urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

rain: lääkärin ohjeen mukaan odotin varhaisultraan asti ja kun kaikki näytti olevan OK lopetin sen muistaakseni rv 8. Tuon lääkärin mukaan ei ollut mitään tarvetta jatkaa lääkitystä. Hänen mukaansa parempi sitten mahdollisen radin saatuani yrittää pitää se kurissa ruokavaliolla ja ainakin mun tapauksessa tämä toimi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okei! Mulle sanoi lääkkeet määrännyt gyne vaan, et lopeta jos tulee plussaan. Ei sillä, ei ole mitään yritystä edes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moikka.

 

Voisin tulla tänne taustailemaan jo vaikka vasta oon tehnyt plussatestin. :D Taustalla viis raskautta joissa 4 ollut radi. Kolmessa viimisimmässä oli ateriainsuliinit, aina vaan aloitettu aiemmin ja aiemmin. Viimeiset pari kierrosta oon nalkannut siitä tunnin arvosta jo ekassa rasituksessa mihin oon mennyt heti kun oon päässyt, kotimittaukset on aina olleet ne jotka ovat olleet huonoja ja tunnin arvot ylittyneet lähes aina ilman inskoja. Paastojen kanssa ei oo aiemmissa raskauksissa ollut ongelmaa. Nyt tosiaan oon vasta plussannut, viikkoja 5+0. Jos vanhat merkit paikkaansa pitävät ja raskauden suhteen kaikki menee hyvin niin ei mee montaa viikkoa kun päädyn tänne diagnoosin kanssa.

 

-Saanuska

Share this post


Link to post
Share on other sites

minä peesaan Saanuskaa :grin:    minulla myös ihan alkuraskaus ja kuudes tulossa tännekkin <3

minulla on kahdessa viimeisessä ollut radi ja käytössä ilta ( eli pitkävaikutteinen) insuliini.  minulla siis ongelmana heleketin aamusokeri eli paasto.  jos vaan raskaus jatkuu normaalisti niin varmasti ennen syyskuuta paukahtaa diagnoosi päälle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tsemppiä dieetin alkuun Saanuska ja emmyzka. Toivottavasti selviätte mahdollisimman pitkään ilman insuliineja, vaikka menisikin vanhalla rutiinilla.

 

Hui, kun teillä on suurimmalla osalla noussut paino hirveän vähän raskauden alkupuolella. Itse en tosiaan edes yrittänyt suuremmin pitää painoa kurissa ennen diagnoosia, kun esikoisesta tiedän, että paino kyllä putoaa imetysaikana.

 

Mä en vain osaa tätä dieettiä: pari viikkoa sitten tuli tosiaan kehotus neuvolasta, että painon ei tässä vaiheessa raskautta pitäisi laskea, kun suurta ylipainoa ei ennen raskautta ollut. Lisäsin sitten päivittäistä energiamäärää reilu 200 kcal päivässä. Nyt huomaan, että paino on tainnut edelleen laskea, mutta onneksi enää pikkuisen (n. 200 g/viikossa). Saa nähdä, mitä neuvolan täti ylihuomenna kommentoi. Painon seuraamisesta tekee kyllä hankalaa se, että välillä on turvotusta/ummetusta. Mun on kyllä pakko nyt laskea noita energiamääriä, koska muuten syön dieetin puitteissa liian vähän. Onneksi sokeriarvot ovat olleet hyviä, niin ei tarvitse ateriakohtaisista (hyvistä) hiilareista hirveästi huolehtia.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

rain: piti vielä lisätä, että mun saamaan ohjeeseen luultavasti vaikutti edeltävä keskenmeno. Lääkärin mielestä turha kärsiä lääkkeen aloitukseen liittyvät sivuvaikutukset uudestaan, jos pikkuinen olisikin ollut väärässä paikassa jne. Ja ensimmäisen raskauden alkaessa sain toiselta lääkäriltä kehoituksen jatkaa rv 12 asti ja toiselta kehoituksen lopettaa asteittain ennen rv 12... Ota näistä sitten selvää :D

 

Täällä ollaan menossa kohti yliaikaisuuskontrollia, se on nyt varattu rv 40+6. Puhelimessa toki jo varoittelivat, että tuo ei tarkoita vielä käynnistystä, koska arvot edelleen hyviä jne. Mutta toivoa on, että suositusten mukaisesti annettaisiin mennä yli vaan se 7-10 päivää.

