereita 2x/vko koko loppuraskauden ajan. Oli siinä pistelemistä :) Yhtään ylitystä mulle ei missään vaiheessa tullut vaikka olisin syönyt mitä, paastoarvotkaan ei käyneet edes lähellä rajaa. Olen kuitenkin hyvin pessimistisellä asenteella liikkeellä, ja pidän melko varmana sitä, että tässäkin raskaudessa mulla toi radi on. Muutama viikko pitää vielä odotella varmaa tietoa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nyt on kahtena aamuna mitattu paasto ja ovat olleet alle rajojen. Tänään vähän korkeampi kuin eilen mutta söin tosi huonosti eilen illalla joten sinällään ei ihmetytä. Mutta kyllä tässä saa laskea että saa sen hiilarimäärän täyteen. Tai siis en mä sitä saa mutta yritän 100-150g päivässä välille mikä on mulle teoreettisesti mahdollista saavuttaa terveellisellä ruualla (eli tokihan mä saisin hiilarit täyteen jos kävis Hesessä tai söis suklaata mutta se nyt ei liene se tarkoitus :D )

 

Ens viikolla pitäs mitata niitä ennen ja jälkeen ruokien arvoja mikä tulee olemaan kiinnostavaa kun siitä näkee paremmin miten eri ruuat sitten vaikuttaa.

 

Mulle on vieläkin hirveen vaikee sisäistää että onko tää vakavaa vai ei. Siis välillä oon ihan maani myynyt että nyt on vauvaparan koko elämä pilalla ja välillä taas että eihän tää oo mitään, ihan varmaan oli vaan joku hetken viba niissä labra-arvoissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli ihan samoja tuntemuksia tuon vakavuuden kanssa. No aika nopeasti huomasin itselle sopivat jutut ja osasin/pystyin hölläämään ruokavaliota ja ottamaan rennommin. No sitten kun vauvan kokoa alettiin ihmettelemään ultrissa, niin tuli taas "syyllinen" olo.

 

Voi olla, että "suurikokoisuus" johtui sokereista. Mutta sokerivauva (vartalon ymp. suurempi kuin pään ymp.) tää ei ultrien mukaan ollut. Ja toissapäivänä 40+0 käynnistettiin mahdollisen ison koon vuoksi ja syntymäpaino oli 4030g. Eli ei valtava kuitenkaan :) Ja vauvan sokerit on pysynyt hyvänä ainakin toistaiseksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten tää niinkun vaikuttaa noin yleisesti seurantaan? Siis mulle ei ole ainakaan neuvolan puolelta sanottu mitään lisäseurannasta tai ylimääräisistä käynneistä. Dialeteshoitaja sanoi että jos omaseurannassa tulee kaks rajanylitystä viikossa niin pitää ottaa yhteyttä mutta muuten niitä ei kysellä. Tuleeko siis loppuraskaudessa jotain ylimääräistä seurantaa? Seurataanko vauvaa syntymän jälkeen jotenkin erilailla?

 

Miksi helkatissa näistä asioista ei kerrota?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Seuranta vaihtelee. Jos olet saanut raskausdiabetesdiagnoosin, niin silloin pitäisi äitipolinkin asiasta kiinnostua ja siellä on sitten joitakin käyntejä loppuraskaudesta. Jos taas diagnoosia ei ole, niin pelkkä verensokeriarvojen mittaaminen ja mahdollinen ruokavalioneuvonta voivat olla tarpeellisia. Syntymän jälkeen seuranta riippuu niin ikään tuosta, onko diagnoosia vai ei. Yleensä kuitenkin vauvan sokeriarvoja seurataan sen verran kuin tarpeen on ja jos on häikkää, niin toimenpiteet sen mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.