urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

Ohapppy, pahoittelut.

Oon onnistunut välttään radi-hoitajan ja kaikenlaiset ryhmätapaamiset. Mut tympii kyllä mittailut. eikä yhtään saa ees vähentää mittailuja, samat ohjeet pätee edelleen.

Saa nähdä miten täällä eri kunnassa ohjeistetaan, huomenna ois eka neuvola.

 

Ps. Vihaan sitä vrk-käyrän vikaa mittaussettiä ku ei tahtoisi pistää ollenkaan, inhottava tunne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Happy mulla oli samanlainen fiilis koko radia ja etenkin ryhmätapaamista kohtaan mutta se oli yllättävän ok. Havaitsin nimittäin jo että ainakaan mun neuvolatetkalla ei ole mitään käryä radista joten ihan hyvä että se ensikäynti on asiaan paneutuneen ihmisen kanssa :)

 

Ja mulla siis oli myös vaan paastoarvo koholla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Möööh. Liityn tähän joukkoon. Ei näytä pelkkä ruokavalio nyt auttavan, menee varmaan insuliinihoitoiseksi. Nappasin itse vaivaa hännästä kiinni, kun sattuu olemaan kotimittari, ja pääsin sitten varhennettuun rasitukseen. Siellä pärähti kaksi arvoa kiinni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo ei edes lähdetä siihen kuinka suuri success tuo radi-ryhmä oli, mutta tajusinpa tänään kun pitäis hiilareita laskea. Kykenen siihen jos viilipurkissa lukee 2dl tai tiedän maitolasini olevan se 1,5 dl. Mutta tänään lapoin risottoa lautaselle, aineet siinä iloisessa sekamelskassa ni mun hahmotuskyky ei riitä siihen! Että kuinka tärkeetä se laskeminen oikeesti on? Jos huomaan että jälkeinen arvo on yli laskematta ni voinko seuraavalla kerralla vaan koittaa pienempää annosta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kokeile siinä tilanteessa muuttaa sitä suhdetta. Eli just vaikka vähemmän riisipitoista mutta enemmän proteiinia ja rasvaa samalla aterialla. Eli että se hiilarin prosentuaalinen määrä ko. ateriassa pienenisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tai jos haluaa oikein olla perinpohjainen, niin voi käyttää esim. kalorilaskuria. Se laskee myös hiilarit. Sitten, kun vielä keittiövaa'an nappaa kehiin, voidaankin kehittää tämän ympärille ihan harrastus. :girl_sigh:  (Ei olisi vierasta, t. entinen ortorektikko)

Edited by Käpyemo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli ekassa raskaudessa kaks arvoa koholla. Ei tarvinnut laskea hiilareita ja söin "perusjärkevsti" noudatellen radi-ohjeita.

 

Tässä raskaudessa ketään ei oo tuntunut kiinnostavan mun sokeriarvot millään tavalla, oon lipsunut herkuissa huomattavasti enemmän kuin esikoisen kohdalla. Neuvolassa lähinnä silmäillään ja mutistaan jotain, siinä se. arvot on ok. Paitsi ne aamuarvot, jotka meinaa olla ongelma jos nukkuu huonosti. Hiilareita en oo laskenut, ainoostaan juguissa yms katson et otan maustamattomia, valitsen ruisleivän vaalean sijaan, vähemmän makarooni riisi peruna yms-linjaa, tilalle enemmän salaattia ja vihanneksia ym ym. Juon yleensä vettä ruoan kans ja maitoo pari lasillista päivässä.

 

Onko tarkasta hiilarilaskemisesta ees mitään hyötyä jos arvot pysyy ok eikä tarvi lääkitystä? Siinähän saa vaan stressin itselleen.

Edited by arvoitus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voihan perseensuti, etten paremmin sano. Aamiainen nostaa sokerit AINA. Tänä aamuna oli niinkun hurja setti kuin 1 pieni viipale runsaskuituista leipää, 1 kananmuna ja 200 g kyssäkaalia, eli hiilarikuorma suorastaan mitätön. Ja yli kasinhan ne lukemat heti menivät.