 

Toki kaikkeni teen, että vauva saapuisi maailmaan omaan tahtiinsa, mutta eipä mun teoilla taida paljon olla merkitystä :D

 

40+3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin kuulun tänne valitettavasti. Tänään sain mittarin ja ohjeet. Harmittaa ihan kamalasti kun jäin kiinni paastoarvosta, joka oli tasan siinä rajalla 5,3. Loppuelämän vaivan sain sitten tästäkin, kun on jo tuo kilpirauhasen vajaatoiminta. En vain haluaisi näin nuorena olla tällainen monidiagnosoitu sairas, mutta minkäs teet. Ehkä tämä vielä joskus iloksi muuttuu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toivottavasti Iridessan synnytys lähtee itsekseen käyntiin. Aina parempi niin kuin käynnistettynä.

 

Kurjia nuo raja-arvot Jellona. Onneksi raskausdiabetes ei kuitenkaan tarkoita aina loppuelämän ongelmaa. Jos monta arvoa on rasituksessa yli, sukurasitetta löytyy ja ylipainoa, silloin kannattaa toki kiinnittää jatkossa elintapoihin huomiota, jolloin todennäköisemmin säästyy kakkostyypin diabetekseltä.

 

Itse ainakin aion ottaa itseäni niskasta kiinni ja olla normaalipainoinen viimeistään siellä vuoden kohdalla tehtävässä sokerirasituksessa. Tämä ei siis todennäköisesti vaadi minulta kuin 3-5 kilon painonpudotuksen, kun nyt raskauden aikainen painonnousu jää dieetin takia pienemmäksi. Toivon tosi paljon, etten taas joudu sektioon, että pääsisin sitten nopeammin liikkumaan synnytyksen jälkeen. Imetyksen onnistumisen takia aion pitää kyllä pari kuukautta taukoa kaikista dieeteistä raskauden jälkeen.

 

Kävin eilen neuvolassa. Sf-mitta ei ollut noussut kahdessa viikossa ollenkaan, joten enää se ei ole yläkäyrän päällä. Paino oli taas pudonnut samaisessa kahdessa viikossa 400 g, joten vieläkin pitäisi lisätä syömisiä (eli 2000 -> 2200-2300 kcal), ettei enää paino laskisi. Hirveän vaikeaa mun mielestäni lisätä syömisiä niin, että kuitenkin pysyy dieetin puitteissa. Hiilihydraattien maksimäärä on suosituksessa 230 grammaa päivässä ja toisaalta minimimäärä 40 % kokonaisenergiamäärästä (tämä meinaa mulla helposti painua alle suosituksen). Tämä siis tarkoittaa, että 2300 kcal dieetillä niitä pitäisi tulla tismalleen 230 grammaa päivässä, ei enempää eikä vähempää. Onneksi mun sokerini tuntuvat pysyvän aisoissa hiilihydraattimääristä huolimatta, joten ihan noin tarkkaan ei tarvitse laskea ja isommilla kaloreilla kuitenkin kokonaishiilarimäärä pysyy helposti riittävänä. Huominen äitiyspolin kokoarvio (31+6) vaikuttaa toki myös tähän dieettiasiaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko sulle tulossa Musta Helmi kontrolliultraa tuosta koosta? Tai siis sf-mitan laskusta ja painon laahaamisesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on merkinkantaja huomenna pelkopolin kautta lääkäri, joten saan kokoarvion siellä. Muuten en olisi varmaan ultraan päässyt, kun nyt tuo sf-mitta on ns. normaali. Mä en ole tuosta sf-mitasta huolissani itse siksi, että esikoisen odotusaikanakin mitta lähti laskuun silloin, kun kääntyi pää alaspäin. Epäilen, että nyt on juurikin asento vaihtunut näiden neuvoloiden välissä. Hyvään saumaan tuo lääkäriaika tulee, kun toisaalta pelkää, että vauva on liian iso ja toisaalta, että kasvaakohan tarpeeksi. Synnytystapa-arvioon pääsen taas siksi, että edellinen synnytys päättyi kiireelliseen sektioon virhetarjonnan takia. Mä olen ymmärtänyt, että Helsingissä pelkän RaDin takia ei äitiyspolille pääse, jos ei ole arvoissa ylityksiä/iso sf-mitta tms. syytä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo oli kyllä kurjaa kun noin läheltä liippasi. Ylipainoa toki oli ennen rakkautta 20kg ja äidin molemmilla vanhemmilla on diabetes. Kuinka pitkälle tuo sukurasite sitten yltää? Onko se vain omat vanhemmat vai vielä heidän vanhemmatkin? Minullakin tähtäimessä päästä normaalipainoon sitten seuraavaan rasituksen mutta saa nähdä että onnistuuko kun olisi noin iso urakka edessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ainoona radia ennakoivana tekijänä oli juurikin mummin diabetes 2. Painoindeksi mulla normaali, tainnut olla n. 20 ennen raskautta, painoa tullut raskauden aikana vain muutama kg. Silti reipas ylitys kahdessa arvossa, etenkin just tuossa tulevaisuuden riskiä ennakoivassa 2h arvossa. Eli todellakin pitää itsekin kiinnittää huomiota tulevaisuudessa siihen, että kuulun riskiryhmään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä se riski Jellona juurikin yltää isovanhempiin asti, kun kakkostyypin diabetes muutenkin tulee usein esiin vasta vanhemmalla iällä. Toki sun äidilläsikin on iso diabetesriski, jos se kerran molemmilla vanhemmilla on.