 

Noh, kohta pääsee äitiyspolille tätä setvimään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten aikaisin teillä on alkanut radi oireilla? Minulla todettiin esikoisesta viikolla 13 raskausdiabetes ja se pysyi ruokavaliohoidolla kurissa. Nyt olen uudestaa raskaana(5+4) ja olen muutamana aamuna mittaillut sokereita ja jo se paasto on ollut liian korkea :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täytynee minunkin liittyä tähän ketjuun vertaistuen saamiseksi! Paastoarvo oli sokerirasituksessa 5,8, muut arvot eivät ylittyneet. Viikon olen nyt kotona mittaillut ja yhtään ylistystä ei ole toistaiseksi tullut. Aiemmissa raskauksissa olen radilta välttynyt, joten tämä on nyt ihan uusi juttu. Kaksi lasta on ennestään ja syntymäpainot olleet 3850g ja 3750 g. Olen menossa ultraan 31. raskausviikolla, kun istukan sijaintia tarkistetaan. Oli rakenneultrassa melko alhaalla. Samalla kiva saada tietää vauvan koko. Tähän asti on ollut joka ultrassa 4 päivää pienempi kuin neuvolan laskemat viikot. Tänään menossa rv 27+2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin liityn, tänään tuli radi tuomio paasto ja ekan tunnin arvo ylitti ne ohje arvot. Keskiviikkona menen sitten neuvolaan samaan ohjeet seurantaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain ohjeet ja mittarin sekä ruokavalion noin 1600 kcal ja max 160 g hiilaria päivässä. Mitailut aloitan huomenna 4 päivää pelkät paastoarvot ja sitten yksi vuorokausikäyrä. Mittasin tänään harjoitusmielessä neuvolassa noin 1,5h aamupalan jälkeen ja arvo oli 6,1. Ihan kai ok, tosin ilmeisesti tunti pitäisi olla se väli ateriasta.  On tää touhua, toivon mukaan riittäisi ruokavalio pelkästään hoidoksi. Liikuntaa alan myös harrastamaan aktiivisemmin esim kävelylenkkejä kun en tän masun kanssa oikein tykkää enää muusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tervetuloa, miumiumi! Ruokavalion hiilarimäärä kuulostaa fiksulta, tuossa "klassisessa" radin potilasohjeessa on minusta aivan helevetisti hiilihydraatteja (180 - 240 g/vrk). Kalorimääräsi tosin on kyllä selkeästi laihiksen puolella; 1600 kcal/vrk on semmonen passeli, maltillinen kalorimäärä ILMAN RASKAUTTA laihduttavalle.

 

Kyllä noi aina välillä hiukan ihmetyttää, noi vaihtelevat ohjeet ja ajatus/ajatuksettomuus niiden takana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullahan on tosiaan tota ylipainoa aika paljon niin siksi toi kalorimäärä on aika pieni kun tarkoitus olisi etten lihoisi enää raskauden aikana.

 

Mittasin tänään ekan paastoarvon ja 5,4 oli että pääsin onneksi alle 5,5. Olen kyllä nyt aluksi jättänyt perunan, pastan ja riisin pois ja syön vaan 100% ruisleipää tai hapankorppuja leipänä max 4 palaa päivässä, ohjeiden vastaisesti mutta en pysty/halua mättää sitä hiilaria niin älytöntä määrää. Olen lihottanut itseni pastalla joten, jos arvot pysyy rajoissa niin miksi sitä pitäis sitten syödä peruna/pasta/riisi linjaa?

Edited by miumiumi

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Käpyemo kyllä se nimenomaan on se 1600kcal ruokavalio radiohjeessa jos on ylipainoa. Tosin se miten ne sitten määrää sen että tarviiko niitä kaloreita miettiä on toinen asia. Mä esim olen ylipainoinen eikä kuulemma tarvi laskea kaloreita.