 

Äitiyspolilla käyty ja painoarvio meni keskikäyrällä (31+5 ja  noin1800 g). Lääkäri oli myös sitä mieltä, että painon ei ole hyvä enää laskea, joten nyt sitten  on taas paikallaan pieni korjausliike dieettiin. 

 

Raskausdiabetes ei kuulemma vaikuta millään tavalla käynnistystarpeeseen, jos arvot ovat olleet ruokavaliolla hyviä. Eli ihan normaalisti yliajalle (42+) saa mennä synnytys, jos niikseen tulee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, satutteko muuten tietämään/onko teille kerrottu että saako tuon kotimittauslaitteen pitää raskauden jälkeen itsellä vai palautetaanko se neuvolaan jossain vaiheessa? Ainakin oma laite näytti ihan pakasta vedetyltä, eikä asiasta ole ollut puhetta sen tarkemmin. Myöskään en näytä koskaan muistavan kysyä asiaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli kerran puhe siitä TH:n kanssa ja sanoi, ettei tarvi palauttaa ja et muutenkin kun ollaan veren kanssa tekemisissä, ni ois hankala niitä putsailla. Kunnathan käsittääkseni saa mittarit valmistajilta ilmaiseksi, mut ne on ne liuskat jotka maksaa (paljon)...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kattelin kans niitä liuskoja apteekista, mut jestas, 50 kpleen purkki 50 euroa. :wacko: Ulkomailta sais varmaan halvemmalla. Mitenköhän niitä neuloja on saatavilla? Ihan mielenkiinnosta ja terveydenkin kannalta olis kiva seurata arvoja raskauden jälkeenkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Netissä semmoinen kun Diabeteskauppa ainakin myy kaikkia tarvikkeita. Apteekit varmasti myös myyvät lansettejakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sanokaapas mitä tekisitte omalla kohdallanne jos raskausviikoille 25-26 olis viikon matka etelään ( Kanarian saarille) varattuna. Lähtisittekö vai peruisitteko? Mulla tuossa vaiheessa varmaan jo pitkä vaikutteinen insuliini menossa jos menee niinku aiemmat raskaudet. .. mietityttää insuliinien kans lentäminen :) ja vähän se syönti puoli etelässä :/ vaikka mulla ei oo ikinä ollu muitten kuin paastojen kanssa ongelmaa niin silti mietityttää. ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Netissä semmoinen kun Diabeteskauppa ainakin myy kaikkia tarvikkeita. Apteekit varmasti myös myyvät lansettejakin.

 

Kiitti vinkistä, tuolla ainakin liuskat näyttivät olevan paikallista apteekkia edullisempia, eikä lansetitkaan kalliita olleet. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitkä ne rasituskokeen arvorajat on?

 

Tekisi mieli verrata, miten läheltä omat lukemat viistelee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä lähtisin, mutta matkustan muutenkin paljon. Insuliini pitää ottaa käsimatkatavaroihin ja resepti kannattaa olla mukana. Meillä on kyllä yleensä huoneistohotelli eli oma keittiö, joka tekee syömisten suunnittelesta helpompaa (ja halvempaa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitkä ne rasituskokeen arvorajat on?

 

Tekisi mieli verrata, miten läheltä omat lukemat viistelee.

HUSin alueella ≥ 5,3 mmol/l:a (paastoarvo), ≥ 10,0 mmol/l:a (1 h) ja ≥ 8,6 mmol/l:a (2 h).

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kiitos! :)

 

Nyt neuvolassa käydessä sain tohon korttiin sen toisenkin rasituskokeen arvot niin uteliaisuus heräsi.

 

Ekalla kerralla toi paastoarvo on liipannut läheltä (5,2), mutta nyt sekin oli alhaisempi (4,9). Aattelin vaan että jos ois ollut ihan silleen rimaa-hipoen -arvot, niin ois ruvennut omaehtoisesti säätämään ruokavaliotaan tuonne radi-ruokavalion suuntaan.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.