 

Ja miumiumi, mun mielestä on aina hassua miten eti tavalla joutuu suhtautumaan noihin hiilarimääriin. Mä esim jouduin lisäämään ihan todi paljon hiilaria, aloin esim syödä säännöllisesti pastaa, koska en saanut tarpeeksi (paitsi tietty syömällä karkkia tms mutta kun niitä nyt ei tietty pitäs syödä muutenkaan)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, on, mutta ravitsemustieteen kanssa itse melkoisesti vehdanneena biologina vähän ihmettelen, Etenkin reippaasti ylipainoisella tapaa päivän kulutus raskaana ollessa ylittää 2000 kcal ihan reilusti, ellei nyt ihan pelkästään makaa paikallaan. Eli 1600 vuorokausikaloreilla lopputulos on laihtuminen (jota on myös se, jos paino pysyy raskauden aikana samana - äiti laihtuu ja lapsi kasvaa). Tällöin käytetään kropan rasvavarastoja kersan kasvattamiseen, ja tämän pitäisi ihan yleisen tiedon perusteella olla huononpuoleinen idea, laihdutus kun ylipäätään on raskaana olevalle nounou (liittyy mm. rasvakerrokseen varastoituviin ympäristömyrkkyihin).

 

Edes ei-raskaanaolevan ei ole hyvä laihduttaa yli 500 kcal päivittäiskalorivajeella, ja esim. mulla ainakin tulee ihan normipäivänä 2200 päiväkulutus (sis. kevyttä kävelyä koirien kanssa, kotipuuhailua jne). Jos meitsi vetelisi tarjottua 1600 ruokavaliota, miinuskaloreita tulisi täten 600, mikä on rivakka laihdutustahti jo raskaudettomallekin.

 

Jaa, tätä on muutkin muuten ketjussa ihmetelleet (ja kohdallaan fiksailleet). Ketjussa hyviä kommentteja, kannattaa lukea!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jep, tuo on toki hämmentävää mutta sehän radineuvolan tavoite on ylipainoisilla, että ne laihtuisi. Se on sitten toinen keskustelu että onko se fiksua..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi olla, että iso ylipaino on sitten kuitenkin suurempi riski kuin laihtuminen raskauden aikana. Tämä kiinnostava asia! Täytyy selvitellä lisää!

Share this post


Link to post
Share on other sites

No mulla oli ennen raskautta bmi noin 33 joten ihan reippaasti sitä painoa oli siis jo alkuunsa. Tosiaan ton se neuvolantäti taisi sanoa tavoitteeksi että vauva käyttäisi niitä mun varastoja mutta onko se sitten järkevää/turvallista en tiedä, eikös niihin rasvavarastoihin ole kuitenkin säilötty ties mitä myrkkyjä ja kuona-aineita kropan toimesta? Kun paremmin en osaa sanoa itse nii noudatan vaan (tyhmänä) neuvoja.

En ole kyllä kaloreita vielä laskenut ja seurannut pilkulleen lähinnä katsonut, että ne annokset olisi järkevän kokoisia ja suunnilleen arvioin noi hiilarit, kieltämättä pari päivää oon menny vähän alakanttiin niiden osalta.

 

Taisi lisäksi siitä raskausmyrkytyksestä mulle puhua että siihen ylipainoisilla on suurempi riski jos nyt oikein muistan ja että tää dietti auttais sitäkin välttämään  .

Share this post


Link to post
Share on other sites

ilman muuta kannattaa kuunnella ohjeita, kunhan vain täällä keskenäni mutisen epäloogisina pitämistäni jutuista. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aamuarvo taas toi 5,4 ja nyt ihan uteliaisuudesta mittasin 1 h aamupalasta (2 palaa 100% ruisleipää, kalkkunaleikkettä, pari palaa juustoa, salaattia ja tomaattia) niin oli 6,7. Sain ne ohjeet että alle 7,8 pitäis olla se aterian jälkeen eli toihan on ihan hyvä. Miten toi aamuarvo sehän on aika lähellä sitä rajaa mitä mulle annettiin eli alle 5,5 pitää olla, ootteko kuinka saanut sitä laskemaan? Liikuntaa kai illalla ja oliko se nyt niin että hiilaria vai proteiinia piti syödä iltapalalla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä mä oon täältä lueskellut niin monella auttaa paastoon että siinä 19-20 aikaa syö kunnon iltapalan leipää, rahkaa jne ja sitten vielä 22-23 just ennen nukkumaan menoa yks leipä. Toki ajat soveltaa omaan rytmiinsä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla pysyy aamuarvo kurissa, jos herään yöllä ja nappaan silloin leipäviipaleen. Illalla en niin paljoa pysty syömään, että se riittäisi pitämään aamupaastoarvon kurissa. Asiakseni en kyllä ala syömistä varten heräillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.